Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 31 ян. 2018, 12:21 ч.

ИТАЛИАНСКА кухня

  • 40 717
  • 525
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 492
С какао си се поръсва само Simple Smile С кафе се топят бишкотите. С ягоди съм пробвала, но бях правила някакво съчетание пак кафе, ягоди, без какао, стана много хубаво, ама забравих вече как беше Simple Smile

В Италия никога не съм попадала на тежка паста - със сметана, месо и много продукти. За панчета - на 17 февруари ще сме на фестивал на банатски българи (ако ви интересува, пишете, ще разкажа), които правят традиционни свински специалитети. Мисля, че тяхната сланинка, изразяна с парчета месо, може би е много близка до панчетата.

Зад Радисън, на Аксаков, има един италиански магазин, в който май продават истинска панчета. Не знам обаче какви са цените, че там слагат доста висока надценка. Фенел се продава вече в много вериги, в Билла съм виждала.

Моля ви, не гответе по Джейми Оливър, това неговото е някаква лаишка смесица и пълно непознаване на основни продукти.

# 31
  • MI
  • Мнения: 8 878
Има вариант с кафе отгоре, много е вкусно но после сърцето излиза. Grinning Тирамисуто е като лазанята - има една много известна рецепта и още 10на варианта според региона. Но да, измислено е във Венето (спорят по въпроса, но да кажем че е най-вероятния вариант). Всъщност това не е точно традиционна рецепта, защото е на най-много 70 години...

Фенел на мен само на салата ми харесва, не обичам анасоновия привкус като се сготви. Но правят крем супи и огретен с него. На салата само с лимон, зехтин, сол и чер пипер е страхотно, помага много за храносмилане. Прави се дресинг от горните съставки, залива се и готово. Само нарежете на много тънки резенчета,

# 32
  • Мнения: 1 130
Да се включа с няколко "мои" италиански рецепти. ММ е италианец и се уча предимно от свекърва ми, но не съм гледала из книгите, та затова им казвам "мои"

Брускети с чери домати (любимите на цялото семейство)

Нарязвам много чери домати в една купичка, накъсвам вътре пресен босилек, добавям мааалко сол и обилно зехтин. Намачквам с вилица сместта, за да си пуснат доматите соса и оставям извън хладилника на стайна температура за около 15-20 мин.

През това време, нарязвам хляб на филийки и ги нареждам в тава. Слагам тавата да се запече хлябът. Отрязвам една голяма скилидка чесън на две и когато изкарам топлите препечени филийки от фурната, намазвам всяка поотделно с чесъна.

После редя в голяма чиния и с лъжица слагам доматите отгоре. Обилно посипвам накрая със соса от доматите.

Паста с гъби и масло (свеки и ММ предпочитат със зехтин, но на мен ми е по-ароматна с масло). Използвам дълга паста (спагети или талиателе)

Задушавам гъбите с масло, добавям малко чили, за който обича, може и съвсеем малко бяло вино. Сервирам с поръсен пресен магданоз и задължителния пармезан.

Паста с пушена сьомга Става и с къса и с дълга паста, но най-често използвам фарфале.

Задушавам лук (аз предпочитам пресен) и добавям накъсани парченца пушена сьомга. Добавям една кафяна чашка бяло вино и малко вода. Този сос става малко сух, затова винаги си отделям от солената вода, в която ври пастата, за да мога да добавя при нужда, когато бъркам.

Сервирам с наръсен пресен магданоз.


Сега се сещам само за тези. Ще се върна да ви изчета.

# 33
  • MI
  • Мнения: 8 878
Сноуче, тази с гъбите е класика, по-точно с манатарки и талиателе. Ако ползваш манатарки няма да имаш нужда от масло. Пробвай, става много ароматно. Иначе нищо повече не се слага, точно зехтин, чесън, манатарки и накрая пресен магданоз. Ако нямаш пресни, може и със сушени, просто ги накисни с вода за 10на минути и после като с пресните.

# 34
  • София
  • Мнения: 367
Може ли рецепта за домашна паста. Колко е правилното съотношението на бяло брашно и брашно от твърда пшеница. Бихте ли споделили начин на  оформяне на къса паста. Много ми хареса рецептата с тиквички и бих искала да си направя и паста за нея.

# 35
  • MI
  • Мнения: 8 878
Може ли рецепта за домашна паста. Колко е правилното съотношението на бяло брашно и брашно от твърда пшеница. Бихте ли споделили начин на  оформяне на къса паста. Много ми хареса рецептата с тиквички и бих искала да си направя и паста за нея.
Само твърда пшеница се слага. Има 2 варианта - с яйца или вода. За яйцата 1 яйце (средно) на 100 гр. брашно. За водата не мога да ти кажа, слагай по съвсем малко докато стане не много меко тесто, леко твърдо. Аз обаче съм много нетърпелива и не ми стигат нервите да правя паста , различна от листове за лазаня и талиателе, че само се реже, иначе разстилането не ми тежи. Специално за пенне и други подобни ти трябва едно желязо по което се нагъва, по-добре си купи готова паста. Гледам че има и свястна, в Кауфланд видях Молизана - препоръчвам я. Много по-добре от Барила.

# 36
  • На запад от Сетагая
  • Мнения: 1 474
Ако искам да приготвя нещо италианско - поглеждам в този сайт.
Последно правих аранчини по ето тази рецепта на Дженаро Конталдо.
Простичко, лесно и много вкусно.

# 37
  • Мнения: 1 130
Сноуче, тази с гъбите е класика, по-точно с манатарки и талиателе. Ако ползваш манатарки няма да имаш нужда от масло. Пробвай, става много ароматно. Иначе нищо повече не се слага, точно зехтин, чесън, манатарки и накрая пресен магданоз. Ако нямаш пресни, може и със сушени, просто ги накисни с вода за 10на минути и после като с пресните.

Да, предполагам, че е с манатарки. Ние живеем извън Италия и тук трудно се намират, но има много хубави други гъби. Явно, обаче, вкусът не е същият, защото определено със зехтин ми е безвкусна. Ще накарам свеки да приготви с манатарки, когато сме в Италия.

А сега се сетих и за една напълно измислена от мен рецепта, която е любима на дъщеря ми.

Паста със сос от пресни домати и авокадо

Настъргвам чери домати на рендето (те пускат повече сос, иначе става и с обикновени) и намачквам авокадо. Когато се свари пастата, смесвам и добавям обилно пармезан. Готова е буквално за секунди - здравословно и вкусно, а малкото само дето не си облизва чинията накрая Grinning

# 38
  • MI
  • Мнения: 8 878
Ако е въпросът за сайтове на италиански, има много по-добри от Джалло Зафферано, но повечето хора в темата не говорят италиански. Simple Smile

Сноуче, купи си няколко пакетчета сушени като отидете в Италия, има ги във всеки супер. Така ще имаш за доста време, по много малко се слагат... Според мен и в България в по-големите магазини може да се намерят, но не съм търсила честно казано.

# 39
  • Пловдив
  • Мнения: 411
Артишок съм виждал на няколко места в Пловдив, но е безбожно скъп. А още повече като знаеш, че повечето ще го хвърлиш как да дадеш 5 лева за 1 брой.

Съвременната кулинария вече не се ограничава от нищо. Нито държави нито от региони. Вече всеки смесва всичко. Всякакви рецепти са изпробвани и всеки търси нестандартен вкус и комбинация.

И не съм съгласен, за качеството на продуктите. Давам пример: Работил съм в хепи и там няма почти нищо качествено като начален продукт, просто добри комбинации и начин на приготвяне. И въпреки това хората се избиват да ходят там и си мислят, че ядът нещо различно. Например готвят с ориз аро(за кухнята говоря, не за суши).

И всяка една промяна в рецептите има своя чар и красота и се получава нещо ново и интересно.

# 40
  • MI
  • Мнения: 8 878
5 лв. за бройка артишок?!!! Cold Sweat Тези луди ли са или какво?! Иначе темата нали беше за италианска кухня, а не за Хепи или фюжън? Аз казвам, че за италианската кухня са характерни прости съчетания и се държи изключително много на качеството на продуктите. На който му харесва Хепи, ок, но храната там няма нищо общо с качествената храна и й личи отдалеч. Ако смесиш 100 неща, ясо е че няма да си личи какво е качеството на това, което си сложил, но ако имаш рецепта от 4-5 продукта, ясно е че всяка грешка ще промени крайния резултат.

Да сложа нещо доста екзотично за българския вкус, което обаче е много вкусно и лесно се намират продуктите - боб с миди. Simple Smile
Боба си се вари както си знаете, без сол, без нищо и се отцежда. Отделно почиствате мидите и слагате за час в купа с вода да излезе пясъка. След това ги вадите от водата, слагате в голям тиган и захлупвате, слагате на голям котлон о държите докато се отворят мидите (2-3 минути).  Оставяте да изстине и вадите мидите от черупката, оставяте по 3-4 на порция за украса. Водата, излязла от мидите в тигана я прецеждате (ще има още малко пясък най-вероятно) и слагате настрана. В един тиган запържате чесън и малко люта чушка, после добавяте боба, малко домати и водата от мидите и варите 20на минути. Внимавайте колко варите отначало, че да не се разкашка накрая боба. Simple Smile Накрая сложете всички миди и след 2 миунти изключете и сложете много ситно нарязан магданоз и поръсете с чер пипер. Сервирайте с препечен хляб.

П.С. Има и вариант с къса паста, вари се отделно, маха се от водата 2-3 минути по-рано от указаното и се досварява в боба, на практика се добавя минутка преди мидите. В този вариант е рецепта от Кампания, като супа - от Тоскана. Но резултатът е наистина много близък, просто в единия случай се яде с хляб, в другия - с паста.

# 41
  • Русе, България
  • Мнения: 1 188
Интересна е рецептата за боба с миди! Какви миди се ползват обаче? През лятото се намират пресни, но от черните. Доколкото съм виждала по кулинарни предавания, често се ползват малки бели или миди сен жак, които не съм сигурна, че могат да бъдат открити по нашите пазари.

# 42
  • MI
  • Мнения: 8 878
Черни, cozze. Дребните са vongole и стават страхотни спагети с тях. Те всъщност и замразени повече се запазват от черните, кажете ако намерите да пиша рецептата.
Ето как изглежда боба:
Скрит текст:

# 43
  • Пловдив
  • Мнения: 411
Добре, извинявам се за отклонението от темата. Просто споделих мнение.

# 44
  • Бургас
  • Мнения: 388
Черни, cozze. Дребните са vongole и стават страхотни спагети с тях. Те всъщност и замразени повече се запазват от черните, кажете ако намерите да пиша рецептата.
Ето как изглежда боба:
Скрит текст:
Обожавам италианската кухня.Ще ми е интересно някоя оригинална рецепта за ризото да публикуваш.Имат едно ястие с черни миди сервирани в купа в червен рядък сос и препечен хляб.Имаш ли идея по каква рецепта биха могли да са сготвени?Невероятна вкусотия е.Имала съм удоволствието да се храня в италиански ресторанти в Рим,Пескара,Анкона,Перуджа-очарована съм!!!Би ли споделила също и рецепти с ньоки?Поне продават по нашите магазини.Предварително,много ти благодаря

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт