Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 ноем. 2017, 10:57 ч.

Икономика на връзката и "партидите" в любовта

 • 19 781
 • 210
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 720
Понеже е петък и време за разведряване, реших да пусна тема провокирана от видео, което наскоро ми попадна. Ставаше въпрос за една известна сексоложка, която коментираше нещо като "икономика на връзката". А именно - развиваше някаква точкова система, според която при жените красивите и млади са на върха, а при мъжете богатите стоят най-високо и само и единствено две групи с равностойно положение могат да се "чифтосват" успешно. Т.е. красива, но по-възрастна жена не трябва да се цели в много богат мъж, а пък не-богат мъж не трябва да се цели в много красива и млада жена. Това с богатите и красивите го вадя само като пример, за да е по-лесно за обяснение. Системата и класификацията бяха доста по-"сложни", включваха и професии, социален статус и т.н., но за да не изпадам в лирически детайли ще ги спестя. Отделно разделяше мъжете и жените на "партиди" - 20-30 години - Партида 1, 30-40 - Партида 2 и т.н.
Ясно е, че подобен подход към връзката е прекалено меркантилен. В същото време, неведнъж сме коментирали в различни теми, че партньорите трябва да си съответстват по дадени критерии, например образование, светоглед и др. А и хората определено имат очаквания, къде с покритие, къде без. Например една позната обича да натъртва как очаквала дъщеря ѝ да си намери много богат мъж, от семейство с традиции, а тя се омъжила за обикновено момче. Момчето всъщност е доста симпатично на външен вид, образовано, от учителско семейство, просто е със скромни финансови възможности. А пък въпросната дъщеря е с доста дефекти във външния вид, без образование, без работа, без произход, с невъзпитано и простовато поведение.  
Или пък друга майка се оплака, че гаджето на сина ѝ било "проста детска учителка", а той - само с основно, работи като пицар...може би дъщеря на шейх би му прилягала по-добре.

Та, какво според вас е "икономика на връзката", в какво и дали изобщо трябва да са равностойни партньорите и съществуват ли "партиди" по качество?

# 1
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 224
Според мен трябва да са равностойни, иначе единият ще се дразни нон стоп на другия. Не точно дразни, но ще има несъответствия във възприятията за живота, за правилно и грешно, за какво да се харчат пари и за какво - не и т.н.

# 2
 • Мнения: 1 815
Много сложно описано. Повече ми харесва теорията за the reacher и the settler в "как срещнах майка ти". Не знам как точно да ги преведа, защото the reacher (някой който посяга да хване нещо) не е съвсем истинска дума Simple Smile Та значи този, който се пресяга към по-висока цел от свеото ниво и този, който се задоволява с по-ниска топка Simple Smile

Простичко и ясно.

Единственото, което варира, е възприятието на хората във връзката за кой в коя роля е Simple Smile И естествено обективната оценка в случая е общественото мнение, което е много малоумно като цяло - но това е то, такива са фактите. Богатите "ергени" са желани дори със 100 кусура, не много красивите жени остават несправедливо подценявани. Добре че вкусовете ни за красиво варират много от човек до човек Simple Smile

Също естествено с времето ролите може да се сменят и the settler от вървежен/вървежна ерген/мома да стане някой за когото околните да казват "що се е хванал/а с тая/тоя"

# 3
 • Мнения: 5 426
Никога не съм желала богат ерген, никога. И никога не съм харесала нито 1 наистина заможен мъж. Дори съм се измъквала от евентуални истории с такива. Така че богатите мъже не са задължително желани от всички жени.

# 4
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 224
Също естествено с времето ролите може да се сменят и the settler от вървежен/вървежна ерген/мома да стане някой за когото околните да казват "що се е хванал/а с тая/тоя"
Ако изключим за момент мнението на околните или пък приемем, че е напълно обективно, то не съм съгласна. Този, който винаги е търсил, развивал се е, отраснал е в среда, в която това е имало значение, ще си остане такъв, ще се опитва да намери нещо по-добро, нещо ново, което да научи.

И обратно, който е свикнал винаги да минава по линията на малкото съпротивление, да се задоволява с работа колкото да не умре от глад, да изкара най-лесната специалност в университета, колкото да има диплома и пр., той може и да седи и да си кюта все така и нищо да не направи още години наред. Или пък да се оплаква от живота... Говоря за здрави, прави хора, не болни или разболели се в последствие от болест, която да ограничава действията им.

В този смисъл, считам, че трябва да намериш такъв, който е като теб, било от единия или от другия вид, иначе няма да е гот.

# 5
 • Наблизо
 • Мнения: 1 977
Според мен съществуват,обаче в днешно време страшно много хора си мислят,че могат и заслужават повече,отколкото същност заслужават реално и ''Как така той може,а аз не.''
Моята теза е,че за да бъде усшещно партноьрството и връзката,двамата трябва да имат подобни ценостти,да идват от семейства с подобен стандарт и жената да бъде по-харесвана от мъжа(не задължително по-хубава,а да има повече възможности в интимно отношение от мъжа) - тоест това което бгтатко каза.Единствено прибавям,че трябва мъжът да е the reacher,а жената - the settler.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 9 093
Сложен въпрос. Според мен, хората трябва да си съответстват по образование и произход. Като казвам произход имам предвид, ако родителите на момата са професори, родителите на момъка да не са продавач и фризьорка, дори момъкът да е с висше образование. Несъответствието по тази точка води до някои проблеми и дразнения и от двете страни. Казвам го от личен опит.
Трябва да си съответстват и като поколение. Не по възраст точно до година, а като поколение. Разлика от 30 год не е добре.
За възгледите по важните житейски въпроси е ясно, че трябва да има разбирателство. Ако единият много иска три деца и куче, а другият не желае да поема ангажименти е проблем. Ако мъжът е маниак на тема външен вид и прекарва по 3 часа на ден във фитнеса, а жена му е склонна към напълняване също е проблем. Ако единият е страстен любител на къмпингуването, а другият на AI хотелите също. И т.н. Но това се разбира от само себе си.
Парите са последното според мен, по което трябва да има съответствие. След като по презумпция семейният бюджет е общ важно е колко се налива общо в него. Кой точно го налива няма никакво значение за мен. С едно дребно уточнение - този който налива по-малко да не страда излишно от това и да го приема нормално.
Естествено всичко това важи, когато става дума за дълготрайна, сериозна и целоживотна връзка. Иначе за кратки забежки или връзки от 1-2 год могат да са успешни при всякакви комбинации.

# 7
 • Мнения: 14 774
Мисля, че всички ще се окажем единодушни, че най-важно е двамата да произхождат от една и съща социална среда, да имат сходно възпитание и ценности, пък натам вече има значение доколко характерите им си пасват. Важно е и двамата да внасят по равно във връзката, като по равно имам предвид всичко - от ангажираност, споделеност и грижа за потомството до застраховки и имоти. Кой какъв процент от общото ще осигури, вече става ясно в процеса на живеене.
Но със сигурност има и изключения, които също са успешни - например принцеса и слуга - някоя глезава госпожица, свикнала нищо да не прави и само да се прозява лениво, галейки красивата си бяла котка, ще се чувства чудесно с мъж, който да ѝ слугува, да ѝ угажда, пък тя да го удря с чехъл за благодарност. Или двойка, в която жената е майка и на мъжа, освен на наличните им деца, отглежда си го и него, пък той в замяна е привързан към нея и не си помисля да замени удобството с модел, в който ще трябва сам да се грижи за себе си.

# 8
 • Мнения: X
Дори и човек да срещне някой, съвсем подобен на себе си като семейна среда, възпитание, образование и имотно състояние, пак няма гаранция, че всичко ще е наред. Доста често хора със силно сходни характери се оказва, че не могат да мелят добре брашно. Няма точна рецепта явно. Случва се и човек да не може да си прецени съвсем точно "партидата". Да речем, салам "Народен" да сметне, че е деликатес и да се муси на Кучешката радост.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 5 314
Цитат
Та, какво според вас е "икономика на връзката", в какво и дали изобщо трябва да са равностойни партньорите и съществуват ли "партиди" по качество?
Съществуват, условно казано. Могат да се "измерят" с броя хора, които харесват даден индивид. Ясно, че няма нито отделен човек, харесван от всички, нито качество, което да е на първо място или в топ еди-колко си на всички.
И да, съгласна съм със сексоложката - при жените масово, универсално се цени младостта и хубостта, при мъжете - успялостта, тоест парите и донякъде славата и властта, престижната професия също. Социалното положение - доколкото партньорът би се издигнал чрез брак (особено във времената и местата, когато и където важно дали си от аристокрацията, или от простолюдието), също се цени, предполагам, и то и при двата пола, но там вече ми се струва някак по-пресметливо и съзнателно. Разбира се, че това е много приближено и схематично, разбира се, че има разнообразни други качества (в това число, разбира се, по-"човешки" и не толкова "меркантилни"), които могат съществено да "вдигнат" или "намалят" ранга на конкретен индивид, и накрая - разбира се, че за всеки индивид, независимо къде е в "ранглистата", може да се намери партньор, който да го оцени. Това с подобните също има своето място и не изключва нищо от казаното; съгласна съм, че по-скоро подобностите в произход, отношение към света, характер и пр. се привличат, отколкото противоположностите; не напразно има стар израз "лика-прилика". Но грубо и приближено, сексоложката е съвсем права и всъщност това не го е открила тя, а е "откритие", старо като света.

Иначе и аз никога не съм търсила богат ерген (то пък щото е пълно с богати ергени наоколо ми) - по причина, че нямам никакво желание да се боря с голяма конкуренция. Wink

# 10
 • Asenovgrad
 • Мнения: 2 678
Споделям мнението на Янечек.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 2 113
Според мен трябва да са равностойни, иначе единият ще се дразни нон стоп на другия. Не точно дразни, но ще има несъответствия ...

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 264
Моите впечатления са, че най-добре се разбират хора, които са горе - долу на едно ниво като образование и интелект, визия, финанси и разбирания. Малко в полза на единия може, но ако са от различни светове според мен няма как да стане.

# 13
 • Мнения: 1 815
Ако изключим за момент мнението на околните или пък приемем, че е напълно обективно, то не съм съгласна. Този, който винаги е търсил, развивал се е, отраснал е в среда, в която това е имало значение, ще си остане такъв, ще се опитва да намери нещо по-добро, нещо ново, което да научи.
Не знам как да го изключим, без мнението на околните е невъзможно да се дефинира някой като повече или по-малко "вървежен", "желан", "добра партия" и т.н. Т.е. без мнението на околните не можем да кажем дали някой мъж може да избира измежду 100 жени или измежду 10 или изобщо няма избор. Естествено спокойно може и без избор да се случи да попадне на правилната жена Simple Smile

Но дори да го изключим - не съм съгласен, че хората си остават "такива". Хората се променят, често драматично. Пропиват се, депресират се, променят се външно, сполитат ги болести и житейски неудачи, които могат още по-драстично да променят човека. Променяме се и като възприятия с възрастта - най-красивото момиче във випуска изведнъж вече хич не изглежда толкова атрактивно, колкото е било някога - не всички остаряваме еднакво, също това, което ни е впечатлявало като сме били на 15 е малко по-различно от това, което гледаме на 40. Има безброй изключения естествено, но факт е - знам много такива случаи, в които хора желани на 20, не са особено успешни на 40 и обратното. Има и разхубавяване в някои случаи, както има и хора, които не са можели да си повярват, да открият възможностите си и да се променят драматично и като нагласи към живота и като реализация  Simple Smile

# 14
 • Мнения: X
Мда, партидата си има срок на годност все пак.

Общи условия

Активация на акаунт