Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 ян. 2018, 12:21 ч.

ИТАЛИАНСКА кухня

  • 48 338
  • 571
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 716
И какво стана сега, няма предложения за оригинални италиански рецепти.
При това положение цялата полемика до тук си е безсмислена.

# 16
  • MI
  • Мнения: 9 278
Е, имам и други задачи освен форума все пак. Simple Smile

За различията, по на юг е пп-лека кухнята като цяло. Всичката паста с яйца идва от Емилия-Романия (Болоня) и в частност всички варианти на пълнена паста. Страхотни рецепти, но на мен не ми понася - тежка е. Венето пък имат много рибни рецепти интерени. Генуа са известни с босилека и пинолите - бедни продукти, поне са били, известни са че са много стиснати. Grinning Ломбардия е била доста бедна преди, на мен лично въобще не ми допадат особуко, зелето и т.н. Лацио има интересни режцепти, както и Тоскана, но признавам че знам много малко.  Югът е бил доста време една държава , богата при това, със столица Неапол и за малко Палермо. Голяма част от пастата, пицата, всички известни рецепти за десерти без тирамисуто са от там. Най-богата и с най-сложни рецепти е неаполитанската кухня, имат невероятни рецепти, много от които са смес от френски рецепти и местни традиции - много време френски готвачи са работили в богатите семейства там. На второ място е Сицилия, но там най-хубави са сладките неща, в които се вижда и арабското влияние. Солените са много по-прости. В Калабрия всичко в люто, наистина всичко. Пулия има интересни неща, но не е много различна от кухнята в Кампания (Неапол).
Утре ще сложа някоя рецепта , че сега нямам повече време, но кажете поне какво - паста, месо, риба, зеленчук, сладко?

# 17
  • Мнения: 16 223
Всичко!  Laughing

# 18
  • Мнения: 716
И аз се присъединявам ,от всичко изброено по малко, моля! Stuck Out Tongue Winking Eye

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 8 981
Аз ще съм благодарна за хубава рецепта за тирамису и някаква рецепта за спагети без домати. Както и за брускети, че намерих 10 варианта, които много си противоречат.

# 20
# 21
  • Мнения: 538
От италианската кухня най ценя специалитетите с морски дарове - страхотна вкусотия, както и вегетарианските. Бяхме в Сицилия и останах очарована от всякакви рибни и мидени ястия. Предполагам има значение и качеството на продуктите, а и мястото, където се творят. Слънцето и морският бриз придават допълнително свеж вкус и аромат на море.
Джейми Оливър има много добри рецепти на пици и паста.

# 22
  • MI
  • Мнения: 9 278
Добро утро Simple Smile Най-големият проблем с италианските рецепти е, че най-важното нещо са качествените продукти, а някои от тях трудно се намират извън Италия. Особено със зеленчуците е голям проблем, нямам идея защо не ги гледат в България при условие, че повечето от тях са идеални за нашия климат. В момента например има артишок, чиме ди рапа (вид малки броколи, на което се ядат и листата, много дълги стъбла), фенхел. Кажете ако някое от тези неща се намира сравнително лесно в София за да дам рецепта, която е актуална за сезона, че в родния ми град такива екзотики нЕма, най-много фенхел понякога.

Ето една от любимите ми рецепти за паста без домати - с тиквички и скариди. Трябва ви къса паста - пенне от по-късите или някоя  нагъната, защото събират повече от соса в гънките. Не знам разбра ли се както обясних, но със сигурност не трябва да е от рода на спагети или тези с яйца. За соса ви трябват скаридки, по възможност пресни, 2-3 триквички, 1-2 скилидки чесън, зехтин, бяло вино, по желание люта чушка.
В един тиган сложете зехтина и цели обелени леко натиснати скилидките чесън и изчакайте да станат златисти от всички страни, след което ги махнете и сложете изчистените скариди. За минутка-две ги запържете и после сложете половин чаша бяло вино, само внимавайте да е достатъчно добро за да не развали вкуса на соса. Като се изпари алкохола, извадете скаридите и ги сложете настрани. Сложете нарязаните на кубчета тиквички и гответе докато не омекне добре. Междувременно сложете тенджерата с вода за пастата и като заври сложете сол и самата паста. Ако тиквичките са много сухи, сложете черпак вода от пастата. Когато са готови, вземете пасатора и пасирайте тиквичките (може и да не го правите, но така става точно като сос) и добавете скаридите. Регулирайте на гъстота, защото ще извадим 2 минути по-рано пастата и ще я сложим в соса за да се досвари. Т.е.  ако е много гъсто сложете от водата на пастата. Важно е да слагате от тази вода, а не от чешмата, защото в нея се е отделило нишесте от пастата и ще направи по-кремообразен соса. Прецедете пастата и веднага я сложете в соса, довършете още 2 минути на котлона. Накрая резултатът трябва да е достатъчно сух, т.е. не трябва да плува в соса пастата,нещо такова трябва да се получи:

# 23
  • MI
  • Мнения: 9 278
За брускетите, най-важното е да намериш добър хляб, не от всеки ще станат добре. Да кажем че старият селски хляб, който отдавна не съм виждала, би бил добър. Нещо подобно трябва да е:
Скрит текст:
Не се използва пресен, а стар хляб. Хлябът се припича на тиган/скара/фурна (на тиган ми харесва най-много), после се натърква със скилидка чесън и се слага зехтин. Разбира се, и зехтинът трябва да е добър, защото е един от основните продукти. За след това има много варианти, но най-класическият е с парченца домати или от малките доматки, разрязани на две, малко сол и риган и сте готови. Може да се сложи и малко аншоа, но гледам че продават някаква от сардини - не е същото, трябва да е от хамсия и по възможност да е в зехтин, а не в слънчогледово олио. Нарязвате на малки парченца и слагате по малко на всяка брускетта. Тези най-простите са страхотни с малко хубава моцарела, а ако е и биволска, ога само това да ям лятото.

Поясненията за продуктите ги правя не от някакъв снобизъм, а защото дори малка промяна дава голяма разлика в крайния резултат. Нормално, защото в крайна сметка рецептите са много прости и всяка малка промяна си личи веднага. Казват, че най-простите рецепти се готвят най-трудно, защото всяка малка грешка веднага се вижда.

После ще сложа някоя рецепта за риба, както и тирамисуто, че сега трябва да бягам. Кажете ако се сетите за някоя конкретна рецепта.

# 24
  • Русе, България
  • Мнения: 1 227
nelig, чудесни мнения - и двете рецепти, и обясненията за регионалните специфики в италианската кухня. Благодаря!

Аз веща в тънкостите не съм; в Италия съм била два пъти, първия път беше "транзитно" и тогава за обяд се задоволихме с някакви доста тривиални неща, а за десерт - разбира се - джелато! Втория път, на екскурзия в Рим, подходихме по-отговорно. И мисля, че със съпруга ми намерихме една много "наша" храна, с много любима наша съставка и... това е любов!

Trippa alla Romana (Шкембе по римски)
Рецептата на сп. "Меню" е тази, по която се водя, когато у дома искаме да си припомним незабравимото пътуване в Рим. Ако обичате шкембе, задължително опитайте рецептата. Ако никога не се яли, но сте любопитни, със сигурност това е една отлична рецепта, която да ви въведе в консумацията на този субпродукт. А пък ако си мислите, че не обичате шкембе и не бихте го яли, все пак й дайте шанс с идеята, че това е една древна италианска рецепта и нещо различно от паста, пица или морски дарове, с които традиционно свързваме тази кухня.
Много важно - наистина без панчета и пекорино романо не се получава така, както трябва да бъде. И докато пекорино се намира из Била и Кауфланд, панчетата се оказа трудно изпълнима задача (поне в Русе) и единственото, което досега съм открила за подходящо, е пушени свински бузи, продавани във вакуумирана опаковка в Метро. Ако ви попадне продукт, продаван като "панчета", опитайте.
Не пропускайте селърито (с обикновена целина - нъц!), нито моркова или джоджена. Според това, дали ползвате купешка доматена паста, консервирани домати или домашни домати от буркан, сосът може да се получи с различна гъстота, но все пак по-голямата течност трябва да поизври и да бъде посгъстен. У дома в крайна сметка харесваме да има малко сос за утопяване на къшейчета хляб, но това е въпрос на вкус.
Да ви е сладко!

# 25
  • София
  • Мнения: 4 641
Обожавам италианската кухня. Много е вкусна, но също така е и много калорична. Как пазят фигура италианските дами се чудя, ако си похапват все такива вкусни неща?
Записвам се с надеждата, че ще има и диетични вкусотии в тая тема.

# 26
  • Мнения: 1 691
Давам рецепта за тирамису - абсолютно оригинална е, от готварска книга, направена от сдружение за развитие на Тревизо. Подариха ми я, когато обикаляхме из района преди няколко месеца.
(едно бистро в Тревизо се слави като изобретател на тирамису, макар че има много предположения за първообраз в други рецепти)

6 жълтъка
250 гр захар
500 гр маскарпоне (да е най-хубавото, което намерите, по възможност от северната част)
30 бишкоти Савоярди
леко подсладено кафе (аз го правя с неподсладено)
горчиво какао

Жълтъците се разбиват до бяло със захарта и се прибавя внимателно маскарпонето, до получаване на еднородна кремообразна смес.

Кафето се излива в дълбока чиния и бишкотите се топват в него непосредствено преди подреждане. Пласт крем, топват се бишкоти и веднага върху крема. После пак крем, бишкоти и накрая се завършва с крем. Точно преди сервиране се поръсва с горчивото какао на прах.

Заб. Хубаво е да престои на студено поне няколко часа. Най-вкусно е след около 24 часа престой, при повече става малко опасно заради жълтъците. Яйцата е добре да се измият със сода или оцет преди ползване. Алкохол в рецептата няма, вероятно е добавен по-късно.

За кафе ползвам такова от италианска (кубинска) кафеварка. Трябва да е качествено. Според най-запалените сладкари тирамису трябва да се сипва и да не може да се реже, защото е меко и напоено с крем и кафе. За по-удобно го правя в отделни широки чаши или малки купички.

# 27
  • MI
  • Мнения: 9 278
Пижамка, аз още не съм се престрашила да опитам шкембе, защото и нашето не обичам много, но ме изкушаваш. Simple Smile

Весела, благодаря ти че ми спести тирамисуто. Simple Smile Отгоре вместо с кафе може да се поръси и с горчиво какао, ако не искате толкова много кофеин да поемете. Някои слагат 50:50 описания крем и разбита сметана, защото става по-леко, но класическата рецепта си е по-добре.
Като излязат ягодите може да пробвате варианта без кафе, пасират се ягодите и се топят в тях савоярдите, а отгоре се нареждат нарязани на парченца ягоди. Много е вкусно.С малко Марсала в крема пък става разкошно, пробвайте. Само че наистина малко, защото иначе ще се разводни и ще се усеща прекалено много вкуса.

Обожавам италианската кухня. Много е вкусна, но също така е и много калорична. Как пазят фигура италианските дами се чудя, ако си похапват все такива вкусни неща?
Записвам се с надеждата, че ще има и диетични вкусотии в тая тема.
Всъщност повечето рецепти не са калорични, виж например тази която сложих горе - колко калории има? Simple Smile А засища наистина много. Пастата се прави от твърда пшеница и особено ако е ал денте се приема много по-добре от организма от белия хляб и се надебелява много по-малко. Всъщност почти никога не се слага сметана, сирена и т.н., най-много отгоре да се поръси с пармиджано/пекорино (никога ако е с риба). Така че в крайна сметка те засища, а не поемаш много калории.

# 28
  • Germany
  • Мнения: 845
Добро утро Simple Smile Най-големият проблем с италианските рецепти е, че най-важното нещо са качествените продукти, а някои от тях трудно се намират извън Италия.

Напълно съгласна съм с теб, особено за качеството на продуктите.
Аз също обичам много италианската кухня, често пътуваме до Италия и храната е една от многото причини. Съответно вкъщи си интерпретираме много рецепти. Когато, обаче, разказвам на един колега италианец (от Неапол) как точно ги приготвяме, в повечето случаи не само, че не е съгласен, ами и направо се ядосва. И той разказва, че няма една рецепта, която да се приготвя еднакво навсякъде, но има основни правила, които не се нарушават.

# 29
  • MI
  • Мнения: 9 278
Аз на родителите ми съм обещала да им донеса някои семена, поне да има разнообразие особено ранна пролет и зима. Някои растения не искат особена грижа, като артишок, чиме ди рапа, аспержи - нито поливане, нито нищо. Поне в София продават ли артишок някъде вече? Преди като бях там не съм виждала, но мина доста време вече...

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт