Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 окт. 2017, 17:24 ч.

Смесено специфично разстройство на развитието - F83

 • 22 623
 • 196
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 3 576
Лорентин, благодаря за линка. Интересно е, но май не е приложимо индивидуално. Сега въпросът е и къде да намерим този буквар на Г. Лозанов? Някакви идеи?

Да се отчета и тук. На 12 януари минахме на ТЕЛК. Дадоха й 50% с чужда помощ. Дата на инвалидизация - 5.01.2017г. ТЕЛКът е за една година, заради динамично проследяване, така е написано в мотивровката. Не че за това време детето ще надскочи себе си и ще влезе в "норма". Де да можеше така.

От десетина дни давам пак старата комбинация от Алора и Седивитакс и детето е доста по-спокойно. Дори тази седмица в училище по цял ден се е държала добре. Няма да спирам щом и помага. По-нататък ще пробвам и Габата.
Подадох за ресурсно. От втория срок ще получава помощ - 2 часа седмично ресурсен и два - логопед. Ще продължа да я водя и в Асоциация Дислексия. Вече срича по-уверено, дори прочита някои къси думички сама.

Вие, момичета, как сте? Как са дечицата ви?

# 31
 • Мнения: 1 015
Браво на детето?
Добре е това за телка. А дано през годината наистина се случат нещата!
Интересно, как определят дата на инвалидизация?
От утре и аз ще давам сиропи. Днес имах чувството, че някой и е навил пружина и няма спирка. Няма умора, от къде тази енергия, не знам.
От скоро и тя може да прочете къси думички, даже сякаш на срички е по- трудно, отколкото цялата дума да каже. Или си въобразявам. Но при най- малката трудност се започва огромно мрънкане, да не пиша друга дума.
На нея и е много трудно(никак) да схване парите, стотинките. А горе- долу се справя с мат.

# 32
 • Мнения: 3 576
Лорентин, при нас датата на инвалидизация е датата на подаване на документите миналата година. Тогава насрочиха дата за явяване, явихме се, но ни върнаха за още изследвания в София и не издадоха решение. А диагностиката в София много се забави. Сега занесох епикризата, взех становище от Асоциация Дислексия и психолого-педагогическа характеристика от училище и отидох в деня, в който се събира детския ТЕЛК. Дадох документите на психиатъра, извадиха й досието от картотеката и ни прие. За това датата е от миналата година. Иначе щеше да е от деня на подаване на документите или от издаване на епикризата в София и аз не съм много сигурна. Всъщност детето е трябвало да получи ТЕЛК още при раждането. А може и да е имала, но да са го махнали, когато са я вписали в регистъра.
Скрит текст:
(За съжаление има такава практика да се намалят проценти и да падат ТЕЛКове с оглед по-лесното намиране на осиновители)
При Лъчи забелязах, че се опитва да избързва и да "отгатва" думичката по първата сричка, вместо да прочете до края. Често срещано е при деца с дислексия, опитват се да прикрият проблема. И на Лъчи парите са й все още непонятни и часовника не познава, дори не проявява интерес да се научи. Понятията й за време са доста размити. Трудно се ориентира в дните от седмицата, месеците и сезоните. До колкото разбрах за това отговаря математическото мислене, а то при нея е най-засегнато (сериозно увредено според епикризата от Св Никола). Ще видим как ще се разрият нещата за напред. Детската психиатърка казва, че възрастните развивали компесаторни стратегии за справяне със затрудненията, но първите две години в училище ще са най-трудни.

Последна редакция: нд, 21 яну 2018, 22:06 от Mama Ru

# 33
 • Мнения: 1 015
Ясно. Часовникът тя научи миналата година. Лесно, бързо. Гледаше Бен тен и поиска като неговия часовник. Аз купих нормален със стрелки, но с фигура на Бен тен. Тя поиска( забележи) да научи. Знае часовете, знае 2 ч 5, 12,15... минути. Което за мен е много добро постижение, това миналата година на 6.
Откакто е ученичка сякаш е друго дете. Тя и тогава трудно говореше, тичаше, скачаше. В детската казваха, че нищо не може да прави, но пък е много кротка, по отношение на дисциплина най- примерна и възпитана. Но пък обичаше да реди и се справяше с пъзели бързо. Обичаше да оцветява, рисува. Обичаше едни карти за въображение, памет, концентрация, има ги по книжарниците. Сядаше с интерес да работи по тях. Имаше едни книжки от типа на разни образователни задачи. Също и бяха интересни. Знаех, че ще е трудно в първи клас понеже не можеше да пише и чете, но никога не съм очаквала това, което ни връхлетя. Тя не иска да работи, в училище е кротка, но у дома е фурия, тича, вика, бута, пищи.Само като и спомена учене и става страшно. Явно и е много трудно и избива. Само по бел и математика. Другите предмети харесва.

# 34
 • Мнения: 3 576
Това е защото й е трудно. И с Лъчи е така. Тя по принцип си е своенравна (не я обичам тази дума, но я описва много точно), но сега стана зле точно заради натиска да работи, нещо което й е трудно. По принцип като срещне трудност и веднага се отказва, много е упорита, но само за неща, които тя си науми, а ченето не е от тях. Явно и стимулиращите лекарства я изнервят и активират допълнително. А е и дете, което има нужда непрекъснато да й се обръща внимание от всички, особено ако някой друг е в центъра на вниманието или се почувства изключена от нещо като разговор, игра... Не знам какво да те посъветвам, освен да стискаме зъби докато децата преодолеят първоначалните трудности и почувстват, че и те могат и се справят. Това ще ги успокои. Другото е да намерим сфера, в която са добри и натам да насочим усилията им. Така покрай успехите може да придобият самочувствие. И още нещо, да ги научим, че да са различни не е непременно нещо лошо.

Последна редакция: сб, 27 яну 2018, 22:48 от Mama Ru

# 35
 • Мнения: 78
Здравейте мили Мами! Виждам, че вече сме три Simple Smile Не съм писала отдавна, но водих малкия на ново обследване. И естествено сме с нова диагноза (Разтройство на експресивната реч). Мисля, че диагнозите, които получават децата ни до голяма степен се определят от това, което родителят споделя за детето си с психиатрите (дали е по-позитивен или по-негативен, както и моментното състояние на детето, и това дали то ще хареса обследващия го). Казаха ми, че детето се развива добре и си личи, че с него се работи. Този път на теста за интелигентност ни изкараха с още по-висок коефициент, който е около 100 (комбиниран от вербален и невербален)..... Не знам как така се променят нещата за 10 месеца и коефициентът си расте стремглаво....(тоест не знам дали е вярно).... Малко съм отчаяна, не знам на кого да се доверя вече. Казах на психиатъра, че смятам, че детето може би има дислексия. Отговори ми, че това може да се разбере след 1-ви клас евентуално (но потвърди, че трябва да се следи за дислексия). Въпросът ми е следният (към теб мама РУ): Може ли в асоциацията по дислексия в Русе да се обследва дете за дислексия, което не е завършило първи клас, (но аз го ограмотявам, чете доста бавно и пише по-лесни думи, като често изпуска гласните) или и там казват, че трябва да е завършило поне 1 ви клас?
Иначе психологът, който го прегледа на обследването, каза че има проблеми с когнитивните функции и импулсивността (лека хиперактивност). Мисленето му е картинно, абстрактните представи и двусмислието на думите са затруднени. Като цяло казаха да се обърне внимание на когнитивните му възприятия.

# 36
 • Мнения: 78
Момичета, забравих да Ви пратя един, полезен според мен софтуер за деца с дислексия и Хиперактивност: http://www.elasnas.bg/page/software#logica.
И да Ви кажа моето мнение за Габата е също, че тя би следвало да има успокоителен ефект върху нервната система, а не възбуждащ. На мен също ми казаха да не давам никакви добавки, на- много Омега мастни киселини (Рибчо, например). Но според мен това не е достатъчно, смятам, че Zn, Mg
 и vitB (1,2,3,6,9,12), също имат отношение към проблемите на нашите деца и биха спомогнали до известна степен, особено ако детето е злоядо (като моето) и не ги набавя от храната.

# 37
 • Мнения: 78
laurentin исках на Вас да Ви кажа, че доста от нещата, които сте написали за Вашето дете са валидни и за моето (картите, които харесва Вашето, реденото на пъзели и пр.). Единствената разлика е, че той не е толкова кротък, но определено не е и много буйно дете. Доста е подвижен от малък, понякога не разбира потребностите на другите и трудно говори за емоциите си. Проговори с изречения чак след 3-та си година (когато тръгна на градина). До ден днешен има проблеми със сложните изречения, използва по опростена реч, спрямо нивото на връстниците си (на 7 г. е) бърка ляво и дясно, бърка предлозите често, но когато го попитам дали е казал предлога вярно, често и сам се коригира. Мрази да пишем думи и плаче когато бърка, нервничи и е тревожен когато седнем да учим най-вече по четене и писане. Чете много бавно и на срички, като бърка определянето на сричките в по-дългите и сложни думи. Има дни, в които се справя по-добре и други, когато нещата са катастрофални. Много е щастлив, когато го пощурявам и веднага губи желание да работи ако му кажа, че нещо е сгрешил... Сега съм в чудене, как ли ще тръгнат нещата в училище, но поне с отлагането от 1-ви клас ни дадоха още 1 година, в която аз се опитвам всячески да му помогна (дано само не му вредя) с моите притеснения и търсене на верния отговор за неговите неволи.... От много четене и търсене в интернет (по наши и чуждестранни сайтове) стигнах сама до извода, че може би е с дислексия, единственото, на което не отговаря като симптоми е това, че проходи на 1,2 г. и имаше дълъг период на пълзене при него (което не е типично за дислектиците)... Ще се радвам ако и Вие напишете повече за ранното развитие на Вашето дете....

# 38
 • Мнения: 3 576
Натали, здравей. Радвам се, че пак се включваш.
Да, в асоциация дислексия изследваха моето дете, което в момента е първи клас и дадоха становище за ТЕЛКа - дислексия, дисграфия, диспраксия и дискалкулия, въпреки че все още не са изучени всички букви. Всъщност диагнозата от София - Смесено специфично раздтройство на развието покрива точно това. Само термините са други (поне според мен) и по това, което четох за диагнозата. От това, което пишеш имам доста сериозни съмнения, че и при тмоето дете става въпрос за дислексия / дисграфия. Някои неща са преодолими, ако се работи правилно с детето. При моето се установи, че визуалната памет е по-силна от слуховата, а подходящ метод за обучение по четене - наслагването.
Осносно ранното развитие при моето дете има утежняващи субективни обстоятелства - като осиновена е била в институция тре години, което не спомага за формиране и развитие на мозъчните връзки, води до изоставане. Иначе детето ми е недоносено, с ниско тегло и при раждането и сега, прекарала е енцефалопатия (възпаление на мозъчната кора), която също влияе. Проходила е на 1г и 9м, а проговори на 3,9г. Мисля че не е пълзяла, но нямам сигурна информация. Ако беше в семейство и с нея беше работено от самото начало вероятно нямаше да е с такова изоставане. Първите три месеца е била при БМ и при постъпване в дома КОР е бил 84-85%, а аз я взех с 62. Сега IQ й го определиха средно на 68, но според психиатърката ще влезе в норма.

Последна редакция: сб, 27 яну 2018, 22:51 от Mama Ru

# 39
 • Мнения: 78
Здравей мама РУ, ами енцефалопатията е сериозно нещо (според мен може и тя да е основна причина за наличието на проблемите при Лъчито), но все пак не съм специалист. Пък и по последни изследвания се смята, че дислексията се причинява от генни мутации в няколко гена, но от друга страна се говори и за придобта такава.... Относно IQ-то напълно е възможно след работа да се покачва (това, което намерих последно е, че IQ-то при децата нараствало до към 12 год. възраст бързо), та с това си обяснявам покачването на нашето в момента (но ми е странно как за десет месеца, как се покачи с 9 точки)....
Искам да те помоля да ми обясниш малко повече за обследването в Асоциацията по дислексия в Русе:
1. Кога го направихте вие, преди детето да е ограмотено или вече е можело да чете?
2. В какво точно се състои обследването и за какво те питат по отношение на развитието на детето?
3. Колко време трае самото обследване?
4. В Александровска не взеха ли под внимание това обследване от АпД или ти си я водила след това в Русе и са установили дислексията и дисграфията?


Иначе аз също четох доста за първата ни диагноза от Александровска и не смятам, че тя е същата, като да ти поставят дислексия, дискалкулия и диспраксия (но ги включва, определено), в нея влизат обаче още куп диагнози, което е по притеснителното за мен.

# 40
 • Мнения: 2 473

Искам да те помоля да ми обясниш малко повече за обследването в Асоциацията по дислексия в Русе:
1. Кога го направихте вие, преди детето да е ограмотено или вече е можело да чете?
2. В какво точно се състои обследването и за какво те питат по отношение на развитието на детето?
3. Колко време трае самото обследване?
4. В Александровска не взеха ли под внимание това обследване от АпД или ти си я водила след това в Русе и са установили дислексията и дисграфията?
Здравейте! НЕ знам за Асоциацията по дислексия в Русе, но обследване за дислексия се прави на ограмотено дете.
Във вашият случай не е толкова важно да получите диагноза, така или иначе логопедът ви работи в тази посока.
В предучилищна възраст може да се установят различни нарушения като нарушения на зрително-моторна координация, нарушения в пространствената ориентация и др., но за обследване за дислексия е рано.
Успех на всички ви! Продължавайте с логопедичните занимания.

# 41
 • Мнения: 78
Здравейте, аз не мисля, че логопедите в ДГ работят или подозират дори, че моя син има дислексия, защото съм разговаряла с тях. Да определено работят с него като дете с говорни проблеми  и са допринесли много за неговото подобрение, за което съм им много благодарна. Но моето мнение е, че колкото по-точна е оценката, толкова по-добър метод на работа би могъл да се приложи при работа с детето (или бъркам, да речем метода Дейвис или друг)? Поне с това разбиране оставам четейки чуждестранни (английски, американски) сайтове, в които говорят за доста по-ранна диагностика на дислексия (още в предучилищна възраст). Иначе при него, последно обследващият го логопед потвърди за наличие на пространствени и фонологични дефицити (той е ограмотен).

# 42
 • Мнения: 3 576
Първо минахме на преглед в Александровска болница (през октомври). Смесено специфично разстройство на развитието на мен не ми говореше нищо, затова започнах да чета. Имах подозрения за дислексията, бях забелязала някои ранни признаци при моето дете, но не бях сигурна докато не тръгна в първи клас - детето бъркаше дълго време букви с подобни елементи - Г - Т- Б например. Трудно заучава стихове, не знае нито едно стихотворение до края, нито една песен, дописка груби граматични грешки и несъгласуваност, и това при положение, че е расла изцяло в българска среда, родена е от майка българка и няма влияние на други езици., дълго време редуваше и двете ръце (докато прави нещо - например при оцветяване).При тръгването в първи клас налице излязоха и други специфични проблеми - не разграничава слято изписани сходни елементи и букви - и, л, м... например, затруднява се слухово да декодира звуците, които чува и да ги запише - определя само единия звук в дума или сричка, бърка в разпознаването  на сходни звуци като М/ Н, Л/ Р, при писане трудно спазва малкия ред, затова го маркирам с цветно триъгълниче в полето. Има трудности при боравене с ножица, фината моторика не е добре развита, трудно закопчава ципове, още по-трудно копчета, не може да се научи да връзва и развързва. Трудно научи дните от седмицата и месеците, не се ориентира пространствено и времево, не осмисля връзката цифра-число-количество, не може да запомни последователност от действия, ние разбира инструкции и указания... Същевременно обича да оцветява, да играе с конструктор, да реди пъзели, при които се справя самостоятелно без да гледа картинката. С лекота реди вече пъзели от по 60+ части. Когато разказва нещо мисълта й скача от едно на друго, често се затруднява да намери дума дори от ежедневието (паметта й не е услужлива)... Същевременно измисля свои приказки с дълъг и често объркан сюжет, а не може да разкаже позната приказка.... Въпреки, че все още не са минали всички букви както написаха в становището детето показва явни признаци на дислексия, дисграфия, дискалкулия и диспраксия. В асоциацията всъщност й направиха някои тестове за слухова памет, провериха как се справя с разпознаването на буквите, числата ... Най-зле при нея е математическото мислене от там и дискалкулията, не знам доколко изобщо ще се научи дори на елементарна математика. Казаха, че е зле и автоматизацията, нещо което също доста ще й пречи в ученето и усвояването на нови умения. Трудно ще стават нещата при нас явно.

Натали: 1. През октомври минахме в Александровска, а в началото на декември - в Асоциация Дислексия. Детето все още е на етап сричане.
2.правиха й тестове за слухова памет, провериха дали разпознава буквите, цифрите...
3. Един сеанс е 90 минути, но при Лъчи капацитетът за работа е до максимум 60мин.

Последна редакция: сб, 27 яну 2018, 22:56 от Mama Ru

# 43
 • Мнения: 78
Благодаря ти за изчерпателния отговор мама РУ, в определена степен нещата, които си написала ги има и при моя син, но за други неща той няма проблем, например: закопчаване на копчета или цип, математическите символи и техните количествени измерения, не е бъркал и букви след като ги научихме на 5,6 г. (само обръща при писане някои букви и изпуска често средна черта на А и пише Л), дори забелязах, че сам се ориентира и познава доста от ръкописните букви без да сме ги учили някога.
Иначе за асоциацията по дислексия, явно обследват и неограмотени напълно деца, след като не сте били взели всички букви още. Ти лично доволна ли си от тях и метода им работа с детето, спомогна ли той за четенето и писането при твоята дъщеричка?
"3. Един сеанс е 90 минути, но при Лъчи капацитетът за работа е до максимум 60мин."
Това ще рече, че цялото обследване е в рамките на 1 ден за 90 мин., така ли?

# 44
 • Мнения: 3 576
Да. Това е най-вече теста за слухова памет (при нея конкретно). В София вече й бяха правили доста и подробни тестове - психиатър, психолог и логопед. Ходим веднъж седмично по 60 минути. (60 минути = 20лв, 90 мин. - 30лв). Аз съм доволна. Две жени са - логопед - дислектик и психолог. И двете работят с нея, редуват се. Учат я да срича и напредна доста, правят диктовки. В зависимост от случая работят и с глина - изработват букви, цифри... Аз не присъствам в повечето случаи, използвам времето да свърша нещо. Доволна съм, определено при Лъчи има полза. Всеки случай е различен и съответно подходът и методите се нагаждат по конкретното дете и проблемите и възможностите му. Работят и в събота, понякога и в неделя. Подозирам, че тогава поемат деца, които не са от Русе и може би тогава работят по интензивно с детето. Не съм ги питала точно. Обадих се предварително, споделих за проблемите, с което детето се сблъсква в училище и уговорихме час да заведа детето. Така я поеха.

Общи условия

Активация на акаунт