Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 8 дек. 2017, 09:19 ч.

Витамин B12 - тема 2

  • 67 979
  • 836
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 249
Привет. Бърз и тъп въпрос. Ще си пускам пълна кръвна картина скоро, там ще излезе ли б12 и кръвна захар? Или трябва отделно да си пусна изследване за б12?

В ПКК няма нито В12 нито кр.захар, те са си отделни изследвания Peace


Благодаря, а дали в болницата, в която ще ми правят ПКК (ВМА) мога да поискам да ми пуснат и за тях или трябва да отида в някоя лаборатория?Flushed

# 46
  • Мнения: 6 085
Желязо  - 16,79 (6.00-26.00)
Феритин - 14,60 (13.00-150)

При този случай трябва ли да взимам желязо? newsm78
Всъщност какво показват тези показатели? Embarassed

Феритина е малко нисък, това са железните запаси в организма. Когато няма желязо в организма той си взема от запасите и  когато запасите са ниски се води скрит(латентен дефицит). Може би имаш нужда да вземаш малко за да набавиш запасите, но ако искаш консултирай се с лекар.


Kaylinn   нямам представа.

# 47
  • Мнения: 827
как да отида към старата тема?

# 48
# 49
  • Мнения: 622
Самоцитирам се, защото не получих коментари  Embarassed
Скрит текст:
Здравейте, преди година си измерих б12 и резултатът в Бодимед - Витамин В12 S  146 pmol/l 141 - 489      ECLIA
Лятото ходих притеснена при доц. Хаджиев-хематолог и той ми пусна тези изследвания в друга лаборатория, от които заключи, че ми няма нищо. Разстоянието между двата теста е няколко месеца и не съм приемала б12:
Забележка:
Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности
Ретикулоцити (Reticulocytes)#   42.1   x10^9/L   40.0 - 110.0
Биохимия
Забележка:
Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности
ЛДХ ( LDH )   253.00   U/l   240.00 - 480.00
Имунология
Забележка:
Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности
Феритин ( Ferritin )   83.20   µg/L   13.00 - 150.00
Лекарствено мониториране и витамини
Забележка:
Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни/Терапевтични граници
Витамин В12 ( Vit. B12 )   255.60   pmol/l   141 - 489
Хомоцистеин ( Homocysteine )   7.96   µmol/l   5 - 15

Тъй като все пак си имам разни симптоми си взех преди седмица: https://www.google.bg/search?q=vitamin+b12+%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0 … rc=Ujriw-HcDmBeRM:

и приемам по една таблетка дневно, въпреки, че на шишето пише по половин. Не знам дали дозата ми е адекватна. какво мислите?

# 50
  • Мнения: 827
Според мен 100 мкг е много ниска доза и не е ясно изобщо какво ще се усвои. Бих ти препоръчала да вземаш поне по 1000 мкг по 1 на ден на Солгар, тъй като от другия вариант /naturalfactors, розови опаковки/ някои от момичетата се оплакаха че не им действа.

# 51
  • Мнения: 6 085
Според мен 100 мкг е много ниска доза и не е ясно изобщо какво ще се усвои. Бих ти препоръчала да вземаш поне по 1000 мкг по 1 на ден на Солгар, тъй като от другия вариант /naturalfactors, розови опаковки/ някои от момичетата се оплакаха че не им действа.

И аз така се подведох по надписа на български...но на самото шишенце си пише 1000 , така че дозата е добре според мен.

# 52
  • Мнения: 1 348
Нова надежда, стойностите на б12 са ти ниски. Референтните са занижени в България. Пии си спокойно по 1000 мкг, след няколко месеца направи почивка и контрола  дали се покачва.
Аз съм от тези дето naturalfactors не им действа. Толкова ме е яд, че ми загубиха времето...Cry

# 53
  • София
  • Мнения: 7 204
Нова надежда, стойностите на б12 са ти ниски. Референтните са занижени в България. Пии си спокойно по 1000 мкг, след няколко месеца направи почивка и контрола  дали се покачва.
Аз съм от тези дето naturalfactors не им действа. Толкова ме е яд, че ми загубиха времето...Cry

И ретикулоцитите са много ниски.

# 54
  • Мнения: 622
Ами и аз мисля, че са ниски показателите, особено като Ви чета но според хематолога нищо ми нямало...
След колко време е разумно да си пусна контрола?

# 55
  • Мнения: 1 348
След два-три месеца, но да има почивка 3 седмици. Ако няма значимо покачване, следва по-висока доза или спрей.

# 56
  • Мнения: 622
ОК

# 57
  • Мнения: 827
Нова надежда, стойностите на б12 са ти ниски. Референтните са занижени в България. Пии си спокойно по 1000 мкг, след няколко месеца направи почивка и контрола  дали се покачва.
Аз съм от тези дето naturalfactors не им действа. Толкова ме е яд, че ми загубиха времето...Cry

steli4ka,а какво ти действа? Че вече ми се губят спомени от предишната тема.

# 58
  • Мнения: 1 348
Спрей за нос метил б12.
И тук е въпроса ми, бременна съм в 7 месец и се налага да мина на спрей или инжекции. Хаповете не ми помагат...
Каква доза да слагам от спрея? Има ли други бременни, ползващи/ползвали спрей или инжекции?

# 59
  • Мнения: 827
Щом си в 7 месец според мен една инжекция от 1000 ще ти свърши работа докато родиш. зависи все пак и какви са ти нивата на В12...

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт