80 гр пълнозърнесто брашно
80 гр брашно от елда (фино смляна в кафемелачката елда)
1 ч.л. бакпулвер
100 гр захар
4 яйца
по желание есенция - може лим.кора (в оригиналната рецепта), канела или горчиви бадеми (според мен повече отиват на вкуса на елдата)
Белтъците и жълтъците се разделят. Белтъците заедно с 2 с.л. студена вода се разбиват на твърд сняг. Без да се спира биенето, полека се добавя захарта, сдокато започне да блести и стане съвсем твърдо, а след това на малки порции с редуване жълтъците и брашната, смесени с бакпулвера. Получената гъста лъскава смес се изсипва в тавичка или тортена форма, намазана с мазнина и се заравнява. Слага се в студена фурна, на решетка в средата, включва се на 180гр и се пече 25 минути.
Вдига се много - получава се разкошен пухкав блат (тип sponge cake), с който човек може да прави каквото реши. Аз го пекох в тортената форма, защото не бях сигурна какво ще се получи и мислех да го залея с кисело мляко със захар, да стане глазура по лесната процедура. Обаче се получи толкова висок и прекрасен блат, че просто плачеше да стане на торта. Съответно го разрязах на 3 блата и стана на домашна торта с плодове и сок от компот и чийзкейк-глазура (само такова имах подръка, че не бях мислила да става торта, а го правих по нощите).
Елдата има специфичен вкус и мирис - стана нелошо така направено, но ми се струва, че комбинирано с шоколадов крем ще е по-хубаво и повече ще изпъква леко ядковия й привкус. Ако някой се пробва - да каже как е с шоколадов вариант