Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 20
Как мислите, дали в България прекалено често изписват антидепресанти, антипсихотици и анксиолитици? Аз мисля, че да, като същевременно се пренебрегва и дори отрича психотерапията от повечето психиатри. Но много чест проблем е изписването на силни антипсихотици при леки състояния като депресии и неврози, без оглед на странични ефекти. Това е и главната причина да подхвана темата- съсипах си метаболизма със едно ужасно лекарство на име Оланзапин (после научих,че срещу това лекарство са водени купища дела) ,което не ми беше предписано за остра мания или психотичен епизод, а за обикновено ОКР. Нямаше листовка, която да прочета,  защото психиатърката просто ми връчи един блистер от нейното бюро, а тогава бях на 17. Не каза и нито дума за риска от напълняване, а е знаела за него, защото се среща при 90% от пациентите. Освен това в нормалните държави към дибензодиазепините обикновено добавят метформин (Сиофор) за минимализиране на риска.

И сега цял живот ще се боря с килограмите и се питам, защо беше нужно всичко това за лекарство което дори не ми помогна, при положение, че има далеч по-малко орексигенични АП? Освен това ако тази жена четеше повече медицински журнали, щеше да знае че има далеч повече и по-модерни методи за аугментация при ОКР освен антипсихотиците-ламотрижин, топирамат, мемантин. А пък много хора в чуждите форуми твърдят, че са се излекували от него и други психични разстройства чрез кето-диета, което повдига тезата че психичните разстройтва са автоимунни заболявания дължащи се на непоносимост към глутен.

Психиатрите трябва да спрат да изписват толкова силни лекарства при леки случаи, а да се ограничат само до рефракторни случаи на параноидна шизофрения и Биполярно разстройство тип I.

Друг въпрос, който трябва да се засегне е масовото блъскане с антипсихотици на възрастни хора по домовете, че и в домашна обстановка,  просто за да стоят мирни. Това води до скъсяване на продължителността на живота и влошава допълнително умствените способности при болните от деменция например.  Затова АП при възрастни хора- само за краткотрайно овладяване на ажитация и психоза свързани със болестта на Алцхаймер или Паркинсон. Разбира се и при шозфрения, но това се подразбира- тук говорим по-скоро за неуместните приложения(оф-лейбъл)

След всичко това аз ставам все по-убеден привърженик на движението антипсихиатрия, като не отричам (или само в някаква степен)съществуването   на психичната болест като феномен, а само методите за лечението и. Лекарствата са само върха на айсберга, спомнете си само лоботомията, ЕКТ,  политическите злоупотреби с психиатрията, стигматизацията, институционализацията. Просто не знам дали има друга толкова скандална област в медицината, според мен тя дори е своего рода псевдонаука, защото се базира на недоказани теории като серотонин/допамин-ергичната,а също така квази-медицинска специалност, защото психиатрите почти не прилагат знанията си по обща медицина ,а само предписват лекарства.

Тук говорихме за антипсихотиците, но и антидепресантите заслужават известно внимание - смятам, че те са един вид съвременно "змийско олио" ( в САЩ това е нарицателно за лекарство със съмнителне ефективност,което цели единствено да ви вземе парите)

И в заключение: вредата от психиатрията надвишава вредата от самите психични разстройства!


Последна редакция: чт, 07 дек 2017, 01:56 от leonlai

# 1
  • Боса по асфалта вървя си ...
  • Мнения: 9 090
Не само психиатрите изписват антидепресанти. И останалите лекари започнаха често да го правят. Напоследък стана модерно всяко оплакване да се окаже, че се дължи на стрес....иии хвани тия хапченца ooooh! Нали?! Колко е удобно когато лекарят не може да открие какво ти е.

Преди години така се опитаха да ме хлъзнат по наклонената плоскост. Постоянно ми беше лошо. Като излизах навън след някое време ми прималяваше и разбира се мъдрото заключение на невролога бяха "паник атаки". Глупости. Пих 1 ден хапчета и ги хвърлих. На по-късен етап и ходене по мъките, разбирай още лекари, се оказа, че проблемите идват с блокажи в гърба, дискова херния на шията и т.н. Ако бях послушала този доктор - щях да съм надрусан инвалид към днешна дата ooooh!

# 2
  • Мнения: 3 950
   Да се включа: против съм антидепресантите. Много трудно човек може после да ги спре. Приятелката ми иска да отиде на психиатър и да й предпише антидепресанти, за да се съвземе от дълбоката депресия. Посъветвах я въобще да не прибягва до такава отрова и няма да й помогнат.

# 3
  • Мнения: 2 345
В цял свят е така, където има „цивилизация”.  Sunglasses Психосоматични проблеми и заболявания редовно се третират с антидепресанти, анксиолитици, невролептици, като отделно за различни физически симптоми се назначават и противовъзпалителни, болкоуспокоителни, инхибитори на това и онова, бета блокери и какво ли не от продукцията на фармацевтичната индустрия. Но вие какво очаквате?!  Shocked Хората отиват при лекар и се надяват той да ги ремонтира с някакво хапче или оперативна намеса – така са научени, че трябва да бъде. Цялостната нагласа е такава. Лекарят пък, който е с подходящо оформен начин на мислене от системата на обучение, се чувства длъжен да даде синтетичен медикамент, а и най-често не знае за алтернативи или е научен да ги презира, защото не са „научни”. Така добре му е промит мозъкът, че всичко извън психофармака, както в случая, е за него шарлатания или най-малкото безполезно.  Shocked Не може да се отрече, че при много сериозни психични разстройства „тежката артилерия” върши работа в някаква степен, макар едно да става за сметка на друго. Трябва да се има предвид, че в определени случаи този подход е единственият възможен - както поради начина, по който функционира системата, така и поради нагласата на по-голямата част от хората. Решаването на тежки психиатрични и психологически проблеми изиква изцяло сътрудничеството на пациента, а и в определени случаи това на неговите близки, но такова може напълно да липсва.  Confused
Общо взето цялата медицина е ориентирана към третиране на и съответно потискане на симптомите, а не към премахване на причините за проблемите и съответно лекуване. Последствията от стреса, по-точно дистреса, се „борят” най-често с медикаменти, а понякога и с методите на хирургията, което е неадекватно и неуместно, освен в определени случаи като палиативна, временна мярка, ако проблемът е ескалирал до прекалено висока степен. Sunglasses
Психотерапията от своя страна също далеч невинаги може да се справи пълноценно с различните психоемоционални проблеми, породени от житейски ситуации, а изисква и доста срещи с психотерапевта. Що се отнася до философстването от рода на „гледай позитивно”, „не се впрягай” и тем подобни бодряшки изрази – категорично не вършат работа в дълбок план. Grinning Принципно има различни други алтернативни методи, които са много ефикасни, но хората рядко прибягват до тях поради незнание, а и понякога защото чисто и просто не желаят реално да се освободят от проблема си, поради „вторичната полза”, която им носи или пък от страх да променят статуквото, в което се намират – второто е често срещано явление.  Wink
Що се отнася пак до синтетичните медикаменти, особено антидепресанти, невролептици, кортикостероиди и др. – всички те имат сериозни странични ефекти. Често е трудно човек да се освободи напълно от тях, а някои могат да останат и за цял живот, може да доведат до физическа или психологическа зависимост и преустановяването на приема им може да бъде наистина трудно.
Ако разбирате английски, можете да изгледате това филмче:

The Untold Story of Psychotropic Drugging

 bowuu

# 4
  • Мнения: 20
Въпросът е КОЙ ще ми покрие направените през годините разходи за хапчета за отслабване, фитнес и здравословни храни?

Eli lilly, психиатъра, МЗ, или търговските представители, които я снабдяват с тези хвърчащи блистери да зарибява хората,защото са прекалено скъпи да ги купува сама? Редно ли е изобщо да се дават лекарства по този начин? За емоционалните щети няма да говоря. И това лекарство да вземат да го забранят най-после и ще мирна малко, въобще не е толкова незаменимо, макар и да е един от най-силните антипсихотици. Но при шизофрения Амисулприд и Клозапин го бие по ефективност. При БАР само рисперидон му е до някъде конкурент, единствения му недостатък (на рисперидона спрямо оланзапин) е че не става за поддържащо лечение, но ако се комбинира със тимостабилизатор (най-добре топирамат оф лейбъл-ще стабилизира настроението и ще смекчи орексигеничния ефект на рисперидон),то този проблем се решава. Комбинацията с кветиапин+ метформин също е добра. Жалко че спряха Уелбутрина-в комбинация със топирамат е перфектно поддържащо лечение при БАР II. Но и въпросният Топирамат не е безобидно хапче- от нго няма да напълнееш, дори може да отслабнеш много, някои го пият само заради това, дори си мислех да създам тема дали някой друг го е пробвал за отслабване освен мен. Това е лекарство за епилепсия, но оф-лейбъл се използва при БАР,депресия, ОКР или в комбинация с антипсихотици за предотвратяване на напълняването. Официално не е признат за тимостабилизатор, но много психиатри го изписват с такава цел, поне в САЩ. В България май никой не го прави. Но страничните ефекти са гадни, най-вече върху психиката,аз затова го и спрях. Първо започнах много да забравям, елементарни неща и думи. Да мисля бавно и объркано. Често казвах обратното на това, което искам-  например вместо "студено ми е", казвам "топло ми е". Станах много агресивен и раздразнителен-всичко ме дразнеше и дори криминални мисли ми се появяваха в главата. Депресия ужасна. Припознавах се постоянно в хора- например едва не сбърках шефа ми с един продавач и едва не взех една непозната жена в автобуса за майка ми. Появи ми се и лека параноя- напрмер обикновеното свистене на вятъра ми се струваше адски зловещо. Заради подобни странични ефекти в САЩ  препаратът е познат жаргонно като Допамакс( от търговското название Топамакс и думата dope-глупав) Тези странични ефекти се появяват само при 10% според листовката, но според други непестящи истината изследвания поне половината от приемащите ги изпитват в някаква степен. Но това изследване беше върху азиатци,които са по-ниски и слаби. При ненадвишаване на 200 мг процентът не е повече от 20%. Но според мен си струва- по-добре глупав отколкото дебел.

# 5
  • Мнения: 2 763
Нямам нерви да изчета всичките глупости,но оставам с впечатлението,че всичко това си го ,,научил'' от форуми и достоверността му е 0.
Винаги е имало и ще има злоупотреби-с лекарства,с алкохол,дрога,цегари и т.н.Начина да се промени това е да се информират хората,но не по такъв досаден псевно-научен начин.Случайно да си виждал клинични изпитвания за действието на което и да е от тези лекарства,които рекламираш?

# 6
  • Мнения: 28 235
Досега следях темата, защото наистина лекарите изписват без нужда психотропни, обаче с баенето се отказвам. Naughty
Несериозно е. Rolling Eyes

# 7
  • Мнения: 28 235
Какво общо има апандисита?
Моето дете е оперирано на 6, даже и не усети, на втория ден тичаше по коридора и беснееше. Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт