Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 окт. 2017, 14:40 ч.

Великобритания - Тема 72 Късно Есенна към Коледна

 • 62 017
 • 728
 •   1
Отговори
 • Манчестър
 • Мнения: 1 540Полезни връзки

Българско посолство, Лондон: http://www.bulgarianembassy-london.org/

Местни нужди: http://www.upmystreet.com/

Страница за българи във Великобритания: http://www.bghelp.co.uk/

Български магазин (храна): www.bulgarianfood.co.uk

Къде в Англия е добре за живот и какви са наемите там?

Най-лесна представа ще добиете, ако разгледате сайтове за обяви за жилища под наем - например, www.rightmove.co.uk и www.zoopla.co.uk Въведете желания град, задайте нещата, които ви интересуват (например, къща или апартамент, брой спални, да има двор или не и т.н.), и ще видите резултати с цени. Разгледайте вътре в обявите, за да видите какви примерни изисквания имат повечето агенции за недвижими имоти (изисквания за документи, такси за разглеждане на кандидатура, депозит и т.н.)


Други саитове: www.gumtree.com

В какъв ред трябва да направим нещата най-добре?


Повечето хора процедират в следния ред:
(предполага се, че живеете някъде поне временно)
1) NINo
2) банкова сметка
3) постоянна квартира, ако е нужна
4) личен лекар
5) училище за децата
6) битови сметки и т.н.


Дойдохме в Англия, откъде и кога да кандидатстваме за НИН (NINo - National Insurance number)?


На телефон 0345 600 0643, от понеделник до петък от 8 до 18ч. можете да запазите час за интервю. Интервютата се провеждат в бюрата по труда - JobCentre+

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

По време на телефонното обаждане ще ви питат за дата за раждане, адрес, на който пребивавате в момента, кога сте влезли в страната и т.н., след което ви дават уникален номер. На посочения адрес ви изпращат потвърждение за деня и мястото на интервюто. За него се носят всички налични документи за идентификация - паспорт, лична карта. От януари 2014 не искат доказателства, че в момента активно търсите работа или работите.
Не е необходимо да имате НИН, за да работите, въпреки че има работодатели, които искат работниците им да имат НИН. Сайтът на gov.uk за НИН.


Как да си направя банкова сметка?

Повечето банки вадят трудно сметка, ако клиентът няма "доказателство за адрес". Такова доказателство е битова сметка на негово име, сметка за council tax, шофьорска книжка. За да има постоянен адрес, повечето агенции за недвижими имоти искат клиентът да има банкова сметка. Може да е малко като Параграф 22. Все пак, някои банки приемат само паспорт и лична карта като идентификация, достатъчна за издаване на банкова сметка. Друг вариант е, ако живеете при близък, да проверите има ли как да прехвърли някоя сметка и на ваше име за целите на откриване на банкова сметка.

Квартирата - location, location, location!

Оглеждайте внимателно. Проучете кварталите. Бързо търсене в Гугъл "кои са добри квартали в ХХХ" дават представа. В повечето случаи добър квартал значи, че в близост има добро училище - ако сте с деца, проучвайте внимателно. Инфраструктура, магазини, съседни улици и квартали също трябва да влязат в сметките.
Повечето агенции за недвижими имоти искат клиентите им да могат да докажат доход - в някои случаи това е месечен доход 2х наема, или 3х наема. Искат също така препоръка - най-често от настоящ работодател. Препоръката я взимат сами, след като им предоставите адрес и име за контакт. Повечето агенции искат поне един наем депозит плюс един наем предплата.
След наемане на жилище най-често е ваше задължение да плащате council tax, както и битовите сметки. Много агенции не приемат наематели, които получават помощ за наема (housing benefit).

Справка за нива на престъпност - https://www.police.uk/


Как да се запиша при личен лекар?


Потърсете близки до вас лекарски практики от този сайт.

http://www.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch/4

По пощенския ви код ще покаже най-близките до вас практики, рейтинг, дали приема нови пациенти. Повечето лекарски практики искат 2 доказателства за идентификация - паспорт и битова сметка, например.

Къде да запиша децата, има ли безплатни градини, как се записва за училище, в кой клас ще е детето ми?

Деца под 3 години могат да посещават детска градина (nursery) срещу заплащане. Навършилите 3 години получават право на 15 безплатни часа седмично, останалите се доплащат. Някои градини приемат деца, посещаващи ги само за 15-те часа, евентуално с доплащане на още няколко часа седмично; други предпочитат децата да ги посещават за повече часове седмично. За социално слаби семейства в някои случаи 15-те часа седмично могат да се отпуснат още след 2-та година на детето; проверете в местния council.
На 4 години децата могат да започнат да посещават училище - т.нар. reception, еквивалент на подготвителна група. Кандидатства се онлайн или чрез местния съвет (council).

Сайтът на gov.uk за кандидатстване в начално училище и гимназия -

https://www.gov.uk/schools-admissions/applying

Всяко училище има рапорт от Ofsted, Office for Standards in Education, Children's Services and Skills. На сайта им можете да проверите оценката, която избраното от вас училище е получило при проверките, както и да прочетете подробния рапорт, който Офстед изготвя за него.
Децата си вървят с набора, т.е. няма значение кой клас е било в България - тук ще бъде в годината, в която попада неговият набор. В Англия училището започва от 5 години, тоест дете на 8 ще бъде в четвърти клас, а не във втори, както е в България. Наборите се гледат от-до месец септември за дадена година. Например, дете, родено през август 2009, през септември 2014 ще бъде в първи клас, докато роденото през септември ще е в подготвителна група.
От 5-7 години са в начално училище (infant school), 8-11 са в основно (junior school), 11-16 са в гимназия; много училища са смесени - от 5 до 11 години, например. До 18 годишна възраст младежите имат право на безплатно обучение - след завършване на гимназия на 16, някои избират да продължат в гимназията sixth form, други предпочитат да посещават колеж.


Ofsted Reports - http://www.ofsted.gov.uk/

School Performance - http://www.education.gov.uk/schools/performance/


Помощни материали за училище

http://nrich.maths.org/ - препоръчано за Y7


Какви помощи ми се полагат?


Първите три месеца - никакви. След първите три месеца можете да кандидатствате за различни помощи и надбавки, но на какво имате право, зависи изцяло от ситуацията ви и няма единствен верен отговор. Много хора се класират за детски надбавки (child benefit), но от 2014 получаването им за новодошли е затруднено и се изискват разнообразни документи, с които да докажете твърденията си в декларацията за подаване. Можете да разберете повече, ако ползвате някой онлайн калкулатор или посетите Citizen Advice Bureau във вашия град. Не се изкушавайте да подадете неверни данни, глобите и наказанията може да не си струват риска.

Бенефит калкулатор - https://www.gov.uk/benefits-calculators


Детски имунизационен календар: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_ … 07_accessible.pdf


Важна тема:

Как протича бременността във Великобритания (към NHS)

Полезна страница (майчинство, права): http://www.worksmart.org.uk/rights/viewsubsection.php?sun=52

1. Aко сте бременна, или планирате бременност, продължете (или започнете веднага) да пиете фолиева киселина
2. След положителен тест за бременност, направете час с GP
3. Лекарят ще ви сметне приблизителна дата за раждане, и ще ви даде направление за близка болница (по район), където ще ви следят бременността
4. До седмица/10 дни, ще получите писмо от болницата, с дата за първи видеозон. Този първи преглед е около 10-12 седмица, казва се "dating scan" и ще ви определят по-презицен термин
5. По същото време ще ви назначат кръвни тестове, изследвания, среща с акушерките, с лекар и други, в зависимост от това как протича бременността (тест за синдром на Даун, и други)6. За бременност без усложнения, очаквайте преглед всеки месец, и още един видеозон (подробен анатомичен преглед, в 20 седмица), и по-чести прегледи към края на бременността (и изследвания в зависимост от какво имате нужда)
7. Възможно е да се смени първоначалната болница (при местене или други причини)
8. Ако имате частна застраховка, обърнете се към тях за да разберете какво точно се покрива.

Регистриране на дете,родено във Великобритания

От болницата ще ви дадат информация къде да запишете детето.

1.Първото, което трябва да направите е да издадете анг. акт за раждане, акта се издава във два варианта, кратък и дълъг. Краткия не се заплаща, а дългия се заплаща и могат да ти издадат колкото копия искаш. На вас ще ви трябва дългия вариант за пред посолствато, защото в него има вписани и родителите.

2.След като, се сдобиеш с дългия акт трябва да му се постави апостил (официален печат, който удостоверява достоверността на документа) имай в предвид, че няма да ти приемат анг. акт в посолството, ако няма тази заверка.

 Ето тук има информация: https://www.gov.uk/get-document-legalised как става заверката, може по пощата, може и на място.

3. С поставения вече апостил на анг. акт отивате в посолството и вадите пасаван на бебето, който важи за 1г. и струва 60 паунда, с пасавана се прибирате в БГ и вадите ЕГН.

- ЕГН за да се извади ще ви трябва пак анг. акт за раждане с поставен апостил и преведен от заклет преводач. Процедурата ми отне около 2сед. Ако искате да извадите международен паспорт на бебето докато сте си в БГ по - добре прати на някой пълномощно и акта за раждане за да си върви процедурата и като се приберете с вече издаденото ЕГН извадете паспорт.

Справочник на подправките:


Basil - Босилек
Cinnamon - Канела
Celery - Целина
Clove - Карамфил
Cumin - Кимион
Dill - Копър
Ginger - Джинджифил
Mint - Джоджен
Rosemary - Розмарин
Turmeric - Куркума
Thyme - Мащерка
Allspice - Бахар
Sage - Салвия
Bay leaf - Dафинов лист
Anise(star anise) - Aнасон
Semolina - Грис
 

to be continiued.до мамите в … 83;ия
Бъдещи и на … ъв UK
Бъдещи и на … #1072; в UK
Little Britain - тема ента
Little Britain - тема 5
Пижо и Пенд … ;ма 6
Тема 6
Козунаци и … ;ма 7
Англйска т … ;ма-8
Родители в UK - 9
Родители в … 77;ма
ВеликоБри& … 95;на
Великобри& … 2;лнa
Великобри& … 90;на
Великобри& … 81;на
Великобри& … 90;на
Великобри& … 90;на
Великобри& … 18-та
Великобри& … 5;на)
Великобри& … 6;на!
Великобри& … #1084;а 21!
Великобри& … 90;на
Великобри& … 89;ка
Великобри& … ма 24
Великобри& … ма 25
Великобри& … ма 26
Великобри& … ма 27
Великобри& … ма 28
Великобри& … ма 29
Великобри& … ма 30
Великобри& … 90;на
Великобри& … 76;на
Великобри& … 89;ка
Великобри& … 89;ка
Великобри& … 89;ка
Великобри& … 86;ре
Великобри& … 87;ад
Великобри& … 79;ка
Великобри& … 79;ка
Великобри& … 90;на
Великобри& … 90;на
Великобри& … 86;ре
Великобри& … 85;на
Великобри& … 76;на
Великобри& … 96;на
Великобри& … 90;на
Великобри& … 86;ре
Великобри& … 84;на
Великобри& … 96;на
Великобри& … 90;на
Великобри& … 90;на
Великобри& … 03;то
Великобри& … 84;на
Великобри& … 1080;мl

Последна редакция: вт, 31 окт 2017, 14:49 от Ave

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Пу за мен!
Аве  bouquet

# 2
 • постоянно
 • Мнения: 6 400
АВЕ, БЛАГОДАРЯ  Hug

# 3
 • Оптимист по принуда
 • Мнения: 9 511
Втора. Оп, трета.
Аве, Flowers Cherry Blossom

Her, ще пробвам.Hug

# 4
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 8 150
ЧИтвърта Wink благодарско за темата Flowers Hibiscus

Деми идеални чушкодухчета Simple Smile аз миналата седмица пълних бг червени чушки, но и тези не бих отказала Simple Smile.

За чалдмайндърите какво да кажа Simple Smile когато стигнем до момента, че докато съм на курс което е 2 седмици всичко на всичко ще трябва да я водим около 7.15 и да я вземем около 6.30 и рязко им спадна ентусиазма. Една ми писа сто съобщения, помолих за среща, нищо не казва, после каза че и е късно и иска да я взимаме в 5.30, предварително и обясних че няма как при положение че курса е до 5 следобяд, а имам път минимум 30 мин да стигна навреме. Отказа ми и аз тръгнах по детските градини с надежда някой да се съгласи на шантавото ми искане за 2 пъти седмично плюс една пълна седмица декември и една пълна януари с тенденция ако започна работа да мине на фул тайм и слава богу в градината с идеално за нас работно време я взеха. Снощи платихме депозита и до края на седмицата трябва да занеса документите.
Такива приключения си имах Simple Smile

За Хелоуин се подготвихме с бонбони, ако никой не мине с мЪжо ще си ги изядем Wink

# 5
 • UK
 • Мнения: 1 918
Благодаря за новата тема.
На работа днес е ужас - истински страшен Хелоуин.

# 6
 • На острова
 • Мнения: 413
И аз благодаря за темата! 🎃

Утре имам сериозен изпит, и вместо да преговарям, аз упорито и спокойно си украсявам външната врата, преди малкия да си дойде от у-ще. Голям кеф. Купих си от Лидл един хелоуински букет и една саксийка тиква с някво полу-засъхнало растение, ама голям праз, оранжево ни е. Хубава вечер!

# 7
 • постоянно
 • Мнения: 6 400
Миа,
 стискам палци за изпита  Peace

# 8
 • UK
 • Мнения: 664
Благодаря за темата!
Весел Хелоуйн!

# 9
 • UK
 • Мнения: 3 742
При нас няма деца да обикалят, а аз днес си купих едно брокатено дърво от Джон Луис и 2-3 сови, които по принцип са коледни, но на мен ми се връзват с дървото. Тиква тръгнахме да търсим чак тази вечер и естествено не намерихме, затова си купихме портокали и им нарисувахме лица, весело да става. Тези дни отбягвам Фейсбук покрай Хелоуин, понеже ако още веднъж видя някой гордо да заяви, че американците като слагали мартеници, те щели да празнуват Хелоуин, направо ще блокирам. Чудно ми е дали чакат американците да почнат да слушат Валя Балканска преди да си пуснат най новия хит на Бионсе или "то не е същото". Егати комплексарите са се навъдили, честно.

Утре ми е апойнтмънта в посолството за да си подам документите да лична карта, какво да очаквам? Ще се чака ли цял ден като съм с час или ще стане по бързо според вас? Там на място ли правят снимка за картата или трябва да им нося? И има ли вариант да си платя за да си получа картата по пощата, вместо да ходя пак до Лондон? Четох им сайта, но не открих информация.

# 10
 • Bristol
 • Мнения: 7 375
Хоп и аз тук Flowers Jack O LanternFlowers Sunflower
Илейн, супер че си решила проблема с гледането на детето! И аз имах подобен проблем преди много години. За късмет накрая попаднах на прекрасна childminder, която никакви претенции нямаше в колко сутрин водя детето и в колко го прибирам. Но на колко преди това с различни изисквания попаднах...

# 11
 • Мнения: 1 137
Честит Хелоуин на празнуващите!
След като 1та година ядохме купените сладкиши цяла година, вече не купувам. Само 2 съседчета минаха. Шакфчето със сладкишите свърши идеална работа, че
и ние доволно го изпразнихме така да отбележим повода 😂

И по мой впечатления градините са с по-добри условия и много по-гъвкави от чайлдмайндърите. Моят тази година ходи само понеделник и вторник, едната седмица втора смяна, едната седмица-цял ден и по време на училищните ваканции. Племенницата всяка седмица е различни дни и различна смяна. Края на предната седмица само предупреждават кога да я чакат.

# 12
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 8 150
За първи път такова стълпотворение от деца, минават на групи по 5-6 деца, от 17.30 са почнали и още има Simple Smile голяма веселба Simple Smile

Мери надявам се да попадна на готина жена един ден, защото почна ли работа живот и здраве неминуемо ще ми трябва, но поне засега имаме решение Simple Smile

# 13
 • постоянно
 • Мнения: 6 400
Момичета , всичко замина . Останаха 4-5 близалки и ММ се възмути , че не съм му оставила нищо та му връчи близалките . Радвам се да кажа , че една близка приятелка беше събрала Българска група деца - зарадваха се на поничките , ябълките и бонбоните и казаха , че със се маскирала много Яко 😂😜😂

# 14
 • На острова
 • Мнения: 413
her_76, мерси 🤞

Ние излязохме преди 18 ч, и обиколихме карето, като не срещнахме никакви други обикалящи деца. Може би е било рано, знам ли, бяхме с бебето с количката. Други години се чакаше на опашка пред вратите, дето се вика.
Както и да е, малкият е доволен, а това е най-важното. В една от къщите му дадоха домашна хартиена торбичка с Дракула отпред, и вътре разни печатчета, свирка, очила, а на ръката му сложиха светеща гривна-часовник. Сещате се, че беше страшен хит. Много мили. Мислим да идем и да им пуснем картичка тия дни, че са били the best 😍

Общи условия

Активация на акаунт