Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ноем. 2017, 09:27 ч.

Родители в заетост

 • 34 462
 • 176
 •   1
Отговори
 • Мнения: 134
Здравейте! Има ли тук дами, които са подали документи за проекта от бюрото по труда-програма "Родители в заетост"? Предлагам тук да си коментираме въпросите които ни вълнуват по тази тема.

# 1
 • Мнения: 471
Ще следя темата с интерес  Peace
Аз съм майка с едно дете на 3г. ,бащата работи и аз го гледам за момента , което ми пречи да започна работа , нямам на кого да разчитам и тази програма се надявам да помогне .

Надзърнах да видя за какво горе долу става въпрос и мисля да тоида да попитам на място , да ми разяснят как стоят нещата ..
Харесва ми програмата и ако наистина помагат ще е супер!

Здравейте! Има ли тук дами, които са подали документи за проекта от бюрото по труда-програма "Родители в заетост"? Предлагам тук да си коментираме въпросите които ни вълнуват по тази тема.

Ти подала ли си документи ?? Знаеш ли как седят нещата ?

# 2
 • Мнения: 8
Здравейте и от мен! Аз подадох документи в срок и ми казаха, че до една седмица ще кажат дали дъм удобрена. Обаче седмицата мина, даже вече четвърта минава, а никой не ми е звънял. Ходих лично да питам какво се случва и ми отговориха, че и те чакат всеки момент... В същото време, чета статиите в интернет по темата и там се твърди, че до края на месеца ще има назначени по програмата.... В крайна сметка само да попитам на някого звъняли ли са изобщо?

# 3
 • Мнения: 134
Здравейте! И аз чакам отговор, все още нямат резултати. Поне на мен така ми казаха.

# 4
 • Мнения: 471
да , най - добре ще попитам на място ..

А вие записане ли сте в бюрото по труда като търсещ работа ?
Защото , ако не бяхте пуснали тема аз нямаше и да разбера за тази пограма .

# 5
 • Мнения: 134
Не, аз се върнах на работа, когато малкия беше на 1,4г. Просто нямахме друг избор.
Сега, ако ни удобрят по този проект, ще ни е в голяма помощ, тъй като почти сами си го гледаме. 

# 6
 • Мнения: 1
Здравейте! Ние също подадохме документи през октомври за тази програма и все още чакаме отговор. На нас само ни се обадиха, с цел проверка на телефонните номера. Ние работим и майка ми вече повече от 2 м. гледа детето. Надявам се много скоро да ни се обадят с положителен отгвор. Ще следа темата.

# 7
 • Мнения: 134
Днес се обадих на информационния телефон на бюрото по труда и ми казаха, че в най-кратък срок ще има отговори / каквото и да значи това/. Пожелавам Ви успех момичета!

# 8
 • Мнения: 8
Според тази статия от вчера, приемът на документи от родители е спрян, но все още търсили кандидати за детегледачи. Жалко, че акцентират само за Варна
 http://m.focus-news.net/?action=news&id=2465458

# 9
 • Мнения: 56
Здравейте, мили дами,
Справка от днес в сайта на Бюрото по труда показва множество новини с тема "Родители в заетост" все от дата 12 декември. Всъщност, всички те са списъци с допуснатите и недопуснатите кандидати за работа в самото Бюро по труда по места на длъжност "Специалист по човешки ресурси" за програмата "Родители в заетост". Бюрото по труда явно е обявило поголовен конкурс за нови кадри и навярно едва след като той отмине, ще се заемат с молбите от родители и евентуални детегледачи.
Аз питах преди две седмици на място - казаха ми, че задължително ще уведомяват и одобрените, и отхвърлените родители с нарочно препоръчано писмо с оригинален подпис, което ще трябва всички да получим в съответните си пощенски станции.
Другата седмица ще питам отново и ще пиша какво са ми казали.

# 10
 • Мнения: 134
На мен ми казаха, че молбите са разгледани и да очакваме да се свържат с нас за отговор. Това е отговор от горещият им телефон. Тук на място  ми казаха, че очаквали списаци за проверка на децата, дали посещават ясла или градина. Общо взето никаква информация, май наистина ще е след като си назначат служители по проекта, за мен това означава, че няма да е скоро.

# 11
 • Мнения: 12
Здравейте, последната към момента информация за проекта, може да видите в интервюто на г-жа Русинова пред Беновска, и понеже по горе във форума виждам, че са кандидатствали и работещи майки, г-жа Русинова казва че няма да бъдат допуснати семейства в които и двамата родители са работещи. В условията за кандидатстване е написано, че могат да кандидатстват само безработни родители и такива които са в майчинство, за да се стимулират да се върнат на работа! Извършваната проверка за допустимост може би отсява тези кандидати, и все пак успех на всички защото и работещите и тези които искат да работят имат нужда от спокойствието, че за детето им се полагат необходимите грижи.

# 12
 • Мнения: 56
Най-дискриминирата група хора в България е семейство с двама работещи родители и едно дете. Никъде в условията не пише, че не могат да кандидатстват двама работещи родители. Ако е така, защо приемат подобни заявления, в които ясно се вижда, че и двамата работят?

# 13
 • Мнения: 12
https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost/
На този линк има част Информация за родители и там пише:
Проект „Родители в заетост” е насочен към осигуряване на по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на родителите. Целта е връщане на родителя/ите, които полагат грижа за детето/децата в заетост (когато са заети лица) или осигуряване на такава чрез трудово посредничество (за безработни и неактивни родители). [/u]Чрез предвидените дейности по проекта, родители на деца на възраст от 0 до 5 години., ще имат възможност да продължат не само своето кариерно развитие, но и същевременно да осигурят сигурна и качествена грижа за децата си. Тези действия ще допринесат за по-доброто съчетаване на професионалните и семейните задължения на родителите и на практика ще направят пазара на труда по-достъпен за тях.

http://kanal3.bg/video/14919-%20Benovska-pita%20%253A-gost-Zornica-Rusinova

# 14
 • Мнения: 56
Даа, прочетох и интервюто изгледах. Всичките тия критерии са една ала-бала, мъгляви до немай къде. Служителите в Бюрото по труда също не са наясно с абсолютно нищо и всяка заповед им е предпоследна. Ние и двамата сме заети лица и работим, защото майчинството ми е изтекло. Правете сметка колко са наясно чиновничките, които ми приеха молбата, с всичките тия писания - просто приемат молби наред и чакат да им се каже по какви точно критерии ще се отсява. Хубаво, де. Поне да ни пишат и да ни уведомят кое-как и това е.

# 15
 • Мнения: 134
Момичета, кото Ви прочетох и не се усетих как написа половин км.пост, но после го изтрих и реших да изчакам отговора на молбата си. Ще задам само този въпрос. При условие, че детето може  да е на 4г., как си представяте родителите да стоят в къщи, без работа? По тези критерии кой ще може да се възползва?

# 16
 • Мнения: 134
Сега се сетих, че преди да подам документи изпратих запитване до бюрото по труда. Ето го и него
Здравейте!
Бихте ли ми дали информация за проект " Родители в заетост"?
Интересува ме конкретно, възможно ли е да подадем документи, ако детето е записано в ясла, но реално не я посещава, тъй като е често боледуващо! И двамата родители са работещи с трудов договор. Ако детето бъде отписано от ясла към датата на подаване на документите, ще има ли шанс да бъдат разглеждани?
Познайте какъв беше отговора щом съм подала документи!

# 17
 • Мнения: 134
ЗАЯВЛЕНИЕ
от родител/и

Проект „Родители в заетост”


Как да се включите:
Прочетете внимателно Заявлението и попълнете всички необходими полета.

ВАЖНО! Можете да подадете Заявление, ако:
- детето/децата Ви не е/са записано/и в детска ясла/градина и към датата на подаване на заявлението сте:
- нает/и по трудово или служебно правоотношение;
- самонаети/самоосигуряващи се заети лица;
- безработно/и лице/а.


В Заявлението за кандидатстване се попълват и декларират данните за родител/ите, които отглеждат детето/децата. Заявлението може да бъде подадено само от единия родител във всяко бюро по труда в страната.
За родителите, които са самонаети/самоосигуряващи се заети лица към заявлението за кандидатстване следва да предоставят следните документи:
-   Копие на внесени осигурителни вноски към момента на подаване на заявлението;
-   Документи удостоверяващи регистрацията на упражняваната свободна професия и/или занаятчийска дейност – напр., Булстат карта за регистрация на земеделски производител, регистрация в Нотариална камара, адвокатска колегия и др. (в случай, че има такива).Последна редакция: ср, 20 дек 2017, 12:15 от Silviq Enkova

# 18
 • Мнения: 8
Днес получих обаждане!
Одобрена съм и утре ще отида да попълня документите.
Пожелавам успех на всички останали!

# 19
 • Мнения: 134
Честито!  plamiix, Вие работеща мама ли сте?

# 20
 • Мнения: 8
Честито!  plamiix, Вие работеща мама ли сте?
Да, от фирма излязох по майчинство. Второто ми дете е на 1 година и 2 месеца.
Аз съм от майките, които искат отново да се върнат на работа.

# 21
 • Мнения: 12
Честито и от мен, това е една добра новина - поне скоро ще имаме резултати! Аз също съм в майчинство за второто ми дете, сега сме на 1г. и 4 месеца. А да попитам plamiix, дали има и декларирана някоя от причините за предимство от социално уязвима група или всичко си е стандартно!

Последна редакция: ср, 20 дек 2017, 22:58 от Danailova1

# 22
 • Мнения: 56
Честито! Ами да, да се развиват нещата, че се попроточи. А от кой град сте, plamiix?

# 23
 • Мнения: 8
Честито и от мен, това е една добра новина - поне скоро ще имаме резултати! Аз също съм в майчинство за второто ми дете, сега сме на 1г. и 4 месеца. А да попитам plamiix, дали има и декларирана някоя от причините за предимство от социално уязвима група или всичко си е стандартно!

Нямам брак с мъжът ми.... това е единственото за което се сещам.

# 24
 • Мнения: 8
Честито! Ами да, да се развиват нещата, че се попроточи. А от кой град сте, plamiix?

От Исперих съм - разградско.

# 25
 • Мнения: 12
А това, че нямате брак, прави ли ви самотна майка, понеже те са с предимство.

# 26
 • Мнения: 8
А това, че нямате брак, прави ли ви самотна майка, понеже те са с предимство.

Това е така най-вече защото ние сме си на различни адреси, но това си е по лична тема Simple Smile

# 27
 • Мнения: 12
Разбира се plamiix, вие си знате, дано не е било грубо от моя страна, просто исках да попитам дали е налице някаква причина за предимство.

# 28
 • Мнения: 8
Утре ще ви пиша каква е последващата процедура, защото ме предупредиха по телефона, че ще са нужни някакви документи и да разпишем договорите. Както и че всичко ще бъде пратено до София и едва когато и там разпишат, тогава отивам при работодателя.

# 29
 • Мнения: 56
Току-що идвам от Бюро по труда, Район Възраждане, София. (Провокирана от темата тук, реших да ида да видя как върви). Ние не сме одобрени, защото и двамата със съпруга ми сме работещи по редовни трудови договори. Доколкото разбрах, всички молби вече са разгледани и разделени на одобрени и неодобрени, просто не са разпратили официалните писма, така че ако някой е подал молба в същия клон на Бюрото, може да иде да провери на място, ще му кажат резултат. Одобряват се молби, при които най-малко единият родител е без работа или майката е в майчинство, което желае да прекъсне, за да се върне на работа. Потвърждавам информацията, че молби от двама работещи родители не се одобряват. Критериите за одобрение/неодобрение са спуснати "отгоре" пост фактум на приемането на молбите. Успех на всички!

# 30
 • Мнения: 12
Аз също се обадих за проверка, казаха ни да си изчакаме писмото, информация по телефона не дават!

# 31
 • Мнения: 134
Здравейте! Току що и аз взех нашето решение, не сме удобрени. Като причина ми казаха, че не съм се  възползвала от полагащите ми ке 6м. неплатен отпуск. Това е пълен абсурд. Някой ива ли представа какъв е срока за обжалване?

# 32
 • Мнения: 12
Silviq Enkova, какъв е този неплатен отпуск и за какво го изискват? А и решението с писмо ли го получи или ходи до бюрото по труда?

# 33
 • Мнения: 134
Danailova1 Отидох на место в бюрото по труда. В решението пише "Към настоящия етап сте неудобрени за участие в проекта, тъй като не отговаряте на изискванията за допустимост, а именно - не отсъствате от работа за отглеждане на дете от 0 до до 5 години. При промяна на посочените обстоятелства и доказването им чрез съответния документ, заявлението Ви ще бъде преразгледано"
Служителката, която ми го връчи ми обясни, че отказа ми е за това.По закон след изтичане на майчинството до навършване на 5г.на детето имаме право на 6м. неплатен отпуск за отглеждане на дете. Т.е аз не съм ги ползвала и затова ми отказват. Пълен абсурд. Смятам да обжалвам решението.

# 34
 • Мнения: 12
Danailova1 Отидох на место в бюрото по труда. В решението пише "Към настоящия етап сте неудобрени за участие в проекта, тъй като не отговаряте на изискванията за допустимост, а именно - не отсъствате от работа за отглеждане на дете от 0 до до 5 години. При промяна на посочените обстоятелства и доказването им чрез съответния документ, заявлението Ви ще бъде преразгледано"
Служителката, която ми го връчи ми обясни, че отказа ми е за това.По закон след изтичане на майчинството до навършване на 5г.на детето имаме право на 6м. неплатен отпуск за отглеждане на дете. Т.е аз не съм ги ползвала и затова ми отказват. Пълен абсурд. Смятам да обжалвам решението.
Да не би да е имала в предвид, че ако не беше се върнала на работа, а ползваше правото си на  неплатен отпуск за отглеждане на малко дете, можеше да сте одобрени.

# 35
 • Мнения: 134
Каза ми го така, както съм го написала. Според мен е за да излезе от ситуацията. Аз се върнах на работа доста преди да ми изтече втората година. Обстоятелствата не ми позволяват да си стоя в къщи.

# 36
 • Мнения: 6
Здравейте и от на 20 получих писмо че съм отказана защото детето ми за което кандидатствам (1 г и 7 мес.) е с ТЕЛК. Нямам думи смятам да пиша до всички инстанции. Майка съм на 3 деца кандидатствах на 5.10 целевите групи са ви ясни , групите с приоритет според информацията бяха многодетни семейства, деца с увреждания и т.н. Както знаете дълго време нямаше информация, 100 пъти питахме в бюрото по труда...От там ни обясниха , че няма причина да ни откажат, според предварителните проверки в НОИ. Свекърва ми напусна работа за да може да се запише на бюрото. Според информацията която ми дадоха от 29.11 са изпратили нови условия. Ако някой знае нещо повече...

# 37
 • Мнения: 6
П.С. Смятам след празниците да предприема инициатива по изясняване на тези съмнителни обстоятелства и промени почти 2 месеца след подадените заявления. Ако някой от вас би се включил ще е чудесно. В крайна сметка живеем в държава където, ако сами не си защитим правата, нама кой. Какви са тези нелепи отпуски или дискриминация на деца с увреждания...

# 38
 • Мнения: 134
Отказват Ви понеже детето е с ТЕЛК? Нали сред приоритетите им беше точно това! В пълен потрес съм. В отказа Ви пише ли, че при промяна на обстоятелствата ще препазгледат молбата Ви? Питам от любопитсво, защото май на ред така ги пишат. Това е пълен абсурд. За промените и на мен ми казаха, че са ги получили в края на Ноември, но те никъде не са обявени и отразени. Имаме пълни правни основания да оспорваме решението им. Вие и съпругат ви работите ли в момента?

# 39
 • Мнения: 10
Здравейте момичета, аз също кандидатствах по програмата и съм одобрена. Притеснява ме факта че служители в ДБП не са наясно със самата програма и ни могат да ми отговорят на важни за мен въпроси. А те са:
1- след като подпиша договора в рамките на колко време трябва да се върна на работа  (постоянен трудов договор- майчинство ми изтича март)
2- мога ли да променя адреса където ще се гледа детето 
3- ако реша мога ли след време да прекратя договора .
Ще съм много благодарна ако някой  знае нещо да пише.

# 40
 • Мнения: 56
Да, служителите с нищо не са наясно, това е основен проблем. Никой с нищо не е наясно... Както и да е. Доколкото помня, срокът да се върнете на работа е 4 месеца след сключване на договора. Според мен по двата други въпроса не би трябвало да ви направят какъвто и да било проблем - ако се наложи, и адрес ще смените, и договора ще прекратите, кой може да ви попречи и на какво основание? Разбира се, продължавайте настоятелно да питате!

# 41
 • Мнения: 8
Здравейте,  ние също кандидатствахме по програмата и сме одобрени.  Служителите наостина не са наясно понеже това е нов проект,  а и постоянно има изменения.  Доколкото разбрах след подписване на договора трябва да се върнеш веднага на работа ако си в майчинство, а 4 месеца имат срок да си намерят работа безработните родители. Моето майчинство изтича на 18 януари и се чудя ако до тогава не сме подписали договор с въпросната детегледачка дали ще може като се върна на работа да се възползваме от проекта , защото едно от новите изисквания е поне единият родотел да не е на работа.

# 42
 • Мнения: 10
Никъде не пише точно или поне аз не откривам инфо какво се случва ако си в майчинство. Немога да отида на 2.януари и да заявя "утре идвам и си почвам работа".  Не мисля, че е коректно и не мога да постъпя така. 

# 43
 • Мнения: 10
Забравих да ви пожелая Весели празници Simple Smile

# 44
 • Мнения: 10
Shocolad4eto---   на мен ми заявиха че всички договори трябвало да се подпишат на 29.12  а вие не знаете кога ще подписвате?  Или може би  това важи само за нашия район? А и едно поне пише ясно--  за деца от 0 до 5 години защо се притесняваш няма да има проблем. Макар като се замисля в нашата мила родина колкото и ясно да е нописан един закон или договор все ще си го извъртят както на тях им е удобно.

# 45
 • Мнения: 8
Весела Коледа . Бъдете здрави Вие и семействата ви ! 
На нас ни се обадиха преди празниците,  че до 28 или 29 - ти трябва да се подпише уведомлението,  че сме класирани. От там нататък до подписване на договор не знам още колко има. Съгласна съм че не е коректно,  аз съм предупредила на работа че може малко по - рано да се върна,  но като гледам с какво темпо се движат може би ще е по - късно.

# 46
 • Мнения: 12
Весела и щастлива Коледа на всички! Ние разбрахме в последния ден преди празниците, че сме одобрени и ни повикаха на 28.12 за подписване на договор. Аз също съм в майчинство, когато попитах какъв е срока, в който трябва да се върна на работа ми отговориха - 4 месеца. При нас най- вероятно ще бъде в рамките на месец или два, това трябва да се обсъди с работодателя, а и все пак е нужно време детето да се адаптира към новия човек, който ще го гледа.

# 47
 • Мнения: 10
На мен също ми казаха че срока да се върна на работа е 4 месеца, ама незнам защо не им вярвам. Искам да си го прочета точно и ясно, но уви. УЖАС празници са, а ние вместо да им се наслаждаваме, чакаме някой да пише нещо ново което знае за тази програма.
 Лека и спокойна вечер!

# 48
 • Мнения: 8
Вие избрали ли сте си детегледач ? Нашата детегледачка ще е майка ми . Тя подаде заявление,  но все още не се знае дали е удобрена. Няма как да подпишем договор на 29.12 .

# 49
 • Мнения: 10
И при мен ще е майка ми. И на двете ни се обадиха последния ден преди празниците. На нея сутринта за да и направят порт фолио, а на мен чак в 15.00 че съм удобрена и азо реша на 29.12 да подписваме.

# 50
 • Мнения: 6
Отказват Ви понеже детето е с ТЕЛК? Нали сред приоритетите им беше точно това! В пълен потрес съм. В отказа Ви пише ли, че при промяна на обстоятелствата ще препазгледат молбата Ви? Питам от любопитсво, защото май на ред така ги пишат. Това е пълен абсурд. За промените и на мен ми казаха, че са ги получили в края на Ноември, но те никъде не са обявени и отразени. Имаме пълни правни основания да оспорваме решението им. Вие и съпругат ви работите ли в момента?
В момента да , аз трябваше да съм по майчинство до юни 2017, но започнах работа в края на номври (27), два дни преди новите изисквания, тъй като жената от бюрото ме увери, че са минали първите проверки, на които се вижда че съм по майчинство и най-вече защото фирмата от която съм по-майчинство, прекрато дейност в нашия град (т.е. няма къде да се върна , ако го поискат от мен а и работа не се намира за 2 седмици. Отказът ми е по причина , че към настоящия момент (21.12) не съм в отпуск за отгл на дете. Има 10 дневен срок за промяна и аз казах, че ще напусна работа за да вляза в групата, тъй като междувременно свекърва ми също напусна работа за да се запише на БПТ за да влезе в програмата. Отговорът беше , дори и да напуснете пак ще имате отказ , защото детето е с ТЕЛК, аз спорих как може да се дискриминират деца с ТЕЛК, нали уж беше и предимство и тя ми извади преснет наръчник от 29.12 с "новите изисквания", където мн ясно го пише. Това е нямам думи, радвам се за удобрените, нямам нищо против програмата, но трябваше да се изяснят нещата с целевите рупи от самото начало, мн зле се чувствам защото смятах да си изкарам майчинството, което е най-добро за детето ми и свекърва ми сега е безработна, но вече нама и как да започне защото аз вече работя и някой трябва да гледа детето , което няма да има шанс за ясла или градина (заради липса на имунизации по здравословни причини). Въпреки, че е загубена кауза , подготвям писмо до Брюксел и министъра, на за друго, поне да спестя тази травма на други родители при следващ проект.  Весели празници!

# 51
 • Мнения: 134
d georgieva, много лоша ситуация. Аз също написах жалба, но когато отидох да ми я входират в БТ /понеже от националния телефон така ми казаха/ не ми я приеха и ме убеждаваха да отида в пъървият работен ден, т.е. утре да поговорим. Щели да отправят запитване по конкретния случай и да ми дадът отговор. Имам уговорен час в 10. Тогава щели да имат отговори на въпросите ми, тъй като се събраха 5 човека и не успяха да оборят обжалването на решението, тъй като в сайта им е стара информацията, а ние след като сме си подали документите е редно да ни уведомят с промените, но никой не си направи труда. Ще видим какво же измислят, дано има решение в полза на семействата и децата на тази държава.
А удобрените нека пишат как се развиват нещата, дано всичко да им се подреди.

# 52
 • Мнения: 3
здравейте момичета,
докато чаках отговор от БТ записах детето на полудневна (3 часа) частна градина. някой има ли представа в случай на одобрение - следва да го отпиша?

# 53
 • Мнения: 499
Здравейте. Ние също решихме да се възползваме от програмата. Междувременно обаче аз започнах работа. Информацията дадена в насоките за родителите не е много ясна по отношение на започване на работа между подаване на документите и подписване на договора за програмата. Като чета в темата, обаче, как биват орязани родители, които реално не трябва, допускам, че нашият шанс за одобрение е макс 10%.
Днес звънях в БТ Сердика и оттам ми казаха, че за всеки 1 случай се взема индивидуално решение. Конкретно в тяхното БТ ще се свързват с всички - и одобрени и неодобрени по тел през януари. Казаха, че до края на януари трябва да получим информация.

# 54
 • Мнения: 8
Здравейте! Честита нова година!  Има ли развитие при вас , има ли вече подписани договори?

# 55
 • Мнения: 7
Здравейте,
на 29 декември получих уведомително писмо за отказ по програмата, по причина че не отсъствам от работа към момента. Като подавах заявлението в условията пишеше, че "родител може да  подаде заявление, ако детето не е записано в детска ясла/градина и към датата на подаване на заявлението сте наети по трудово или служебно правоотношение, самонаети/самоосигуряващи се заети лица или безработно лице."
В момента подготвям жалба до Омбудсмана. Не може да се сменят условията за кандидатстване, като при подаване на заявлението родители, които работят да са включени в "целевата група", а след това условие за участие да е отсъствие от работа.

# 56
 • Мнения: 499
Тея, подозирам, че аз също ще получа отказ по същата причина. Ако искате, може да се координираме и да подготвим подобни жалби.

# 57
 • Мнения: 12
Момичета, прочетете още веднъж публикуваната  за програмата информация, там пише, че целта на програмата е връщане към заетост на родителите, които се грижат за децата си - тези които са в майчинство (било то самонаети или наети по трудово правоотношение) и тези които поради липса на ясла/ градина или човек на когото да проверят грижите за децата си, стоят безработни. Зам. Министър  Русинова, беше обявила че в програмата няма да бъдат включвани семейства, в които и двамата родители са работещи!

# 58
 • Мнения: 56
Да, заместник-министър Русинова го обяви на 11 декември. Кандидатстването беше в срок до 31 октомври. Решено е междувременно. В първоначалните изисквания за кандидатстване такова нещо няма и/или не се разбира еднозначно. Ако е било ясно още тогава, защо са приемали молбите от двама работещи? Това в молбата ясно го пише. Приемали са ги, защото не е било задължително условие в момента на кандидатстването. После са го измислили.

# 59
 • Мнения: 6
Поздравления на всички, които са влезли в програмата и на тези , които са пуснали жалби. Ако се създаде организация за колективна жалба за некоректно поставени условия (критерии), и промени в последния момент аз съм за 100%. Оставям имейл dar5032@abv.bg. Целевите групи бяха ясни, никъде не пишеше, при промяна на обстоятелствата какво се случва, за децата с ТЕЛК е пълен абсурд , даже не ми се коментира, а за неплатения отпуск да не говорим. Не вярвам да променят нещо, но поне да се види колко некадърни хора се разпореждат с милионите " евро пари". П.С. Писмата до Мая Манолова на мейл ли ги пратихте или на адреса?

# 60
 • Мнения: 499
Оф, нещо аз не съм прочела правилно поста на Тея_27. При мен ситуацията е следната - при подаване на документи не съм била на работа, нито съм се водила по майчинство. Но няколко седмици след това започнах работа. Да видим, чакам с нетърпение какво ще ми кажат.

# 61
 • Мнения: 6
АЗ онлайн писмо на сайта  http://www.ombudsman.bg , но след като натиснах изпрати , на ми излезе никакво потвърждение, нито получих нещо на мейла, сега ще го изпратя и на хартия.

# 62
 • Мнения: 7
Качвам в прикачен файл условията, които ми бяха дадени при подаване на заявлението.В тях пише, че родител, който работи-нает е по трудово правоотношение може да кандидатства по проекта.

# 63
 • Мнения: 7
Днес пуснах жалба до Омбудсмана, защото считам че правата ми за достъп до програмата като работещ родител са нарушени от администрацията на бюрото по труда.

# 64
 • Мнения: 6
Днес пуснах жалба до Омбудсмана, защото считам че правата ми за достъп до програмата като работещ родител са нарушени от администрацията на бюрото по труда.

И аз писах до Омбудсмана, но не получих никакъв вид потвърждение, че жалбата ми е приета. Вие как я изпратихте?

# 65
 • Мнения: 7
Изпратих я по пощата с препоръчано писмо.Приложих копие от отказа и копие от тези условия, които качих в сайта.

# 66
 • Мнения: 12
Тея, в същият документ, който цитираш, който е част от подаденото заявление за кандидадатстване по програмата пише още: "Агенцията по заетостта, чрез този проект, подпомага родителите да продължат трудовата си реализация и да бъдат спокойни за отглеждането на своите деца."
Написано е още, че:
 "Проектът създава условия и предпоставки за започване или подновяване на трудовата заетост на родители, които поради отглеждането на малкото/ките си дете/деца са възпрепятствани да започнат или се върнат на работа"
В този документ е написано че, че родител който е нает по трудово правоотношение  може да кандидатства по проекта, но само ако той е възпрепятстван да работи, понеже е в майчинство за да  се грижи за отглеждането на детето си. Така са написани документите,че трябва да се чете между редовете.

Последна редакция: ср, 10 яну 2018, 20:58 от Danailova1

# 67
 • Мнения: 7
Според мен пише, че и ако в момента работи и детето не посещава детска градина(както е в моя случай) има право да кандидатства.Когато подавах заявлението ми беше потвърдено, че е така, не знам защо след това са решили да дискриминират работещите майки.

# 68
 • Мнения: 134
Teia_27 на отговора ти пише ли, ако има промяна в обстоятелствата, че ще  ти преразгледат молбата?

# 69
 • Мнения: 12
А на мен при кандидатстването три пъти ми бе потвърдено, че одобрените родители трябва да се върнат на работа в рамките на 4 месеца, аз се разбрах с работодателя си да се върна  в рамките на  месец, до месец  и половина, но уви оказа се от деня на назначаване на детегледачка. Нашите баби работят и живеят на по 150 км от нас, затова се наложи да наемем външен човек, и кажете ми как веднага да тръгна на работа без дори да запозная детегледачка с режима и изхранването на детето, да не говорим, че още кърмя.Как да оставя това дете на непознат човек за цял ден от раз, това не е телевизор, че да го гледа, а дете? На всичкото отгоре, вместо детегледача да е на работа я викат за инструктаж как да гледа детето, ами ако аз наистина бях се върнала на работа,кой щеше да гледа детето. Още нещо, връщайки се на работа имам право на 50% от майчинството, уви оказа се, че и него ще отрежат щом имаме детегледач (детегледач не значи, че детето  е оставено изцяло на грижите на държавата бивайки настанено в дом на пълна държавна издръжка, детегледач е заместител на ясла или градина, в която няма място за това дете).Незнам за майките, които са безработни, но в момента са по майчинство, за тях има 4 м. срок да търсят работа и децата им да свикват с детегледача, а дали ще взимат и майчинството си през това време?Отново безработните са с много повече права пред работещите. Има безброй неуредици, звънях къде ли не и нищо, отговора е права сте госпожо, но това са правилата на министерството, пишете жалба, а писайки жалба дали някой ще ми отговори в тридневен срок, в какъвто аз съм задължена да уведомя НОИ за промяна в обстоятелствата. Да си родител в България си е истинско предизвикателство, ето защо и раждаемостта за 2017 е почти с 10%, по ниска спрямо 2016 и казват, че причината е, че не отчитат родените в чужбина българчета! Има и още и още. Толкова ли е трудно да напишат с две думи ясно кой може и кой не може да кандидатства и за едните срока за връщане е такъв а за другите няма срок, толкова хора останаха с излъгани надежди, заради заблудените служители, които дават погрешна информация, заради невъзможността за правилно тълкуване на информацията по проекта.

# 70
 • Мнения: 7
Да, пише че при промяна на посочените обстоятелства и доказването им чрез съответен документ, заявлението ще бъде преразгледано. Но това за мен тази "промяна в обстоятелствата"  означава да напусна работа, за да се включа в програмата, което няма как да се осъществи.

# 71
 • Мнения: 134
Да, пише че при промяна на посочените обстоятелства и доказването им чрез съответен документ, заявлението ще бъде преразгледано. Но това за мен тази "промяна в обстоятелствата"  означава да напусна работа, за да се включа в програмата, което няма как да се осъществи.

Защо не попитате в БТ, какво точно означава това. Мисля, че ако попаднете на читав служител може да се намери вариант.За мен лично това означава, че са оставили вариант за удобрение. Когато се преразгледат  документите  индивидуално, с уточнения и обяснение на служителя за ситуацията, може би има шанс да се получи.

Има ли вече мами с подписан договор?

# 72
 • Мнения: 1 441
Здравейте,знае ли се сали тази програма ще я пускат всяка година или е само това което мина, на мен ми беше рано тогава

# 73
 • Ловеч
 • Мнения: 729
Ако е успешна програмата може и да я подновят.

Аз днес си взех тристранното споразумение. От 11.01. е активен договора,  още се чудя цялата програма ли да ползвам или не. Не съм решила кога ще пусна малката на градина.

# 74
 • Мнения: 134
Ив, в какъв смисъл цялата програма? Защо да я прекратяваш? Договора е от 11, а защо чак сега Ви го дават?

# 75
 • Ловеч
 • Мнения: 729
Ив, в какъв смисъл цялата програма? Защо да я прекратяваш? Договора е от 11, а защо чак сега Ви го дават?
Програмата е за 18 месеца, но аз вероятно ще я пусна септември на градина (на 3г 1м) и ще я прекратя.
Договорите взех днес, защото предните дни нямах време.

# 76
 • Мнения: 134
Т.е.детегледачката Ви вече гледа детето. В договора пише ли, че може да се прекрати?

# 77
 • Ловеч
 • Мнения: 729
Детегледачката е свекърва ми.
Да, пише, че се прекратява при изпълнение на задълженията на трите страни, по взаимно съгласие изразено в писмена форма, при невярно подадени данни и документи или при постъпване на детето на детска градина.

# 78
 • Мнения: 1
"d georgieva
П.С. Смятам след празниците да предприема инициатива по изясняване на тези съмнителни обстоятелства и промени почти 2 месеца след подадените заявления. Ако някой от вас би се включил ще е чудесно. В крайна сметка живеем в държава където, ако сами не си защитим правата, нама кой. Какви са тези нелепи отпуски или дискриминация на деца с увреждания... "


Здравейте, аз получих вчера писмо, с което ми дават отказ по същите причини и пиша жалба. Ако иска някой може да се обединим, защото е абсолютно неправомерно това, което правят. Наела съм адвокат по случая и смятам да си търся правата, защото по европроектите нямат право да променят критериите, а особено след изтичане срока за подаване на заявленията за кандидатстване. Който иска може да се присъедини към мен. Жалбата я пускам към: ДБТ "СЕРДИКА" - СОФИЯ, АГЕНЦИЯ ПО ЗАЕТОСТТА, МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА И ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.

# 79
 • Ловеч
 • Мнения: 729
Май четете между редовете...


Процедурата „Родители в заетост“ цели и да улесни достъпа до пазара на труда за родители, които отглеждат деца на възраст от 0 до 5 години така, че да запазят равнището на трудовата си и икономическа активност, заетост и доходи или да си намерят работа. Същевременно ще се даде възможност на безработни лица да бъдат наети да осигурят грижа и да отглеждат малки деца. От услугите могат да се възползват заети родители в болничен или отпуск за отглеждане на дете и безработни родители, чийто деца не са записани в детско заведение.

# 80
 • Мнения: 2
Днес пуснах жалба до Омбудсмана, защото считам че правата ми за достъп до програмата като работещ родител са нарушени от администрацията на бюрото по труда.

И аз подадох жалба до Омбудсмана, тъй като смятам , че правата ми са нарушени! „Единствено родители, чиито деца са записани в детска ясла/градина не са допустими за включване в дейностите по проекта.“ Тоест никъде не пише, че работещи родители не са допустими кандидати. Самите служители не е трябвало да ни приемат документите и да ни определят като недопустими. На мен ми направиха обстойно интервю и ми казаха, че отговарям на всички изисквания. Когато ги посетих на място да ги питам защо ми е отказано, те самите ми казаха, че в хода на процедурата са спуснали тези изисквания и те не са били уведомени... През 2012 в същата тази програма без проблем са участвали мои познати майки, които са били вече на работа в момента на подаване на заявленоето. Подавайте жалби към Омбудсмана, мисля че ще има по- голям отзвук ако повече родители подадат оплакване. Как се очаква майка, на която е свършило майчинството да не се върне на работа? Тя автоматично от заета, ще стане безработна, защото никой работодател няма да търпи това. Имам всички основания да смятам, че в хода на процедурата по кандитатстване са изменили критериите  и изискванията като са направили невъзможно одобрението на голяма част от кандитастващите. Това е откровенна гавра с мас, като личности и като родители. Тази процедура поразително прилича на обществените поръчки, където критерии се пишат, а в този случай донаписват , за да отговарят на определени кандидастващи.

# 81
 • Мнения: 7
              Абсолютно незаконосъобразно е да променят критерий по вече стартирала процедура, като я правят достъпна само за безработни/незаети лица. При попълване на заявлението ми бяха предоставени данни, че работещи родители са част от „целевата група.  Тотално са нарушени правата на работещите родители да получат детегледачи по програмата, каквото условие беше заложено при подаване на документите.
             Имам две деца, за които не съм получила от българската държава нито лев детски надбавки, защото не отговарям на изискването за доход. Явно постоянно получавам доказателства, че децата ми не са значими в собствената си държава и трябва да ги мотивирам да я напуснат.

# 82
 • Мнения: 2
              Абсолютно незаконосъобразно е да променят критерий по вече стартирала процедура, като я правят достъпна само за безработни/незаети лица. При попълване на заявлението ми бяха предоставени данни, че работещи родители са част от „целевата група.  Тотално са нарушени правата на работещите родители да получат детегледачи по програмата, каквото условие беше заложено при подаване на документите.
             Имам две деца, за които не съм получила от българската държава нито лев детски надбавки, защото не отговарям на изискването за доход. Явно постоянно получавам доказателства, че децата ми не са значими в собствената си държава и трябва да ги мотивирам да я напуснат.Подайде жалба до Омбудсмана! Отнема 10 мин онлайн, а колкото повече жалби има , толкова по- голям отзвук ще има.

# 83
 • Мнения: 1
В края на първата година от платено вайчинство съм и предстои подписване на договор с детегледачка по програмата.Чудя ще дали с подписване на договора ще ми спрат майчинството?Или ще имам срок за връщане на работа?Ясно е,че по КСО втората година няма да се получават 50 %,но за първата не ми е ясно.накой запознат ли е?

# 84
 • Мнения: 2 991
Утре ще ходя до бюро Възраждане да подписвам документите и ще питам. Мен също ме касае спирането на обезщетението, пък било и за един месец.

# 85
 • Мнения: 2 991
Ходих днес с избраната детегледачка в БТ Възраждане. Детегледачката представи документита, които и искаха, аз попълних и декларация, че съм съгласна тя да гледа детето. Накараха ме да попълня и декларация, защото същевременно си промених настоящият адрес, пак на същата улица, но друг номер.
Обясниха служителките, че в рамките на около месец ще ми се обадят да подпиша тристранното споразумениео детегледачката да подпише трудовия договор. БТ събират копията и оригиналите на документите, после по пощста щяли да ги изпращат в Агенция по заетостта и затова щяло да отнеме толкова време.
Питах за изтичащото ми майчинство на 1-ви март, казаха ми, че е важно към датата на подаване на заявлението какви са били обстоятелствата. Аз май вероятно докато ги чакам, ще си пусна неплатен отпуск за гледане на дете.

# 86
 • Мнения: 2
Здравейте,
след дълго чакане на 12.01.2018 ни съобщиха че сме одобрени. На 19.01.2018 всички документи бяха подадени, избрахме си детегледачка. Веднага и тя си подписа договора.
Дотук добре....
Вече сме 17.02.2018 и все още чакаме договора да се върне от София. Поне така ни казват. При всяко наше запитване какво се случва? Кога ще имаме договор? От когаще влезе в сила и т.н. отговорите са едни и същи ...
Все някой по висше стоящ ги е забавил, или "вчера (вече няколко пъти ги пращат вчера) били пратини с куриер до София и тъй като сме били от първите не се знаело колко време ще се забавят"

Та въпроса ми е Ако вече някой има договор в сила нека да сподели колко време им е отнело.

Благодаря предварително на всички. Simple Smile

# 87
 • Мнения: 2 991
На мен ми казаха към края на месеца. И аз очаквам подписването на тристранното споразумение.

# 88
 • Мнения: 2
На мен ми казаха към края на месеца. И аз очаквам подписването на тристранното споразумение.
Ние имаме тристранното споразомение от месец, чакаме само договора на детегледачката да се върне от София!!!
Май във всеки клон по различен начин работят, но не е нормално месец да чакаме договор от София.
Тук във форума има ли някой който вече да се възползва от програмата?
Моля споделете!

# 89
 • Мнения: 2 991
Ами мен ме викаха в края на януари да попълвам някакви декларации и избраната от мен детегледачка да си даде документите, които искаха и ми казаха, че към края на този месец ще ни се обадят за подписване.

# 90
 • Мнения: 4
На 16.02.2018 г. ми се обадиха от Бюро по труда, за да ме уведомят, че след поредната проверка, колегите им от Бургас са се обадили, че всичко е наред и следва да се явим на 21 или 22.02. за поставяне на дата на договора (иначе тристранното споразумение с договора е подписан от мен и детегледача на 19 януари). На 19.02.2018 г. щели да регистрират договора в НАП.

# 91
 • Ловеч
 • Мнения: 729
На 28.12 занесохме всички документи, договора е в сила от 11.01, а вчера е получен и превод на заплата за дните от януари.

# 92
 • Мнения: 87
Здравейте , знаете ли дали избрания детегледач може да е пенсионер по болест?

# 93
 • Мнения: 2 991
Фрути - не мисля, идеята е да се осигури работа за хора, които приближават пенсионната възраст, но са безработни, както и други, които са трайно безработни в другите възрасти.

# 94
 • Мнения: 134
Fruiti, мисля, че е възможно!

# 95
 • Мнения: 1
Здравейте, при мен казуса се оказа много оплетен.
Одобрени сме аз и майка ми, НО при положение че аз участвам в фирма като съдружник, ми искаха документи на фирмата. Предоставих ги и тях, след дълго чакане ми казаха, че установили че фирмата има задължение към НАП и следователно трябва да предоставя документ "протокол" за разсрочване на задължението. Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо?

# 96
 • Мнения: 1
Здравейте, при мен програмата е вече в сила от 26.02.2018. Днес счетоводителката ми каза, че не ми се полагат 50% от майчинството за отглеждане на дете до 2 год., защото детето се отглежда от лице, наето по програма в подкрепа на майчинството. Аз обаче се питам къде е дефинирано кои  проекти влизат в "програмите за подкрепа на майчинството"  и дали програма, финансирана с европейски средства, каквато е Родители в заетост, трябва да се счита за такава, както твърдят от НОИ. Някой може ли да ме посъветва към кого мога да се обърна за достоверен отговор на въпроса си?

# 97
 • Мнения: 6
Здравейте, имам въпрос относно Проекта, но никъде не намирам точно такъв случай. Имам безработна леля, на която обезщетенията приключват скоро и приятели ми казаха да проуча дали не може тя да гледа по-голямото ми детенце когато родя малкото (голямото ми дете е на 1,9г. и съм бременна в 6-ти месец). Изчетох доста материал, но никъде не пише дали задължително трябва аз да съм на работа или може да се водя по майчинство за другото дете. Ще съм благодарна ако някой сподели опит или каквато и да е информация. Хубава вечер!

# 98
 • Мнения: 10
Sugar_baby90  аз имах същия въпрос  и звънях в ДБТ Люлин и там един господин ми отговори, че може да си в майчинство и да се възползваш   от програмата. Надявам се това което ми е отговорил да е истина, защото иначе ще подведа и теб, но на мен така ми отговориха.

# 99
 • Мнения: 134
Sugar_baby90, според мен няма как да стане това. В проекта пише, че в 4м срок родителя трябва да започне работа. Идеята на проекта е да се върнат родителите на работа. Но за всеки случай попитай в БТ.

# 100
 • Ловеч
 • Мнения: 729
Може да участва, но след 4 месеца трябва да си прекрати майчинството или да го прехвърли и да започне работа.

# 101
 • Мнения: 6
Благодаря ви, ще отидем и ние да питаме за по-сигурно пък дано стане Simple Smile

# 102
 • Мнения: 4
Някоѝ знае ли, дали детегледачите са си получили възнаграждението за м.февруари.

# 103
 • Ловеч
 • Мнения: 729
Да, днес има превод.

# 104
 • Мнения: 499
 Момичета, вие в кой град сте? Защото на нас ни се обадиха, че сме одобрени, както и детегледачката ни, тя си вади една камара документи и чакаме да подпишем фамозното 3странно споразумение. Оттогава всяка седмица звъня и все не са готови- прехвърлят си топката от БТ на АЗ и обратно. Това за Сердика в София.

# 105
 • Мнения: 2 991
Стела - аз съм във Възраждане София, минала седмица едва подписах тристранното споразумение, а имам одобрение от декември. Оказа се, че сега ще чакам АЗ да подпише споразумението, след което едва ще се подпише договора на детегледачката. Опитват се да филтрират одобрените по всички възможни начини - искаха ми декларации, че фирмата в която съм съдружник не е получавала финансиране от ЕС, че няма задължения към бюджета и още 100000000 глупости.

# 106
 • Мнения: 4
AniSamuil
Програмата е частично финансирана със средства от ЕС. В декларациите до НОИ за прекъсване на майчинството и чл. 54 (мисля) за 50_то % майчинство има изрична клауза за това.

# 107
 • Мнения: 4
Стела - аз съм във Възраждане София, минала седмица едва подписах тристранното споразумение, а имам одобрение от декември. Оказа се, че сега ще чакам АЗ да подпише споразумението, след което едва ще се подпише договора на детегледачката. Опитват се да филтрират одобрените по всички възможни начини - искаха ми декларации, че фирмата в която съм съдружник не е получавала финансиране от ЕС, че няма задължения към бюджета и още 100000000 глупости.
Ужасни са!  Така беше и при мен. Чаках ги в продължение на 5 м. Подписах тристр. спор. във втората половина на януари (а те поставили след това дата с м. февруари). В крайна сметка не можах да ги изтрая,  прекъснах си майчинството и си взех 14 дни болнични,  след което започнах работа. Прецених,  че не мога да си позволя (докато ги чакам) и аз да стана клиент на бюрото по труда.  В крайна сметка всеки си има предварителните уговорки с работодателя,  които няма как да бъдат променяни всеки път,  защото някой не може да си свърши работата.

# 108
 • София
 • Мнения: 281
Пише безработни/неактивни лица. Пенсионери не могат да бъдат детегледачи, нали?

# 109
 • Мнения: 134
Пепита, мисля че може.

# 110
 • Мнения: 499
Може, уж. Казвам уж, т. като при нас е точно така. Одобрени сме, но продължават да ни мотаят 3ти месец вече.

# 111
 • София
 • Мнения: 281
Прочетох назад, оставам с впечатление че процеса отнема около 3 месеца. Като в някой БТ са по-бавни от други, или зависи в какъв период се е паднало. Ще следя темата понеже към края на годината ще трябва да се ориентирам кой ще гледа малчо след втората ми година майчинство.

# 112
 • Мнения: 499
Повече от 3 мес е за София. Прехвърлят си топката АЗ и БТ. Нас ни изюркаха да подготвяме док. още 1те дни след НГ. Оттогава чакаме да подпишем 3странното споразумение. Както вървят нещата ще е чак след Великден. Пък после ще излезе класирането за ДГ и ясли, та ще им отпаднат част от кандидатите.

# 113
 • София
 • Мнения: 281
Сега чета документите. Пише, че подаваш заявление и чакаш 14 дни одобрение за допустимост в програмата. За връщането на работа -
“Родителят следва да се върне на работното си място след назначаване на детегледача, който ще полага грижи за детето/децата му, а в случай на необходимост може да се върне на работа преди това, като връщането следва да бъде най-рано след  получаване на писмото за одобрение от страна на Агенция по заетостта.“

Писмото за одобрение от страна на АЗ ли е писмото за допустимост за участие в програмата което трябва да се изпрати до 14 дни, или са различни неща?

# 114
 • Мнения: 41
И аз се присъединявам към нищо не разбралите! Кога се прекратява майчинството? От деня на влизане в сила на договора? За пенсионерите виждам коментарите 50/50.. Заплащането какво е последно?

# 115
 • Ловеч
 • Мнения: 729
И аз се присъединявам към нищо не разбралите! Кога се прекратява майчинството? От деня на влизане в сила на договора? За пенсионерите виждам коментарите 50/50.. Заплащането какво е последно?

395 и стотинки, другото е осигуровки, пенсионни и прочие.

# 116
 • Мнения: 26
Здравейте.
Някой запознат ли е ако майка ми е на граждански договор, но си работи от дома дали има шанс да я одобрят за детегледачка по програмата?

# 117
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 639
а някоя от вас да е самоосигуряващо се лице? Какви документи ми трябват?

# 118
 • Мнения: 1 441
Здравейте, за програмата как точно процедирате? Отивате в бюрото по труда и попълвате документи ли? Някой живеещ в района на Дианабад, Изток и Изгрев да ми каже в бюрото в Младост ли трябва да отида ?

# 119
 • Мнения: 2
Здравейте Simple Smile искам да попитам може ли да участвам, при положение че членувам в НПО доброволческа организация Зоозащита и съм членове на училищното настоятелство,  което сйщо се води дружество. От бюрото по труда ми казаха,  че няма да ме одобрят. И в двете дружества нямам никакво заплащане и всимко е на доброволни начала. Ако някоя от вас е с моето положение и са я одобрили, моля да сподели, за да знам дали има смисъл да подавам документи. Благодаря ви предварително Simple Smile

# 120
 • Мнения: 134
Hely, какво ти коства да си подадеш документите?

# 121
 • Мнения: 1 441
Момичета мога ли да кандидатствам и после ако ни удобрят да откажа в даден момент ? И ако откажа после на следващото подновяване на програмата дали ще може да кандидатствам отново ? Ох имам малко чужденки за програмата и за връщането на работа и не мога да ги измисля

# 122
 • Мнения: 134
 Можеш да прекратиш програмата, но след това дали може кандидатстваш не знам. То и дали ще има друг прием не се знае.

# 123
 • Мнения: 15
Здравейте, аз имам въпрос към тези, при които вече си върви програмата.Кога и какви проверки се правят на адреса на отглеждане на детето? Какво проверяват като дойдат ?

# 124
 • Мнения: 323
Момичета , здравейте! Наскоро разбрах за тази програма , вече бях изтървала срока да се включим , ще чакам евентуално ново обявяванена места. Имам няколко въпроса , тъй , като много не се ориентирам на сайта на министерството. Предварително се извинявам , ако сте ги коментирали вече , връщам се след малко да чета.
1. Детето ноември ще навърши 1г и 6 м.., тогава планувам да се върна на работа и да я оставя майка ми да я гледа , поне до 3 г. Ако не съм кандидатствала за ясла и нямам отказ от ясла , мога ли да кандидатствам по програмата?
2. Майка ми е регистрирана в друг град , но детето ще го гледа в София , трябва ли да се пререгистрира и къде трябва да подаде документи за програмата?
3. Имате ли информация , дали или кога отново ще отворят програмата за кандидатстване ?
Предварително благодаря!

# 125
 • Мнения: 1 441
Ще има ли наистина някакви проверки на адреса че аз незнам точно на кой адрес ще го гледаме , ще я въртим между София и Петрич.
mimpeto Не е нужно да се пререгистрира.Не се дали ще има подновяване , от бюрото ми казаха че сега кандидатите през април сме с остатъчни средства у може да няма подновяване.За от ноември е било хубаво сега да подадеш документи.Ако има подновяване ти ще е октомври най рано.Детегледачката ти си подава документи в бюрото по местоживеене и го гледа където посочиш в документите

# 126
 • Мнения: 1 520
Момичета, искам да попитам, кандидататвах сега по програмата.
В инструкциите на министерството пише, че родителите могат при крайна необходимост да почнат работа след получаване на одобрение, но реално от бюрото по труда ми казаха, че трябва да чакам до подписване на договор с детегледачката. Не мога да чакам три месеца или повече докато се стигне до там. Просто искам да преценя това автоматично ли ме дисквалифицира и да не се занимавам.

# 127
 • Мнения: 134
Пролет, трябва да подпишеш договора, иначе отпадаш. Няма ли вариант да ти съдействат от БТ за разглеждане на документите с приоритет?

# 128
 • Мнения: 1 520
Благодаря, разбрах. Ами те миналото класиране Октомври са подавали документи, ноември са получили одобрение, чак края на април подписват договор и сега започват да постъпват детегледачките на работа. Аз имам евентуално две седмици — месец. Тъпото е, че аз наистина ползвам детегледачка, и  наистина без нея няма да мога да се върна на работа, но карай. Както за всичко досега ще се оправям сама и толкова. Мен даже не ми е за парите, защото с тях просто щях да увелича заплатата на жената, амибза трудовия договор ми е зора. По ще съм спокойна да е назначена официалнп

# 129
 • Мнения: 1 131
Привет на всички. Искам да попитам дали има някой без превод за месец март. Моята детегледачка все още няма заплата. Питах в бюрото, не ми дадоха конкретен отговор.

# 130
 • Мнения: 134
Дю, ако не е първо заплащане, най-вероятно има проблем с документите, които се подават (декларацията и формата за явяване на работа).

# 131
 • Мнения: 1 131
Дю, ако не е първо заплащане, най-вероятно има проблем с документите, които се подават (декларацията и формата за явяване на работа).
Не е първо. Днес следобед вече има превод. Още миналата седмица звънях да питам дали няма проблеми с отчета. Всичко беше наред. Благодаря Силвия!

# 132
 • Мнения: 1
Здравейте, може ли някой да ми каже какви документи ще са ни необходими след като сме одобрени на първи тур - на мен и детегледачката?
Благодаря!

# 133
 • Мнения: 26
Здравейте, имам някои въпроси, моля за помощ Sad
-Може ли по програмата да кандидатства бабата на мъжа ми за гледане на нашето дете, която е пенсионер!?
-Мога ли аз да кандидатствам, като в момента тече 3тата година на дъщеря ми(2г и 4месеца), най-вероятно няма да я приемат в градина на есен, а аз пък съм и бременна с термин септември-от тогава ще съм в другото майчинство-та въпроса ми е-може ли като не съм реално работеща да кандидатстам?
-И знаете ли кога ще може пак да се подават документи?
Извинявам се за дългите писания! Благодаря предварително!

# 134
 • Мнения: 1 441
Здравейте, някой получил ли е отговор дали е идобрен по програмата от последното записване което приключи на 20.04

# 135
 • София
 • Мнения: 45
Аз също все още чакам отговор дали съм одобрена. Днес точно питах по мейла, да видим ще отговори ли някой.
Някой от вече одобрените по програмата, може ли да се наеме пенсионер?

# 136
 • Мнения: 134
Tintiry
Лица на възраст под 75год, независимо дали вече са пенсионери.

# 137
 • Мнения: 1
Откъде знаеш за възрастта? Когато попитах,никой не ми каза че има ограничения.  В миналия тур беше назначена детегледачка на 82 години.
На мен днес ми казаха по тел, че съм одобрена, Явно, вече са готови с класацията.

# 138
 • Мнения: 278
Момичета може ли някой да ми каже в какъв период от време след удобрение се подписва договор с детегледачката? На мен все още не са ми се обадили, че съм удобрена, а и майка ми все още е на работа и чака да ми се обадят, за да се запише на борсата. Аз щях да се опитам да забавя малко процеса с предизвестието на майка,  че не ми се връща на работа, но като чета май ще отнеме около 3 месеца. Малкия прави 2 години през октомври и това ме устройва, но така ли е наистина.

# 139
 • Мнения: 6
Момичета,  където съм подала документите си- там ли трябва да се обадя да питам дали съм одобрена

# 140
 • Мнения: 134

Момичета,  където съм подала документите си- там ли трябва да се обадя да питам дали съм одобрена


Да