BG-Mamma

Деца => Кърмене => Темата е започната от: Iva_D в пт, 12 ное 2004, 11:15Титла: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: Iva_D в пт, 12 ное 2004, 11:15
22.7.2003, В-К ДУМА

Публикация за проучванията на екипа на ст.н.с., д.б.н. Елена Николова, завеждащ лабораторията по радиография в цитологичната секция на ИЕМА при БАН, за свойствата на майчиното мляко


Защо Крали Марко е бозал 7 години; Защо животинското мляко, включително човешкото,съдържа кръвни клетки; какво е предназначението им; как влияят на новороденото; дали умират бързо, след като се отделят в течната съставка, или остават по-дълго в нея. С тази научнатематика от години се занимава ст.н.с., д.б.н. Елена Николова, завеждащ лабораторията порадиография в митологичната секция на Института по експериментална морфология и антропология(ИЕМА) при БАН. Неотдавна тя завърши научен проект, който дава съществен принос в изясняването на функциите на левкоцитите за имунната система на новороденото.
Млякото съдържа огромно количество кръвни клетки - левкоцити (бели кръвни клетки), сред които лимфоцитите са основните в имунната система. В един милилитър женска кърма се съдържат от един до два милиона левкоцити. Учените в света отдавна се опитват да докажат, че след стерилната обстановка, в която бебето расте в утробата, именно кръвните клетки в млякото са тези, които му помагат постепенно да развие имунната си система срещу болестотворни агенти като бактерии и вируси. Изследванията по този проблем се развиват активно в света, защото, ако хипотезата се докаже, това ще увеличи шансовете за борба с имунните заболявания, обяснява Елена Николова. С кърмата левкоцитите преминават в храносмилателната система на новороденото и действат като чистачи - убиват вредните бактерии. Лимфоцитите, които са носители на имунната памет, изпълняват и други защитни функции. Какви? При експериментите в лабораторията (които се правят само с животинско мляко - от мишки, маймуни и пр.), кръвните клетки се бележат с изотопи или светещо вещество и се проследява пътят им в организма на новороденото. Оказа се, че лимфоцитите влизат в органите на организма - маркираните светещи "точки" се виждат в лимфните възли, в слезката, в черния дроб. Те отделят специфични вещества и имат свойството да прихващат друг вид клетки или микроорганизми, събуждайки реакция срещу бактерии и вируси, доказва Елена Николова. В своите изследвания тя за пръв път в науката доказва, че при замразяване на майчината кърма лимфоцитите не загиват (досега това е било известно само за белтъчните клетки) и при размразяване запазват имуноза-щитните си функции. В първите една-две седмици от кърменето в млякото има огромно количество левкоцити и лимфоцити, които веднага пристъпват към ролята си на чистачи в организма на бебето. После те постепенно намаляват и на 52-та седмица (1 година) остават около 1000-2000 на брой. Затова е добре майката да кърми детето дотогава, докато има кърма, защото млякото носи не само хранителните вещества, но и силата на имунната система, казва Николова. Кръвните телца в млякото не се влияят от евентуално заболяване на майката (например от грип), тяхното количество зависи единствено от генетичните особености на жената. Кърменето трябва да се преустанови обаче при мастит, защото в този случай броят им се увеличава, но те стават опасни носители на бактерии. Голямата мечта на учените е върху основата на кръвните клетки в млякото да страни показва, че децата, които не са кърмени, след това като възрастни развиват много повече алергии, стомашно-чревни заболявания, повече страдат от инфекциозни и други болести. Според изследване на датски учени кърмените деца са по-добре умствено развити. Така че: повече кърмене! Да помним, че Крали Марко е бозал 7 години!


Титла: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: Vase в пт, 12 ное 2004, 11:40
Беше много интересно,благодаря за инфото.


Титла: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: Yvette в пт, 12 ное 2004, 11:46
И на мен ми беше много интересно да прочета това. Това още повече ме стимулира да продължавам да кърмя! :)


Титла: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: evpraksia в пт, 12 ное 2004, 12:49
Много интересен материал, благодаря за информацията!!


Титла: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: mama_p в пт, 12 ное 2004, 18:14
Много интересна статия, благодаря, 4е я пусна във форума!


Титла: Re: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: IvelinaKancheva в сб, 25 авг 2007, 04:24
Всеки път като прочета такава стратия и се чувствам една горда-горда кърмеща мама  :D


Титла: Re: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: nina_ilieva4 в сб, 19 яну 2008, 10:16
Много съм горда,когато прочета подобна статия,че кърмя и по този начин помагам и на детето си.Благодаря Ви!


Титла: Re: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: EmiR в сб, 19 яну 2008, 11:29
  :bouquet:


Титла: Re: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: korinka в нд, 20 яну 2008, 07:52
Значи тая тема я четох някъде в пресата, но това не ми попречи пак да си я препрочета с кеф.
Неотдавна имаше тука една тема за кърмене или АМ, нещо долу- горе такова, която се превърна в безобразен спор.
Е, познайте, въпреки, че се опитах да съм умерена - кърмата има безспорни качества, но майката си решава и т.н. накрая излезе, че съм вманиачена кърмачка и фанатичка.
Не е лошо да се закове статийката. Някой да помоли модераторите?


Титла: Re: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: malko_mishlence в пн, 21 яну 2008, 02:13
Много полезно.   :bouquet:
Наскоро четох в една тема, че педиатърка дала кърма за изследване на някаква майка и се оказало, че била с висока киселинност. Детето трябвало да мине на АМ. За съжаление, не мога да открия темата, иначе щях да питам.  :oops: 
Има ли наистина места, на които педиатър може изпрати да се изследва кърма? Не че съм се съмнявала някога в състава на кърмата, но ми стана чудно къде точно е била изпратена въпросната кърма, като някакво редово изследване, на всичкото отгоре, май поето и от ЗК. Дали не е въпросната лабораторията по радиография в цитологичната секция на ИЕМА при БАН?


Титла: Re: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: korinka в пн, 21 яну 2008, 06:22
Ооо, много се съмнявам, че в списъците на медицинските услуги касата е предвидила пътека за изследване на кърмата.
По-скоро педиатърката е била близка на майката.


Титла: Re: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: malko_mishlence в пн, 21 яну 2008, 14:20
Ооо, много се съмнявам, че в списъците на медицинските услуги касата е предвидила пътека за изследване на кърмата.
По-скоро педиатърката е била близка на майката.

Това със сигурност, просто ме заинтригува фактът, че може да се открие киселинност на кърмата, което противоречи на доста от нещата, които съм чела.


Титла: Re: БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко
Публикувано от: pearly в пн, 21 яну 2008, 15:32
Изчетох статия на един дъх. Определено имах нужда от това точно в този момент - колегите ме гледат като НЛО откакто разбраха, че все още кърмя, че не съм давала сокчета и че обичам да си гушкам и целувам детето.  :ooooh:

А и наскоро разбрах, че си имам къртица, която следи какво пиша и ме докладва на началството. Ако го прави чрез профила ми, надявам се да прочете и тази статия!  :lol:


1