Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 17 909
Аз съм учила на блокова система 5 години в горния курс, изключително удобно е.

# 31
 • София
 • Мнения: 4 174
Питала съм учителката (начален етап, когато още са в една стая и с един учител) защо след като по програма на ден имат 2 часа БЕЛ, не бъде единият път 2 часа български език, следващия ден 2 часа литература. Отговора и беше, че по правилник/наредба нямат право да правят такива блокове.

# 32
 • Мнения: 3 883
За тежките раници обикновено родителите инициират закупуване на шкафчета, ако има място за тях.

Имаше писмо до директорите за действия, знам какви са моите възможности като родител. Това питам. Вече леко ми е писнало да върша работата на отговорните институции.

Разбирам те напълно, но и в двете училища на децата ми действията са инициирани от родители. Вярно, че последно това се случи преди 4 години и не съм в течение със законови  промени в това отношение.

# 33
 • Мнения: 505
В училището на детето са само една смяна. Началните класове са на първи етаж, като от 1-4 клас си ползват една класна стая за часовете + занималнята след обет.
За раниците..намаляване на тежест относително. Носим в понеделник и взимаме в петък, като в раницата прибрани в папки са трите им основни предмета(български, математика, околен свят + несесерите), а всичко останало си има място в училище.
Удобно ми е. Недостатък е, че през седмицата нямам пълен поглед върху уроците и домашните, но пък имаме ел. дневник попълван съвсем редовно и по оценките и отзивите имам добър поглед как се справя в училище.

# 34
 • Русе
 • Мнения: 1 476
Какво ще кажете за заплащането на медицинските бележки, когато дедето е наистина болно, здравно осигурено и бележката е задължителна за извиняване на отсъствията. Не прилича ли това на изнудване/нямаш избор или плащаш или го изпращаш болно на училище.
В момента е пълно с болни деца на училище.

# 35
 • European Union
 • Мнения: 351
Проблемът с тежките раници трудно ще се реши от ръководството или на парче. Блоковете също не са решение, особено за малки ученици. Два нови урока, които детето трябва да научи за следващия път. Втория час на всички вече им е писнало и не внимават. Ако този ден е понеделник, се рискува да имат 6-8 часа по-малко за цялата година (предвид факта, че ако почивните дни са в събота и неделя, не се учи в понеделник). Дори и да не се преподават два нови урока, представяте ли си как смятат децата през втория час в блок по математика - ами никак.
Проблемът просто няма да се реши. Защото решението е в намаляване тежестта на учебниците. По-тънки учебници - по-малко пари - просто няма начин. Освен това децата рядко ползват само учебник. Има още допълнителни 2-3 тетрадки, сборник, атлас, контурни карти, книжка с тестове, книжка с упражнения и т.н и т.н. Ако те отпаднат, това с колко ще намали доходите на издателите?

# 36
 • 1st floor
 • Мнения: 5 762
Какво ще кажете за заплащането на медицинските бележки, когато дедето е наистина болно, здравно осигурено и бележката е задължителна за извиняване на отсъствията. Не прилича ли това на изнудване/нямаш избор или плащаш или го изпращаш болно на училище.
В момента е пълно с болни деца на училище.
Напълно съм съгласна, че това е изнудване. В началото на учебната година синът ми си счупи пръст и от Пирогов ни викаха всеки понеделник за снимка в точно определен час, който се падаше в учебно време, четири или пет поредни седмици. Съответно там не ни даваха бележка, трябвало при личния лекар. Отново безсмислено чакане пред кабинет и загубени още час-час и половина + тази безумна такса!!! Бих приела по-благосклонно да се плаща такса за преглед, от колкото за тази съвсем фиктивна дейност!

# 37
 • Бургас
 • Мнения: 9 713
И кому е нужен всичкия този гланц по учебниците?
Невероятно тежки и луксозни издания.Имам поглед само върху учебниците за 6 ти клас,но не вярвам и останалите да им отстъпват.

# 38
 • Ямбол
 • Мнения: 24 464
Освен гланца, родителите добавят още тежест, като слагат облекла. Моето дете ходи с учебници без облекла. Колкото и докъдето издържат. Изобщо не ме интересува, дали ще се похабят.

# 39
 • софия
 • Мнения: 6 712
Да, бе, родителита пак сме виновни, че възпитаваме отношение към пазене на учебниците. С колко се утежнява чантата от подвързиите? Точно с грамове. Всяка година подвързвам с фолио. Тежестта идва от луксозната хартия, на която се печат учебниците, техния обем и множеството допълнители тетрадки, тетрадчици и помагала, които всеки учител изисква по предмет.

# 40
 • Ямбол
 • Мнения: 24 464
Е, аз възпитавам егоист, който да мисли първо за себе си и след това за вещите.

# 41
 • софия
 • Мнения: 6 712
Кой какво възпитава е въпрос на личен избор и възпитание. Подвързиите на учебниците не са проблем за теглото на ученическите чанти, родителите не са проблем.

# 42
 • Русе
 • Мнения: 9 140
  Ако бях успяла да го науча да подвързва сам учебниците си, щях да го отчета като начин да възпитам нещо си. Ама след като две години ги подвързвах аз и го подканях да се включи, а той изобщо не отрази процеса и не обърна внимание, не намирам смисъл да продължавам подобна дейност. Иначе учебниците му са в доста добра форма и без да са подвързани. И в началиня курс са доста учебниците, помагалата и тетрадките, които се носят и ако ще се подвързват всички, все си е някакво тегло.

# 43
 • Ямбол
 • Мнения: 24 464
Да, след като учебниците са вече факт, може да се помисли за това, което зависи от нас - облекла, тетрадки, моливници, кутии, някои си носят и вода и сокчета и какво ли още не.
Аз изобщо не виждам смисъл да се тъпче на едно място с въпроси - учебниците са тежки. Да, тежки са, те вече са факт.

# 44
 • Мнения: 463
... а и министърът каза, че ябълките и водата в раниците също тежат. Учете си децата и да не ядат и да не пият вода.

Решението е един учебник по предмет, който, както едно време си има всичко и достатъчно упражнения, и изображения, където е необходимо (не безумни картинки около задачите за петокласници по математика ?!?!?). Обаче да е разделен на свитъци - според разделите на съдържанието и децата на практика да носят малка част.
Дори и да доплащаме за тези учебници, то ще е както сега така или иначе не е като да не дадохме 100 лв. за допълнителни помагала. И издателите ще си прибират тяхното, и на децата ще е леко.

Лиляна, подвързването е необходимо освен за друго и затова, че учебниците се връщат. Може да се окаже, че трябва да се купуват нови накрая на годината.
Скрит текст:
Моят се извъди естет Simple Smile. След като имах муза и му ги направих много готини в първи клас. Вече сме пети клас и още си държи на подвързването. Няма я шаренията в чантата му.

Последна редакция: чт, 18 яну 2018, 10:25 от solnichka

Общи условия

Активация на акаунт