Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 5
Очни прояви при заболявания на щитовидната жлеза
/Тиреоидит на Хашимото/
Автор: д-р Атанас Богоев


Здравейте на всички! Името ми е Атанас, очен лекар съм и пиша статии за здравето на очите! Споделям ви нещо много важно и интересно за връзката на очнит прояви със заболяванията на щитовидната жлеза!

Пълната статия може да прочетете тук: https://goo.gl/NEhi2x

Автоимунния тиреоидит се дели на два основни вида: Базедова болест (протичаща с хипертиреоидизъм - завишени нива на хормоните на щитовидната жлеза) и Тиреоидит на Хашимото (протичащ най-често с хипотироидизъм - понижени нива на хормоните на щитовидната жлеза). И двете заболявания се характеризират с антитела (специални защитни белтъчни вещества в кръвта) които атакуват щитовидната жлеза. Очните заболявания, асоциирани с заболяванията на щитовидната жлеза са по-чести при Базедовата болест (25% от пациентите с това състояние имат някакво очно заболяване), но също така се срещат и при пациентите с Хашимото.

Хашимото - увреждания при липса на лечение?
Добре лекуваният тиреоидит на Хашимото не води до усложнения или промяна в продължителността и качеството на живота. Нелекуваната повишена функция на жлезата (хипертиреоидизъм) води основно до проблеми със сърцето(ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност) и костите (намалена костна плътност - остеопороза, счупвания). Нелекуваната понижена функция (хипотиреоидизъм) ускорява атеросклерозата и води до сърдечно - съдови инциденти. И при двете форми (хипо- и хиперфункция)се срещат оплаквания, свързани със здравето на очите.

Как се лекува тиреоидитът на Хашимото?
Целта на терапията е да нормализира функциите на щитовидната жлеза. Ако е налице намалена функция (хипотиреоидизъм), лечението представлява заместване с естествения хормон Т4 (L-Тироксин) в доза, при която останалите щитовидни хормони в кръвта(ТСХ и свободен Т4) да бъдат нормални. При наличие на повишена функция (хипертиреоидизъм) се провежда кратък курс с вещества, които я подтискат (т. нар. тиреостатици).

В тази статия ще акцентираме над очните прояви при Тиреоидит на Хашимото, тяхните ранни симптоми и лечение:  

1.Сухи очи - обща информация, лечение
2.Тиреоидит - асоциирана орбитопатия - обща информация, превенция, лечение
3.Тъмни кръгове около очите - обща информация, лечение
4. Глаукома - обща информация, модерна диагностика, лечение

Прочти цялата статия тук: https://goo.gl/NEhi2x
Д-р Атанас Богоев

Пишете ми за въпроси!
E-mail: ochnozdrave@gmail.com
Facebook: Можете да зададете въпрос и във Facebook страницата на Очно Здраве [https://goo.gl/yUtUy7]

# 1
  • Мнения: 131
Здравейте ,

намирам статията за интересна. Искам да попитам къде преглеждате?

Поздрави

# 2
  • Мнения: 5
Благодаря Ви за хубавите думи! Писах Ви на лично съобщение.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт