BG-Mamma

Бременност и раждане => Бъдещи майки => Темата е започната от: Shusha в ср, 17 ное 2004, 13:25Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Shusha в ср, 17 ное 2004, 13:25
Мили момичета, обръщам се към вас за да си "сверя часовника" най-накрая, защото това което се случва при мен малко ме притеснява. Предварително се извинявам, ако тази тема е била вече обсъждана и сега се повтарям. Та значи при мен ситуацията е следната: Моята лекарка-гинеколожка, която ми следи бремеността твърди, че за цялата бременност, жената има право на два безплатни прегледа на видеозон /ултразвук, ехограф - вече не знам кое наименование е правилно и дали изобщо става дума за един и същ апарат/ - и това са: първия път когато установяват бременността и втория път е през 5-тия месец, когато бебче трябва да се гледа подробно за евентуални дефекти... През останалото време, ако искаш или се наложи да те гледат - си плащаш. Та на мен така ми се наложи да ме погледне миналия месец (прокървих и се бях уплашила много) и докторката си ми взе като пич 20 лева... Толкова бях стресирана тогава че бях готова и 100 да дам само и само да ми каже че мъничето е живо и здраво.. Удобен момент за манипулация, мдаааа..... Усъмних се малко във верността на тези й твърдения и се консултирах с личната ми лекарка, която потвърди, че се полагат 2 безплатни прегледа, но останалите се заплащат обикновено по 10лв., а не 20!  :evil:
После - на няколко пъти се наложи да платя за определени изследвания - веднъж 10 лв. за кръвната група и втори път 10 за цитонамазка (странно, защо пък ми каза, че е нужно да се прави цитонамазка, от други момичета чувам, че това не се изисквало...?) А странното е, че всеки път като ми вземе парички просто си ги прибира на ръка и ни бележка, ни дявол! За друго изследване - на вл.секрет ме прати в Цибалаб, където си ми взеха нормалната за това изследване такса - около 17лв.
Та покрай всичките тези плащания вече започвам да се чудя - на какво в крайна сметка имаме право, как трябва да се процедира и изобщо как да си търсим правата?! Нали има здравна каса - за какво по дяволите е тя, та да си плащам всеки път като трябва да видят дали бебчо мърда? Може и аз да съм в грешка, може да не съм права, ама преди всичко искам да знам откъде и как да разбера какви са ни правата и какво ни се полага?!
Моля ви, споделете опит и впечатления. Благодаря.


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Moni в ср, 17 ное 2004, 13:30
За съжаление твоята лекарка е права. Всички допълнителни изследвания се заплащат, както и видеозона. Цитонамазката не е задължителна, но е добре да се направи. А доколкото знам и повечето кръвни изследвания също не се поемат от Здравната каса / или само процент/ така че... Абе такава ни е държавата за съжаление....


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Godzilla в ср, 17 ное 2004, 13:37
http://www.mh.government.bg/norm_acts/naredba29.php
Порови се тук....
МОже би зависи от поликлиниката или болницата, но на мен за кръвните изследвания  и цитонамазкта са ми взели само 2 лв. за услугата и ме пращат със специална бележка, на която пише че съм освободена от такси, защото съм бременна..наблюдавам се в бившата 3-та градска...А и е до лекар, моята ме е гледала поне 6 пъти на видеозон и 1 лев не ми е взела


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Margarita в ср, 17 ное 2004, 13:42
За ултразвука лекарката ти е права, НО! Всички задължителни изследвания: кръвна група, Васерман, Австралийски антиген, влагалищен секрет, изследване на кръв и урина, се поемат от касата!

По време на бременността си съм плащала само таксата за взимане на биологичен материал и нищо повече.


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Ani111 в ср, 17 ное 2004, 13:45
И аз знам, че само 2 прегледа на видозон се полагат. Моят лекар обаче ми е направил 4 и не ми е взимал пари - но още на ъпрвия преглед ми каза, че това е "на добра воля" и един-два пъти ще ми вземе 10 лв. да не му се смеели гаргите  :lol: . Това, че прегледа е не 20, а 10 лв. е лично мнение на лекарката ти колко обикновено струва такъв преглед. Би трябвало във или пред всеки кабинет да има ценоразпис за тези услуги, но всеки лекар си определя тарифата. От изследванията аз платих кръвната група и Васерман, защото при сключване на брак не ги направих - т.е., приема се, че трябва да си ги знаеш и да ги имаш. Аз също не съм искала бележка за тях - излезнаха ми около 20 лв., но то е защото имам доверие на лекаря и лабораторията, която той ползва. Ако искаш, пиши ми ЛС да ти дам координати на моя лекар - мисля, че имаш право да си смениш гинеколога.
Трябва да имаш и предвид, че касата не изплаща на гинеколозите кой знае колко, за да ги следи. И излиза, че е въпрос на добра воля и възпитание  доброто им отношение. Може би затова твоята лекарка се опитва "да избие" малко - така и така си й там, защо да не ти вземе парички?


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Ками в ср, 17 ное 2004, 13:45
Не знам вие какво плащате,но моята гинеколкожка ми каза,че ехографиите са безплатни.Плаща се само ако искаш/или се наложи/ влагалищна ехография - 20 лв.Пък и лекарката избягва да прави влагалищен,все пак се слага вътрешно.Мен ме гледа само с коремен,1 път само се наложи с влагалищен,когато имах кървене.До сега имам направени 5 коремни ехографа и всичките безплатни.И занапред няма да плащам.
А за изследванията,моите за СПИН,Васерман,Хепатит Б,кръвна картина ,урина  и токсоплазмоза бяха безплатни.Платих само 2 лв.за вземане на кръв.Кръвната група се плаща-8 лв.
Това е,досега проследяването на бременността ми е излязло само 2 лв.,ако не изключим лекарствата,но те са отделно нещо.А,докторката дори ми даде на първата консултация 1 блистер Неофолик,полагало ми се безплатно.
Аз ходя в поликлиника,на частен лекар е различно.Там всичко се плаща.


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: sunny_zt в ср, 17 ное 2004, 13:46
С две думи - не може да се разчита на това, което ни се полага, защото е твърде недостатъчно.
Аз ходя при двама лекари, през 3 седмици-месец, на единия плащам 12, на другия 40 лв за преглед, така че всеки си има тарифа.
Ходих да ми взимат един път кръв при гинеколожката, която има договор с НЗОК, но не ти дават резултатите, а чак следващия път като ходиш.
Аз всъщност се отказах напълно от нейните услуги. Ходя си в частна лаборатория да ми правят изследвания, нямам толкова нерви да вися по един час заедно с пенсионерите по някакви поликлиники.
По принцип няма нужда да се ходи толкова често, ако бременността протича без абсолютно никакви проблеми.


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: sunny_zt в ср, 17 ное 2004, 13:49
Относно полагащите се брой прегледи с видеозон - гинеколожката, при която бях /с договор с НЗОК/ гледа всеки път, когато отидеш, ако имаш проблеми - може да те гледа и 10 пъти през бременността без да се плаща нищо.
Но все пак аз искам да разчитам на специалист.


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: fbd в ср, 17 ное 2004, 13:58
лекарката досега ме е гледала поне 7-8 пъти, дори може и повече да са били, защото в началото имах проблеми и не е и споменавала за допълнително плащане. Относно изследванията си платих кръвната група 5лв, която не се плаща от здравната каса и васермана и австралийски антиген, които също не се поемат, но пък имаш отстъпка като бременна - също 5лв. За стандартните изследвания на кръв и урина като бременна си освободена от такса - пише го на касите в поликлиниките


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Shusha в ср, 17 ное 2004, 13:59
Благодаря ви!
Общо взето като гледам... май навсякъде е различно и нищо не е точно регламентирано... И май наистина е въпрос на добра воля и настроение дали да "те пожалят" или "да ти отрежат главата" ... С две думи - всеки си прави каквото иска съвсем законно, а на теб само ти остава да се надяваш...  :x  :x  :x


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Не се сърди, човече в ср, 17 ное 2004, 14:01
Аз ходех при гинеколог от районната поликлиника, а 45 дни преди термина започнах и при този, при който родих.
В поликлиниката си плащах по 5 лв. всеки път, защото ехографа  беше лично на доктора, а не служебен. То не е задължително да те гледа всеки път, но аз настоявах, защото имам гинекологично заболяване и се притеснявах да не се стане нещо. Изследванията ми бяха безплатни, с изключение на кръвната група /от лабораторията казаха, че не се поема/, платих 11 лева. СПИН, Васерман и Австралийския антиген са безплатни, ако ги направиш в ХЕИ, иначе си ги плащаш.
После в болницата нещата бяха по-солени, но аз исках да родя там и нямаше друг начин: всичко си плащаш, общо ми излезе около 300 лв., най-скъпото нещо беше теста за упойките- 60 лв. Другите работи бяха по 20 лв., включително и ехографа. Всичко това се плаща на касата, срещу касова бележка. Доктора не ми е искал нищо!
А преди това ходих в "Грийнберг" за установяване на бременността и ми взеха 15 лв. за ехограф.
Така, че си зависи къде ходиш, няма твърди цени,  избора е твой!
Успех! :D


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: angelica в ср, 17 ное 2004, 14:09
За съжаление всички сме възмутени от касата. Поне може да опитаме да използваме всичко, което тя дава.

Имаш право на 7 прегледа и 2 (или май 3) видеозона за цялата бременност. Всичко друго е въпрос на добро желание от страна на лекаря. :x (моята гинеколожка всеки път ме гледаше на ехограф)

Ехографа струва около 20лв., но ако е триизмерен бях чувала, че май е двойно по-скъп. Ако имаш проблем (кървене и др.) може да отидеш в което и да е АГ на спешния кабинет. Аз съм ходила така, но преди това гинеколожката ми ми даде направление, защото каза, че можели да не искат да ме приемат без него :( . Не си спомням, обаче там май не ми го взеха, та май може и без него. Не съм плащала нищо, а ме прегледаха и мануално и с ехограф.

Всеки месец трябва да ти дава направление за изследване на урина, кръв - май само 3 пъти. Безплатно е, но само лаборатории които работят с касата. Само за кръв се плаща за взимане на пробата, но не повече от 2лв.  Изследвания за васерман, спин, хепатит В също се поемат, при нужда и стерилна урина също - трябват ти направления. Правят се в ХЕИ. Искай си ги от гинеколога. Ако ти откаже, обади се в ЗК и питай.


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: 2 в 1 в ср, 17 ное 2004, 14:16
това че всяка болница и лаборатория си определя сама цените е вярно, но защо се полагат безплатно различни изследвания в различните болници хич не ми е ясно - смисъл нали е БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ, защо е различен на всякъде

аз знам че се полага една безплатна ехография - на мен не са ми дали направление за нито една защото наблюдаващата ме ОПЛ и акушерка знаят, че ходя на частно. Изследванията: кръв, урина, Васерман, Австралийски антиген и СПИН ми бяха безплатни (полагат се май (кръв и урина) всеки месец след 4-тия -  на мен ми правят на 2 седмици), кръвната група ми струваше 16лв., антитела 25лв
и ехографията май на всякъде в Б-с е с фиксирана цена от 15лв.


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: malejna в ср, 17 ное 2004, 14:17
аз пък имах друг опит - уж изследванията на кръв и урина се поемат от здравната каса и уж с направление и всичко се записах в ЖК... и уж отидох на първа консултация в началото на месеца, т.е. на 8.11 и пак ми казаха, че въпреки всичко това, лимитите от касата "се били изчерпали", та да си платя на регистратурата! :evil: , където впрочем жената страшно се изненада "Как така свършили?" :?: не че беше краят на света, 15 лв. беше, но след като ти се полага, защо да плащаш, нали си внасяме осигуровки за тази работа...

както и да е, моето предчувствие е, че лекарите някак си си преценяват кой "по-може да си позволи да си плати" и си къткат лимитираните "от касата" изследвания или за близки хора или за много притеснени финансово хора. не съм сигурна, че постъпват честно (ако изобщо моето предчувствие е вярно,  :? разбира се!)

важното е бебетата ни да са здрави, нали? И всяка бъдеща мама е готова на всичко, за да се увери в това!

бъдете здрави, мами и бебоци!


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: sladka hapka в ср, 17 ное 2004, 14:27
Сигурна съм, че имаш право на повече от два видеозоните. Моята ме гледаше всеки месец до излизането ми в майчинство и после - всяка седмица до раждането. Но не за всички видеозони ми пускаше лист, защото каза, че от касата така или иначе нямало да й ги платят, ако са "прекалено много". Колко е "прекалено много" не знам. Инаме, платих си изследването за кръвна група, защото през 2003 год. нямаше пътека за това дори иза бременните. При останалите изследвания ми се еслучвало да доплащам (на лабораторията) по два-три лева ако се окажеше, че докторката се е отплеснала и е включило нещо, дето не е от безплатните за бременни жени изследвания.

Другото което е, тя самата ми е казвала, че касата плаща съвсем прилично прегледите на бременните жени и отклони предложението ми да я посещавам в частния кабинет. Така че нещата опират в МНОГО ГОЛЯМА СТЕПЕН и до морала на всеки доктор.


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: 2 в 1 в ср, 17 ное 2004, 14:28
и за инжекцията анти-Д гамаглобулин, много майки споделиха, че са им искали 150-200лв. (други момичета ми казаха, че струва 10-15лв) и на всякъде твърдят, че не се поема от касата. Обадих се в болницата на моя позната акушерка и тя каза, че ампулата (някаква немска била) по принцип струвала на болницата 250лв., но касата я поема и родилката нищо не плаща, наблюдаващия ме лекар е Завеждащ АГ в Б-с и каза, че са взели решение в бургаското отделение родилката да не плаща нищо без значение дали е или не е осигурена, но това е решено на местно ниво и в страната не е така

*** едно нещо с което можем да похвалим иначе така хуленото (предполагам с право) бургаско родилно отделение


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: angelica в ср, 17 ное 2004, 14:29
Цитат на: 2 в 1
но защо се полагат безплатно различни изследвания в различните болници хич не ми е ясно


Те изследванията са си едни и същи, но лекарите гледат да ги спестят, като че ще си ги носят в къщи или ще ги продават на черно ( пък може и да го правят :wink: )

За съжалиние, трябва сами да се грижим  и да си искаме!

Да ви кажа, и после с бебето е същото - а уж детското здравеопазване е безплатно. :evil:


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Shusha в ср, 17 ное 2004, 14:34
Цитат на: sladka hapka
Сигурна съм, че имаш право на повече от два видеозоните. Моята ме гледаше всеки месец до излизането ми в майчинство и после - всяка седмица до раждането. Но не за всички видеозони ми пускаше лист, защото каза, че от касата така или иначе нямало да й ги платят, ако са "прекалено много". Колко е "прекалено много" не знам. Инаме, платих си изследването за кръвна група, защото през 2003 год. нямаше пътека за това дори иза бременните. При останалите изследвания ми се еслучвало да доплащам (на лабораторията) по два-три лева ако се окажеше, че докторката се е отплеснала и е включило нещо, дето не е от безплатните за бременни жени изследвания.

Другото което е, тя самата ми е казвала, че касата плаща съвсем прилично прегледите на бременните жени и отклони предложението ми да я посещавам в частния кабинет. Така че нещата опират в МНОГО ГОЛЯМА СТЕПЕН и до морала на всеки доктор.Пуска ти ЛИСТ? Какво е пък това? Аз не виждам кьорав документ по дяволите!!!  :evil:  :evil:  :evil:  Просто си ми поиска 20лв. с мила усмивка, прибра си ги на ръка и дотук...


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Shusha в ср, 17 ное 2004, 14:36
Цитат на: angelica
Цитат на: 2 в 1
но защо се полагат безплатно различни изследвания в различните болници хич не ми е ясно


Те изследванията са си едни и същи, но лекарите гледат да ги спестят, като че ще си ги носят в къщи или ще ги продават на черно ( пък може и да го правят :wink: )

За съжалиние, трябва сами да се грижим  и да си искаме!

Да ви кажа, и после с бебето е същото - а уж детското здравеопазване е безплатно. :evil:


Ми айде де, и аз за това говоря - да си искаме. Ама за да си искам, трябва да знам със сигурност какво ми се полага.. А откъде точна и вярна информация?!


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Ani111 в ср, 17 ное 2004, 14:43
Не знаех, че изследвания за СПИН, Васерман и какво беше там още се правели безплатно в ХЕИ. Но ако само там е безплатно защо се изисва направление?


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: sladka hapka в ср, 17 ное 2004, 14:46
Абе аз си имам за спомен едно тесте с амбулаторни листове и изследвания. Гинеколожката ги вадеше в 3 екземпляра - за мен, за нея самата и за моето джипи. Джипката пък си ги иска ... Но пък т.нар. джи пи ми каза, че на нея касата почти не й плащала женските консултации, и тя нямала интерес да ги води, затова - като съм си харесала гинеколог с договор с касата, толкоз по-добре за всички.


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: beni76 в ср, 17 ное 2004, 14:48
Цитат на: Margarita
За ултразвука лекарката ти е права, НО! Всички задължителни изследвания: кръвна група, Васерман, Австралийски антиген, влагалищен секрет, изследване на кръв и урина, се поемат от касата!

По време на бременността си съм плащала само таксата за взимане на биологичен материал и нищо повече.


Точно тези изследвания не се поемат от здравната каса.Само урината и кръвна картина(задължителната),а за влагалишният секрет честно да си кажа не знам,сега ще ми взимат.


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: 2 в 1 в ср, 17 ное 2004, 14:51
ето какво намерих в сайта на НЗОК
Въпрос:
изследвания в женска консултация от: Дария Гутник  - 2004-11-09 15:40:13 ;
Кои са изследванията, които се покриват от НЗОК през периода на бременността, когато една жена е осигурена и записана в женска консултатция? Имат ли те някакъв срок или могат да бъдат направени по всяко едно време през бременността? Кой е длъжен да предостави информацията в случай че има такива срокове?
Отговор:
Уважаема г-жо, съгласно нормативната база, нормалната бременност може да бъде наблюдавана от общопрактикуващия лекар или специалист акушер-гинеколог по желание на бременната. Патологичната бременност подлежи на диспансерно наблюдение само от специалист акушер-гинеколог. При необходимост бременната посещава АГ-специалист с направление от личния лекар/ако той наблюдава бременността/. Тя е освободена от потребителска такса, но заплаща цена за вземане на биологичен материал в лабораторията, не по-голяма от 2 лв. По програмата “Майчино здравеопазване” на НЗОК, при нормално протичаща бременност, касата заплаща еднократно ехографско изследване на здравноосигурените бременни жени между ІV и V месец от бременността. Изследването на кръвната картина, за което касата също заплаща, се прави през VІ, VІІІ и X лунарен месец. То обхваща червена, при необходимост пълна кръвна картина, кръвна захар, Rh-фактор и Васерман/изследване за сифилис/. При бременна с Rh(- ) фактор задължително се изследва кръвната група и Rh на партньора. Изследва се и урината на бременната, при нужда се прави бактериологично изследване. Изследването за СПИН/със съгласие на бременната/ и австралийски антиген се прави еднократно за периода на бременността. Касата заплаща изследванията на бременни и за хепатит Б/за серологични изследвания за маркери на хепатитните вируси/Б/В/ по метода ELISA; за рубеола – за доказване на антитела РЗХА за рубеола при суспектно болни, и за токсоплазмоза. Раждането на здравноосигурените пациентки, както и всички изследвания, включени в програмата “Майчино здравеопазване”, се заплащат от касата по клинична пътека “Раждане, независимо от метода на родоразрешение”. От януари 2004 г. майката е тази, която избира лечебното заведение, където да роди. Информация за правата Ви на бременна може да получите от програмата “Майчино здравеопазване” на НЗОК/брошурата е поместена на интернет страницата на НЗОК/.

а тук (http://www.nhif.bg/bg/majki.phtml) ще намерите и програмата “Майчино здравеопазване”


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: malejna в ср, 17 ное 2004, 15:16
най-сетне изчерпателна информация!  :applauseuu: много ти благодаря! поздрави на всички!


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Shusha в ср, 17 ное 2004, 15:20
да, наистина - най-сетне нещо конкретно и сигурно :) Много благодаря! Както и на всички, споделили мнението си :)


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Ери в ср, 17 ное 2004, 18:06
А, стига бе...Всеки месец ме гледаха на ехограф, всички изследвания са ми направили + за антитела три пъти.....И нито стотинка не са ми взели!


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: мими-марти в ср, 17 ное 2004, 18:24
И аз да се намеся. През цялата си бременост ходих на консултации във медицински център, където моят лекар имаше приемни часове. Когато отидох първия път си носех направление от личния лекр. Тогава гинекологът ми каза че с едно направление мога да ходя осем път безплатно. На мен ми се наложи да ходя повече защото преносвах и той ми каза да си взема още е дно напрвление с което също мога да ходя осем пъти до самото раждане. Ходих на преглед всеки месец а в деветия и след термина още около 7 пъти. Всеки път имаше преглед на видеозон и през консултация имаше изследвания за кръв и урина. Всичко това ми беше абсолютно безплатно. Едниствените пари които платих през бременноста си бяха за изследване на кръвната група на мен и на таткото около 15лв.. Това е никога и по никакъв повод не са ми искали пари за нищо. Става въпрос за В.Търново


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: radostina в ср, 17 ное 2004, 19:08
привет и от мен!  гледаха ме на  видеозон и в осмия месец, така че са три общо за цялата бременност, иначе за кръвна група плащах 6лв. и за влагалищен секрет 11лв. понеже до два часа трябвало дасе изследва а в болницата нямало шофьор който да го занесе навреме така че по добре в частната микробиология, иначе изследванията на кръв и урина са безплатни, аз ходя в дкц - суха река но за антитела също се плаща - 11лв. Абе въобще безплатния обяд май е само мит!!!!поздрави на всички


Титла: Re: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: beaby в ср, 17 ное 2004, 19:22
Здравей,
Реших и аз да се намеся с мнение по въпроса.
По принцип изследванията са ти безплатни, мисля че трябва да провериш обаче дали здравноосигурителните ти права са непрекъснати - в случай че имаш неплатени здравни осигуровки изследванията, както и самото раждане минават за твоя сметка.
По този въпрос напоследък много се писа и говори, така че се поразрови в нормативната база.
За здравните осигуровки можеш да провериш директно на адрес:
http://healthinsurance.nssi.bg/report_healthhtm.asp

Успех

[/url]


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: bibi в ср, 17 ное 2004, 20:13
Цитат на: sladka hapka
Така че нещата опират в МНОГО ГОЛЯМА СТЕПЕН и до морала на всеки доктор.


точно така е - моята докторка ме е гледала на ехограф около 15-16 пъти ( заради двуплодната бременност) даже на половината от прегледите не ми е пускала лист по НЗОК ( защото се полагат 7 за цялата бременност) - е какво да не би да им се изтърка накрайника на ехографа ли ?????????????


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Meli в ср, 17 ное 2004, 21:57
Цитат на: bibi
... е какво да не би да им се изтърка накрайника на ехографа ли ?????????????


Именно. Накрайникът на ехографа се изтърква, т.е. след определен брой прегледи спира да функционира и трябва да се замести с нов - а той струва около 6 - 7 000 лв. :)


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: bibi в чт, 18 ное 2004, 09:08
Цитат на: Meli
Цитат на: bibi
... е какво да не би да им се изтърка накрайника на ехографа ли ?????????????


Именно. Накрайникът на ехографа се изтърква, т.е. след определен брой прегледи спира да функционира и трябва да се замести с нов - а той струва около 6 - 7 000 лв. :)


верно ли  :oops:  :oops:  :oops:  :oops: , това за първи път го чувам - винаги съм се чудила, защо е толкова скъп ехографсикя преглед (освен заради цената на машината естествено), но все пак не мисля, че ако е "лекар" по призвание, това е водещото


Титла: Изследвания и съответното заплащане!! HELP!
Публикувано от: Meli в чт, 18 ное 2004, 13:47
Вярно е, да. :) Накрайникът е най - скъпата част на ултразвуковия апарат. И се амортизира с броя прегледи. Очевидно не е било водещо за твоя лекар, но е вярно.


1