Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ноем. 2017, 19:31 ч.

Плащане на сметката

 • 25 530
 • 584
 •   1
Отговори

Анкета

Кога е уместно/възпитано да се плати сметката на заведение от един мъж.

Опции:

* Гласуването приключено: ср, 13 дек 2017, 19:31

 • Мнения: 1 491
Продължавам дискусия от друга тема.

Кога е уместно/възпитано да се плати сметката на заведение от един мъж, по какъв начин е правилно да се направи, коя жена би се обидила от това и коя би го приела като джентълменски жест?

С повече детайли моля да опишете реални ситуации, защото някои неща не мога да си ги представя съвсем точно като действия, последователност, конкретни думи, реплики и т.н.

Моля темата да остане тук, въпреки че изглежда малко като за клюкарника - заради потенциалните импликации на този жест към интимни връзки, семейни отношения (примерно дали е различно за семеен и несемеен мъж това поведение), евентуалния характер и принципи на една жена или на един мъж, които се разкриват от поведението му/ѝ що се отнася до плащането на сметка. 


пс. Първа версия на тази тема, заедно с анкетата с около 15 опции не мина, затова сега се наслаждавате на минималистичен вариант на темата и на анкетата (с ясното съзнание, че не изчерпва всички нюанси). Simple Smile

# 1
 • Мнения: 1 670
Ако мъж е поканил жена на среща - той плаща.
Ако жена е поканила мъж на среща - тя плаща (след цупене от страна на мъжа в крайна сметка плащат поравно)
Ако някой е поканил някого с идеята "да се видим на по кафе тия дни, да поклюкарстваме" - всеки си плаща за него си, освен ако някой не се тръшне да плаща само той.

# 2
 • Наблизо
 • Мнения: 1 909
Когато ходех по срещи,гледах да си плащам сметките,особено в началото на връзка.Не исках да давам някакви надежди,че щом ми е платил пиене или нещо там друго,може да се надява на нещо.
Въпреки,че този план ми се е провалял,защото човека държи много и урежда сметката докато съм в тоалетната,примерно.
Сега,с партньора ми..е както дойде.Парите са общи,така че все двамата си плащаме.

# 3
 • Мнения: 5 649
О, аз съм консервативна. Оставям съпруга ми да плаща по заведенията. Така де, заедно в добро и лошо Simple Smile 😂😂😂

# 4
 • Мнения: 1 491
Въпреки,че този план ми се е провалял,защото човека държи много и урежда сметката докато съм в тоалетната,примерно.
Приятно ли Ви стана от този жест? Да уреди сметката докато сте в тоалетната? Как се почувствахте?

За плащането на сметка при семейство/съвместно съжителство е отделна тема, имах в оригиналната анкета 4-5 опции за този вариант, но в случая не го предлагам като тема, за да не разводним прекалено сегашната Simple Smile Там има много аспекти.

# 5
 • София
 • Мнения: 15 376
Цитат на: BeautifulM  съм му дала с=topic=1007480.msg35908988#msg35908988 date=1511977460
Когато ходех по срещи,гледах да си плащам сметките,особено в началото на връзка.Не исках да давам някакви надежди,че щом ми е платил пиене или нещо там друго,може да се надява на нещо.
Въпреки,че този план ми се е провалял,защото човека държи много и урежда сметката докато съм в тоалетната,примерно.
Сега,с партньора ми..е както дойде.Парите са общи,така че все двамата си плащаме.

Само ако сме си уговорили среща съученици, състуденти, съплувци или колеги, всеки си плаща сметката.
Ако сме се срещнали с приятел на улицата- просто не ми се е случвало да се скатае и да ми позволи да бръкна в чантата.
Накратко- въпрос на кавалерство е да плати мъжът сметката, ако ще преди това, ако сме гаджета, да съм му пъхнала парите в ръката под масата.
Кавалерство се нарича, но както беше отбелязал един юнак, седнал в трамвая на изправената до него бременна жена:
- Мъже в трамвая- бол, ама кавалери и джентълмени няма.........

# 6
 • град-държава
 • Мнения: 5 099
Втора опция за мен. Иначе казах всичко в другата тема. Въпрос на отношение е мъжът да плати, когато е поканил жена на интимна среща, но плащането не задължава преминаването на друго ниво. Аз поне никога не съм чувствала такова.  А как ще се плати е без значение, обикновено зависи от мястото. Няма нужда да се криеш, напъваш и измисляш някакви циркове за една сметка.
В нашето семейство винаги мъжът ми плаща. 😆

# 7
 • Мнения: 1 723
Баща ми имаше три правила:
1. Да се прибирам преди да е станало тъмно (освен зимата от училище).
2. Да не се качвам на мотор.
3. Никой да не ме черпи (като изключим рожден ден и някакви такива поводи).

Никога не са ми плащали сметката, освен мъже, с които съм живяла и роднини на мъжа ми. Не обичам, бих се чувствала длъжна. Предпочитам аз да платя цялата, отколкото другия/другите да платят моята.

# 8
 • Мнения: 1 491
просто не ми се е случвало да се скатае и да ми позволи да бръкна в чантата.
Как точно се случва това бъркане в чантата процедурно?
Сядате с приятел, изпивате си кафето/бирата и си изяждате тортичката/яденето и тогава какво?
- Кой казва "моля сметката" или прави жест към сервитьора, че я иска?
- Кой отговаря на въпроса "с карта ли ще платите или в брой", ако Ви зададат такъв въпрос?
- Какво се случва, когато калъфчето за сметка допре масата - кой посяга, след колко време, кое би Ви накарало да се бръкнете в чантата? Казва ли се нещо в смисъла на че той ще плати или невербално се разбирате?
- Ако той посегне пръв към калъфчето за сметка без да каже вербално, че ще плати цялата сметка - гледате ли го колко ще остави, проверявате ли после дали е оставил и за двамата, питате ли го дали "търси нещо" (очаква ресто) или без да гледате и проверявате допускате, че щом е посегнал, значи е платил и за двамата?

Разкажете малко по-подробно моля, на човек, който наистина няма много опит с подобни ситуации, а принципно си мисли, че обръща внимание на дребните детайли в поведението на събеседника/компанията си Simple Smile

# 9
 • София
 • Мнения: 12
Ще се фокусирам на последната си сериозна връзка:
всичко плащах, от кафето до обяда, плюс горивото за колата,
моят все ревеше, че нямал пари. В един момент ми писна и прекратих връзката.
Не съм меркантилна, но щом си решил да градиш взаимоотношения с дадена жена - поемаш разноските
и не я товариш само тя да плаща, щом говориш за семейство и си резервирал дата за матримориалния съюз - трябва да покажеш, че си отговорен (всякак), дори финансово, защото за тангото трябват двама, еле пък за брак.
П.П. Сега аз рева, че нямам пари и ми е екстра Wink Така отблъсквам "прошляците" около себе си.
А за първи срещи - зависи кой кани, но винаги имам достатъчно пари в себе си, за да покрия поне моята част от поръчката и за такси, естествено, Винаги трябва да съм подготвена за непредвидени ситуации Wink

# 10
 • София
 • Мнения: 3 639
За мен е въпрос на възпитание жената да предложи и да има средства да си плати собствената сметка. Дали мъжът ще позволи е въпрос на възпитание, навици, финансови възможности и настроение.
Това не се отнася за семейните и съжителстващи двойки, защото там ще е различно.
За мен е нормално плащанията от страна на мъжа да имат превес, но не намирам за приемливо все мъжът да плаща, а жената да се прави на разсеяна. Ако сметката се дели наполовина, а аз съм карала на салата, докато той е поръчал половината меню, също няма да избухна във възторг. Златната среда е в баланса за мен.

# 11
 • София
 • Мнения: 7 130
Ако парите не са проблем и тема за нито една от страните – винаги. Ако е делова среща – по протокол в зависимост от обстоятелствата и това какво е прието в дадената среда. Иначе поне като кани на среща. Тогава той избира място, което да отговаря на бюджета му, може да е едно кафе. Идеята е в жеста, не в парите. И то там, където този жест е уместен, разбира се. При жени, които се чувстват обект на сексуално насилие ако някой им отвори вратата, за да минат първи е ясно, че това не е ок. Всеки човек след определена възраст може да прецени с кого пие кафе или вечеря.

Колкото и да се менят времената това някой да е кавалер продължава да е красиво. Пак да повторя, не става въпрос за финансова изгода или аванта. Всяка нормална жена отива някъде с парите необходими да си плати сметката.

# 12
 • MI
 • Мнения: 9 282
Гласувах средния вариант, нормално е във връзка, особено в началото и с близки и понякога с приятели. Защо вече писах в другата тема, да не се повтарям. Тъй като мисля че повече те интересува как, има различни варианти. Класика в жанра - уж отиваш до тоалетната и плащаш сметката. Друг вариант - докато другия го няма - до тоалетната, пуши, говори по телефона. Така се спестяват евентуални разправии пред сервитьора. Joy Друг вариант, вземаш и задържаш сметката. Ако извади/търси портмоне просто казваш че няма нужда. Ако настоява казваш че следващия път ще черпи другия.
Всички тези варианти съм ги виждала често и съсправилам ги правила самата аз - с приятели, когато искам по някаква причина да почерпя.
ММ винаги плаща навън, въпреки че от същото място излизат парите. Просто такъв е етикета. И в началото не ме е оставял никога да платя сметка, освен за нещо много дребно. Показва отношение, както и много други дребни жестове.

# 13
 • град-държава
 • Мнения: 5 099
По въпросите, бгтатко, аз не съм актуална, като се има предвид, че на среща съм била за последно с мъжа ми и отношенията ни не започнаха със срещи. 😆 Та това преди 12+ години.
Първите плащания от него бяха под формата на питиета, които получавах от сервитьор. И по срещи много не сме ходили, защото заживяхме бързо заедно, но първата ни уговорена среща беше на обяд в приличен ресторант, който аз избрах. Просто повика сметката и я плати. Не съм посягала изобщо, имах представа какво му е отношението. Нататък пак така. Имам спомен, че при някакъв разговор ми беше казвал, че в негово присъствие не иска да си бъркам в чантата, толкова.  При първите му срещи с родителите ми винаги той е плащал, включително и с неговите.
Сега при приятелски виждания, ако сме преценили, че ще почерпим казваме - аз/ние ще платим и се разплащаме. Кой кога бърка или не бърка, пфффф честно изобщо нито гледам, нито обръщам внимание.

# 14
 • София
 • Мнения: 10 473
За мен е въпрос на възпитание жената да предложи и да има средства да си плати собствената сметка. Дали мъжът ще позволи е въпрос на възпитание, навици, финансови възможности и настроение.

Принципно съм съгласна.

Според мен много зависи на какво ниво в познанството/връзката си са двамата.

1. Ако са приятели, излезли да си полафят и да се видят, всеки си плаща, освен ако единият не иска да почерпи. Няма нужда от тръшкане, от която и да е от страните.

2. Излезли са на първа среща. За мен лично жената трябва да има възможност и намерение да си плати, а мъжът не трябва да я остави да го направи.
Случвало ми се е на първа среща да си платя, нямало е втора среща. Не, защото не мога или не искам да си платя, отношението е важно. Надали ще натежа с една салата и безалкохолно. Щом на първа среща не си дава зор да направи добро впечатление или поне да се постарае, какво остава за после...?!?

3. Излезли са не на първа среща - възможност има за комбинации. Мъжът може да остави жената да плаща понякога, за да не се чувства неудобно. Зависи и от финансовите възможности на двамата.

4. Семейство - плаща се, както дойде, то и без това все на едно място отиват....Trollface

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт