Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 294
Следя с интерес какво става на имотния пазар у нас и в Европа. У нас се очертават интересни мнения - балон няма сега, ама може би 2020. Питам се, защо са тези прогнози. Да, пазарът на имоти е цикличен, но всяко едно покачване не значи непременно срив до 2 години. Ние доку що излязохме от кризата, не съвсем, но има светлина в тунела, защо някои хора прогнозират нов срив.  Имам си теория. Ако кажеш на купувачите днес (2017), че се очаква срив - те ще чакат и ще се надяват. Въпросът е на какво? На практика строителите задържат пазара докато си намерят нови УП-ита и завършат строежите......и тогава - хоп ето ви новите цени....криза няма, вторичен пазар е изчерпан и.....изборът е ваш между 1200 - 1500е/м2 нищо, че сме се надали на 1000 само или даже на по-малко....
Мисля си, ако има баолон и предстояща криза, защо някои ще иска да строи, а те искат......значи тези теории целят нещо друго. Вие каво мислите???

# 1
 • София
 • Мнения: 18 078
Много зависи какво търсиш. НС е с доста надути цени. Но аз търся друго.

# 2
 • Мнения: 170
Може би авторът трябва да прочете за икомическите цикли.
Или за определяне на пазарни механизми.

Ние от криза може и да излязохме, но има и други фактори:
- растеж на населението - отрицателен за БГ
- емиграция......
- парите от КТБ, които кротко отлежаваха и чакаха удобен момент да се "похарчат"
- парите от сивата икономика, която няма проследимост и статистика
- лихвите по депозитите са смешни, кой ще държи пари в банка в момента?

Няма балон и балъци няма. Пазара се саморегулира. Филма сме го гледали вече и резултата е ясен.
Който има глава, ще вложи и спечели, когато трябва.

# 3
 • Мнения: 5 606
Моментът може да не е най-подходящ за влагане на парите в имот, но пък сме в Бг и никой не знае какво ще стане утре, какво ще измислят, за да откраднат най-законно спестяванията на хората. През 90-те години бях възрастен човек и работех, спомням си как бяха ощетени хиляди хора, в това число моите родители,тоест и аз.
Предстои ми да наследявам след някоя година, ще продавам и ще купувам имот. Не е далече времето. Ще купя веднага щом продам. Пари в банката няма да държа дълго.

# 4
 • Мнения: 294
Така де и аз мисля същото, че тези лафове за балон на имотния пазар са не защото го има, а поради други цели.....и затова исках да чуя какво мислят стъпилите здраво на земята. Днес много често ни пускат разни димки и се опитват като стадо да ни тласкат наляво и надясно....

# 5
 • Мнения: 296
според мен цените на имоти в София от 2017 до 2020 ще растат.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 489
Ще растат още, да ! Поне докато лихвите са толкова ниски или по - ниски.
В момента цените са завишени, ама оказва се че това зависи с какво се сравнява. Т.е може да се окаже доста изгодно да се купува с кредит
Правих си ( за себе си, без да съм професионалист в  тази област) , една проста сметка.
За пръв път далечната 2001 -ва година обикалях и търсих жилище.
Оказва се, че ако сравня тогавашния пазар: цени, моя заплата и лихви на банките ( то тогава беше основно ДСК, с някакви лихви към 14 и повече %) Излиза, че поне за мен, според моята заплата и цените на лихвите сега, та в 2012 ста ( когато купихме последно  )  е било  най - най - изгодно да се купи, ако сравня с 2001-ва и с 2005 -та когато купувах първото жилище. Т.е всеки да си направи аритметика, цена, лихва, заплата и може да види какво ще излезе.
Сега към 2018 ста позициите пак не са зле, като се има предвид ниските лихви ( въпреки повишаващите се цени) И за мен самата беше откритие , но така излиза. Grinning Сега е изгодно да се купува с кредит , ако имаш стабилен доход, и няма къде да живееш ( или да даваш под наем също !).

# 7
 • Мнения: 704
Никой да не се залъгва, че лихвите, че ще останат още дълго ниски.
http://www.segabg.com/article.php?id=887081
От първия ден на новата година банкерите ни подготвят психически за увеличение от около 1% за 2018 г.
За миналата година печалбата на банките била "само" 1,1 млд. лева, при никакви разходи за лихви по депозити (около 0,1% средна лихва), при високи такси за обслужване на карти и сметки, единственото увеличение на печалбата им е от вдигане на лихвите по кредити.
А измисления икономически ръст и подем, ако има реален такъв се изяжда от инфлацията, както и парите в Банка, чиято доходност е отрицателна.
Всичко ще рухне пак, както преди няколко години, защото стабилността е само на хартия, демографската картина е печална, 5 000 по-малко новородени за 2017 г. от 2016 г., която бе обявена на антирекордна в това отношение.
Във Варна срив със 17%.
Ако сега 25% от жилищата са празни, след 20 години ако не се засели някой от вън, ще са 50-60% необитаеми.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 489
Аз съм преживяла 2-3 пъти вдигане на лихвите. И само истерията помня от това. Нищо не последва на практика След 2008 ма беше.
Сигурно  след всичките вдигания на лихви, дали 40 евро сумарно ми се вдигна месечната вноска, даже  не знам. Междувременно заплатата ми се вдигна двойно. Беше ми основно жилище. Иначе трябваше да пълня гуша на хазяйка. Не ми е хрумнало да си продам собствения дом. Изобщо.

# 9
 • Мнения: 704
Хилядите нещастници, чиито имоти бяха разпродадени на безценица, спрямо сегашните цени от ЧСИ-та не са имали този късмет с лихвите и заплатите явно.
Сутринта "експерти" пак бълнуваха по ТВ-то, че вноската по кредита не бива да е повече от 30% от дохода.
При 50%, всяка промяна на лихвата отива към ръба на платежеспособността, при повече да не говорим.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 489
Аз , честно, хиляди нещастници не познавам. Хем доста около мен са с кредити от  години.
А, да, имах един с шв.франкове, ама и той се нареди някак ( предоговори кредита си, неизгодно разбира се ) и пак не си е продал жилището.
То луди хора има доста и сега с ниските лихви. Ако не си направиш сметката добре, ще ти вземат жилището и с 3% лихва. Че и с по - малко проценти, пак ще ти го вземат..... Такива случаи има и ще има.
Аз имам един , дето 3 апартамента загуби,  без да са били с кредит изобщо. Профука ги и изпадна на улицата, от глупост. Друга ми е идеята: да не се всява паника и да си правим сметката добре !!!!  Тогава всичко ще се нареди.
"Покачване на лихвите" звучи като мантра и само плаши хората.  Реалността е друга ! Не съм професионалист, но търся, живея под наем, купували сме всички ( близки роднини) от 2001 ва насам. Днес е изгодно да се купи, не на всяка цена, но е по- изгодно от 2001ва когато лихвата беше 14 % , а банката само една- ДСК. Това казах !

Последна редакция: ср, 03 яну 2018, 15:40 от Yangdze

# 11
 • Мнения: 296
Днес е изгодно да се купи, не на всяка цена, но е по- изгодно от 2001ва когато лихвата беше 14 % , а банката само една- ДСК. Това казах !
защо смятате, че днес е по изгодно от 2001? жилищата през 2001 г струваха в пъти по-малко. А един кредит освен от лихвата, зависи много и от главницата и от периода ( а тогава не даваха за 30 години, а за 15-16г).  Какви показатели сравнявате?

# 12
 • Мнения: 1 731
"хиляди нещастници" - винаги има хора, които не успяват по някаква причина да  си покрият дълговете и в над 90% от случаите причината НЕ е повишаване на лихвите. Имоти се продават заради различни дългове, а за да се стигне до продажба заради ипотечен кредит, минават месеци, в които се търси длъжника, търсят се въможности за разсрочване, за рефинансиране. В голяма част от случаите затруднените предпочитат да продадат сами имота и не се стига до дела и търг. По тази причина в годините на кризата, когато доходите бяха по-свити и безработицата висока, имаше за продажба доста новопостроени имоти.

Иначе вдигането на лихвите не е от днес за утре и не е с няколко %, а постепенно. Това не вдига чак толкова чувствително вноските, проблем става при безработица и недобро планиране на приходи и разходи.

А за 30%, 50% - то много зависи от дохода. Ако вземаш 1000 лв. и нямаш друга подкрепа,, 500 лв. ипотека е много. Но ако вземаш 2000 лв., живеете с приятел/ка със същия доход, ипотека на 1000 лв. е друго,. И отделен е въпросът, че все още много голяма част от доходите са сив сектор.

# 13
 • Мнения: 214
Балон засега няма има наченки на такъв. Аз започнах да гледам преди няколко месеца и съм замразил за известно време, че нямам много време, а пък нерви изобщо. Няколко дами ми бяха в голяма помощ. В София ми се струва, че нещата си се развиват логично и всичко си е на място. В някои градове направо ми се виждат изгодни. За Варна вече си зависи от локация и размер. Ако ми трябва за живеене с 2 или 3 спални има направо изгодни. Обаче малките които лесно се отдават под наем направо ме убиват с цени и наглост. Един приятел е в процес на придобиване на апартамент. Не искам да разказвам да не уручасам работата. Скоро живот и здраве ще ви го дам като пример за хубаво и изгодно жилище за Варна.

# 14
 • Мнения: 4 907
Ако сега 25% от жилищата са празни, след 20 години ако не се засели някой от вън, ще са 50-60% необитаеми.

Въпреки посочените статистики, аз смятам - че жилищата си седят и празни, тъй като собствениците им нямат пари да ги ремонтират.
А да ги продават, не щат.

# 15
 • Мнения: 170
Не стоят празни от нямане на пари за ремонт. От хилядите огледи установих, че на българина грам не му пука в каква мизерия живее, самите снимки в обявите са покъртителни, мухъл, непване на елементарни неща за ремонт. Хората се изнесоха, не са в БГ. Грам не им се занимава, да идват да продават. Има и много имоти на повече от един наследници, които искат да изкарат от един апартамент пари, поне за още 3 - да има за всички.  Хората масово имат освен един апаратамент и вила или къща и си живият там, а апартамента може да си седи и празен. Има хиляди фактори, но за центъра на София, се предполага, че има и зони със 60 процента, празни апартамент, които не се продават и никой не живее в тях. Проблемите с поддържането на сградите от 4-рима собственици, при 12 апартамента, стават много силно финансово перо.
Тази година, няколко собственика, при платено капаро се отказаха, да продават, защото чакат още по високи цени. Така де, едни 20 хил. евро отгоре, за същата дупка са добър стимул за изчакване, а и все още има желаещи да дават пари.

# 16
 • Мнения: 4 907
в кой квартал са 60% празни?
Ако става дума за нашумелит статии за ап-тите по Дондуков..ми там не е за живеене, разбирам ги хората.

аз в един момент имах 3 празни апартамента поради различни причини, като при 2 от тях проблемът им беше ремонта. И двата в центъра на Сф. Така че не изключвам всякакви вероятности Wink

# 17
 • София
 • Мнения: 2 489
Ще растат още, да ! Поне докато лихвите са толкова ниски или по - ниски.
В момента цените са завишени, ама оказва се че това зависи с какво се сравнява. Т.е може да се окаже доста изгодно да се купува с кредит
Правих си ( за себе си, без да съм професионалист в  тази област) , една проста сметка.
За пръв път далечната 2001 -ва година обикалях и търсих жилище.
Оказва се, че ако сравня тогавашния пазар: цени, моя заплата и лихви на банките ( то тогава беше основно ДСК, с някакви лихви към 14 и повече %) Излиза, че поне за мен, според моята заплата и цените на лихвите сега, та в 2012 ста ( когато купихме последно  )  е било  най - най - изгодно да се купи, ако сравня с 2001-ва и с 2005 -та когато купувах първото жилище. Т.е всеки да си направи аритметика, цена, лихва, заплата и може да види какво ще излезе.
Сега към 2018 ста позициите пак не са зле, като се има предвид ниските лихви ( въпреки повишаващите се цени) И за мен самата беше откритие , но така излиза. Grinning Сега е изгодно да се купува с кредит , ако имаш стабилен доход, и няма къде да живееш ( или да даваш под наем също !).

ха.. спекулантка .. разкрих теее
Wink))
.  Ааааа не, не, ние купувахме да. И то няколко пъти през годините назад. Но нямам никакво намерение да продавам сега, освен недай боже нещо да ми се наложи спешно. Но да, ако сега обявя за 150 хил.тристайния ново строителство който купих за 80 хил вкл паркп място в тази цена, тогава съм спекулантка. Би било вярно!

# 18
 • Мнения: 4 907
ми не, пак няма да е вярно.
защото не продаваш стока - примерно олио, което си купила нарочно на цена от 90 ст. и си държала скришно в мазето си. знаейки, че на пазара има недостиг на олио.  (сещаш ли се за кризата с олио от преди години. купони ли имаше, какво беше)
а в един момент, след като с всички останали олио-държатели, сте се наговорили да извадите изпод рафтовете олиото - го пускате на цена от 3 лв.

тогава ще си спекулантка.

иначе - не се и надявай, никой няма да те признае официално за спекулант

на ти сега Wink)

# 19
 • Мнения: 1 355
Не знам за балон, но има хиляди непродаваеми жилищни и офис имоти в София и България. Това донякъде ме радва, защото говори за нереални оценки на продавачите и агенциите.
Мен цените не ме притесняват, но се чудя защо българинът се примирява да живее все по-натясно, с по-лоша инфраструктура и елементарни условия - да няма застроена сграда в радиус от еди-колко си метра, да има троторари без коли, стаите да не са килери и пр. и пр.

# 20
 • Мнения: 979
Панелка за 1000 евро на квадрат, да не казвам повече, че и това виждам, също е непродаваема. 68-година, т е, петдесетгодишна развалина  #Crazy

# 21
 • Мнения: 4 299
Ако намериш 50-годишна развалина в Младост за 1000 евро/кв.м, двустаен, до 60 кв.м, ми се обади. Да ти покажа колко е непродаваемо Wink

# 22
 • Мнения: 2 708
Панелка за 1000 евро на квадрат, да не казвам повече, че и това виждам, също е непродаваема. 68-година, т е, петдесетгодишна развалина  #Crazy
Продаваеми са и да, факт са тези цени за панелки. И аз не вярвах, но са факт, и то като реални сделки, изповядвани на реалната цена, а не на данъчна оценка.

Последна редакция: пн, 08 яну 2018, 06:49 от пахистахис

# 23
 • Мнения: 214
Напълно продаваема си е. Особено среден етаж и в прилично състояние.
Относно празните апартаменти народопсихологията е много силен фактор. Всеки гледа да купува още, но не иска да продава. Имотите притежават една сигурност, която за нашата държава е доста важна. Няма и как да бъде друго с оглед последните 20-на години. А за хората в чужбина си е също напъолно нормално. Дето ще се занимава да се прибира да продава нещо, по-добре да работи, почива и т.н. Поне да има къде да се прибере да живее ако се объркат нещата. Пък и много хора живеят с надеждата да се върнат когато/ако нещата се оправят.

# 24
 • Мнения: 9 052
Няма балон защото има голямо обезценяване на парите. Т.е. ако преди си взел нещо за 50 хил, сега е 75 хил. то цената му е напълно непроменена защото с парите можеш да си купиш същия еквивалент. Т.е. каквото преди е можело да си купиш с 50 сега ще е със 75 . Стойността е същата . Печалба няма.

# 25
 • Мнения: 704
Ако сега 25% от жилищата са празни, след 20 години ако не се засели някой от вън, ще са 50-60% необитаеми.

Въпреки посочените статистики, аз смятам - че жилищата си седят и празни, тъй като собствениците им нямат пари да ги ремонтират.
А да ги продават, не щат.


Ако не им трябват пари, нямат интерес да продават.
Ако са се устроили наследниците, заминали са, няма кой да ги ползва.
Нали от малки ни учат, че от "имане глава не боляла". Данъците са нищожни, а може и да се трупат неплатени....

Ако всички тези имоти излязат на пазара ( при нас празни 5 от 12),  предлагането ще надмине в пъти търсенето.
Истината е, че България загива с пълна сила, за 2017 г. имаме 57 х.новородени,( почти 8х. по-малко от 2016г.) нещо неслучвало се от 1945 г.
От тях 55, 60% са небългарчета. Имоти за жилищни нужди все по-малко ще са нужни в обозримо бъдеще.

# 26
 • Мнения: 296
А, не се знае дали след време няма да се населят празните имоти, ето  вижте, сирийците дойдоха и населиха.

# 27
 • Мнения: 704
Ако някъде се населят сирийци, индиици или други такива, и на 1 лв. квадрата никой няма да иска да купува.
В Дружба в циганските блокове 5,6 имаше изоставени апартаменти, които нито могат да бъдат продадени, нито обитавани, точно заради орките, които са напълнили съседните общински апартаменти. Ако някой е попадал в района знае за какво става дума. JoyJoyJoy
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/apartamenti-v- … ozi-sasedite.html

Слава Богу, че мигрантите бягат с 300 км./час от тук, дори ни заобикалят вече, за да няма шанс да бъдат хванати и заточени тук, не да искат да се установяват.

# 28
 • Мнения: 2 123
Няма балон защото има голямо обезценяване на парите. Т.е. ако преди си взел нещо за 50 хил, сега е 75 хил. то цената му е напълно непроменена защото с парите можеш да си купиш същия еквивалент. Т.е. каквото преди е можело да си купиш с 50 сега ще е със 75 . Стойността е същата . Печалба няма.

Еврото ли се е обезценило?

# 29
 • Мнения: 4 907
по-скоро не е обезценяване, а запазване на стойността.
не еврото - а наместване на българския ценови пазар за имотите

# 30
 • Мнения: 9 052
Няма балон защото има голямо обезценяване на парите. Т.е. ако преди си взел нещо за 50 хил, сега е 75 хил. то цената му е напълно непроменена защото с парите можеш да си купиш същия еквивалент. Т.е. каквото преди е можело да си купиш с 50 сега ще е със 75 . Стойността е същата . Печалба няма.

Еврото ли се е обезценило?
Абсолютно . Сравни цените сега и преди 10г. и преди 15 години ...

# 31
 • Мнения: 294
Може да има празни апартаменти, но факт е, че хората купуват в момента, а не преди 3 години. Нещо ги кара да мислят, че е по-добре да инвестират в имот, а не да държът парите под дюшека. Може и да е народопсихология, а не реална оценка на тенденциите....но и строителите са се юрнали за нови разрешителни за строеж. Когато цените в Центъра станат поне 1/2 от тези в Европа ще започне разпродажбата му.....въпросът е кой ще иска да купува. Сега няма стимул да се продават т.н. "апетитни" имоти по центъра, защото собствениците се надат.....на какво е друг въпрос

# 32
 • Мнения: 296
Купуват заради малко по-ниските лихви по ипотеките и купуват, защото, след примерно 3г,  ще стане още по-скъпо.  По същата причина продавачите не продават масово, а задържат. Купува се за инвестиция или за удовлетворяване на жилищни нужди.
Цените са високи, защото в момента търсенето е по-голямо от предлагането (в София, за др. градове не знам), а не заради еврото.

# 33
 • София
 • Мнения: 3 516
Аз не искам да инвестирам.
Просто търсим по-голям апартамент предвид 3-те деца... Текущият апартамент сега не бихме го продали, пак заради децата. Затова сме се насочили към кредит. А по-ниските лихви само биха ме радвали, стига наистина да се задържат ниски.

# 34
 • София
 • Мнения: 1 952
Бъркате София с България. Колкото и да е зле в България, тези които не избягат от страната отиват в София. Вижте проучванията на БАН май беше, че 2040 София ще надмине 1.5млн. Т.е. с нерегистрираните ще гони 2 милиона.  Wink

# 35
 • Мнения: 9 052
Бъркате София с България. Колкото и да е зле в България, тези които не избягат от страната отиват в София. Вижте проучванията на БАН май беше, че 2040 София ще надмине 1.5млн. Т.е. с нерегистрираните ще гони 2 милиона.  Wink

Няма да я объркаме, не се притеснявай. жертвали сме я и знаем, че има много красиви места в България Simple Smile Оставяме на прииждащите да се бутат в и около Бизнес парка. Със здраве.

# 36
 • София
 • Мнения: 1 952
Не успя да ме засегнеш. И ние сме черта на София от месец и повече. Ама гледаме общата картинка, а тя е, че всичко отива натам  Wink

# 37
 • Мнения: 9 052
ама хич не си правя труда да се занимавам с твоето засягане. само информирам за нас .

# 38
 • Мнения: 979
Повечето идват в Сф заради летището, не се карайте. Идват и изчезват. Според мен има балон, който се очаква да гръмне до година, година и нещо. Ако заплатите подгонят европейските, нямам против и цените на имотите да са европейски.
Работоспособните българите изчезват в чужбина, бебетата намаляват, пенсионерите си заминават бързо и по много. Празните кооперации са факт. Непродаваеми апартаменти се въртят от години по имотните сайтове. Скоро и до натурална търговия ще го докараме - аз, ще ти оправя водопровода, ти ще ми дадеш пет кила домати.

# 39
 • Мнения: 296
Аз не искам да инвестирам.
Просто търсим по-голям апартамент предвид 3-те деца... Текущият апартамент сега не бихме го продали, пак заради децата. Затова сме се насочили към кредит. А по-ниските лихви само биха ме радвали, стига наистина да се задържат ниски.
докато чакате да се задържат, ще дойде време да започнат да се качват. А когато станат най-ниски, цените на имотите ще се вдигнат. По-добре е да започвате действия, докато не са паднали най-долу, няма да загубите кой знае колко - търсене на по-големия апартамент, подготвяне на документи за кредит. В периода на най-ниски лихви няма да има и свободен брокер сигурно.

# 40
 • София
 • Мнения: 1 952
Повечето идват в Сф заради летището, не се карайте. Идват и изчезват. Според мен има балон, който се очаква да гръмне до година, година и нещо. Ако заплатите подгонят европейските, нямам против и цените на имотите да са европейски.
Работоспособните българите изчезват в чужбина, бебетата намаляват, пенсионерите си заминават бързо и по много. Празните кооперации са факт. Непродаваеми апартаменти се въртят от години по имотните сайтове. Скоро и до натурална търговия ще го докараме - аз, ще ти оправя водопровода, ти ще ми дадеш пет кила домати.
Еми не е точно така:
Цитат
Населението в област София-град ще се увеличи с 45% до 1,87 млн. души през 2060 г., показват изчисления на Investor.bg на база прогнозни данни на НСИ.

Данните са от реалистичния вариант на прогнозата, който е съобразен с нормативните изисквания на Европейския съюз за демографското и социално-икономическото развитие на страните членки. Песимистичният и оптимистичният вариант се различават незначително от реалистичния.

Още до 2015 г. населението на област София-град ще се увеличи с 9% до 1,41 млн. души спрямо 1,29 млн. души към 1 февруари 2011 г., когато беше последното преброяване.

Населението на всички други български области ще намалява както в периода до 2015 г., така и до 2060 г.

В периода до 2015 г. с по 9-11% ще се стопи населението в областите Търговище, Видин, Ямбол, Разград, Ловеч, Монтана и Габрово.

В периода до 2060 г. населението на областите Смолян, Ловеч и Разград ще се стопи с 2/3. Много от областите преживяха рязък спад на населението от 1990 г. насам и новото намаление просто ще ги направи икономически мъртви.

В периода до 2060 г. София-град обаче ще процъфтява, като населението й ще се увеличи с 45% до 1,87 млн. души. Това ще е единствената област с ръст на населението, според НСИ.

Със спад от 14% за 49 годишния период ще бъде област Варна, следвана от спад с 21% при област Бургас и с 36% в населението на област Пловдив.
Официален източник - http://www.nsi.bg/bg/content/2996/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD … D0%BF%D0%BE%D0%BB
Всички проучвания казват, че България ще се стопи, а София ще се уголеми. Изводите за жилищата може сами да ги направите като сметнете, че годишно се построяват по 5-15 хиляди жилища последните години...

# 41
 • Мнения: 979
Увеличава се Сф, вярно. Но от тия 45%, колко ще купят. Прииждат циганите от всички околия.Но те не са тръгнали да купуват жилища. Читавите българи, заминават в чужбина. Някой, друг селянин продал земя и къща, ако му ги купи някой там, да купи тук. , ко праймЕ. Те от сега взеха да се надцакват строители и инвеститори, кой да ти смъкне, за да купиш. А за стари панелки и тухли от 44 година, не знам, единици ще са мераклиите.

# 42
 • София
 • Мнения: 1 952
Колкото и да не се вярва на някои към момента се купуват. Дори вчера в съседната тема имаше примери с 50 годишни панелки по над 1000 евро.  Laughing
А това "кой селянин си е продал нивата" вече се върти 20 години и точно тези хора крепят живота на софийските аристократи. По същия начин по който работливите българи, избягали в чужбина, крепят живота на бедните англичани и гърци  Mr. Green

# 43
 • Мнения: 2 123
Всъщност голяма част от балона идва именно от бягащите в чужбина. Вероятно нямат всички от тях пари да пазаруват имоти в новата си държава, но пък могат да пазарауват на килограм тук, заради разликата в доходите. И така се вигат цените, не толкова заради германци и англичани. Въпреки, че за какво са им тези имоти, че и по няколко? Конкретно пиша, защото позната, от десетина години живееща навън, с деца, родени там, работеща там, много далеч от пенсионна възраст, сега ще идва за да си купува трети апартамент тук. Може и там да си е накупувала, нямам желание да разпитвам, сама се похвали, че идва за нов апартамент.

# 44
 • Мнения: 979
Всъщност голяма част от балона идва именно от бягащите в чужбина. Вероятно нямат всички от тях пари да пазаруват имоти в новата си държава, но пък могат да пазарауват на килограм тук, заради разликата в доходите. И така се вигат цените, не толкова заради германци и англичани. Въпреки, че за какво са им тези имоти, че и по няколко? Конкретно пиша, защото позната, от десетина години живееща навън, с деца, родени там, работеща там, много далеч от пенсионна възраст, сега ще идва за да си купува трети апартамент тук. Може и там да си е накупувала, нямам желание да разпитвам, сама се похвали, че идва за нов апартамент.
Тя пък намерила кога. Кажи ѝ да изчака малко.

# 45
 • Мнения: 9 052
 
Всъщност голяма част от балона идва именно от бягащите в чужбина. Вероятно нямат всички от тях пари да пазаруват имоти в новата си държава, но пък могат да пазарауват на килограм тук, заради разликата в доходите. И така се вигат цените, не толкова заради германци и англичани. Въпреки, че за какво са им тези имоти, че и по няколко? Конкретно пиша, защото позната, от десетина години живееща навън, с деца, родени там, работеща там, много далеч от пенсионна възраст, сега ще идва за да си купува трети апартамент тук. Може и там да си е накупувала, нямам желание да разпитвам, сама се похвали, че идва за нов апартамент.
Ако те са ви виновни много лесно ще го оправите. Вдигате данъците и разни такси и готово. Ноооооо само ако сте сигурни, че само те са ви виновни. Иначе всеки ще го отнесе . Simple Smile

# 46
 • Мнения: 294
Всъщност голяма част от балона идва именно от бягащите в чужбина. Вероятно нямат всички от тях пари да пазаруват имоти в новата си държава, но пък могат да пазарауват на килограм тук, заради разликата в доходите. И така се вигат цените, не толкова заради германци и англичани. Въпреки, че за какво са им тези имоти, че и по няколко? Конкретно пиша, защото позната, от десетина години живееща навън, с деца, родени там, работеща там, много далеч от пенсионна възраст, сега ще идва за да си купува трети апартамент тук. Може и там да си е накупувала, нямам желание да разпитвам, сама се похвали, че идва за нов апартамент.

Това е друго, сигурно си подготвя старините като "хотелиерка". Обаче, които работи и живее навън е по-смислено да си разпродаде нещата тук (БГ) и да се опита да си купи навън. Равносметката е проста - навън немът който би получила от м2 апартамент е 15-20е, а в София? Къде ти е файдата да инвестираш в апартаменти в БГ ако ще живееш от рентата им. Може би тази дама очаква бум на имотния пазар тепърва и затова сега купува, за да продва после......?????

# 47
 • София
 • Мнения: 2 489
О да, сигурно има такива от чужбина доста на пазара на НИ в Бг. Дори няма какво да смятаме хипотетичен наем, навън и в Бг. Има такива които са купили и навън и в Бг, имат пари. Или смятат някой ден на старини да се върнат. Или купуват за роднини, бащи, майки, които са в Бг и гледат да ги настанят по - добре. Или само с цел инвестиция, чуди се какво да купи и т.н.

# 48
 • Мнения: 2 123

 Ако те са ви виновни много лесно ще го оправите. Вдигате данъците и разни такси и готово. Ноооооо само ако сте сигурни, че само те са ви виновни. Иначе всеки ще го отнесе . Simple Smile

Данъците на имотите да се вдигнат???? Та това е сватая святих за бг! Абсурд  Simple Smile   Българинът всичко може да изтърпи - заплати, медицина, училища, закони, природа - кучета ги яли,  но не и да му пипнат имотчетата/колите.  Нали с граждански недоволства и бесуване изгониха онази фондация, която обещаваше грижи за самотни възрастни хора срещу наследяване на имота след смъртта им. Все още си мисля, че щеше да е от полза за някои самотни хора, останали с едните голи стени, ама не.... оказа се, че тухлите са по-важни от хората.

А и "виновни" е силно казано, все пак всеки има право да си прави с личните пари, каквото иска. 

# 49
 • Мнения: 9 052

 Ако те са ви виновни много лесно ще го оправите. Вдигате данъците и разни такси и готово. Ноооооо само ако сте сигурни, че само те са ви виновни. Иначе всеки ще го отнесе . Simple Smile

Данъците на имотите да се вдигнат???? Та това е сватая святих за бг! Абсурд  Simple Smile   Българинът всичко може да изтърпи - заплати, медицина, училища, закони, природа - кучета ги яли,  но не и да му пипнат имотчетата/колите.  ...
Е, то не на българите в България, нали стана ясно на тези от чужбина ще е . Та не се коси, онези докато се усетят и операцията ще е успешно и ловко приключила

# 50
 • Мнения: 2 123
Хм, това си е дискриминация все пак, не го виждам, как ще мине.

# 51
 • Мнения: 9 052
Хм, това си е дискриминация все пак, не го виждам, как ще мине.

Аз се майтапя разбира се с изказването как тези от чужбина идват и купуват по 10 парчета , а българите в България не са виновни за този балон, те нищо не си купуват. Та майтап беше. Ак ое така , както го каза потрбителката, то моето предложение не би я разтърсило.

# 52
 • Мнения: 2 123
Хм, това си е дискриминация все пак, не го виждам, как ще мине.

Аз се майтапя разбира се с изказването как тези от чужбина идват и купуват по 10 парчета , а българите в България не са виновни за този балон, те нищо не си купуват. Та майтап беше. Ак ое така , както го каза потрбителката, то моето предложение не би я разтърсило.

Офффф, българите в България си купуват на безумни цени, като тези с българските заплати изписват тук  теми за кредити и ипотеки. Ако от чужбина спрат да пазаруват жилища точно на килограм, които да стоят празни, но пък да правят оборот на застроителите и да ги насърчават да вдигат цените, нямаше да има такова безумно строителство. Живея в блок с хубава локация и точно на всеки етаж има по един празен апартамент, чиито собственици са някъде по света. Няма наематели, няма нищо. Просто са купени и заключени.
Правиш си майтапи, но аз не разбирам, ако няма да се използват за бизнес (наеми), за какво изобщо се купуват? Вероятно това е балон, ако се купува заради самото купуване.

# 53
 • Мнения: 9 052
sinergon2  ако наистина е цел, то на такъв балон може да се противодейства. Но доколкото разбирам не само , че не се прави ами се и насърчава. Защото строителната мафия какво ще прави .

# 54
 • Мнения: 1 731
Това за работещите в чужбина и аз съм го мислила, ама чак пък да са толкова голям фактор? По-скоро е комбинация - високо търсене в големите градове, много зле поддържани и стари сгради, както и много наследствени апартаменти, за които наследниците не могат да се разберат. И освен това - много хора, които са в сива икономика, изкарват пари от разни съмнителни сделки и т.н. Печалбите им е лесно да вложат в имоти, а в същото време работата им не създава реално добавена стойност, другите работещи не усещат полза .... и т.н.

# 55
 • Мнения: 9 052
гледам едно мнение в друга тема, ами то било приложено това с данъците. какво повече искате ?

Ще допълня само Добри, че при попълването на декларацията в отдел "Местни данъци и такси" към съответната община, да обърнеш внимание на следното:
1.ако апартамента е основно за вас жилище, отбележи това в декларацията, за да ти се намали данъка.
2. ако апартамента няма да се ползва през следващата данъчна година /не се живее в него/, ноември месец се подава отделна декларация, с която ти се намаля ТБО.

# 56
 • Мнения: 1 731
Т.е. намалява ти се таксата за отпадъци, която е с доста голяма тежест. Данъкът не е чак толкова непоносим, дори и да не е намален с 50%.

# 57
 • Мнения: 704
гледам едно мнение в друга тема, ами то било приложено това с данъците. какво повече искате ?

Ще допълня само Добри, че при попълването на декларацията в отдел "Местни данъци и такси" към съответната община, да обърнеш внимание на следното:
1.ако апартамента е основно за вас жилище, отбележи това в декларацията, за да ти се намали данъка.
2. ако апартамента няма да се ползва през следващата данъчна година /не се живее в него/, ноември месец се подава отделна декларация, с която ти се намаля ТБО.


Избираш или 1 или 2.
В общината са ми казвали, че ако декларираш основно жилище, за което ползваш 50% намаление на данък сгради, не може да ползваш намаление,  че няма да се обитава, и да не  се начислява такса смет.
Под основно жилище се разбира, това в което живееш , защото ако нямам друго, но не живея в това или живея в чужбина, значи не ми е основно, тъй като не ми е за задоволяване жилищни нужди.

# 58
 • Мнения: 9 052
значи има механизъм все пак за облекчение срещу купуване със спекулативна цел и оставяне празни. .

# 59
 • Мнения: 294
Скрит текст:
quote author=rosepine link=topic=1011355.msg36125418#msg36125418 date=1516019998]
Хм, това си е дискриминация все пак, не го виждам, как ще мине.

Аз се майтапя разбира се с изказването как тези от чужбина идват и купуват по 10 парчета , а българите в България не са виновни за този балон, те нищо не си купуват. Та майтап беше. Ак ое така , както го каза потрбителката, то моето предложение не би я разтърсило.

Офффф, българите в България си купуват на безумни цени, като тези с българските заплати изписват тук  теми за кредити и ипотеки. Ако от чужбина спрат да пазаруват жилища точно на килограм, които да стоят празни, но пък да правят оборот на застроителите и да ги насърчават да вдигат цените, нямаше да има такова безумно строителство. Живея в блок с хубава локация и точно на всеки етаж има по един празен апартамент, чиито собственици са някъде по света. Няма наематели, няма нищо. Просто са купени и заключени.
Правиш си майтапи, но аз не разбирам, ако няма да се използват за бизнес (наеми), за какво изобщо се купуват? Вероятно това е балон, ако се купува заради самото купуване.
[/quote]

Много жилища се купуват с част лични средства и част банков кредит да се перат пари от "бизнесмени " . Затов и основните купувачи са българи. На мисля, че работещите имигранти ще купят и заключат апартамента....

Последна редакция: пн, 22 яну 2018, 10:08 от ast2017

# 60
 • Мнения: 442
[
Скрит текст:
quote author=ast2017 link=topic=1011355.msg36158774#msg36158774 date=1516569780]
Хм, това си е дискриминация все пак, не го виждам, как ще мине.

Аз се майтапя разбира се с изказването как тези от чужбина идват и купуват по 10 парчета , а българите в България не са виновни за този балон, те нищо не си купуват. Та майтап беше. Ак ое така , както го каза потрбителката, то моето предложение не би я разтърсило.

Офффф, българите в България си купуват на безумни цени, като тези с българските заплати изписват тук  теми за кредити и ипотеки. Ако от чужбина спрат да пазаруват жилища точно на килограм, които да стоят празни, но пък да правят оборот на застроителите и да ги насърчават да вдигат цените, нямаше да има такова безумно строителство. Живея в блок с хубава локация и точно на всеки етаж има по един празен апартамент, чиито собственици са някъде по света. Няма наематели, няма нищо. Просто са купени и заключени.
Правиш си майтапи, но аз не разбирам, ако няма да се използват за бизнес (наеми), за какво изобщо се купуват? Вероятно това е балон, ако се купува заради самото купуване.

Много жилища се купуват с част лични средства и част банков кредит да се перат пари от "бизнесмени " . Затов и основните купувачи са българи. На мисля, че работещите имигранти ще купят и заключат апартамента....
[/quote]
Купуват имигрантите, повечето си мечтаят да се приберат като се пенсионират и затова купуват хем за себе си, хем за рентиерство.

# 61
 • Мнения: 9 052
  ...
Купуват имигрантите, повечето си мечтаят да се приберат като се пенсионират и затова купуват хем за себе си, хем за рентиерство.

Което не е вярно, защото повечето успяват с годините да реализират колко са скапали здравната ни система ... а като пенсионер това е едно от основните неща, които търсиш. Стабилна здравна помощ.
Т.е. което ги изкарва в период на родители на малки деца от сраната , то не виждам как ще им пасне като станат пенсионери. Може да има такива , но пък толквоа масово не е .

# 62
 • Мнения: 9 052

...
Много жилища се купуват с част лични средства и част банков кредит да се перат пари от "бизнесмени " . Затов и основните купувачи са българи.

Ами да. Купуваме си, за да дуем балона , за да регистрираме търсене , за да има повод да усвояваме крайсофийските полета и да ги правим жилищна площ, за да си вдигаме цената на земята и да имаме пари ... да . Ами купувайте братя. Купувайте .... И се трупайте в Бизнеспарка на работа ... не е зле.

# 63
 • Мнения: 979

...
Много жилища се купуват с част лични средства и част банков кредит да се перат пари от "бизнесмени " . Затов и основните купувачи са българи.

Ами да. Купуваме си, за да дуем балона , за да регистрираме търсене , за да има повод да усвояваме крайсофийските полета и да ги правим жилищна площ, за да си вдигаме цената на земята и да имаме пари ... да . Ами купувайте братя. Купувайте .... И се трупайте в Бизнеспарка на работа ... не е зле.
Нещо, от сега те е яд, че си се набутала ли  hahaha hahaha

# 64
 • Мнения: 9 052
Я как позна Simple Smile

# 65
 • Sofia
 • Мнения: 690
Ще растат още, да ! Поне докато лихвите са толкова ниски или по - ниски.
Само една-две корекции.
Лихвите не са ниски. Доста са високи. Това го разбираш ако държиш някакви пари в банка.. които ти дават почти нулева лихва. Никой в момента не държи реално пари в банките, АКО знае какво да прави с парите си.
Т.е. няма изкуствено задържане на пазара - ако брокерите се оплакват от малко продажби, то не е защото хората се притесняват или чакат. Просто такъв е пазара - както други казаха, самоуреголира се Simple Smile

В този ред на мисли, ако лихвите се вдигнат пак (при евентуална криза, която се чака), то МНОГО хора, които (грешно) са сметнали колко пари им трябват на месец за покриват ипотеките си, ще останат след някоя и друга година на улицата, което значи много имоти на пазара.

Т.е. "ниските" лихви са нож с две остриета.

Ако действително влезнем най-накрая на общия валутен пазар и приемем еврото, има някакъв шанс да видим малко по-ниски лихви, но с тази еврозона пред евентуален разпад, не виждам как ще стане реално това.

# 66
 • София
 • Мнения: 1 952
Лихвите са високи (в сравнение с Европа), защото няма регулация на търговските банки. ИЗнасят се стотици милиони от всяка банка към банката-майка. И въпреки това пак търговските банки отчитат над милиард печалба. Народът се цоца и управляващите позволяват това ограбване...

# 67
 • Мнения: 1 731
Постепенно повишение на лихвите не е голяма драма - заради това малко хора спират да плащат, в масовия случай да са 50-100 лв., които все се стараеш да намериш. Проблемът става голям при криза и повишаване на безработицата. Както и когато имаш и други кредити и ти стане прекалено тежко да изплащаш всичко.

# 68
 • Мнения: 377
Всъщност няма повишение на цените на имотите! Напечатани са доста пари, т.е. - парите са обезценени.

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 07:35 от bachkator

# 69
 • Мнения: 9 052
Това им казах и аз. Всичко е обезценено по тази логика. Вкл. човешкия живот. по същата логика. Напечатани, пардон, създадени са за около 50 тина години няколко милиарда нови хора и то без да се рециклират навреме старите.
Т.е. от поне половината население няма реална необходимост.

# 70
 • Мнения: 81
Ми да ни отръска някоя чума...Scream

# 71
 • София
 • Мнения: 18 078
Реално в България населението намалява.

# 72
 • Sofia
 • Мнения: 690
Постепенно повишение на лихвите не е голяма драма - заради това малко хора спират да плащат, в масовия случай да са 50-100 лв., които все се стараеш да намериш. Проблемът става голям при криза и повишаване на безработицата. Както и когато имаш и други кредити и ти стане прекалено тежко да изплащаш всичко.
Да, за това става дума - те лихвите банките ще ги вдигнат когато има инфлация и нестабилност. При криза се получават двете неща наведнъж - високи лихви (които при 20+ години може да означава двойна цена на имота), плюс неправилна преценка за възможностите да се плащат вноските (например безработица).

Помня преди няколко години, как продавачи искаха за имот цена с 50% над пазарната с аргумента: аз съм го взел на пазарна Х цена, ама изплатих на банката 2Х и за това сега търся за имота 1.5X (и трябва да си доволен). Гледаш го и му се чудиш глупав ли е или само се прави Simple Smile

# 73
 • Мнения: 9 052
Реално в България населението намалява.

Невероятно. Като гледа човек всички разкопки за строежи къде ли не

# 74
 • Мнения: 704
Реално в България населението намалява.

Невероятно. Като гледа човек всички разкопки за строежи къде ли не

И половината стоят празни, защото всеки втори се спасява от тази "цветуща" територия.
Както казваше една наемодателка, "Едно време имахме деца и нужда от жилища, сега имаме жилища, няма кой да живее в тях.."
България е на второ място по смъртност в Света.
Аномалията е само в София, дори в близки градове  като Самоков, Ботевград и прочие двустаен се продава за по 20 000 лв., да не говорим за селата, където къща с огромен двор е по-евтина от последен модел смартфон и няма кой да я купи...

# 75
 • Мнения: 9 052
qsenski. не е в София , а навсякъде където територията е нац. парк или нещо подобно, еле Витоша или пък земята е  земеделска , еле поляните около камбаните .... и зора е да и се смени статуса и да и се вдигне цената. Т.е. зооооор за пари.

# 76
 • Мнения: 704
Че в полите на Витоша е най-апетитно, какво чудно?
Защо никой не застроява поляните след Люлин в посока Банкя, Перник или тези след Левски към Кремиковци или по Хемус и Тракия, докъдето е равнинно. Там може да се направят още десетки цели квартали...
Но и Витоша, покрай София се търси. До Бистрица, от Железница, Плана и нататък към Ярлово никой не се натиска да живее или строи комплекси и прочие.
 

# 77
 • Мнения: 9 052
Че в полите на Витоша е най-апетитно, какво чудно?
Защо никой не застроява поляните след Люлин в посока Банкя, Перник или тези след Левски към Кремиковци или по Хемус и Тракия, докъдето е равнинно. Там може да се направят още десетки цели квартали...
Но и Витоша, покрай София се търси. До Бистрица, от Железница, Плана и нататък към Ярлово никой не се натиска да живее или строи комплекси и прочие.
 

Защо е апетитно и като го одрискат апетита няма ли да поспадне ?  Витоша като стане една камара бараки без канализация и ще ми мине апетита дори да я погледна. Ще ида в Люлин направо.

# 78
 • София
 • Мнения: 18 078
Лошото е, че с тези строежи в полите на Витоша спират потока на въздух от планината към града. И в цяла София ще се издушим.

За лихвите - според мен ще падат още. Особено ако въведем еврото. Според мен, тогава цените на имотите ще се вдигнат малко, но заплатите ще се вдигнат повече, така че нещата ще се регулират. Така че  аз виждам светло бъдеще, а не пукнат балон.

# 79
 • Мнения: 9 052
Няма балон. А еврото много радва всички, които са го получили. Направо мрат от щастие. Заплатите и да се качат с 5% няма да компенсират мин. 25% обезценяване на парите. Изразено като пример с това покачване на цените на имотите и други.
Мечтай си , но не се сърди, когато горния се смее накрая.

# 80
 • София
 • Мнения: 18 078
Между другото, бях в една страна и работех, плащах наем и пр. точно когато се смени еврото.

Всъщност, исках да кажа това, което каза и ти - парите ще се обезценят и цените на имотите ще се регулират сами. Т.е. няма да паднат внезапно. По скоро ще замръзнат.

# 81
 • Мнения: 704
Къде се гласите за еврозоната, като не отговяряме нито с р-р на дълга, нито с инфлация, които са по-високи от необходимите.
Колкото в Шенген ни пускат, макар да бълнуват, че сме готови от  години... Grin
Голямата смешка вчера беше, че щели да свалят дълга от 30%, на 20%..как, като взимат нови заеми Grin

# 82
 • Мнения: 9 052
те се гласят , изнася им. на нашите не , но ще го направят.

# 83
 • София
 • Мнения: 1 952
Къде се гласите за еврозоната, като не отговяряме нито с р-р на дълга, нито с инфлация, които са по-високи от необходимите.
Колкото в Шенген ни пускат, макар да бълнуват, че сме готови от  години... Grin
Голямата смешка вчера беше, че щели да свалят дълга от 30%, на 20%..как, като взимат нови заеми Grin
Дългът се сваля много лесно - просто НСИ казват, че БВП-то тази година от 55млрд вече е 70млрд   Mr. Green

# 84
 • Мнения: 704
На хартия може да ги докарат числата, 5 горе, 5 долу, макар, че с 27% ръст на Икономиката, ще се прочуем по Света LaughingStuck Out Tongue Closed Eyes

# 85
 • Мнения: 9 052
Продукт имаме. Работна ръка за целия свят във всякакви сфери.

# 86
 • Мнения: 4 907
И колко пък ще се вдигнат заплатите?
В наше село вземам 702 лв от 4 г, и все си мисля, че с толкова ще се пенсионирам
В София сиг ще скочат, но в моя случай най-много последните 2 цифри да си сменят местата?
Та, дайте прогнози за заплатите в прованса

# 87
 • Мнения: 81
Прованса с малки изключения отива на закриване...

# 88
 • София
 • Мнения: 18 078
Е вие пък сега - фърлих един боб и ги измислих тия. Аз не съм икономист, още по-малко математик, за да мога да изчисля всички сложни фактори, които биха повлияли на цените на имотите в България.
Ако някой е по-спец и има точни прогнози, статистики, таблици - да заповяда.

# 89
 • Мнения: 278
Аз спад на цените не очаквам (в софия). Увеличеното търсене ще ги вдига още, а и последните 8 години е такава тенденцията

# 90
 • София
 • Мнения: 18 078
Краткосрочно мога да ви кажа прогноза от познат брокер. В момента е зима и на никой не му се обикаля и търси. Пазарът е замрял, цените също. Ако ще купувате, купувайте сега. Пролетта и лятото народът ще се раздвижи, цените нагоре също. Ние ще разчистим и ще продаваме също.

# 91
 • Мнения: 704
Краткосрочно мога да ви кажа прогноза от познат брокер. В момента е зима и на никой не му се обикаля и търси. Пазарът е замрял, цените също. Ако ще купувате, купувайте сега. Пролетта и лятото народът ще се раздвижи, цените нагоре също. Ние ще разчистим и ще продаваме също.

Не е съвсем така.... купува се в момента, че и бързо...
Един много смешен апартамент НС, който гледах преди година на ПП се появи след това в имот.бг на почти двойна цена, нереално висока на качеството, макар и апартамента да е до Агенция по вписванията...
Изчезна наскоро обявата.
Друг коптор от 60-те, за тотален ремонт докато сложиха трансперант, че се продава, след три седмици сменят дограмите вече, а обявата я няма, че го бяха надценили доста, до 22 ДКЦ на ул. Коперник, 65 кв. за тотален ремонт, половината западно изложение, искаха му към 90К евро.
Та балона се надува, надува...както се пееше в детската песничка Wink

# 92
 • София
 • Мнения: 1 952
Абе щом ние продадохме на двойна цена от купеното 2013г в Манастирски Ливади, значи си върви пазара. И то последен етаж, ателие - любима комбинация на съфорумките  Laughing

# 93
 • Мнения: 9 052
Абе щом ние продадохме на двойна цена от купеното 2013г в Манастирски Ливади, значи си върви пазара. И то последен етаж, ателие - любима комбинация на съфорумките  Laughing

и какво си купихте с остатъка от парите? Като махнеш такси по закопуване и данъци и ремонтни и други разноски  ... за какво ви стига остатъка от печалбата? Е , да важно е  да не сте загубили пари при обезценка и ниски лихви, ама двойна печалба с която сега може да си купите 2 такива апартамента няма. Т.е. двойна печалба имаш само ако можеш да си купиш 2 неща вместо едното. Нямам в предвид 2 шоколада милка разбира се.

# 94
 • София
 • Мнения: 1 952
Абе направо сме на загуба, каква печалба  Mr. Green
Ама си закУпуваме други имоти  Wink

# 95
 • Мнения: 9 052
Абе направо сме на загуба, каква печалба  Mr. Green
Ама си закУпуваме други имоти  Wink

ок. щом ви трябват.

# 96
 • Мнения: 979
И каква е логиката. Да продадеш двойно едно, за да купиш двойно друго.
 
Дали някой знае какви са увеличенията на строителните материали в момента. За желязото и бетона разбрах, че има, но колко. Ако някой е запознат, колко са стрували преди година, или две, и сега. В смисъл, сега ни излиза на 550 евро квадрата, но материалите са купувани есента, до преди НГ, и си строим сами. Като цената включва мястото, проекти, разрешителни, труд, материали и вс. Колко е струвал квадрата преди година, две, за съпоставка.

# 97
 • София
 • Мнения: 1 952
Ми принципът е че купуваме подценени според нас активи, които след време ще стане каквото в момента става на имотния пазар в София. Помня навремето 2013г под едни статии в дневник как ни плюеха, че сме дали 500 евро за имот в Манастирски, вместо да чакаме още 3-4 години и да купим на 149 евро в Иван Вазов  Mr. Green

# 98
 • Мнения: 979
През 2013, ако не се лъжа строеж излизаше на 300-350 евро кв., продаваше се на 500-550. Сега продават от 700-1000, от поскъпване на труд и материали. Всичко отгоре е балон, според мен и спекула. Това за НС.
  За стара тухла и панел, не знам как да коментирам цени от 1000 евро, да не казвам и повече.
  Попаднах днес на такава обява - 90 кв. за 64000е, от 1931г, нооо с бетонна плоча. Бетонна, но на 87 години. Не знам каква му е годността на бетона, но ако горните етажи ти паднат в хола, може да ти повредят новия телевизор  Joy

# 99
 • София
 • Мнения: 1 952
Бетонът колкото по-стар е и е защитен от атмосферни влияния, става по-здрав  Wink
А 2008 година цените бяха по-високи от сегашните. А освен цена на строителство трябва да смятате и цената на парцела/обезщетението. В София цена под 500 евро строителят(инвеститорът) е на загуба със сигурност. А това, че в момента са купува и на 1200-1300 евро в квартали, които допреди 3 години са били на двойно по-ниски цени не е виновен продавачът, а купувачът.  Wink

# 100
 • Мнения: 979
Няма нещо, което с времето да става по - здраво. Понеже съм лаик в строителството, потърсих в нета. Ето

https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s … Jj4JURC06q6937Tj8

При сегашно строителство, със супер нови материали и технологии, дават до 100 години срок на експлоатация. Как се е строило 31 година, идея си нямам, но дават 70-90 г в най - добрия случай.

# 101
 • София
 • Мнения: 1 952
Ами за твое най-голямо учудване стогодишния бетон е по-здрав от едногодишния, а едногодишния е по-здрав от едномесечния и т.н. Пак казва това е при условие, че не е изложен на външни атмосферни влияния  Wink

# 102
 • Мнения: 1 489
Интересно как в чужбина има сгради на по няколко века, само тук имаме срок на експлоатация 50-100 години Grinning
Един въпрос, щом гледате експлоатационния срок. Той не хваща повече от 2 човешки живота, т.е. дори вие да си изживеете старините в това жилище, на теория вашите деца няма да могат. Тогава това жилище струва ли си според вас парите, които хвърляте?
И докато сме на тема експлоатация, чудя се дали всички ремонтиращи и усвояващи собственици са наясно, че с действията си влияят на експлоатационния срок на сградата. Покрай списания за интериорен дизайн по някое време направо избуя бутане на стени и усвояване на кьошета и тераски.
Ако тръгна да купувам, което смятам да правя след време, смятам да търся нещо старо и без такива допълнителни ремонти, но нямам идея дали изобщо ще намеря.
Сори за офф-а.

# 103
 • Мнения: 979
Ами за твое най-голямо учудване стогодишния бетон е по-здрав от едногодишния, а едногодишния е по-здрав от едномесечния и т.н. Пак казва това е при условие, че не е изложен на външни атмосферни влияния  Wink

И си права и не. Стара тухла на 87 ще и свърши срока на експлоатация след 3, в най - добрия случай. Един вид си купуваш правото за строеж, за една шапка пари, събаряш и строиш ново за своя сметка  Joy Панелите от 62-69 също.

Вече се обърках, дали е балон, или последен напън да се продават имоти пред разруха.

# 104
 • София
 • Мнения: 1 952
Аз говоря за бетон, не за сгради. А една сграда ако се поддържа правилно може да издържи и петорно на времето ако не се поддържа. Всичко е според зависи. Панел не искам да коментирам, не е моето строителство това. А дали ще издържи да кажем 100 години - ми щом градоредът издържа, не виждам защо и панелът да не издържи Wink

# 105
 • Мнения: 979
Колко да издържи, докато терасата падне на нечия глава, и запечатат сградата  ooooh! Не бих купила, а ако съм собственик, ще бързам да продам  ooooh!

# 106
 • София
 • Мнения: 1 952
Терасата от самосебе си няма да падне. Ама ще падне, ако съседът отдолу докато е усвоявал балкона е изкъртил една носеща греда, която е доста важна в голяма част от видовете панелни конструкции в България. А това редовно се случва  Wink

# 107
 • Мнения: 979
Вече пишеш глупости. Не съм чувала за носеща греда при панелни конструкции. Без да търсим под вола, теле, може да се обобщи, дали има балон на вторичния пазар, или си е непродаваемо. Решил е някой да яхне вълната, ако мине номера, мине  Joy Доста неориентирани купувачи има, факт. Докато има такива, балонът ще се надува. В момента има застой, както каза свободният агент. Пролетта прогнозират ръст на предлагането на НС, за сметка на търсенето. Та ще видим за старото. hahaha
 

# 108
 • София
 • Мнения: 1 952
Ми бих ти обяснила по-подробно, ама явно си губя времето  Peace
А виждам, че си от тия, надяващи се на балон, да има спукване и да могат да се закачат. Ми успех с чакането  Peace

# 109
 • Мнения: 9 052
Между дребните далаверки на chiana2003 има разлика от небето до земята. Няма какво да обсъждаме дреболии за стотинки.
В чужбина > срока на експлоатация означава, че трябва да се санира. Добре и своевременно санирано може да си кара колкото ще.

# 110
 • София
 • Мнения: 1 952
Номер 2 чакащ балон  Mr. Green Лошо е да гледаш другите далавераджии. а ти само да чакаш...

# 111
 • Мнения: 4 907
Абе щом ние продадохме на двойна цена от купеното 2013г в Манастирски Ливади, значи си върви пазара. И то последен етаж, ателие - любима комбинация на съфорумките  Laughing
и а така, но на центъра
Точно двойно и малко

# 112
 • Мнения: 9 052
Номер 2 чакащ балон  Mr. Green Лошо е да гледаш другите далавераджии. а ти само да чакаш...

Ок. Ок. Айде тупа туп по гърба . Браво на теб и споко. Такива като теб не правят балони . Нито си първата, нито си последната, която си мисли , че е умна като Василиса и че държи Бога за пеша. Доста динамика има в живота и доста повратност. 

# 113
 • София
 • Мнения: 1 952
Мерси за туп-туп-а. Само в твоите очи съм далавераджийка. Преди години бяхме глупаци като купувахме, сега пак ни се смеят, че купуваме това, което всички продават за да дойдат в София. Айде успех с чакането на гърмежа  Hug

# 114
 • Мнения: 4 907
Ууууу, ай ся, дребни далаверки?!?!?!?
В ред ли сте,а
Аз му викам управление на имотите си

# 115
 • Мнения: 979
Ми бих ти обяснила по-подробно, ама явно си губя времето  Peace
А виждам, че си от тия, надяващи се на балон, да има спукване и да могат да се закачат. Ми успех с чакането  Peace
Нищо не чакам.Коментирам обстоятелствата. Успех в напъна да си пробутвате развалините  bouquet
Характеристиките на балона, са бързо и рязко повишаване на цените, достигащи непоносими и нереални нива, спрямо заплати и други икономически параметри. Моята заплата, за 5 години, е мръднала с 10%, имотите с 200. Не съм икономист, но имам глава на раменете.

# 116
 • София
 • Мнения: 1 952
Какво пробутвам  Shocked Нито съм брокер, нито строител, нито имам УПИ-та за обезщетения... А това че вие не може да смогнете на цените, другите явно смогват. Сега сме 2018 година а цените на имотите още не са стигнали цените от 2008 година. Така че за 10 години ръстът е отрицателен. Мога и това да  го обясня по-просто, ако е наложително  Laughing

# 117
 • Мнения: 4 907
Не Се хаби
Ще трябва да се спомене и терминология като ценово равнище в др европейски страни
Но туй не е удобно за неикономисти с глава на раменете
Само за икономисти без глава на раменете... хъх , къде си ги държат тогава главите??

# 118
 • Мнения: 979
Не Се хаби
Ще трябва да се спомене и терминология като ценово равнище в др европейски страни
Но туй не е удобно за неикономисти с глава на раменете
Само за икономисти без глава на раменете... хъх , къде си ги държат тогава главите??
Във фризера си ги държим главите, хъх  hahaha В европейските страни са с по 200 лева пенсии, и с 500 лева заплати  #Crazy

# 119
 • Мнения: 4 907
Социално слабите живеят под наем или в общински жилища
Те не са опредящи за цените, не е ли ясно

# 120
 • Мнения: 979
Социално слабите живеят под наем или в общински жилища
Те не са опредящи за цените, не е ли ясно

Наемите вече са кажи-речи, колкото вноската по ипотечен, а за общинско трябва рушвет, или да си циганин, но и те не връзват напоследък. Тук всички сме социално силни  hahaha

# 121
 • Мнения: 4 907
Значи не разбирам срещу какво протестираш, щом осъзнаваш ситуацията

# 122
 • Мнения: 9 052
Социално слабите живеят под наем или в общински жилища
Те не са опредящи за цените, не е ли ясно
само тези са под наем ... олеле заболя ме корема от смях.

Драга ми chiana2003 направо смешно ми стана . Та да разбирам ли от това тук
 
Преди години бяхме глупаци като купувахме, сега пак ни се смеят, че купуваме това, което всички продават за да дойдат в София.

искаш да кажеш, че цялото ви занимание било да купувате нещо с цел да го продадете за да можете един ден да си купите по-голямка селска къща?

Нещо не вдявам

Но да, наистина не си


Просто продаваш сливи за да купиш круши , както го вдявам.
Значи ако преди сливите са стрували левче килото , пък крушите 1,50 и не си имала пари за круши .. взимаш кило сливи ... сега си посъбрала разликата , цените на плодовете са станали двойни, както сливите така и крушите, но ... на теб какво ти пука. Имаш разликата, продаваш сливите за 2 лева, добавяш я и въимаш крушите за 3 лева.
Важното е, че не си сложила левчето в банката та сега да си е останало левче с 0% та лихвата . Нямаше да имаш за кило круши.

Ама с двойна печалба нищо не си продала. Двойна печалба щеше да е само , ако беше успяла да купиш 2 кг. круши с парите.

Айде стига съм се пънала да обяснявам .

... Айде успех с чакането на гърмежа  Hug

какъв гърмеж. То просто е като вица с двте мутри, които вървяли по витошка и се обзалагали за 100 лв . при всяко кучешко лайно кой ще го изяде. Накрая единия му светнало , че само вървят и лайна ядат ... другия казал ... ама нищо, важно е парите да се въртят.

Та и брокерите трябва нещо да работят.

Лека нощ и весело. Никой не ви е казал да не си управлявате имотите , правете каквото искате . Нали затова живеем . Всеки нещо прави .


# 123
 • София
 • Мнения: 1 952
Ми този път не ти се получи оригиналниченето  Sad
При вас не знам как е, ама аз лично не разбирам от цената на сливите и крушите. А това какво купуваме май само ти не го разбра. Предполагам е същото, което ти искаш да продадеш за да се сдобиеш с безценен имот в София, който по приказките ти е само далечен блян.
И не мога да разбера какъв ти е толкова проблема, че сме продали нещо, което сме купили? И какъв е пробллема, че влагаме парите в нещо подценено, което същевременно носи 5-6% доходност без да си мръднеш пръста...

# 124
 • Мнения: 9 052
???????????? Проблема МИ ? Ъхъ ?
 

# 125
 • Мнения: 296
Терасата от самосебе си няма да падне. Ама ще падне, ако съседът отдолу докато е усвоявал балкона е изкъртил една носеща греда, която е доста важна в голяма част от видовете панелни конструкции в България. А това редовно се случва  Wink
В чужбина е забранено да се слагат печки  и мивки по терасите. Остъкляването е замислено да бъде еднакво за всички  и им се прави отстъпка, ако си остъклят балкона като съседите, по същия начин си сменят и дограмата - излиза им по евтино да се включат в една поръчка на едро за целия вход, отколкото сами да си сменят. Саниране на отделни апартаменти просто няма. Или целия блок, или никой. И така рано или късно, блокът решава да посъбере някой лев. Ако някой задлъжнее към фирмите-Управители на вход, правят писмено гласуване на дръгите съкооператори и фирмата настрочва търг на апартаментите на неплатилите.  За панелите се грижат, като сменят цялостно инсталациите (вода, тоалетна, газ), дори за парното се мисли - как да не ги цица тяхната топлофикация, правят се локални котлета, или станция за 2 блока, за да не се губи топлина в междублоковите пространства. Отделно преди санирането години наред периодично се оправят фугите на целия блок. 
Такава поддръжка е необходима, за да се удължи живота на панел.
Моят съвет е да не се инвестира в сегашните български панели.

# 126
 • Мнения: 214
Като тръгне да се вдига се вдига здраво, като тръгне да пада пада също значително. И това си е от нашия манталитет. "Тръгнаха цените нагоре, давай да купуваме докато имаме все още шанс. Вадете бурканите с парите." Или другия момент. "Давай да го махаме тоя апартамент, че след година и толкова няма да можем да му вземем." Да усетиш ниската и високата точка си е нюх, риск, усет. Да намериш подценен имот който да си вдигне цената си е талант.
Това с европейските ценови равнища в каква връзка? Абсолютни стойности ли гледаме или спрямо средната заплата/пенсия. Изводите ще бъдат коренно различни.
Доста нови сгради започнаха да се строят напролет ми се струва, че ще има интересни предложения.

# 127
 • Мнения: 377
...
В чужбина е забранено да се слагат печки  и мивки по терасите. Остъкляването е замислено да бъде еднакво за всички  и им се прави отстъпка, ако си остъклят балкона като съседите
...
За коя чужбина става въпрс?

# 128
 • София
 • Мнения: 1 952
Ми че то и в България е забранено остъкляването на балкони,санирането на парче, дори слагането на климатици на външна фасада, която е обща собственост без разрешение за строеж. Ама са прави масово и дори политиците говорят за момента на "търпимост". И да, дори "държавното саниране за 4 млрд" е просто лепене на стиропор и боядисване на мазилка. И май четох, че излизало средно по 15к на апартамент пари от държавата, които са взети от всички да се дадат на избрани други за некачествена дейност, за да може да се окраде повече чрез свързани фирми  Sunglasses

# 129
 • Мнения: 81

Доста нови сгради започнаха да се строят напролет ми се струва, че ще има интересни предложения.
[/quote]

Повечето ново строителство е продадено още преди дупка...остава предложения от обезщетени бивши  собсвеници...

# 130
 • Мнения: 296

Доста нови сгради започнаха да се строят напролет ми се струва, че ще има интересни предложения.

Повечето ново строителство е продадено още преди дупка...остава предложения от обезщетени бивши  собсвеници...
[/quote]
Как вървят % обезщетение срещу строителство?

# 131
 • Мнения: 81
Около-30-40%.

# 132
 • Мнения: 214

Доста нови сгради започнаха да се строят напролет ми се струва, че ще има интересни предложения.

Повечето ново строителство е продадено още преди дупка...остава предложения от обезщетени бивши  собсвеници...
[/quote]

Интересно до кога ще се изкупува на зелено? Айде от КТБ се изсипаха едни 4 милиарда. От нисколихвените (за момента!) заеми също се изсипват доста пари. Обаче голямо строене, голямо чудо.