Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 дек. 2017, 17:43 ч.

Рецепти за православните пости - 2018 година

  • 70 238
  • 378
  •   1
Отговори
# 360
  • София
  • Мнения: 4 414
Овесените ядки напоседък нещо не мога да ги улуча, стоят ми като лигави и не  да разбера защо.
Не съм варила скоро, но имаше правило... ако се сложат да се варят в кипнала вода или в студена... в единия случай ставаха лигави, но не помня в кой точно. Wink
Е аз уж само ги накисвам.

# 361
  • София
  • Мнения: 1 731
Да не слагаш много вода? Повечето зеленчуци си имат сок и даже не е нужно да се добавя вода към овесените ядки. Но и аз не правя много неща с тях, майка повече ги ползва и стават добре.

# 362
  • Мнения: 359
С какво замествате яйцата като спойващ елемент, например в кюфтетата от зеленчуци или постните картофени кюфтета? А що не и в сладкишите.

Harpalike е отговорила добре, и аз използвам тези продукти за спояване на съставките. Когато приготвям овесени кюфтенца изсипвам овесените ядк и във вряла вода, покривам и изключвам огъня. Оставям да поемат водата и след известно време, когато овесените ядки са поели водата добавям останалите продукти и подправки. Има рецепти, в които няма яйца и съставките се обединяват само с вода като в шотландските бисквити например.
Тези елдени кюфтенца са само от елда и магданоз и нямат нужда от допълнително слепване за да стоят сплотени.
В този хляб без брашно и мая спойващи елементи са чиа, ленено семе, овесените ядки и хуск/псилиум

А това са ни най-любимите  шоколадови кексчета без животински продукти , без чиа, без банани, без ябълково пюре. Всички съставки са семпли, с малко захар , която може дори да се пропусне, особено, ако направите шоколадовия крем отгоре.

# 363
  • София
  • Мнения: 12 788
Може ли идея/рецепта за постни бутер банички?

# 364
  • Sofia
  • Мнения: 12 013
Може ли идея/рецепта за постни бутер банички?
Бутер тесто с маргарин (то обичайно си е такова май, не съм купувала отдавна) и някаква постна плънка (варианти всякакви - сладки и солени). Ето един сладък вариант от мен - http://morrennaa.blogspot.com/2014/03/blog-post_14.html - с фини кори или бутер тесто и с олио вместо масло, за намазването отгоре пак олио.

# 365
  • София
  • Мнения: 12 788
Може ли идея/рецепта за постни бутер банички?
Бутер тесто с маргарин (то обичайно си е такова май, не съм купувала отдавна) и някаква постна плънка (варианти всякакви - сладки и солени). Ето един сладък вариант от мен - http://morrennaa.blogspot.com/2014/03/blog-post_14.html - с фини кори или бутер тесто и с олио вместо масло, за намазването отгоре пак олио.


Благодаря!

# 366
  • Мнения: 615
 Бутер тесто онзи ден правих банички с ябълка, канела и захар (като мини щрудел) и банички със сладко от сливи.
Предполагам, че биха станали добре с лютеница, кисели краставички, маслини или нещо подобно, наподобяващо пица вкус.

# 367
  • Мнения: 2 558
Постни бутер банички може с
-маслинова паста
-задушен в мазнина праз(голяма правя така,много ми е любима)
-намачкани на пюре варени картофи и задушен праз или лук и подправки
-задушени спанак и лук
-задушени гъби и лук
(Само трябва да  отцежда хубаво плънката от течност и мазнина-аз използвам решетъчна лъжица и притискам хубаво,преди да я сложа на бутер тестото).

От тези дни-боб с кисело зеле на фурна ,много вкусна картофена салата с кисело зеле и горчица.
Пъстърва на грил тиган със сос скордаля (хлебен),печени пържени чушки с доматен сос,калфиол на фурна с чеснова майонеза .
Пълнени чушки с ориз,гъби и стафиди  днес.

# 368
  • Мнения: 615
Как правите чесновата майонеза?

Аз днес си приготвих постни чушки с праз, морков, ориз, булгур и домати. За подправки сложих джоджен, чубрица, сол и пипер. Пекох с вода и домати. Стават много сочни.
Отворих и сезона на туршиите...

С минаване на времето толкова много свиквам с тази храна, че вече даже не се замислям. Да не говорим колко леко и приятно се чувствам.

# 369
  • Мнения: 2 558
LoveIsTheAnswer,копирам точната рецептата,автор Биляна

Чеснова майонеза
"Първо счуквам или смилам чесъна.Поставям го в дълбок съм и прибавям  малко олио.Започвам да разбърквам с миксера като посоянно добавям по малко олио.Получава се смес подобна на майонеза.Гъстотата е по желание, може да носи много олио.На края се овкусява с оцет, сол и по желание малко копър.Но е добре да се направи поне един ден преди консумацията.Няма точни мерки Аз го правя с 5 глави чесън за да има за по-дълго време.С миксера се бърка, колкото повече разбиваш, толкова по-хубава майонезена консистенция се получава.След като си прибавила около 100мл. олио слагаш сол и оцет, опитваш на вкус и продължаваш да разбиваш.Пак ти казвам, може да стане с малко и с много олио. Самата смес си показва, като започне да става рядка и спираш.Сол и оцет също поглъща доста, но става страхотно ."

# 370
  • Мнения: 171

От тези дни-боб с кисело зеле на фурна ,много вкусна картофена салата с кисело зеле и горчица.
Пъстърва на грил тиган със сос скордаля (хлебен),печени пържени чушки с доматен сос,калфиол на фурна с чеснова майонеза .
Пълнени чушки с ориз,гъби и стафиди  днес.

може ли рецептата за чушките и карфиола Simple Smile благодаря!

# 371
  • София
  • Мнения: 1 731
Скордаля и аз може би ще направя, защото имам стар хляб.

# 372
  • Мнения: 2 558
карфиол на фурна
Една глава карфиол се разделя на розички,измиват се и се оставят да се отцедена. Тава се застила с хартия за печене и се слагат розичките.Поливат се със зехтин/друга мазнина и се поръсват с подправки-сол,черен и червен пипер(сладък и лют),къри беше този път.Друг вариант е сол,червен пипер,кимион,чесън (не сложих заради чесновата майонеза).Пече се в загрята на 200°фурна за около 20-30 минути,разбърква се 1-2 пъти.
Вариант е да се бланшира карфиола,а ако искаш да е хрупкав да смесиш подправките с галета и след като розичките карфиол са омазнени да ги топваш в сухата смес и да ги подреждаш в тавичката.
Вкусен е и само така печен без сос,а полят с лимонов сок например.

пълнени чушки с ориз,гъби и стафиди
В мазнина се запържва/задушава ситно нарязани праз/стар лук и гъби .След тях се прибавя ориза да се 'оцъкли'.Слагат се стафиди на вкус-аз обичам с повечко,сол,черен пипер и се долива с чаша и половина гореща вода(от тази с която е мерен ориза),оставям на умерен огън.Когато ориза си поеме водичката плънката е готова.
По принцип я правя с едро нарязани орехи,но нямах и сложих гъбки.Ако е с орехи се слагат в края.
Пълнят се чушки-сурови или накиснати в топла вода сухи.Отвора се потапя в брашно или се затапат с резени домат/картоф.
Подреждат се в тенджера и се поливат с  топла вода,слага се сол и малко мазнина.Или в тавичка(сушените винаги в тава го правя).
Ако ги пека ги обръщам и от другата страна  по средата на печенето.
Плънката става и за сарми от кисело зеле.

# 373
  • Мнения: 2 014
Може ли идея/рецепта за постни бутер банички?
Бутер тесто с маргарин (то обичайно си е такова май, не съм купувала отдавна)

Бутер тестото е с палмова мазнина. Да, растителна, но пък....

# 374
  • Мнения: 359


Тази година приготвих във веган вариант с пълнозърнесто ръжено брашно, сложих и оризово. Не ги направих много сладки, но който иска може да добави още сладък вкус. Слепих ги с ароматен кокосов крем с кашу .
Меки тиквени бисквити с кокосов крем - веган

Общи условия

Активация на акаунт