Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 ян. 2018, 15:28 ч.

Прахосмукачка - робот - 14-та тема

 • 81 747
 • 741
 •   2
Отговори

Анкета

Коя марка робот притежавате?

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

 • Русе
 • Мнения: 4 801
Добре дошли в  темата за нашите незаменими помощници -
прахосмукачките роботи  Hug

Предишните теми: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,
 8, 10, 11
13


Има няколко вида роботи на пазара:

- само засмукват  - това са нормалните прахосмукачки робот.
Метод на работа: Задавате програма, отложен старт или не, и пускате. Роботът сканира помещенията и сам определя кога, къде и как да почисти. Преминава през преходни лайсни. Може да ви се стори че не е доизчистил в дадена стая но роботите помнят и се връщат после. Ако й свърши батерията се връща да зареди и после започва да чисти от  същото място на което е спряла. След като изчисти изцяло, сама се прибира на док станцията. Трябва да стои постоянно там включена. Корпусът се почиства  с влажна кърпа, четките със инструмента от комплекта.
Първото зареждане да е 16 часа но погледнете в инструкциите. Пълният капацитет на батерията се достига след няколко зареждания.
Марки много: Румба на Irobot, Navibot на Самсунг, LG, Neato, Ecovacs, както и още много. Тези са най-популярните в БГ.
Навлизат вече и китайски роботи у нас.


- сухо и мокро почистване с моп.  Braava е най-популярният модел на нашия пазар. Не засмуква а събира боклука на сух или мокър моп. Не преминава през прагове и лайсни.

- само за миене. Скуба - засмуква само водата с която мие. Няма моп и не може да служи като прахосмукачка. Не преминава през прагове и лайсни.

- робот за прозорци стени- Hobot на Irobot

- косачка робот

- Комбинирана
- смуче и мие с моп. SUZUKA . Има потребителки с този робот и за момента коментарите са положителни. Някой от моделите на LG също имат  моп но той е за сухо почистване (събиране на остатъчни боклуци)Кой модел да избера:

След прочетеното по-горе вече трябва да ви е ясно какъв робот искате, или колко  Mr. Green Параметрите на обикновените прахосмукачки робот са почти еднакви.Най-важните неща с което трябва да се съобразите е различната височина при марките и колко площ почиства с един заряд. Има по-високи и по-ниски роботи, както и такива които покриват различна площ.
Базовите модели покриват по-малка площ.
Роботите с моп не се качват на килими.
Засега най-тихи се оказват LG, а Румба – най-шумна.
Засега не се чу оплакване от робот отказваш да чисти тъмен под. Трите водещи марки се справят доста добре и с почистването на килими.

Екстрите:
- 1 или 2 странични четки
- отложен старт
- виртуална стена (ограничава робота в определена зона (стая) и не го пуска извън нея) или навигатор (позволява на робота да напусне зоната/стаята само след като е почистил на 100%) ). Новите модели нямат такива стени и навигатори, както и не всички марки имат.
- дистанционно
- мобилно приложение


Програмите с които идват роботите не би трябвало да са чак толкова важни заради простият факт че все пак някой чисти место вас и го прави когато Ви няма. Дали ще обикаля на квадратчета, кръгчета или спирали според мен е все тая. Важното е после да е чисто.
Едно от най-задължителните неща в един робот е средната четка. Страничните са в плюс
Засега най-купувани и с най-малко оплaквания в темите са Румба, LG и Nеato.
Преди закупуване проверете цената и на консумативите. Цената на оригинална батерия на Irobot е 120 лв. Намират се неоригинални в Амазон за 30 евро. Подменят се също четките и филтъра, като няма строго фиксирано време на което се сменят.

Обяснение на Renydent за разликата между Брава и прахосмукачките с моп
Скрит текст:
Не знам и как да обясня ,че Брава няма нищо общо с мокрия моп на роботите 2 в 1.При Брава има натиск и се движи напред -назад имитирайки ръчното миене с моп. Докато другите роботи вървят и мопа върви след тях т.е. няма търкане.Освен това ако не е пуснат робота  първо/без моп/,ефекта на замазването ще е пълен.Освен това робота ако мине по мокрото преди да е изсъхнало четките се овлажняват и събирането на прах после е неефективно.


Сравнителна таблица на роботи Румба

Още една таблица за Roomba
http://www.irobot.com/For-the-Home/Vacuuming/Roomba.aspx

Сравнителна таблица на LG

Сравнителна таблица на LG ( на испански)
http://www.lg.com/es/aspirador-robot-hombot

Сравнителна таблица на Neato  
Сайтовете от които купуваме роботи най-често: Само LG имат международна гаранция. Другите марки следва да се върнат към сайта от който са закупени. Myrobotcenter е удовлетворил рекламация на съфорумка, заменяйки дефектният с нов.
Мyrobotcenteр
Irobotbg
Amazon.co.uk
Най-често оферти и намалени  роботи  пускат в испанският Амазон.
http://es.buyvip.com/?tag=bgma024-21#page=d&dept=home&as … ref=qd_dp_ssr_p_6

БГ сайтове за продажба на китайски роботи с местен сервиз

https://brosbg.com/prahosmukachki-c82,0

http://dedal-robot.com/


Мнение за китайски робот Xiaomi Mija
Скрит текст:
Темата за прахосмукачките-роботи ме занимава от години и следях този форум с интерес, но едва наскоро реших, че технологиите са достатъчно напреднали и от няколко дни съм щастлив собственик на Xiaomi Mija. Накратко: отлична покупка, може би най-добрата такава машина в момента. Цялото семейство е изключително доволно.

По-подробно: Машинката чисти със силна тяга, навигацията е наистина интелигентна. Не се блъска в мебелите и даже разпознава много тънки крака и заобикаля висящи листа на растения.Не засмуква кабели. При обхождане на помещенията си съставя карта, която допълва постоянно (в движение сканира препятствията от различни ъгли и научава повече за терена). Това ми е първия такъв робот и не мога да сравня силата на звука с други модели - не е много тиха, но голямата прахосмукачка е по-шумна.
Пуснахме робота без да сме минали предварително с голямата прахосмукачка и събра всичкия видим боклук и доста невидим   - като обем  токова, колкото изважда и човек-чистач. Нямам високи килими, на плочки, паркет, пътеки и нисък килим почисти отлично. Батерията стига за почистване на целия апартамент (около 60м2 чиста площ без мебелите) и повторно пускане, когато вече се изтощи по време на чистенето. Роботът сам си намира базата, ако тръгне от нея. Когато го поставихме ръчно на балкона, почисти, потърси базата и след като не я намери, любезно помоли да го сложим близо до нея. Прочее, говори само на китайски. Съобщава кога започва или продължава да чисти, кога му е пълен контейнера и т.н.

Почиставнето на четките е лесно с приложения инструмент, хепа-филтъра е достъпен и едв ли ще е труден за смяна. Четката не бе събрала косми (в гнездото й има малки четчици, които я предпазват от оплитане), но имаше омотана връвчица. За такива случаи инструментът за почистване има вградено малко ножче.

Апликацията е само на китайски, но роботът отлично работи и без нея (ако не държите да настройвате график на почистването или да го следите през интернет). Качих я само за проба, работи добре, но просто не ни трябва, а иска страшно много информация от телефона - контакти, SMS, акаунти, история и т.н. След тестването я деинсталирах.
Продавачът приложи превод на упътването на английски, кратко и информативно.

Тестове за машината можете да видите на тези линкове: https://m.youtube.com/watch?v=R9kyuV24N70 - разопаковане и маневри на сложен терен
https://m.youtube.com/watch?v=4ISsTV4E33E - почистване на различни повърхности
https://m.youtube.com/watch?v=Gs48LtyMuBg - сравнение с флагмана на Roomba.

В момента на поръчката цената на Aliexpress беше 336 евро с включена доставка по DHL. Разбира се, дължи се и мито (около 3%) и ДДС. Въпреки това, роботчето струва наполовина на марковите машини. Консумативи и батерии се продават в Gearbest, Aliexpress и поне още 3-4 добри китайски онлайн магазина.

Моделът е нов и не знам някой да е опирал до ползването на едногодишната гаранция от производителя (която по принцип изисква изпращане на машината до Китай). Преобладават отзивите за отлична изработка и безпроблемна работа, в т.ч. има и филмчета, на които разглобяват робота и гледат компонентите и качеството на сглобяване. До момента моите впечатления са същите.

Мнение за китайският Ilife 5s
Скрит текст:
Аз да си докладвам, че продължавам да съм доволна от iLife 5s - щъка редовно из къщи, сам се прибира да се зарежда; вече го докара дотам, че да не може да си напълни цялото контейнерче (което с двама човека и четири кучета, които носят кал отвън - косми не ръсят особено - си е цяло постижение). С бърсането с парцала не е така добър: забелязвам, че се губи повече и засяда на места, на които не засяда, ако прахосмуче, а ако не е идеално изсмукал преди това, се затруднява от дребни прашинки (буквално). Но съм възхитена от изпълнението като прахосмукачка и съм доволна.

Мнение за Roomba 980
Скрит текст:
Здравейте, след покупката на Irobot Roomba 980 и нейното подробно тестване в къщи, ето и резултата от него:
 Определено това е първокласен робот който се справя отлично с почистването,  работи методично, безпроблемно открива станцията си, има приложение за него, което е направено лесно и интуитивно. В него може да откриете всичко необходимо, като:
     -състояние на робота и оставащи живот на консумативите
     -седмичен програмата
     -списък на последните 30 поставени му задачи
     -настройка на всички функции на робота и методи на почистване
     -подробно писание за извършената работа с налична карта за всяка задача, почистена площ в кв.м. , време на работа
      дали е посещавала зарядната станция по време на задачата, дали е спирал за пауза
     -технически спорт
В къщи го тествахме доста упорито, преди да го пуснем за първи път, почистих ме със стандартната прахосмукачка, след което той успя да събере още шепа мъх и боклуци.  После оставих децата да направят порядъчно количество боклук по земята от различно естество като трохи, парчета луканка и кашкавал, остатъчни обелки, хартиени изрезки и други. Поставихме за тест и една от двете виртуални стени който са в комплекта към робота. За да го ограничим само в тази стая, резултатът бе отличен, беше събрал всички боклуци, като същевременно му поставяхме и допълнителни трудности като премествахме столове да видим дали ще се обърка. Явно навигацията му е систематична и се актуализира постоянно, тъй като след като засечеше че има преместен стол,той преминаваше отново около него за да го почисти, а на предишното му място се връщаше да почисти отново, разбира се срещаше се и с някое детско краче изпречило се на пътя му, но никога не ги удари. Също ще отбележа че е доста внимателен с мебелите, не се удря в тях, само леко докосваше краката на столовете. Навигацията му е систематична и почиства от стая в стая, случва се да излезе от стаята докато почиства и да отиде в друга, но после се връща и почиства всичко. Когато открие по замърсена част автоматично се връща по няколко пъти за да я почисти добре, работи относително тихо, единствено е по шумен когато превключи на максимална мощност, което се случва когато се качи на килим примерно, но това е с цел по добро почистване. Разбира се и тази функция се управлява от приложението и може да бъде настроена. Ще отбележа че наистина преминава прагчета и не се оплита в кабели, което е доста важно според мен. Лесно и безпроблемно открива станцията си.
  Изводът който мога да направя е че това наистина е един интелигентен робот който се справя доста добре с почистването. Като минус бих добавил че на няма възможност да се управлява през приложението като дистанционно (напред, назад, наляво, надясно), но може би това ще бъде изчистено на по късен етап. Като цяло цената му не е ниска, но пък за сметка на това получавате първокласен робот на реномирани производител с традиции, който се справя отлично с почистването и притежава всички възможни най-нови технологии.

Мнение за ILife V3S
Скрит текст:
Здравейте, искам да споделя моя опит с ILIFE V3S Pro.  
Четох темата и в крайна сметка реших да не скачам на скъпи модели. Поръчката дойде от Германия за една седмица директно при мен, без митница. В комплекта има резервни четки и 2 хепа филтъра.

Преди всичко - по мое мнение това не е прахосмукачка, а метла робот. Ако имате килими няма да ви свърши работа. Вкъщи имаме само твърди подове - паркет и теракот - и робота се справя чудесно! Ползваме го всеки ден вече 10 дена и сме изключително доволни.

Като материали и качество на изработката нямам никакви забележки. Роботът мете добре, има следните режими: отложен старт, почистване на ъглите на стаята, почистване на конкретно място, автоматично се прибира на станцията за зареждане.

По мои наблюдения, за да измете добре стая му трябват толкова минути, колкото квадрата е стаята. Има сензори за стълби и не пада по тях. Справя се добре с препятствия от вида на столове и маси.Крайна оценка: като съотношение цена / качество този робот няма конкуренция - в момента излиза около 240 лв. Предполагам, че на 11 ноември, когато са големите намаления в Китай, цената ще е още по-ниска. Силно препоръчвам този модел Hands Ok HandСравнение между Румба моделите 880 и 980.
Скрит текст:
При 880 има един режим на почистване - почиства хаотично като минава по 100 пъти през едно и също място. Чисти дълго време. Примерно хола ми, който е 38 кв.м го чисти около 40 минути.
980 има три режима на работа - автоматичен (същия като този на 880), Once Cleaning Pass (минава по веднъж през едно място) и Two Cleaning Passes (по два пъти).
980 има и три mode-a - автоматичен (автоматично усилва всмукателната си мощ когато открие замърсена повърхност), Eco-Mode - почиства с ниска мощност през целия цикъл на почистване с цел да удължи времето за почистване и Performance Mode - винаги с най-висока мощност. 980 има опция за почистване на ъглите, която може да бъде изключена. Управлява се изцяло от приложението на телефона, няма дистанционно.
След почистване прави report за колко време е почистила помещението, колко кв метра е почистила и прави карта на почистената площ.
880 има витруални стени, които са и навигатори.
980 има само два вида стени (лъч и кръг) и няма нужда от навигатори. При отворени врати в апартамента го почиства целия и се връща обратно на докинг станцията без да има нужда да бъде навигирана.
И двата модела са предназначение да почистват до 185 кв метра жилищна площ и са с по-дълъг живот на батерията в сравнение с по-ниските серии. Предназначени са за семейства с килими и домашни любимци.
Аз лично очаквах 980 да има повече предимства, които обаче се изразяват основно в дистанционното й управление от телефона, статистики и карти, които има след всеки цикъл на почистване.
В заключение - 880 е перфектен модел и може би малко съжалявам, че просто не си купих една нова батерия, а вместо това взех 980. Не виждам чак толкова много плюсове, които да оправдаят толкова по-високата й цена.
Със сигурност 980 би се харесала много на притежателите на 5, 6 и 7ма серия, но тези с 8ма надали ще намерят големи разлики.

Последна редакция: пт, 23 мар 2018, 10:23 от bubanka

# 1
 • Мнения: 2 588
Благодаря за темата.
Още се ослушвам, оглеждам и чудя откъде да финасирам, но сте ми много полезни. Simple Smile

# 2
 • Varna
 • Мнения: 2 222

 bouquet Hug bouquet за темата.„ Ели!

# 3
 • София
 • Мнения: 2 889
Благодаря за новата тема! bouquet

Да не е гол запис, да ви споделя и да попитам: бях купила резервни четки за моята Румба 621 от някой Амазон.Преди празниците реших да ги сменя и какво ми направи впечатление - четката за космите с много меки иглички.Не твърдя, че не събира косми,но като е така мека, не ми роши килимите и ме дразни.Сега трябва да търся поне една космата четка с твърди влакна, че тази може и бързо да се скапе.
Някой да препоръча хубави резервни четки? Благодаря! bouquet

# 4
 • Мнения: 1 448
Zapis.🎎

# 5
 • Мнения: 557
Присъединявам се към предишното питане. Гуменато четка на румба се развали и трябва да взема нова. В нашия град няма от къде. Мога ли да я поръчам от някъде или в София ако се продават.

# 6
 • Мнения: 3 131
Записвам се и аз. Никой ли няма модел Roomba 680 ?

# 7
 • Мнения: 1 806
Благодаря за темата  bouquet

След дълго чудене поръчах тази http://robots.bg/product-detail/suzuka-proscenic-робот-прахосмукачка/
Очаквам я утре  Grinning
Понеже не знам със какви инструкции ще пристигне ( поръчах от Емаг) има ли някакви първоначални настроики и как е първото пускане? Със заредена батерия ли са или първо се зарежда.
Въобще всякакво инфо ще ми е интересно  newsm78

# 8
 • Мнения: 21
Здравейте! Имам робот LG 64701 Интересувам се дали някой от вас може да ме насочи към молет или голям килим върху който машинката ми ще мкнава със сигурност. Килим имам само в детската стая с Дора и Диего и монава само на някои места, върти се върти и изгасне. Трябва ми за хол, а там ако не минава лошо... моля за мнения Simple Smile

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 4 023
Следя ви за повече инфо на Ксаоми, благодаря за новата тема Hug

# 10
 • Мнения: 403
И аз благодаря за нова тема!

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 2 030
Здравейте! Имам робот LG 64701 Интересувам се дали някой от вас може да ме насочи към молет или голям килим върху който машинката ми ще мкнава със сигурност. Килим имам само в детската стая с Дора и Диего и монава само на някои места, върти се върти и изгасне. Трябва ми за хол, а там ако не минава лошо... моля за мнения Simple Smile
Нямам идея ,аз нямам килими.Но имаше много момичета с килими и никой не се е оплаквал.Аз имам само две мокетени постелки пред двете входни врати/черни са/ ,качва се на тях и ги чисти на турбо режим който сам се включва.Покажи подобен килим да помислим по въпроса

# 12
 • Мнения: 318
Имам Румба от 4 години, 7 серия, но имам желание за нова помощничка и ще ви следя.

# 13
 • София
 • Мнения: 4 100
Благодаря за темата! Чакам с нетърпение нови интересни мнения.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 159
Чета с интререс. Много информация и все полезна. Благодаря момичета  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт