Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 дек. 2017, 12:36 ч.

Фолиевата киселина и витамините по време на бременност

 • 5 981
 • 63
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Научете от д-р Тошева кои са най-важните витамини и елементи, които трябва да си набавим по време на бременността и защо

Д-р Констанца Тошева
    Акушер-гинеколог
Член на Българската асоциация по ултразвук, акушерство и гинекология

Какви рискове крие недостатъчният прием на фолиева киселина?
Фолиевата киселина, наричана още витамин В9, е водноразтворим витамин, допринасящ за нормалното кръвообразуване и участващ в процеса на клетъчното делене. Фолиевата киселина е необходима за образуване на плацентата и за изграждане на костния мозък на ембриона. Установено е, че дефицитът на витамини В9 и В12 води до нарушения в образуването на червени кръвни клетки и анемия. Могат да възникнат нарушения и в миелиновите обвивки на периферните нерви, както и дегенеративни промени в гръбначния мозък. Фолиевият дефицит е особено опасен в първите два месеца на бременността.

Каква е разликата между фолиева киселина и метафолин?
За да може да се усвои от организма, фолиевата киселина първо трябва да се метаболизира в човешкия организъм – процес, който протича през няколко етапа, за да се превърне в биологично активна форма 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF). Метафолин е калциева сол на активната форма на витамина и не е необходимо да се метаболизира – това е особено важно за жени, които са с генетичен полиморфизъм. Метафолин е разработен и патентован от немската фирма "Мерк".

Проучен ли е достатъчно метафолинът?
С метафолин са проведени редица клинични проучвания и всички те убедително доказват ползата от него за осигуряване на достатъчни нива на фолати в организма на бременните. Не е случаен фактът, че Фемибион е най-продавания мултивитаминен продукт в Европа.Каква е ролята на останалите съставки във "Фемибион"?
Добавен към една по-разнообразна и балансирана диета, "Фемибион" осигурява необходимите хранителни вещества за бременните и техните бебета в необходимите и препоръчани количества.
Витамин В12 допринася за нормалния метаболизъм на хомоцистеин и играе роля в процеса на клетъчното делене.
Йодът допринася за нормалната продукция на хормони на щитовидната жлеза.
Витамин В1, витамин В2 и биотин допринасят за поддържане на метаболизма, гарантиращ енергия за организма и нормалното функциониране на нервната система.
Витамин В6, витамин В12, ниацин и пантотенова киселина помагат да се преодолее умората и липсата на сили.
Витамин С поддържа нормалното функциониране на имунната система.
Витамин Е помага за предпазване на клетките от оксидативен стрес.

Обосновано ли е да се приемат други витамини/йодни продукти (обогатени на витамини полуфабрикати, хранителни добавки, медикаменти) в допълнение към "Фемибион"?
Не е препоръчително наред с Фемибион да се приемат други витамини/йодни продукти. Фемибион съдържа всички необходими хранителните вещества във физиологични дози. Прибавен към една здравословна, балансирана и разнообразна диета, "Фемибион" не води до предозиране, но допълнителната употреба на хранителни добавки или лекарства с множество хранителни вещества (като витамини и йод) може да доведе до предозиране.

Може ли да се приема "Фемибион 1" и след 12 седмица на бременността?
Може, но моят съвет е от 4-ия месец на бременността да се продължи с "Фемибион 2", тъй като в него, освен фолиева киселина, витамини и метафолин, се съдържат омега-3 мастни киселини, които спомагат за нормално развитие на мозъка и очите на неродените бебета.

Какво може да се случи, ако по погрешка се вземат 2 таблетки "Фемибион" наведнъж?
Приемът на 2 таблетки "Фемибион" в един и същи ден не застрашава здравето на бременната и плода. Приетата двойна дневната доза в единични случаи не предизвиква здравословни проблеми. Например излишните количества водоразтворими витамини попадат в кръвта и се елиминират чрез бъбреците.

"Фемибион 1" и "Фемибион 2" съдържат ли глутен?
"Фемибион 1" и "Фемибион 2" не съдържат глутен (≤ 20 ppm gluten)

"Фемибион 1" и "Фемибион 2" съдържат ли лактоза?
"Фемибион 1" и "Фемибион 2" не съдържат лактоза (≤ 10 mg/100g & ≤ 10mg/100kcal).Защо се налага приемът на "Фемибион 2", и в частност DHA?
DHA е съкратеното наименование на докозахексаеоновата киселина. Това е незаменима полиненаситена омега-3 мастна киселина. DHA се натрупва в ретината и мозъчната тъкан на плода след втората половина на бременността и през първите месеци след раждането на бебето. Приемът на DHA от майката осигурява нормално развитие на мозъка и на очите при плода и кърмачето. Адекватният прием на DHA е особено важен за нероденото бебе и дете. Майката доставя DHA на бебето си чрез пъпната връв и по-късно в майчиното мляко.
Положителният ефект се постига, когато майката приема 200 mg DHA дневно в допълнение към дневния препоръчан прием за възрастни от 250 mg омега-3 мастни киселини (DHA и EPA (ейкозапентаенова киселина))
Затова се препоръчва да се започне прием на DHA от 13-та седмица на бременността. Само докозахексаеновата киселина (DHA), а не ейкозапентаенова киселина (EPA) се натрупва в мозъка на бебето.

Приема ли се "Фемибион 2", ако се консумира риба?
Бременните и кърмещите майки  може да си осигурят количество 200 mg DHA на ден, ако консумират една или две порции мазна риба на седмица. Положителният ефект се постига, когато майката приема допълнително 200 mg DHA дневно, прибавено към препоръчителната дневна доза за възрастни от 250 mg омега-3 мастни киселини (DHA и ЕРА (ейкозапентанолова киселина)). Тъй като някои видове риба съдържат токсични вещества (живак например),  важно е кой вид риба ще се консумира. Освен това, много бременни жени имат непоносимост към мазни риби. Рибеното масло в състава на "Фемибион 2" се изследва за замърсители, включително ПХБ (полихлорирани бифенили), диоксиноподобни ПХБ, тежки метали (олово, кадмий, живак, арсен) и др.

Защо в капсулата на "Фемибион 2" се съдържа и витамин E?
Витамин Е е основен антиоксидант. Той има свойството да улавя свободни радикали и предпазва полиненаситените мастни киселини като DHA в клетъчните мембрани от атака от свободни радикали и оксидативен стрес и така съхранява клетките.
Приемът на 1 таблетка и 1 капсула осигурява 25 мг витамин Е. Това е еквивалентно на количеството на витамин Е в 100 г бадеми или лешници. Научно приетите норми за максимално безопасно количество витамин Е (което важи и по време на бременността и периода на кърмене) е 270 мг/ден.

Споделете своето мнение!
Приемате ли допълнително витамини и микроелементи по време на бременност и на кои храни наблягате?
Трима от коментиралите ще имат възможността да спечелят възглавничка за пътуване и кутия Femibion.

Последна редакция: пн, 18 дек 2017, 13:34 от Редактор*

# 1
 • Перник
 • Мнения: 1 487
Здравейте,
бременна съм в 5-ти месец и от началото на бременността приемам Фолиева киселина. Храните на които наблягам са предимно сезонни плодове и млечни продукти.

# 2
 • Мнения: 1 801
Приемах фолиева киселина 2месеца преди да забремея, и до 3ти месец на бременноста. След това пиех витамини в които се съдържаше ф.киселина.  Хранех се доста здравосложно, риба, салати и сезонни плодове.

# 3
 • Мнения: 860
Наскоро родих, но по време на бременността съм приемала само фолиева киселина до 4 месец. След това се стремях да си набавям всички необходими витамини чрез храната. Хапвах доста млечни продукти - сирене, кашкавал, риба, сезонните плодове и зеленчуци, ядки (предимно бадеми и орехи) и много увеличих приема на течности, тъй като до преди това нямах такъв навик.

# 4
 • София
 • Мнения: 405
Приемах Feminbion 1 до 12 седмица на бремеността. След това док изписа витамини.

# 5
 • Мнения: 811
По време на бременността си пих най-обикновена форма на фолиева киселина. Изобщо не бях чувала за метилираните ѝ форми, за разлика от днес.
Хранех се изключително балансирано и здравословно и не приемах допълнителни витамини. Имах възможност да наблягам на зеленолистните зеленчуци.

# 6
 • Мнения: 293
Още от началото на бремеността приемах фолиева киселина. Наблягах на салатки, плодове и ядки.

# 7
 • Велико Търново
 • Мнения: 1 642
Около седмица преди да разбера че съм бременна бях започнала с фолиевата киселина, а до сега ( 7 месец) наблягам на сезонните плодове, зеленчуци и по възможност гледам храната която консумирам да е домашно правена.

# 8
 • Мнения: 651
Приемах и двата пъти, докато бях бременна, фолиева киселина с комбинирани витамини. Пиех предимно фрешове от червено цвекло и цитруси.

# 9
 • София
 • Мнения: 823
Приемах фолиева киселина и трите пъти, докато бях бременна. Наблягах и на  салатите и плодовете за набавяне на необходимите витамини.

# 10
 • Мнения: 215
По време на двете ми бременности приемах фолиева киселина и витамини предимно наблягвах на много плодове.

Последна редакция: пн, 18 дек 2017, 15:09 от Senish

# 11
 • Мнения: 1 128
Приемах фолиева киселина от момента, в който разбрай,че съм бременна. Пих и други витамини.

# 12
 • Мнения: 1 220
Приемам пренатални витамини Елевит, наблягам на здравословна и по възможност органична храна.

# 13
 • Мнения: 3 199
По време на бременността приемах фолиева киселина, стараех се да приемам и повече плодове и зеленчуци. Flowers Apple

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 111
Бременна съм в 7 месец, в момента в който разбрах, че съм бременна започнах приема на фолиева киселина. После, необходимата доза си е набавям с витамините, които пия, защото в тях е включена фолиева киселина. Относно храненето - ям много плодове, салати, риба, мляко Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт