Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 150
  • Мнения: 1 323
 Моето дете също се прибра вчера от училище с леко зачервено и болезнено ъчълче на устата и от вътрешната страна на горната устна. Ял е киви на обяд . Thinking

# 151
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 13 938
нашият змей от бебе се зачервява по брадичката, ако му потече сок от домат или плод. и по бузите, когато успяваше да се омаже и там.
мазах с мазно кремче (нещо с невен беше) и минаваше без тежка артилерия.

# 152
  • Мнения: 2 670
Дъщеря ми получава такива зачервявания в ъгълчетата, стават на рани. При едно изследване по друг повод се установи, че има гъбички и от тях са тези ранички. Направете изследвания, не винаги причината е само изсушаване или храна.  Peace

# 153
  • Мнения: 60
Здравейте момичета, моля, за съдействие и предварително се извинявам за дългия пост.
В края на м. Декември ме заболя корема (чувствах болка и подутост в целия корем), след около 2-3 дни, болката премина долу ниско в дясно и изпитвах такава и при движение на крака. Естествено, изпратиха ме по спешност със съмнение за апендицит - пуснаха ми изследвания, имах завишени левкоцити и Ц реактивен протеин, но коремът беше мек, минах и през рентген на коремна област - всичко беше наред.Ходих и на АГ - нищо обезпокоително. Цитонамазка II група, както обикновено - пишеше, че е задоволителна, но ограничена от кръв метапластични клетки (какво е това?) и левкоцити. На следващия ден - резултатите бяха нормални и след няколко дни болката отшумя.. до преди седмица, когато отново ме заболя корема, но само ниско долу, основно в дясно. Междувременно, миналата седмица пуснах и микробиология, със следния резултат - Аеробни и Кандида - не се изолират, левкоцити - малко, лактобацили - изобилие и епителни клетки - много. Болката в момента е по-скоро тъпа и леко придърпваща, от време на време усещам и леко неразположение в десния крак.
Вчера си пуснах ПКК и урина, защото от около 2 седмици вдигам и температура по-скоро вечер (37 - 37.5) и след това внезапно сама си спада.
Резултатите от ПКК са:
WBC (левкоцити - бр.)   8.2    x10^9/L   3.50 - 10.50
LY% (лимфоцити - %)   34.1   %   20.0 - 48.0 (50.0 - 70.0 за деца до 4г.)
MID% (Mo+Eo+Ba)   7.1   %   1.0 - 18.0
GR% (гранулоцити - %)   58.8   %   30.0 - 70.0
LY# (лимфоцити - бр.)   2.8   x10^9/L   1.10 - 3.80 (1.30 - 7.40 за деца до 4г.)
MID# (Mo+Eo+Ba)   0.6   x10^9/L   0.07 - 0.80
GR# (гранулоцити - бр.)   4.8   x10^9/L   1.3 - 7.4
RBC (еритроцити - бр.)   4.75   x10^12/L   M: 4.4 - 5.9; Ж: 3.7 - 5.3
Hgb (хемоглобин)   147   g/L   М: 135 - 180; Ж: 120 - 160
Hct (хематокрит)   0.432   L/L   М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
MCV (ср. обем на еритроцита)   90.9   fL   Възрастни (82.0 - 96.0); Деца (77.0 - 92.0)
MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. )   30.9   pg   Възрастни (27.0 - 33.0); Деца (21.0 - 38.0)
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.)   340   g/ L   300 - 360
RDW (девиация на ерит. р-ие)   12.3   %   11.5 - 14.5
Plt (тромбоцити)   339   x10^9/L   130 - 420
MPV (ср обем на тромбоцита)   10.8   fL   7.5 - 11.0
Pct (тр обем/ общ обем)   0.002   %   0.0 - 0.99
PDW (ширина на тр р-ие)   14.8   fL   9 -17
***** ДКК - мануално   *   *****   ***************
St (Щаб- пръчкоядрен гранулоцит)   0.00      0.00 - 0.06
Sg (сегментоядрен гранулоцит)   0.51      0.40 - 0.70 (0.22 - 0.48 за деца до 4г )
Eo (еозинофилен гранулоцит)   0.06      0.00 - 0.06
Ba (базофилен гранулоцит)   0.00      0.00 - 0.02
Mo (моноцит)   0.02      0.01 - 0.11
Ly (лимфоцит)   0.41      0.20 - 0.48 (0.40 - 0.68 за деца до 4г.)
Pl (плазмоцит)   0.00      0.00 - 0.005

Урина
Забележка: *

УРИНА СЕДИМЕНТ: ЕД. ЛЕВКОЦИТИ ; ЕП. КЛ. ; БАКТЕРИИ.


*
Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности
Урина - Общо химическо и седимент   Профил   *   *
Урина-pH   6.0      
Урина - Относително тегло   1.025      
Урина - белтък   neg [-]      
Урина - глюкоза   neg [-]      
Урина - еритроцити   neg [-]      
Урина - левкоцити   neg [-]   бр/мкл   
Урина - билирубин   neg [-]      
Урина - уробилиноген   0.1 [norm]      
Урина - Нитрити   neg [-]      
Урина - кетони   neg [-]   

C-реактивен Протеин   0.78   mgr/l   < 5

Всичко изглежда прекрасно, каква ли е причината? Какво бихте ме посъветвали? Да направя ли още консултации със специалисти и ако да - с какви?
Сърдечно благодаря!

# 154
  • Мнения: 2 176
Благодаря за отговорите, момичета. За да се обостря на периоди нищо чудно да е алергия към плодове, ще взема да й спра цитрусовите плодове и да видя дали има ефект. И ще я водя на доктор другата седмица.
Нали знаеш,че ензимите на ананаса са много силни и агресивни,и разграждат много лесно протеините?Като нищо може да са се получили микро ранички,и да е прераснало в нещо повече.Трябва да се внимава с този плод,да се хапва по малко Simple Smile

Да, знам, даже съм чувала препоръки след ядене на ананас да се мият зъбите, защото е много киселинен и явно може да увреди и емайла на зъбите.

Това за миенето на зъби след плодове ни го е казвала зъболекарката. А иначе бяха ни дали една диплянка от Хамериканската асоциация на зъболекарите  препоръчват като се ядат плодове ( въобще киселинни неща) да се изчаква 30мин и тогава да се мият зъбите, че емайла бил поразмекнат тогава (това мое лаишко обеснение) и киселината се набивала още повече като тръгнеш да търкаш с четка. Също така ябълка да не се хапе, а да се нарязва (било по-малкото зло за зъбите). Добре ама аз сутрин не знам кога ще потегля за работа, ако и за това чакам 30 мин. Освен на работа да мия зъби.

# 155
  • Пловдив
  • Мнения: 4 009
Анет, моя съвет и да си пуснеш една стерилна урина. След като има бактерии в урината - да се изолират и да се направи антибиограма. Правен ли ти е ехограф на коремни органи? Утре е събота, ако занесеш стерилната урина сутринта, до вторник ще имаш резултати. Но първо трябва да си купиш стерилен контейнер от аптеката. Ако не си правила изследването преди и не знаеш как, драсни едно ЛС.

# 156
  • Мнения: 479
Здравейте!
От 3-4 дни имам силни болки в кръста от ляво. Не мога да преценя дали болките са в кръста или в бъбрека. Болката е постоянна, като затихва и дори изчезва само при определена поза на тялото. Ако е бъбрек не би ли следвало да е постоянна и да не се повлиява от положението на тялото? Нямам странични реакции, като често уриниране или парене. Най-остра е болката при изправяне от седнало положение и при навеждане. Пих Аулин, но не помага. Възможно ли е все пак да е бъбрек? Предстои ми пътуване, а съм, като скована.

# 157
  • Мнения: 241
Здравейте,
от известно време следя една бучка на гърдата, но да си призная последните две години не съм ходила и понеже беше мъничка, буквално я бях забравила.
Сега, обаче, размерът и е доста голям, до степен отново да се притесня и да ми се прииска да изхвърча веднага на лекар. Не си спомням, обаче, кога беше хубаво да се отиде - преди или след цикъл? В момента съм по средата и се чудя дя отида ли още в Понеделник или да изчакам.

# 158
  • Мнения: 1 556
Здравейте!
От 3-4 дни имам силни болки в кръста от ляво. Не мога да преценя дали болките са в кръста или в бъбрека. Болката е постоянна, като затихва и дори изчезва само при определена поза на тялото. Ако е бъбрек не би ли следвало да е постоянна и да не се повлиява от положението на тялото? Нямам странични реакции, като често уриниране или парене. Най-остра е болката при изправяне от седнало положение и при навеждане. Пих Аулин, но не помага. Възможно ли е все пак да е бъбрек? Предстои ми пътуване, а съм, като скована.
Пий Но-шпа и Бускулизин.Може и бъбрек да е .

# 159
  • Мнения: 8 469
Ако е при навеждане баш кръста е.

# 160
  • Пловдив
  • Мнения: 4 009
Здравейте,
от известно време следя една бучка на гърдата, но да си призная последните две години не съм ходила и понеже беше мъничка, буквално я бях забравила.
Сега, обаче, размерът и е доста голям, до степен отново да се притесня и да ми се прииска да изхвърча веднага на лекар. Не си спомням, обаче, кога беше хубаво да се отиде - преди или след цикъл? В момента съм по средата и се чудя дя отида ли още в Понеделник или да изчакам.
Въобще недей да чакаш. В понеделник още вземи направление от ЛЛ и отиди на мамограф.
Не искам да те плаша. Майка ми в сряда си напипа бучката в гърдата, следващата седмица във вторник я оперираха. Лекарите казаха, че много бързо и адекватно сме реагирали. Стискам палци да мине всичко добре, но колкото е по-млад човек, толкова по-бързо и буйно се развиват тези процеси. Дано се окаже, че е някаква киста или друго, безобидно образувание. Стискам палци.

# 161
  • Мнения: 241
Аз съм диагностицирана с фиброзна кистоза преди 4 години. Две години следях редовно, но на мамограф не са ме пращали. Ходя при гръден хирург и онколог. 
Изведнъж размерът се увеличи около 3 пъти, по мое мнение .Може и да не е било много изведнъж де.
Ще взема да отида наистина в понеделник.

# 162
  • Пловдив
  • Мнения: 4 009
Отиди, ще ти е по-спокойно като си наясно какво се случва.

# 163
  • Мнения: 241
Малко извън темата, но ме е страх да ходя на лекар, защото имам фобия от лоши диагнози. Все си мисля, че ако отида ще ме диагностицират с нещо лошо, а ако не отида ще съм си добре, за това постоянно отлагам.
Ще взема да споделя с ММ, тогава няма да ме остави на мира докато не отида.
Разумен човек съм и осъзнавам, че това е много тъпо, но страхът ме вцепенява и отлагам. Ето сега се надъхвам и решавам, че ще отида още в Понеделник, но вътрешно си знам, че ще си намеря няколко причини да не го направя.

# 164
  • Пловдив
  • Мнения: 4 009
Не е тук мястото за това, но имах колежка която все отлагаше. Когато събра сили и кураж беше прекалено късно. Спирам.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт