Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 180
 • Мнения: 253
Щом значителна част от Изток Парксасйд е разпродаден още от сега на тези цени няа никакъв балон.

# 181
 • Мнения: 463
Щом значителна част от Изток Парксасйд е разпродаден още от сега на тези цени няа никакъв балон.
Те започнаха ли вече да строят, защото продават на зелено от преди повече от година 🤨

# 182
 • Мнения: 705
Щом значителна част от Изток Парксасйд е разпродаден още от сега на тези цени няа никакъв балон.

Точно това е балона, но вътре в него няма как да го видиш.
Щом за измислени сгради с проблем в статута на земята, без излаз на улица, които се опитват да пробутатват над година, са се намерили шарани,  значи не е балон, ами много надут до предела такъв.

Някой хора ще реват доста и времето до тогава става все по-близо.

# 183
 • Мнения: 18
Номер 2 чакащ балон  Mr. Green Лошо е да гледаш другите далавераджии. а ти само да чакаш...

Ок. Ок. Айде тупа туп по гърба . Браво на теб и споко. Такива като теб не правят балони . Нито си първата, нито си последната, която ...
Спекулира се с понятието „надуване на балон“, то идва от „въздух под налягане“ и се отнася за куха структура, която отведнъж се сгромолясва, както се пука балон с топлийка и от него нищо не остава. Пример за балон са пирамидите, може би биткойните, печатането на долари в САЩ (те надуват балона от 1976 год., когато в Кингстън, Ямайка окончателно слагат край на Златния стандарт. Надуват го и досега, понеже са господарите на света и няма кой да ги спре, освен ако Тръмп, с тъпата си политика не предизвика спукването му).
Според мен не може да се говори за балон за им. пазар в БГ. Дават се реални пари за реални имоти. Ако някой изгуби а-т с ипотека или строител  изгуби сграда, пак с ипотека – те просто губят или се разоряват, което е явление присъщо на пазарната икономика, но не пукат балони. Техният а-т или сграда ще премине в ръцете на други, които си правят по-добре сметката и животът си продължава. За купувача и предприемача може да е като спукване на балон, но за имотния пазар като цяло не е и за него няма да има сътресения. Ако всички предприемачи се договорят да вземат кредити и после да духнат в чужбина, да – за много пари може да се повлекат фалити на банка и банки, но е невъзможно да станат такива договорки и за момента  опасност няма. Просто налице е повишение на цените (може да е спекулативно?), също - прегряване на икономиката в частта строителство на жилища. Много са факторите, които могат да предизвикат това: На първо място - народопсихологията ни: най-важното за всеки е  да иска да има собствено жилище. Има и други, да не изброявам, в темата са посочени, но те не предизвикват надуване на балон в имотите. И като има търсене цените се вдигат, ще достигнат точка на насищане, ще спрат, може и да паднат, но кога,как, с колко, това никой не може със сигурност да каже.

# 184
 • Мнения: 18
Ами за твое най-голямо учудване стогодишния бетон е по-здрав от едногодишния, а едногодишния е по-здрав от едномесечния и т.н. Пак казва това е при условие, че не е изложен на външни атмосферни влияния  Wink

Знам със сигурност, че за хоросана е така – колкото е по-стар, толкова е по-здрав. Той, в някакви пропорции, е съставен от пясък и вар (калциев хидроокис). Варта се получава от калциев карбонат (камък, варовик), който се нагрява в пещи, при което от него се отнема въглероден двуокис до твърд остатък - калциев окис (негасена вар). Негасената вар се „гаси“ с вода до гасена (калциев хидроокис, което е калциева основа). /сега се казва хидроксид, а не хидроокис/. Хоросанът с времето увеличава здравината си, защото под действието на въглеродния оксид от въздуха протича обратната реакция т.е. много бавно във времето, калциевият хидроксид се превръща отново в камък (калциев карбонат). Затова преснозиданият хоросан на новите сгради лесно се кърти с нокът, а хоросановата спойка на камъните на стара крепост отпреди 1000 е с цвят и твърдост на камък. Хоросанът за толкова дълъг период вече на 100% се е превърнал във камък.

За бетона знам, че от деня на изливането му, с всеки изминал ден до 28-ия  повишава здравината си. За по-нататък не мога да кажа, може би важи горното за хоросана, защото циментът съдържа и вар?? Но за повече от 150 години мисля, че не може да има данни каква ще е здравината, предвид че бетона се използва някъде от средата на 19ти век и не е тестван за повече от тези години.

# 185
 • Мнения: 2 124
Но за повече от 150 години мисля, че не може да има данни каква ще е здравината, предвид че бетона се използва някъде от средата на 19ти век и не е тестван за повече от тези години.


Язък за подробния урок с грешен факт накрая. Колизеума е направен с бетон.  Wink

# 186
 • Мнения: 18
Но за повече от 150 години мисля, че не може да има данни каква ще е здравината, предвид че бетона се използва някъде от средата на 19ти век и не е тестван за повече от тези години.


Язък за подробния урок с грешен факт накрая. Колизеума е направен с бетон.  Wink

Ако приемем, че бетонът е изкуствен камък, то по начина на приготвяне и според съставките може да има най различни видове. Аз имах предвид бетон в който за свързващо вещество е използван Портландцимент, масовотто строителство сега него използва, а той май е патентован приблизително по времето което съм посочил – 19ти век.

# 187
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 660
Да добавя към образователната част, че панелките са втора по сигурност сграда след дървените къщи, при евентуално земетресение. Слаби са им само връзките, ако са оставени на въздух, респективно влага - ръждясват. При добра защита и саниране, широката функционална панелка е за предпочитане пред новите тухлени миниатюрки със съмнително качество, но за съжаление това не е отчетено при цените на имотите Simple Smile
 Мен ме мъчи един въпрос - ако евентуално бъде прието еврото, какво ще се случи с цените на имотите? Всички, свидетели на тази смяна в чужбина, казват, че в супермаркетите цените скачат двойно. Но при обявените предимно в евро имоти какво се случва?

# 188
 • Мнения: 9 052
Ljuboznatelna ако го погледнеш от правилната страна > не като цени на имоти, ами като цена на парите, то ще ти е ясно какво става. Пада цената на парите. Цената на имотите и на стоките и на всичко е просто огледален образ. Цената на имотите се качва само ако се качва независимо., Но не е така. Качва се всичко , а имотите като основен разход , то ... стойността на парите просто пада.

# 189
 • Мнения: 24 498
Ljuboznatelna ако го погледнеш от правилната страна > не като цени на имоти, ами като цена на парите, то ще ти е ясно какво става. Пада цената на парите. Цената на имотите и на стоките и на всичко е просто огледален образ. Цената на имотите се качва само ако се качва независимо., Но не е така. Качва се всичко , а имотите като основен разход , то ... стойността на парите просто пада.


Всъщност правилният термин, използван от централните банки, е свръхликвидност. Просто живеем в десетилетие с много наляти пари, които да заблудят хората, че няма рецесия, всичко е само бум. Обаче реално хубавите неща пак са ограничени, но се мерят в повече пари. Та така, налива се лесен кредит, етикетчето с цената скача, но това не значи, че един имот ще ти оправи живота. Щото 100 хил. евро да кажем преди 15 години са били доста сериозна сума, сега вече са в графата "текущи разходи" и не изглеждат толкова огромни.

# 190
 • Мнения: 9 052
Да , нищо не са докато не се преоцени и свръхпроизводството на доста ненужни неща и не се окаже, че в същтност над 50% от работните места са в същтност въртене на хамстерското колело ... 

# 191
 • Мнения: 24 498
Преди около година гледах някакво шоу от типа колекционери на антики, играчки и боклуци. Та там един отваря една стая и вътре пълна от пода до тавана с неразопаковани играчки - гумени Годзили, трансформъри. И вика - ето, това е от японското икономическо чудо на 80-те, тогава имаше много производство.

Седя и се чеша по главата - кому е трябвало да нацвъкат хилядите гумени динозаври, майна...

Та така, това с наливането на вода в мелницата наистина създава хем стрес, хем просто набоклучва. Доста от построените имоти в момента са пълен шит и недомислица и ще създадат повече проблеми в дългосрочен план, отколкото ще решат.

И да, точно това е играта - ориентираш се каква е цената на парите, съответно скачаш в някаква ликвидна индустрия и ако имаш късмет, надбягваш някои пазари и излизаш малко на плюс. Но никога не може да надбягаш централните банки, ако решат да наливат ликвидност. Малко хора разбират това.

# 192
 • Мнения: 9 052
Хахаха да, банката винаги печели. То това е ясно. Нея не я мислим. Сега въпроса е с колко рошава перушина ти ще излезеш от мелето.

# 193
 • Мнения: 24 498
А, аз знам как работят централните банки и затова съм многодетна домакиня - отказала съм се да се състезавам и правя неща, които не могат да ми се отнемат още утре с един подпис и няколко натискания на мишката.

Но да, именно лесният кредит е това, което насърчи строителите да създадат продукт, в момента бумът продължава. И въпреки бума, не мога да намеря читав апартамент с три спални, който да не  е пълен шит и недомислица. Хубаво, всел си терен...ама какъв е смисълът да построиш сграда като слънце, а отдолу да има стара къщичка с комин, която да я окадява по цяла зима и да разболява собствениците?

То пък като има строителен бум, поне да върви с някакви закони за зониране и качество на живота...иначе е безумие.

# 194
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 660
Не е много по темата , но - ако те устройва - вземи етаж от къща в крайните квартали. Цените, поне в Пловдив, са като на два до три пъти по-малък тухлен апартамент в централна част, а освен просторен апартамент имаш и паркомясто, а може и гараж. А и като гледам - повечето са на климатици Simple Smile
Откакто съм на края на града, дори и в недостроена къща, по-скоро бих живяла в  по-малък парцел и фургон, отколкото да се набутам в 50 квадрата в центъра.


Общи условия

Активация на акаунт