Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 дек. 2017, 13:02 ч.

Трапеза за Нова година

  • 29 849
  • 73
  •   1
Отговори
# 45
  • München, Deutschland
  • Мнения: 3 209
Освен традиционната пуйка с кестени (не з анас, но типична на други места), аз много харесвам пилешко (ще ми допадне и на пуешко обаче), пълнено с ориз, пил. дробчета, аз добавям и стафиди (в нашия край се казва "дробинЕ", нз използва ли се другаде думата). Много гости са си облизвали пръстите, свинското не се яде толкова,от хора, обичащи свинско, пред това пълнено пиле.

 Ако се спреш на патешко обаче, за мен първо място държи патешкото с портокали - типична френска рецепта, за мен лично - уникален вкус.

# 46
  • Мнения: 2 474
Kaya, пълнежа на пилето може да го направиш като за пълнено агне/яре. Задушен праз или пресен лук, морков, ориз, гъби и джоджен(ако го обичаш като подправка), черен пипер и магданоз. А може и ориз, лук, морков, гъби и малко кайма - смес. Подправки също по избор. Може да сложиш кимион за каймата. Само прецени колко плънка ще ти трябва за едно пиле. Може би не повече от 1/2 чаена чаша ориз. Отгоре го намазваш с масло, сол и по-желание със сладък червен пипер, но малко, за да не ти прегаря. Отстрани може да се наредят  картофи, но нарязани на по-едро. Добре е пилето да го сложиш върху пръчки. Изчисти си няколко клонки, измий ги хубаво и слагаш пилето върху тях. Сипваш гореща вода и/или бира да покрие картофите, поръсваш мазнина и го завиваш с фолио. А ако имаш кален съд може в него да печеш с капак. Накрая го оставяш открито да се зачерви хубаво. Ако ви е малко месото от едно пиле, може отстрани да добавиш още две/ три бутчета, също намазани с масло, сол и червен пипер.

# 47
  • Мнения: 675


Ето две патeTa, пълнени с ябълки, хляб, стафиди, портокал и подправки (за птици + черен пипер).
Печени най-напред половин час на 180, след което 3 часа на 100 и 10 минути на пълен оборот грил.
Страхотни бяха!

# 48
  • софия
  • Мнения: 214
аз правя пълнено пиле с плънка ориз и кайма - леко сварено. пека го в тава, наполовина пълна с нарязано кисело зеле, половина с картофи и останалото от плънката, заляти с малко бульон . от останалата плънка може и да се завият и няколко зелеви сарми, вместо да се пече открито в тавата. малко прилича на капама, но вкусът е друг-   месото има коричка и е хрупкаво. и не е чак толкова трудоемко. това ми е обичайната коледна гозба.

# 49
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 2 428
В последния брой на списанието на Билла има рецепта за пълнено пиле с тиква и кестени. Става страшно вкусно. Simple Smile

# 50
  • Мнения: 555
При нас плановете за НГ пропаднаха и ще бъдем у дома 2 семейства.Залагам на традиционна капама,като основно.Другото тепърва ще мъдря.

# 51
  • Мнения: 2 474
Ето една интересна идея, която правихме за миналата НГ. За изрязване ползвахме малка чашка за ракия, а за вътрешния отвор капачка от минерална вода.  Само че ги изпекохме празни, като в средата сложихме кръгче хартия за печене и затисната с цял орех с черупката. Може да се напълни и с няколко бобени зърна. Като ги изпекохме и изстинаха ги напълнихме със мус от сирена и за украса маслинка и кис. краставичка. Ето на тази снимка в левият ъгъл се виждат.
Може да се прави с различни плънки, на който каквото му харесва. Може да ги направите предният ден и пак са хубави.
http://ivaneivane.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

# 52
  • Мнения: 1 262
Нали си падам по сладкото започнах да приготвям сладкиши отсега с тест за празниците.
От мен един коледен венец вариация на торта "Павлова", много лек и вкусен.



# 53
  • Мнения: 2 290
Ние всяка година се събираме с приятели /понякога на самата НГ, понякога в някой от предишните дни/ - 8 човека, от които 5 жени - споменавам го, защото всяка приготвя нещо, моята роля като домакиня е по-голяма и най-важното, основното ястие е мой ангажимент. По принцип спазваме едно и също меню, защото всяка си знае "силата", или пък е по-удобно нещо да бъде приготвено вкъщи, нещо да бъде донесено /само едната двойка живее по-далеч, другите сме на около 20-50-300 м./.

Вечерята започва със стартери и аперитиви - моя домашна туршия /всички я харесват, защото те не правят/, традиционните мезета - луканка, филета, хубав кашкавал, маслини. ММ прави нещо като мъфини или бутерки във тези форми с филе от пушена сьомга, сметана, яйце,  малко зелен лук, настърган кашкавал.

След това приятелка носи миниатюрни сърмички /колкото малкото пръстче/ от кисело зеле и кайма, следва основното, другата приятелка - баница с късмети и завършваме с малки баклавички и тиквеник. А, да, може и да има и погача.

Но, за мен винаги е проблем с основното ястие - както се вижда храната е много и разнообразна, но все пак трябва да има и нещо друго - не много като количество и не много тежко. Обикновено правя неща с пиле, по-точно с пилешко филе, сосче, някаква гарнитурка.

За тази година сестра ми предложи да направя нещо само от пил. филе, сос със синьо сирене, сметана, гъби и това е. Но, се чудя каква да бъде сметаната - заквасена ли, обикновена ли, да прибавя ли жълтъци, кора от лимон /правила съм нещо подобно/ - какво интересно мога да прибавя към соса, за да бъде по-различен и леко гурме, (хаха), защото всичко останало е познато, но и харесвано, само моето ястие винаги е различно и за това ми се иска да бъде някак си уау като вкус. Отворена съм към изпробвани рецепти с тези съставки Bowtie

# 54
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 259
Ние всяка година се събираме с приятели /понякога на самата НГ, понякога в някой от предишните дни/ - 8 човека, от които 5 жени - споменавам го, защото всяка приготвя нещо, моята роля като домакиня е по-голяма и най-важното, основното ястие е мой ангажимент. По принцип спазваме едно и също меню, защото всяка си знае "силата", или пък е по-удобно нещо да бъде приготвено вкъщи, нещо да бъде донесено /само едната двойка живее по-далеч, другите сме на около 20-50-300 м./.

Вечерята започва със стартери и аперитиви - моя домашна туршия /всички я харесват, защото те не правят/, традиционните мезета - луканка, филета, хубав кашкавал, маслини. ММ прави нещо като мъфини или бутерки във тези форми с филе от пушена сьомга, сметана, яйце,  малко зелен лук, настърган кашкавал.

След това приятелка носи миниатюрни сърмички /колкото малкото пръстче/ от кисело зеле и кайма, следва основното, другата приятелка - баница с късмети и завършваме с малки баклавички и тиквеник. А, да, може и да има и погача.

Но, за мен винаги е проблем с основното ястие - както се вижда храната е много и разнообразна, но все пак трябва да има и нещо друго - не много като количество и не много тежко. Обикновено правя неща с пиле, по-точно с пилешко филе, сосче, някаква гарнитурка.

За тази година сестра ми предложи да направя нещо само от пил. филе, сос със синьо сирене, сметана, гъби и това е. Но, се чудя каква да бъде сметаната - заквасена ли, обикновена ли, да прибавя ли жълтъци, кора от лимон /правила съм нещо подобно/ - какво интересно мога да прибавя към соса, за да бъде по-различен и леко гурме, (хаха), защото всичко останало е познато, но и харесвано, само моето ястие винаги е различно и за това ми се иска да бъде някак си уау като вкус. Отворена съм към изпробвани рецепти с тези съставки Bowtie
Нека сосът да е с течна животинска сметана, не се пресича след варене, носи на сгъстяване от сирената или разреждане с още сметана ако стане гъст, не е солена, а това е важно ако ползвате синьо сирене.Може да му добавите и малко горчица на финала.

# 55
  • Мнения: 2 290
I am the same, благодаря - права си за солеността. А може да направя нещо средно между сос бешамел и сос фрикасе - т.е. масло, брашно /нишесте, че е по-фино/, яйца, микс от мляко и сметана, малко зест и сок от лимон /липсват ми старите емотикони - тук е подходящо "мислещо човече"/. При сос фрикасе, аз даже слагам и резен лимон с кората да престои - харесва ми леката тръпчива жилка, която се получава, но не съм убедена, че и другите ще са на същото мнение....

# 56
  • Мнения: 60
Омг.. Само аз ли не се вълнувам толкова за храната на Нова Година Grinning А попринцип си падам гастроном, обичам вкусната храна, но някак си не ми е чак толкова първостепенна.. Предвид това, че мога да готвя 4—5 неща, пък и сме с развалена фурна, която не пече изцяло, а и не готвя меса, сигурно новогодишната ни “трапеза” може да включи вместо баница една бисквитена торта с късмети и някакви спагети може би, ако въобще съм в настроение да се правя на велик готвач. Не сме ящни с мъжа ми, и двамата ядем по малко и се наяждаме супер бързо. Не мога да си представя да отрупам една маса с храна вкъщи, вероятно ще се наложи да изхвърлим част от храната, понеже няма да можем да я изконсумираме.

# 57
  • Мнения: 7 532
Запис с едни пържоли на първо четене. Joy

# 58
  • Мнения: 2 474
Омг.. Само аз ли не се вълнувам толкова за храната на Нова Година Grinning А попринцип си падам гастроном, обичам вкусната храна, но някак си не ми е чак толкова първостепенна.. Предвид това, че мога да готвя 4—5 неща, пък и сме с развалена фурна, която не пече изцяло, а и не готвя меса, сигурно новогодишната ни “трапеза” може да включи вместо баница една бисквитена торта с късмети и някакви спагети може би, ако въобще съм в настроение да се правя на велик готвач. Не сме ящни с мъжа ми, и двамата ядем по малко и се наяждаме супер бързо. Не мога да си представя да отрупам една маса с храна вкъщи, вероятно ще се наложи да изхвърлим част от храната, понеже няма да можем да я изконсумираме.
Не става въпрос само за количества, а за качество и подготовка на деликатесни ястия, които обичайно не се сервират ежедневно. Също така и за подреждането на самата НГ трапеза. Дори и двамата да сте, е хубаво да си създадете уют, настроение и красота.

# 59
  • Мнения: 60
Омг.. Само аз ли не се вълнувам толкова за храната на Нова Година Grinning А попринцип си падам гастроном, обичам вкусната храна, но някак си не ми е чак толкова първостепенна.. Предвид това, че мога да готвя 4—5 неща, пък и сме с развалена фурна, която не пече изцяло, а и не готвя меса, сигурно новогодишната ни “трапеза” може да включи вместо баница една бисквитена торта с късмети и някакви спагети може би, ако въобще съм в настроение да се правя на велик готвач. Не сме ящни с мъжа ми, и двамата ядем по малко и се наяждаме супер бързо. Не мога да си представя да отрупам една маса с храна вкъщи, вероятно ще се наложи да изхвърлим част от храната, понеже няма да можем да я изконсумираме.
Не става въпрос само за количества, а за качество и подготовка на деликатесни ястия, които обичайно не се сервират ежедневно. Също така и за подреждането на самата НГ трапеза. Дори и двамата да сте, е хубаво да си създадете уют, настроение и красота.

Разбира се, че това е така. Не че имам против това. Просто при всеки е различно явно.. Според мен празнично настроение може да се усети и не задължително с маса, която да се огъва от ядене. Може би зависи и от хората..

Запис с едни пържоли на първо четене. Joy

Аз съм вегетарианка. Той ако пожелае, ще има, но се съмнявам.

Общи условия

Активация на акаунт