Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 дек. 2017, 09:19 ч.

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 31

 • 72 175
 • 763
 •   1
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 1 964
Щом проектът ви е минал не го променяйте. Това си е обикновена тухлена стена и можете са я зидаде където си искате. Шайба )стоманобетонна носеща стена) е пунктираната стена над заградената от вас. Нея няма как да я пипате.
Защо трябва да си намалявате хола, за да разширявате коридора? 1.30 е напълно достатъчно  Wink

Едит: още един съвет - отворете трапезарията и кухненския бокс. Сега с тези стени и врати навсякъде затваряте къщата, губите страшно много полезно пространство. На картинка ще ви е ОК, но после ще е много затворено и непрактично.

# 46
 • Русе
 • Мнения: 3 654
Предостатъчен ви е коридора, не ви трябва повече. И без това хола не е огромен, за да му вземате от него. Според мен, разбира се Wink.

# 47
 • Мнения: 11
Ох нямало да има къде да си сложиш обувките, щяло да е като тунел, защото пък е дълго към 7 метра....и на мен сега ми изглежда добре ама той се запъва.....като се измажело още щяло да се стесни....Аз държах да имам врата към кухнята, да не е отворено- като знам каква бъркотия става при мен след готвене..не желая да я виждат гостите.... От хола към трапезарията няма да има врата, а само арка .сега питахме- преправянето по официален начин ще е като да минеш през първоначалния път...

# 48
 • София
 • Мнения: 1 964
Мое мнение, че така холът е доста малък. Не виждам добре цифрите на осите, но на примависта е под 15м2. Трапезарията под 10м2. Мястото за врати отнема ценно свободно пространство. При премахването им ще стане голям кухньохол от над30м2, осветен от три страни. Мястото за кухненски шкафове няма да се изгуби - ще останат само на долен ред под прозорец. Помислете добре сега, че след като иззидате вече ще е късно.
Не виждам и втора тоалетна, а за къща с три спални е меко казано задължително. Дори да не я сложите, направете подготовка  Wink

# 49
 • Мнения: 1 927
Говоря малко наизуст, но по спомен, когато строихме къща, помня, че ни бе казано ако има някакви малки изменения, да се изготви екзекутивна документация за тях и същите, ведно с разрешението за строеж да се занесат за узаконяване накрая. Питайте някой, който е запознат с тези процеси.

# 50
 • Мнения: 1 705
Според мен разпределението на Светличка - кухня, трапезария, дневна ми харесва.
Не си падам по т.нар американски дневни, където има огромен отворен тракт. Първо, трудно се отоплява, второ наистина не е красиво да се гледа кухнята от гостите докато са на вечеря и трето децата правят ужасно много поразии, когато не им е затворена кухнята.

Обаче втора баня си е задължителна.
По отношение на коридора - нашият е 1,5 м и даже ми се струва тесен. При 7 м дължина наистина ще прилича на тунел.

# 51
 • Мнения: 103
Може да се премести стената и без да се нанася в екзекутивната документация - никой няма да дойде да ви мери помещенията. Но има голяма вероятност над този зид да има греда, и тя да увисне в коридора. Вижте си конструктивния чертеж.

# 52
 • Мнения: 11
Ами убедих се вече ,че с мъж на глава не се излиза...едва удържах да не ми резне верандата отзад и най-хубавата ми спалня с дрешника...Просто беше непреклонен за 2ро мокро....аз грешката, че няма си я знам....И може би ще си блъскам след време главата... за коридора ще питам техническия- ако тя се съгласи негласно леко да изместим....Благодаря за мненията Ви

Да и мъжа за гредите и основите се замисли..та това малко го разубеди за момента....

Последна редакция: ср, 10 яну 2018, 16:07 от светли4ка

# 53
 • Мнения: 1 446
Ами убедих се вече ,че с мъж на глава не се излиза...едва удържах да не ми резне верандата отзад и най-хубавата ми спалня с дрешника...Просто беше непреклонен за 2ро мокро....аз грешката, че няма си я знам....И може би ще си блъскам след време главата... за коридора ще питам техническия- ако тя се съгласи негласно леко да изместим....Благодаря за мненията Ви

Да и мъжа за гредите се замисли..та това малко го разубеди за момента....

Гредата не е проблем, дори и да има, има вариант да се направи обратна, с окачвачи, стига отгоре да позволява...

Принципно всеки си знае, но щом питате, ще ви кажа откровено - с повече мисъл би могло да подходи архитекта Ви при планиранетоо на вътрешното пространство. За спалните и сервизните  е безспорно, но и за коридора - принципно 7 метра си е безумие, прав тунел...  Има добри други решения, но ако на вас си ви харесва, все едно не съм казал нищо.
Подобно и с преграждането на кухнята и трапезарията...
Вие си знаете.
На въпроса - начинът е екзекутиви, за несъществените промени.
Но предвид факта, че къщите се узаконяват със снимки и то на фасадите, никой няма да ви иска тези неща. Това са вътрешни преградни стени. Ако е шайба е друго, тогава и екзекутив не върши работа, директно се отива на промяна.
Говорете с архитекта, той трябва да е наясно с нещата, макар че има опасност да Ви ибясни как е супер важно и да Ви одруса за препроектирането, отделно внасяне наново на документите и т.н.
Не се разправяйте...

# 54
 • Мнения: 1 927
Малее, мъжка му работа! Освен ако няма някакви основателни доводи /безопасност и пр./, айде, да не се мешат много много, ако може Simple Smile

# 55
 • Мнения: 11
Аз за моя мъж говоря, че беше непреклонен за втора баня или пък тоалетна и му е излишна 3та спалня .... Embarassed Относно архитекта- човека бе изпълнителен спрямо желанията ни, но сега каза, че ако искаме промени трябва наново да минем по пътя, както по-горе писах....Убедих се, че човек си открива грешките в процеса след одобрението- като започнеш майстори, материали  и т.н за жалост поглеждаш от друг ъгъл...особено финансово Joy

# 56
 • Мнения: 1 705
Светли4ка не знам колко членно е семейството ви, но според мен за едно 4 чл сем две бани са си абсолютно задължителни. Сутрин всеки се оправя спокойно за работа, аз даже съжалявам че не направихме трета баня и още една спалня. Имаме три.
Според мен и коридора наистина е твърде дълъг и тесен.
Седнете и обмислете пак проекта, по-добре да го преправите отколкото после да съжалявате.

# 57
 • sofia
 • Мнения: 6 500
Две бани може да не са задължителни, но две тоалетни - да!

# 58
 • София
 • Мнения: 1 964
Пак ви казвам да помислите за функционалността - имате 120м2 РЗП, а холът ви е 15м2 и имате една тоалетна и 10 интериорни врати, отделно другите. Ще загубите 15м2 само в място за отваряне на тези врати.

# 59
 • София
 • Мнения: 2 211
Пак ви казвам да помислите за функционалността - имате 120м2 РЗП, а холът ви е 15м2 и имате една тоалетна и 10 интериорни врати, отделно другите. Ще загубите 15м2 само в място за отваряне на тези врати.
Подкрепям.
Дори по съвременните тенденции към родителската спалня се прави собствена баня.

Общи условия

Активация на акаунт