Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 окт. 2017, 17:24 ч.

Смесено специфично разстройство на развитието - F83

 • 22 641
 • 196
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 3 579
Здравейте. Отскоро приема Брейн брустера - десетина дена. Ефект вероятно ще мога да отчета след първата опаковка, която е за около месец и половина -два по мои сметки.

# 16
 • Мнения: 78
Здравейте Мама Ру, май само ние 2-те си пишем в тази тема. Исках да попитам как вървят нещата при вас? Имате ли ефект от брейн бустера в положителна посока? Ние пием Есприкото от месец и има леко подобрени по отношение на концентрацията. Реших на своя глава пак да го обследвам при психолог, психиатър и логопед, пък да видим какво ще ни кажат този път.

# 17
 • Мнения: 3 579
Здравейте и ЧНГ. Да си кажа честно не забелязвам разлика. Известен напредък има в сричането, след като тръгнахме на занятия в Асоциация дислексия. И в диктовките има прогрес, но за концентрация не бих казала. Трудно й се задържа вниманието, особено ако няма желание за нещо.

# 18
 • Мнения: 78
ЧНГ и на Вас. Е все пак има прогрес, което е хубаво нещо. Аз за брейн бустера знам, че повишава възбудимостта при децата, но че има ефект върху концентрацията, явно при вас не е дал такъв резултат за жалост.... Tired

# 19
 • Мнения: 3 579
Ох, не знам. Истината е, че напоследък детето пак влоши поведението си. Безсилна съм. Много трудна адаптация кара в училище. Уж леко се беше стреснала, за малко беше се поукротила, но пак започна - удря децата, смее се, става и яде в час, лигави се, когато трябва да се извини, пак е започнала да бърка в чужди раници - ужас просто. Преди Коледа са ги подковавали религиозно. Аз съм атеист, но не съм й говорила на тази тема и вредата вече е нанесена. Сега говори само за господ - оня ден казала на детегледачката, че господ ще я накаже и прати в ада, днес се смее като я вземам от занималнята, учителката й казва да престане, а тя отговаря "господ ми казва да се смея". Ужас! Толкова е наивна, чуе нещо и го приема за чиста монета и друго мнение отказва да чуе.

# 20
 • Мнения: 1 016
Здравейте и честита нова година! Ще се запиша във вашата тема. Тя няма тази диагноза, но знам ли? Ако сега идем в Св. Никола може да я сложат. Сложиха и специфично разстройство на училищните умения от друго място. Мама Ру както съм ви чела проблемите са ни сходни. Писах нещо в темата за дислексия, никой нищо не сподели. А аз се лутам, та реших при вас да дойда, ако ме приемете? В темата за трудно проговаряне с каквото също сме са по- малки деца, а нашите проблеми вече са повече училищни

# 21
 • Мнения: 3 579
Добре дошла, Лорентин.
И аз като теб се лутам и търся обяснение на проблемите и препоръки и стратегии за справяне. Снощи ми попадна нещо, но е на английски (той ми е много слаб), а гугъл преводачът е кошмарен. Има някои различия от информацията на български, но почти 100% Лъчи покрива диагноза ФАС (фетален алкохолен синдром) - той поне обяснява неща, които никой не иска да обясни, а се правят, че не ги виждат - известен дисморфизъм в някои черти, преждевременното раждане, ниското тегло при раждане, изоставането в теглото и до сега, когнитивните проблеми, поведенческите такива, енцефалопатията, шума на сърцето (при този синдром той не се израства, а преминава в сърдечна недостатъчност)... и предпоставката за това - БМ с алкохолизъм. А това се знае от документите. И при това положение вече не може да се каже:"проблемът е в институцията, дай й време ще навакса". Яд ме е, че се изпуска време за работа, социализация, правилен подход. Защо не искат да назоват нещата с истинските им имена? Ако не съм се уплашила да поема отговорност преди 4 години, сега ли ще се уплаша? Искам да знам с какво си имам работа, какво да очаквам, как да помогна, как да не навредя?
Не се колебай, колкото и да ти е далеч, ела в Русе в Асоциация "Дислексия" - тук наистина помагат. Ако можеш и в "Св. Никола" отиди да тестват детето и те да си кажат мнението, но имай предвид, че час за първия преглед ще получиш бързо, чакането е после зи дневн стационар за обследването - при нас дадоха дата след седем месеца.
Детето има ли ТЕЛК?

Последна редакция: пт, 05 яну 2018, 22:34 от Mama Ru

# 22
 • Мнения: 1 016
Здравейте! Тя няма ТЕЛК.  Записала съм я на невролог. От 3 год. не сме ходили, за педи всичко вече било наред и нямало нужда. Тя говорела, а това че никой не я разбира, не е важно. Но пък като и показах заключение на психиатъра, се съгласи. Днес пуснах някои изследвания на детето. А тя се държа по- добре от възрастен. Стоя мирно, слушаше лаборантката, гледаше вената, не трепна. Като се замисля никак не е хиперактивна. Съгласна съм с теб, кажете ми с какво да се боря. И на мен педиатърката все казва, при недоносени деца вероятността от такива проблеми съществува и дотам. Ама хора, нека нещо пробваме.
И нещо се сетих,  аз понеже от скоро започнах да давам Гамалон на моето дете, самоназначен. Та в листовката му пише, че е показан при енцефалопатии от различен произход, а ти пишеш, че тя е имала.  Аз не съм специалист, ама то специалистите много помогнаха, може да помислиш върху такъв тип продукт.

Последна редакция: сб, 06 яну 2018, 21:28 от laurentin

# 23
 • Мнения: 3 579
Пробвах с Брейн бустер. Вярно от скоро, а и пропускаме в някои дни, но и ефект не виждам, но пък в последния месец сякаш стана по-трудна откъм поведение. Гамалон като Гама ли е ? Че за него май четох за страничните ефекти, Брейн бустера ми се стори по-безобиден. Преди две години ЛЛ предложи да пробваме с Неутропил (май така беше), но сиропът не се предлага, а не знаеше за дозировката на другите разновидности. Невроложката пък (същата от ТЕЛКа) го замени със седивитакс, като я помолих да ми изчисли дозата. От една страна има нужда за концентрация, а от друга - за успокоение (не успиване). Ако се намали тази възбудимост, може би ще стане и по концентрирана. Като дете развих епилепсия в лека форма. Влачих си я 13-14 години и мина от самосебе си през пубертета. Тогава първо бях на диазепам, после ми го замениха с фенобарбитал и тегритол/ стазипин. Лекарствата са били за подтискане на възбудимостта на мозъка (да държат под контрол възбудното огнище, за да не припадам). Бях доста непоседливо и изнервено дете, но същевременно и отличничка до седми клас, при това без никакво усилие. Лекарствата не ми пречеха изобщо. Нямаше странични ефекти, за каквито сега чета в темата за епилепсията. На Лъчи обаче не искат да й изпишат нищо - нито за успокоение, нито за концентрация. И в София като я обследваха също нищо не предписаха. А детето страда и всички покрай него. Гамалонът без рецепта ли е?
След колко време се забелязва ефект при Гамалона? Има ли странични ефекти? Как се определя дозата?

Последна редакция: сб, 06 яну 2018, 22:02 от Mama Ru

# 24
 • Мнения: 1 016
Гамалон е ГАБА. Страничните ефекти са при неутропила. На 2 год. невролог не го изписа на детето, каза малко да изчакаме, заради стр. ефекти. На 4 го дадохме за 2 месеца. Стана много нервна, спряхме, ефект имаше при говора. И ни дадоха брейн бустера. Тя обаче много не го искаше. Давали сме няколко шишета. Като беше в детската добре и се отрази. Сега в училище я изнервя. Затова се ориентирах към гамалон. Давам го обаче от около седмица и в малка доза, за да свикне. Лошото е, че тя не може да гълта таблетки и аз ги давам да дъвче, и с вода, така приема. Това е хранителна добавка. Дозата я има на опаковката. Без рецепта. Аз си го взех от Македония. Скоро ще я водя на невролог и ще разпитам подробно, ако нещо каже
Като чета, гама- аминомаслената киселина точно спомага за намаляване на възбудимост, но в интернет много неща пише, дали са верни кой да ни каже. Ще пробвам

# 25
 • Мнения: 3 579
Май и аз ще се навия да го пробвам. Само за говор и развитие на мозъка ли се препоръчва или за успокояване на мозъчната възбуда. Защото има и нещо друго - ако децата са превъзбудени те не могат да се концентрират. Т.е ако се успокоят ще могат да се концентрират и да задържат вниманието си, което ще повиши и успеваемостта. Нещата са много навързани - спокойствието води до концентрация и задържане на вниманието, довършване на започнатото, за което е нужно търпение = успех= на самочувствие. Превъзбуда / лесна възбудимост - бърза уморяемост, разсейване, нетърпение, нервност, недовършени задачи, ниска успеваемост - ниско самочувствие - и пак всичко от начало. Ако успеем да ги успокоим, да се овладее тази възбудимост до нормални нива значи сме успели да им помогнем. Аз все още търся това, което ще снижи нивото на мозъчна активност до нормални стойности. И съм все по-склонна да опитам всичко.

# 26
 • Мнения: 1 016
Много ми е трудно от телефона да ти изпратя линк. Но ти и сама можеш да намериш инфо в интернет за гама-аминомаслената киселина и нейните ползи за мозъка. Дано помогнае на децата ни!

# 27
 • Мнения: 3 579
Да, ще пробвам. Миналата есен бях почнала да давам комбинациярот седивитакс и алора. Имаше ефект. И в градината го отчитаха - започнала да изпълнява задачите до край, дори когато другите не го правели, била по-спокойна, по-концентрирана. И аз не знам защо, може би, защото се поуспокои и разридих и спрях да давам. Точно тогава и едно момиченце започна да ходи редовно на градина. То повлия много лошо на дъщеря ми, от нея тя усвои много лошо поведение. Накрая разбрах от къде идва проблемът и с помощта на учителките ги разделихме, да не общуват в групата. И започна полека-лека да се връща детето ми. Но тръгна на училище, сблъска се с проблеми, тежка адаптация и последния месец стана страшно, на моменти имам чувството, че срещу мен имам луд или олигофрен, а тя не е такава, просто доста успешно имитира такъв тип. Май ще почна да давам пак седивитакс и алора, дори ще увелича дозата. И гамалон ще й взема. Ако успея да я успокоя, нещата ще се наредят. За момента това ми е най-голямата болка - да успокоя нервната й система.

# 28
 • Мнения: 1 016
Най- вероятно последните изпълнения са от брейн бустера. И алора би трябвало да помогне. Но пък си мисля, че няма нужда от седивитакс, защото нали и той съдържа пасифлора.

# 29
 • Мнения: 1 016
Мама Ру изпратиха ми линк във фб, не знам как да го кача тук, първокласници в Попово се научили да четат за 2,5 месеца по система на Г. Лозанов. Още не съм го гледала, не знам какво е, но ме заунтригувА

Общи условия

Активация на акаунт