Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ноем. 2017, 09:27 ч.

Родители в заетост

 • 35 949
 • 176
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 509
Оф, нещо аз не съм прочела правилно поста на Тея_27. При мен ситуацията е следната - при подаване на документи не съм била на работа, нито съм се водила по майчинство. Но няколко седмици след това започнах работа. Да видим, чакам с нетърпение какво ще ми кажат.

# 61
 • Мнения: 6
АЗ онлайн писмо на сайта  http://www.ombudsman.bg , но след като натиснах изпрати , на ми излезе никакво потвърждение, нито получих нещо на мейла, сега ще го изпратя и на хартия.

# 62
 • Мнения: 7
Качвам в прикачен файл условията, които ми бяха дадени при подаване на заявлението.В тях пише, че родител, който работи-нает е по трудово правоотношение може да кандидатства по проекта.

# 63
 • Мнения: 7
Днес пуснах жалба до Омбудсмана, защото считам че правата ми за достъп до програмата като работещ родител са нарушени от администрацията на бюрото по труда.

# 64
 • Мнения: 6
Днес пуснах жалба до Омбудсмана, защото считам че правата ми за достъп до програмата като работещ родител са нарушени от администрацията на бюрото по труда.

И аз писах до Омбудсмана, но не получих никакъв вид потвърждение, че жалбата ми е приета. Вие как я изпратихте?

# 65
 • Мнения: 7
Изпратих я по пощата с препоръчано писмо.Приложих копие от отказа и копие от тези условия, които качих в сайта.

# 66
 • Мнения: 12
Тея, в същият документ, който цитираш, който е част от подаденото заявление за кандидадатстване по програмата пише още: "Агенцията по заетостта, чрез този проект, подпомага родителите да продължат трудовата си реализация и да бъдат спокойни за отглеждането на своите деца."
Написано е още, че:
 "Проектът създава условия и предпоставки за започване или подновяване на трудовата заетост на родители, които поради отглеждането на малкото/ките си дете/деца са възпрепятствани да започнат или се върнат на работа"
В този документ е написано че, че родител който е нает по трудово правоотношение  може да кандидатства по проекта, но само ако той е възпрепятстван да работи, понеже е в майчинство за да  се грижи за отглеждането на детето си. Така са написани документите,че трябва да се чете между редовете.

Последна редакция: ср, 10 яну 2018, 20:58 от Danailova1

# 67
 • Мнения: 7
Според мен пише, че и ако в момента работи и детето не посещава детска градина(както е в моя случай) има право да кандидатства.Когато подавах заявлението ми беше потвърдено, че е така, не знам защо след това са решили да дискриминират работещите майки.

# 68
 • Мнения: 139
Teia_27 на отговора ти пише ли, ако има промяна в обстоятелствата, че ще  ти преразгледат молбата?

# 69
 • Мнения: 12
А на мен при кандидатстването три пъти ми бе потвърдено, че одобрените родители трябва да се върнат на работа в рамките на 4 месеца, аз се разбрах с работодателя си да се върна  в рамките на  месец, до месец  и половина, но уви оказа се от деня на назначаване на детегледачка. Нашите баби работят и живеят на по 150 км от нас, затова се наложи да наемем външен човек, и кажете ми как веднага да тръгна на работа без дори да запозная детегледачка с режима и изхранването на детето, да не говорим, че още кърмя.Как да оставя това дете на непознат човек за цял ден от раз, това не е телевизор, че да го гледа, а дете? На всичкото отгоре, вместо детегледача да е на работа я викат за инструктаж как да гледа детето, ами ако аз наистина бях се върнала на работа,кой щеше да гледа детето. Още нещо, връщайки се на работа имам право на 50% от майчинството, уви оказа се, че и него ще отрежат щом имаме детегледач (детегледач не значи, че детето  е оставено изцяло на грижите на държавата бивайки настанено в дом на пълна държавна издръжка, детегледач е заместител на ясла или градина, в която няма място за това дете).Незнам за майките, които са безработни, но в момента са по майчинство, за тях има 4 м. срок да търсят работа и децата им да свикват с детегледача, а дали ще взимат и майчинството си през това време?Отново безработните са с много повече права пред работещите. Има безброй неуредици, звънях къде ли не и нищо, отговора е права сте госпожо, но това са правилата на министерството, пишете жалба, а писайки жалба дали някой ще ми отговори в тридневен срок, в какъвто аз съм задължена да уведомя НОИ за промяна в обстоятелствата. Да си родител в България си е истинско предизвикателство, ето защо и раждаемостта за 2017 е почти с 10%, по ниска спрямо 2016 и казват, че причината е, че не отчитат родените в чужбина българчета! Има и още и още. Толкова ли е трудно да напишат с две думи ясно кой може и кой не може да кандидатства и за едните срока за връщане е такъв а за другите няма срок, толкова хора останаха с излъгани надежди, заради заблудените служители, които дават погрешна информация, заради невъзможността за правилно тълкуване на информацията по проекта.

# 70
 • Мнения: 7
Да, пише че при промяна на посочените обстоятелства и доказването им чрез съответен документ, заявлението ще бъде преразгледано. Но това за мен тази "промяна в обстоятелствата"  означава да напусна работа, за да се включа в програмата, което няма как да се осъществи.

# 71
 • Мнения: 139
Да, пише че при промяна на посочените обстоятелства и доказването им чрез съответен документ, заявлението ще бъде преразгледано. Но това за мен тази "промяна в обстоятелствата"  означава да напусна работа, за да се включа в програмата, което няма как да се осъществи.

Защо не попитате в БТ, какво точно означава това. Мисля, че ако попаднете на читав служител може да се намери вариант.За мен лично това означава, че са оставили вариант за удобрение. Когато се преразгледат  документите  индивидуално, с уточнения и обяснение на служителя за ситуацията, може би има шанс да се получи.

Има ли вече мами с подписан договор?

# 72
 • Мнения: 1 442
Здравейте,знае ли се сали тази програма ще я пускат всяка година или е само това което мина, на мен ми беше рано тогава

# 73
 • Ловеч
 • Мнения: 730
Ако е успешна програмата може и да я подновят.

Аз днес си взех тристранното споразумение. От 11.01. е активен договора,  още се чудя цялата програма ли да ползвам или не. Не съм решила кога ще пусна малката на градина.

# 74
 • Мнения: 139
Ив, в какъв смисъл цялата програма? Защо да я прекратяваш? Договора е от 11, а защо чак сега Ви го дават?

Общи условия

Активация на акаунт