Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 окт. 2017, 10:51 ч.

Трудно проговаряне - тема 23

 • 85 368
 • 774
 •   1
Отговори
# 390
 • Мнения: 129
Miriel, извинявай. Така написано от мен наистина не става ясно. Гамалон поръчах онлайн. По начало всяка аптека също може да поръча вместо теб, въпреки че вече е по- трудно намирането му. А Омега 3 давам чрез сиропчето на Ескимо Кидс. В тази тема има доста мами, даващи такова или подобно сиропче, прочети по-напред, защото има разлика в съдържанието Simple Smile

# 391
 • Мнения: 90
Здравейте, омега 3,колко време може да се дава?

# 392
 • Мнения: 3 443
Ако е чиста омега 3, може без прекъсване, но ако има в състава си вит. D, вит. Е и вит. А, е добре да се прави почивка.

# 393
 • Cyberspace
 • Мнения: 1 290
Здравейте!
Някой може ли да ми препоръча детски психиатър в Пловдив или Стара Загора?

# 394
 • Пловдив
 • Мнения: 5 316
В Пловдив ние ходим при Попов, на ул. "Скопие" 98. Може да има някои кусури, но определено е в час, подготвен.
Другата, за която знам да преглежда и деца в Пд, е Майсторова, при нея също сме ходили и не съм чак толкова доволна, с което не твърдя, че не става, просто от двамата бих препоръчала Попов.

# 395
 • Cyberspace
 • Мнения: 1 290
Благодаря!
А може ли на ЛС да ми дадеш телефон ако имаш, за да си запишем час?

# 396
 • Пловдив
 • Мнения: 5 316
Това е центърът. После ще видя в моя телефон дали номерът, който имам, е друг и ако е друг, ще ти го пратя на лични.

https://centerspectar.alle.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/

# 397
 • Cyberspace
 • Мнения: 1 290
Благодаря! Hug
И във фейсбук ги намерих и ги харесах.
Снощи говорих с логопеда на детето и той също ми препоръча точно Попов.

# 398
 • Мнения: 82
Здравейте.
Сблъскали ли сте с ехолаличен  говор?
Детето повтаря думи и фрази, но не винаги. Говори и с изречения от по 2,3 думи по предназначение и точно на място. На 3г. 2м. е, логопедът изпадна в ужас като я чу.
Толкова ли е голям  проблем  Thinking
Аз го отчитам като фаза в проговарянето, тя казва, че не е добре.

# 399
 • Мнения: 7 227
В Гугъл с ключова дума ехолалия - в бг мама сме писали много. Маркер е за проблем, на тази възраст 3,2 -  при децата в норма отдавна е заминала - до две години не всяко дете я използва дори  и после изчезва. Може да е полезна при деца с говорни проблеми но само като междинен етап. И да(!) наистина-  да ползваш на  3,2 ехолалия значи проблем. Колко голям никой не може да каже.

# 400
 • Мнения: 82
Благодаря, _re_ge .
Предвид, че миналата година по това време не използваше нито една дума, а сега си казва какво и се яде, пие и къде я боли...някак си не ме притесняват тия повторения.
Изненадах се от реакцията на логопеда.
Дано с времето ги изчисти..

# 401
 • Мнения: 976
Благодаря, _re_ge .
Предвид, че миналата година по това време не използваше нито една дума, а сега си казва какво и се яде, пие и къде я боли...някак си не ме притесняват тия повторения.
Изненадах се от реакцията на логопеда.
Дано с времето ги изчисти..
И според мен реакцията на логопеда не е никак професионална. Бяхме посетили един (една), която в рамките на половин час за няколко пъти изпадна в ужас, съпроводен със съответната диагноза, и няколко пъти в еуфория, защото после сама си я оборваше. Излязох от кабинета й толкова емоционално изтощена, че не ми и дойде на ум да припарвам повече. Колкото до ехолахията - сама по себе си е притеснителна, но зависи с какво я сравняваш. Ако е с едно напълно невербално дете, даже е обнадеждаваща. Означава, че детето чува чуждата реч, по някакъв начин я преработва, предава я на гласовия си апарат и все пак това е нормален етап от развитието до някаква възраст. Вече до каква възраст е нормален, това е тънкия момент. Чела съм, че до 30 месеца, но моята "нормална" голяма дъщеря поне до 3 г. и половина я използваше, разбира се, наред с целенасочената реч. Помня, че винаги когато излизаха навън в градината хукваше към входната врата на двора и учителките викаха след нея: "Дивна, къде отиваш?", а тя повтаряше като изкривено ехо: "Дина, къде чулиш?". Но тъй като не съм гледала поведението й през лупа, изобщо не ми се е виждало притеснително.

# 402
 • Мнения: 358
Те, дамите са го написали, ама и аз да кажа Grinning. Ехолалията е притеснителна, но е част от "започването" на говоренето. Когато е в по-късен етап, често означава, че детето не разбира какво точно му се казва или какво се иска от него. Въпреки това е важен момент. При нас ехолаличната реч помогна много - първо за заучените диалози, после взе да свързва всяко казано нещо с предмет, обект, човек и я изчисти с времето. Сега, ако повтори дума, тя вече е с въпросителен наклон, т.е. не разбира точната дума и иска да му я онагледя (например, наскоро му казвам, че след билборда, стигаме до село - реакцията: "Билборд?", показвам и вече свързва думата с "нещото").Така че съвсем умело може да се ползва този период, за да се работи върху разбирането на детето.

# 403
 • Мнения: 7 227
Те, дамите са го написали, ама и аз да кажа Grinning. Ехолалията е притеснителна, но е част от "започването" на говоренето. Когато е в по-късен етап, често означава, че детето не разбира какво точно му се казва или какво се иска от него. Въпреки това е важен момент.
Както се опитах да обесня - важен етап в проговаряне при деца с забавено говорни развитие. При деца в норма на 3 години е признак за наличие на проблем.

# 404
 • Мнения: 573
Въпрос - 2г3м с диагноза в спектъра на аутизма, живее в двуезична среда

имаме малко напредък откъм речта - казва някои основни думички (мама, тати, куче, котка и т.н.) Сега напоследък казва и някои нови неща, но по странен за мен начин например: Самолет - Калет; Филйка - Килийка; Отвертка - Калейка.. и разни други подобни, които все към едно и също клонят. Например - мандарини са Калини Rolling Eyes

Има ли някакво специално название това нещо? "Нещо" ли е или просто бебешки говор? Нещо към аутизма ли? Слуха ли? Какво е?

Чакаме още за да 'влезем' в системата с помощта от терапевти и логопеди и просот ми е любопитно с какво е свързано това и проблем ли е въобще?

 

Общи условия

Активация на акаунт