Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4
Училищната среда открива цял един нов свят за детето и отключва много притеснения у родителите. Пренебрегваният проблем със свръхактивността, приемана преди като нормална, безобидна палавост (кое дете не е палаво?) се превръща в непреодолим проблем с дисциплината. Непоследователността и непостоянството, определяни в ранното детство като буден ум или многостранни интереси на детето, се трансформират в проблеми с концентрацията и усвояването на учебния материал и съответно водят до изоставането му в училище.

Синдромът на дефицит на вниманието с или без хиперактивност е често нарушение в детската възраст. В различните държави се отчита честота между 5 и 10%. Децата в това състояние имат проблеми с вниманието и концентрацията. Те изпитват трудности да самоконтролират поведението си и са свръхактивни. При някои се наблюдава само дефицит на вниманието, при други то е придружено и с хиперактивност. Тези симптоми пречат на обучението на децата, а често създават и конфликтни ситуации в училище. При някои хора състоянието продължава да ги съпътства и в зрелия живот и създава проблеми на работното им място и в ежедневието.Симптоми, които може да говорят за наличие на СДВХ – синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Проблеми с вниманието – детето лесно губи интерес, справя се по-зле от връстниците си с рутинни задачи, които изискват по-дълго изпълнение и не са им интересни. Често губи предмети. Не може да извършва логически задания. Не може да изслушва събеседника си.

Хиперкинетичност – липса на постоянство, преминаване от едно нещо на друго, недовършване на дейностите, хаотично поведение, липса на самоконтрол. В двигателен аспект детето може да има трудности с моторната координация, повишена подвижност, когато се изисква по-голям покой.

Импулсивност – поемане на рискове без мисъл за последствията, необмислени реакции, невъзможност да се контролират, когато желанията им не са задоволени веднага, изявена нетолерантност в игрите с другите.

Съвременната медицина предлага няколко медикамента за подобряване на състоянието, но те не са ефективни при всички пациенти, а нежеланите лекарствени реакции са много и често сериозни.
Какви са алтернативите на лекарствата за повлияване на това състояние?Омега-3 мастни киселини
Множество проучвания показват, че децата, засегнати от синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието, имат нарушен баланс между омега-3 (EPA и DHA) и омега- 6 мастни киселини и по-ниски нива на цинк и магнезий.

Цинк
Цинкът е основен микроелемент в живите същества. Хората набавят необходимия им цинк чрез храната, като около 38% от цинка, който се съдържа в нея, се резорбира в кръвта. Дефицитът на цинк е често срещан сред хората с ментални и поведенчески проблеми. Установено е, че голяма част от децата със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието имат някаква степен на цинков дефицит – от гранични стойности до тежък дефицит.

Магнезий
След проведени кръвни изследвания на деца със синдром на хиперактивност са установени занижени стойности на микроелемента магнезий. Добавянето на магнезий към комбинация от омега-3, омега-6 и цинк подобрява значително симптомите при хиперактивните деца.

През 2010 г. е проведено едно от най-големите проучвания, включващо 810 деца на възраст между 5 и 12 години със СДВХ. Всички те са приемали за период от три месеца специална хранителна добавка Есприко, в чийто състав влизат омега-3 (EPA и DHA), oмега-6, цинк и магнезий в специално разработен синергизъм. В края на третия месец се установява значително подобрение както в поведението на децата, така и по отношение на дефицита на внимание и качеството на съня.Есприко е продукт, специално разработен за хиперактивни деца, под формата на сашета или дъвчащи капсули с приятен плодов вкус. Съдържащите се в Есприко омега-3 и омега-6 мастни киселини, в комбинация с магнезий и цинк, са от съществено значение за поддържане на нормалната функция на мозъка. Допълнителният дневен прием на тези вещества може да помогне за осигуряването на оптимална концентрация и внимание, както и да способства за балансирано и уравновесено поведение при децата.

Дозировка: Деца от 5 години: препоръчителната доза е 4 капсули дневно, разделени в два приема – 2 сутрин и 2 вечер, по време или след храна. Продуктът е подходящ за деца над 5 години. Съдържа рибено масло и масло от вечерна иглика.

Споделете своя опит и изпробвайте Есприко!
Активно, палаво или хиперактивно е вашето дете? Споделете до 20 декември какви симптоми забелязвате в него и по какъв начин досега сте опитвали да му помогнете. Трима от потребителите, които споделят своята история, ще имат възможността да спечелят по две опаковки от продукта.

Повече информация може да откриете тук
Проф. Ваня Матанова говори за синдрома на дефицит на внимание

Последна редакция: пн, 11 дек 2017, 11:46 от Редактор**

# 1
 • София
 • Мнения: 845
Детето ми е на  5 г. и половина, но още от първа група в градината госпожите ме посъветваха да го запиша на всички възможни занимания с движения - като футбол и народни танци. Проблемът е, че не разрешават в самата детска градина да се тича и подскача, а детето ми се нуждае да изразходва енергията си някъде. Вероятно е хиперактивно, но не знам какво точно означава тази "диагнози" извън рамките на нормалната детска активност. Давам му витамини за имунната система, особено зимните месеци, но така получава още повече енергия, която има нужда да изразходва. Сега и възможността за игра навън е доста малка. Остава вариант да го запиша на спорт в зала, но пък още е малък за  активен спорт. Прочетох Есприко - мисля, че е много добър продукт. Радвам се, че няма химия в него.

# 2
 • Мнения: 1 966
Синът ми е на 8г и имаме съмнение,че има дефицит на внимание и може би хиперактивност.
Трудно се справя с материала в училище,прави много грешки за неща които знае,ужасно е разсеян постоянно губи ,забравя не помни къде какво е станало.
Вече на няколко пъти си причинява сериозни травми от невнимание и разсеяност.
Често си мисля по какъв начин с пиене на витамини и добавки да му помогна четох добри отзиви за Есприко
и бих ги му давала за да видя дали ще се повлияе по някакъв начин.

# 3
 • Мнения: 3 177
Дъщеря ми на моменти е много съсредоточена, на моменти - бърка и най-лесното от невнимание. Много е активна, постоянно е в движение и много невнимателна. Удря се постоянно в нещо - врата, маса, стол. Все е със сини петна някъде по тялото си. Не преценява рисковете и евентуалните опасности от действията си. Освен това трудно заспива, неспокойна е много преди заспиване. Бих опитала с Есприко за справяне с тези проблеми.

# 4
 • София
 • Мнения: 813
Както се казва хиперактивноста е диагноза,която се поставя от лекар-специалист.Моето дете няма поставена такава диагноза на документи,той просто е много енергичен. Ходи на училище,след това на двучасова тренировка,след което трябва да пише домашни,остава му малко време за игра.Това е всеки Божи ден без неделя,когато пък ходи на английски език.Мога да кажа,че времето му е 100% запълнено и не се застоява дори за час,но това не му пречи да продължава да кипи от енергия.Не може да стои мирен,дори докато се храни.Върти се,скача,говори,намира си игри или друго занимание - общо взето не може да прави само едно нещо,трябва поне две едновременно. Simple Smile Трудно се съсредоточава,но повечето неща ги прави с интерес,дори през това време да започне да се занимава с още нещо. Той е на 8г. и го обичам такъв-какъвто е.Палав,разхвърлян,разпилян..понякога викам и се карам,но в същото време аз зная,че той е такъв по природа,а не просто в някакъв момент да проявява такова държание. Единственото,което ми се иска да променя е неговата нервност и избухливост. Понякога толкова много се ядосва,нервира и избухва до такава степен,че ми е трудно да го укротя. Може би това е част от неговия характер,но определено искам да му помогна да се справи с това напрежение.Отделно е много нетърпелив. Досега не съм използвала никакви медикаменти  Hug

# 5
 • София
 • Мнения: 159
Имам син на 5 години и половина. Много жизнено и енергично дете, понякога направо се задъхвам да го следвам в различните му приумици, трудно задържа вниманието си върху едно нещо дълго време, друг път е по-спокоен и търпелив. Старая се да прекарваме възможно най-дълго време в разходки и игри навън, но в този сезон не става. Замислям се как ще е в училище, питам се поведението му дали не се дължи на недостатъчно общуване с негови връстници.

# 6
 • Мнения: X
Дъщеря ми е на 5 години.Диагнозата и епилепсия като придружавящи към нея са смесени специфични разстройства в психологичното развитие.
Липсва и  концентрация задържа вниманието си не повече от 5 минути,трудно изпълнява зададените и задачи,на моменти  е раздразнителна.
Въпреки,че е на 5 по говор е на ниво 3 годишно дете.Има забавяне в проговарянето и разстройство в експресивната реч.С нея работят екип от специалисти.Психолог,Ресурсен учител и Логопед.Напредваме много бавно.Все повече се замисляме да добавим допълнително медикаменти и хранителна добавка, след консулт с лекуващата лекарка се спряхме на омега-3 и омега-6 .
Четох добри отзиви за Есприко и бих го изпробвала с голяма надежда Simple Smile
Успех на всички в играта Simple Smile

# 7
 • Мнения: 231
Детето ми е на 11 години и е доста активно.Има много енергия за изразходване.

# 8
 • Горна Оряховица
 • Мнения: 623
малката Анеса е н 2.5 години, но е хипер хипер  активна. спи малко, трудно заспива по 1 час си говори и пее в леглото. игрите бързо й о омръзват. водя я на вън и на детски парти центрове, за да горим енергия Joy

# 9
 • Мнения: 3 186
Синът ми е... дори не знам как да опиша проблема. Не е хиперактивен, имам съмнение за дефицит на вниманието, но няма такава поставена диагноза. Трудно се концентрира, импулсивен е, понякога агресивен. Сега е в първи клас и на фона на останалите деца е над средното ниво на класа. Учи бързо, нооо когато той прецени. От шест години се боря с проблема и търся решение. Има напредък, но много бавно се случват нещата. Видимо е по различен от останалите деца. До сега не сме пробвали никакви лекарства или добавки. Не смея да давам нищо без лекарско предписание, а психолога не споменава нищо по този въпрос.

# 10
 • някъде
 • Мнения: 4 679
Синът ми е на 11 години, активно, будно и енергично дете.

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 6 023
Когато синът ми беше малък имах съмнения, че е хиперактивен, стараех се да му осигурявам достатъчно физическа умора, игри, смях и спокойствие в същото време. Бях взела веднъж и едно детско билково сиропче с лек успокоителен ефект. Не подейства и се отказах. Детето "го израстна" с времето. Сега дъщеря ми има на моменти такива епизоди. На този етап не съм сметнала за необходимо да вземам някакви по-специални мерки.

# 12
 • На брега на морето
 • Мнения: 457
Големият ми син е доста импулсивен, активен и на моменти доста разсеян. На няколко пъти ми е минавала мисълта за консултация с лекар, но след разговори с педагозите се разубедих.

# 13
 • Мнения: 240
Синът ми има проблем с търпението, но не мисля, че е хиперактивен. Има обаче какво да се работи по отношение на по-бавно говорене, повече усърдие в ученето и т.н.

# 14
 • Мнения: 694
Малкият ми син трудно се задържа на едно място, когато трябва да седи, например по време на ядене. Постоянно се движи, вдига си краката, променя позите, намества се, върти се. Не знам дали е хиперактивност, защото иначе е сравнително кротък. Справям се като говоря постоянно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт