Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 23 538
Ето старите теми:

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 7-ма тема

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 6-та част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 5-та част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 4 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 3 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки - 2 част

Третата сливица - лечение, мнения, препоръки

Трета сливица!!!


Скрит текст:
Координати на често споменавани в темите УНГ лекари и клиники:

Транспортна болница - УНГ Клиника: 932 39 36, 932 37 65  (код за София 02) директор проф. Едрев, но той не приема деца под 3г. възраст, останалите лекари приемат.
Д-р Френгов, оперирал най – много „форумски” сливици: 0888 370 960 свободен прием: понеделник, сряда и петък от 14.30 до 17ч.
Прегледите при него са само след предварително записан час.

доц.Стефан Лолов 0888 514 977

д-р Петров (МВР б-ца), 0887 374129
Адрес на МВР б-ца: София   бул. Ген. Скобелев №79А  тел. 02 -982 13 00      

Д-р Огнян Попов – Военна болница, 0888 – 84 31 95  

д-р Иванка Кънчева - ИСУЛ – 9432529 и 0887350391

Д-р Николай Улевинов, Александровска болница, Детска клиника
Сл.тел.:9230 / в.429 и 0888/208-343      

МБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, тел.02 / 9432170
 адрес ул. „Бяло море” 8

Вадене на трета сливица във Варна

Специалист УНГ в Пловдив


Признаци за увеличена трета сливица:

- дишане с отворена уста
- хъркане по време на сън
- нощно изпотяване и неспокоен сън, поради недостатъчното снабдяване на организма с кислород
- чести инфекции на горните дихателни пътища
- може да насъпи временно или трайно изкривяване на небцето и захапката
- постоянна хрема и/или синузит
- чести отити, ангини
- проблеми със слуха
- наличие на бактериален растеж при гърлен и носен секрет.

Не е задължително наличието на всички симптоми, за да се установи увеличена трета сливица!


Полезни сайтове

Сливици – да се махнат ли? от сайта на доц.Лолов

Съвети за дните след операцията.

Всичко за сливиците

Аденоидни вегетации.

Третата сливица.

от форума - Алтернативни методи за лечение на трета сливица.

И още инфо за тези, които искат да опитат алтернативно лечение:
Трета сливица...


Лечение на трета сливица с лазер във ВМА?


Копирам и другото полезно инфо, за да може новите мами да не се връщат всеки път към старата тема да четат.

Инфо от marychery за постявянето на макарички:

Кога се слагат?
Най-честите причини за поставяне на вентилационни тръбички са:
присъствие на течност зад тъпанчевата мембрана за период по-дълъг от 2-3 месеца;
чести и/или тежки отити, които не се повлияват само от медикаменти.
Вентилационни тръбички се слагат и за избягване на трайните увреди на тъпанчевата мембрана при опасност от баротравма.

Защо се слагат?
Ако тъпанчевата мембрана се среже (т.нар. миринготомия) болното средно ухо се повлиява благоприятно от изсмукването на наличната течност и поставянето на лекарства. Ефектът обаче често е временен – разрезът бързо зараства и болестното състояние се възобновява.

Поставянето на вентилационни тръбички подържа отвора в тъпанчето по-дълго време:
налягането зад тъпанчето се изравнява лесно с атмосферното – намаляват или се преустановяват епизодите на среден отит;
при нов епизод на среден отит, това лесно се диагностицира (образуваната течност изтича и се вижда) и лекува (лесно се поставят медикаменти директно в средното ухо).

Как се слагат?
Прави се малък разрез на тъпанчето и наличния секрет се изсмуква. Поставя се вентилационната тръбичка и евентуално медикаменти.
Работи се под микроскоп, поради което при малки деца най-често се използва лека обща анестезия. При възрастни процедурата обикновено е под местна анестезия.

Колко дълго остават тръбичките и как се махат?
Вентилационните тръбички се поставят до трайно оздравяване на средното ухо – най-често за период от 6 месеца до година. През това време ухото периодично трябва да се следи от специалист.

Често ухото спонтанно отхвърля тръбичките. Ако това стане преди ухото да е оздравяло се налага повторно поставяне на тръбички. Ако ухото е напълно здраво и вентилационните тръбички не се отделят спонтанно, те се махат оперативно.

Макар и рядко, след сигурно оздравяване и след махане на макаричките, ухото може пак да се възпали. Тогава може да се наложи повторното слагане на тръбички.
Колко дълго остават тръбичките и как се махат?
Вентилационните тръбички се поставят до трайно оздравяване на средното ухо – най-често за период от 6 месеца до година. През това време ухото периодично трябва да се следи от специалист.

----------------------------------

Серозен отит
От Панайотис Мисирлис, хирург-отоларинголог, директор на Детска евроклиника
Превод - Seni

Серозният отит е едно от най-честите заболявания във възрастта до 8 години, което е тясно свързано с повтарящите се остри средни отити и което ангажира вниманието на УНГ-специалистите и педиатрите както с резистентността си към консервативното лечени, така и с нередките си рецидиви след хирургична интервенция. Става въпрос за заболяване на средното ухо, което се изразява в събирането на течност поради дисфункция или запушване на евстахиевата тръба. Основен симптом е намаленият слух /звукопроводна глухота/, а основни причини – хипертрофията на аденоидните вегетации, алергиите и ринитите – състояния, типични за детската възраст.
Консервативната терапия включва антихистаминови и кортикостероидни препарати, които могат да се съчетаят с антибиотици и промивки на носа в случаите, когато има гноен ринит. Едновременно с това се предлагат упражнения за отпушване на евстахеавата тръба. Що се отнася до хирургичното лечение, то се състои в отстраняване на третата сливица и миринготомия /тоест срязване на тъпанчевата мембрана/ със или без поставянето на вентилационни тръбички.
Кога, обаче, ще подходим с консервативно / демек медикаментозно/ лечение и кога с хирургично? Това зависи от много фактори като възрастта на детето, дали има съпътстващ рецидивиращ остър отит, сезонът, съпътстващо намаление на слуха и развитието на речта.
Ако става въпрос за дете, което е за първа година в детско заведение и има серозен отит, то най-вероятно преживява синдрома на детската градина поради първия си контакт с различни инфекциозни фактори. Вярвам, че в такива случаи е най-добре да изчакаме до следващата година, когато вероятно ще забележим голяма промяна у това дете.
Когато се касае за дете, което преглеждаме за пръв път през студения период от годината, трябва да подходим с консервативно лечение, вярвайки, че предстоящото затопляне на времето ще подпомогне оздравителния процес.
Ако има съпътстващ рецидивиращ остър отит трябва да предприемем по-агресивен подход. В такива случаи не можем да рискуваме появата на трайни увреждания на средното ухо /например хроничен среден отит, адхезивен отит/  независимо от възрастта на детето. Тук вентилационните тръбички са необходимост. При много малките деца може да бъде препоръчана и химиопрофилактика.
Известно е, че серозният отит причинява известна слухова загуба. Ако едно дете  ходи на училище и недочува, скоро ще се превърне в един безразличен ученик. В такива случаи без колебание се поставят вентилационни тръбички.
Увреждането на слуха, което предизвиква серозният отит, трудно може да доведе до изоставане в развитието на речта. Може, обаче, да съществува съпътстваща невросензорна глухота, която да се усложнява от серозния отит. Затова когато се констатира забавяне на речевото развитие у деца със серозен отит, течността трябва да бъде отстранена, за да се осъществи по-обективна оценка на слуха.
Тръбички би трябвало да се поставят когато серозният отит не се поддава на консервативно лечение поне три месеца, когато има съпътстващо намаление на слуха и когато се подозират промени в тъпанчевата мембрана.
Тези тръбички остават в ухото 6-8 месеца и се отхвърлят спонтанно. След това никой не може да гарантира, че  серозният отит няма да рецидивира, особено ако съществува и алергичен субстрат

# 1
 • Мнения: 1 269
Все още съм и аз в темата! Детето ми е с уголемена трета сливица и лепва всеки вирус, ако ходи на ДГ! Продължението го знаете... Миналата година имаше и загуба на слуха, та я спрях от градина. Май остава да си я гледам вкъщи, докато израсте това състояние!
П.п . След много посетени лекари се задържахме при д-р Райнов от ИСУЛ. През 3 седмици сме на преглед при него.

# 2
 • Мнения: 23 538
да споделя и моя опит
голямата ми дъщеря правеше много отити в дг, но последната година я записах предучилищна в училище и спря да боледува
малката боледуваше доста по-малко, но третата й сливица винаги беше уголемена; от родилното я изписаха с вътреболничка инфекция и нямаше месец, когато започнахме да висим пред унг кабинетите /и все пак боледуваше по-малко от кака си Simple Smile /
не исках да махам сливица, надявах се да израстне проблема като кака си, но на 5 г. получи сериозна загуба на слуха и я заведох в исул - една година по-късно правихме контролно изследване, слухът й беше напълно възстановен

# 3
 • Мнения: 1 269
Бубанка, каката кога надрасна проблема?
А малката?

# 4
 • Мнения: 23 538
каката спря до боледува когато я преместих от дг в училище /предучилищна/
отдавам го на това, че децата спряха да се хранят и да спят заедно
с течение на времето й отминаха проблемите, защото имаше и пробито от лекар тъпанче преди да стане на 2 години - дълго време пазехме ухото от вода /отдавна не/, все още го пази от вятър, а след едно пътуване със самолет, ухото започна да кърви и беше станал сериозен проблем - тогава беше може би на около 10 г., сега е на 17
при малката проблемите отминаха с изваждането на сливицата - тогава беше на 5, сега е на 12; сега само похърква леко, но преди 5 г. хъркаше чудовищно; бях готова да пренебрегна какво ли не докато не осъзнах, че може да загуби слуха си; препоръката на лекарите беше операция, не макарички, което е тормоз за детето;  с което не агитирам никого да вади трета сливица, но при нея и за секунда не съм съжалила за решението си

# 5
 • Мнения: 1 269
И ти какви ужаси  си изживяла...
Надявам се с неходенето на ДГ да закрепим положението при щерката и да не се стига до операция!

# 6
 • Мнения: 23 538
ако все пак стигнеш до операция /дано не!/, няма нищо страшно - по-малко от ден престой в болница /исул/, събуждането е почти веднага след упойката и по-голям дискомфорт носи абоката /сваля се няколко часа след операцията/ отколкото самата операция

# 7
 • Мнения: 4
Аз имам близнаци, момче и момиче на две и половина. От както тръгнаха на ясла са болни един след друг. Ходят три дена и след това почват сополи и кашлица. Правят често и бронхо спазми. С мъжа ми постоянно отсъстваме от работа. Докарахме го до там, че е по-добре да ги гледаме вкъщи здрави, отколкото пак да са вкъщи болни.

# 8
 • Мнения: 1 269
Таня, и ние стигнахме до този извод!
По-скъпо и стресиращо ни е да ходи на ДГ!

# 9
 • Мнения: 599
И при нас имаше проблеми с трета сливица. При първото и второто ми дете. При баткото имаше дори назначена дата за операция, но намерихме друг лекар, който бе на мнение да се лекува до дупка сливицата и само в абсолютно краен случай вадене. Лекувахме. Частичната загуба на слуха я имаше. Оправи се след лечението. С хомеопатични лекарства, колкото и да съм скептична. Имаше страничен ефект от тях. Запек. И това оправихме с времето. И сега, като той е на 11, сливицата вече отдавна не прави проблем, а той рядко боледува. Явно израстна нещата. Честото боледуване беше откакто тръгна на градина. Първата година най-много, втората по-малко, четвърта група много рядко се разболяваше, ако изобщо. По същия път минахме и с каката. Тя винаги е имала проблеми със сливиците. Но никога не е ставало дума за вадене, нито педиатърката го е споменавала, нито някой друг. Мисля, че и тя ще израсте проблемите със сливиците. Рядко боледува, основно хрема за няколко дни. До трета група боледуванията обаче бяха по-чести - основно хрема, която бързо преминаваше в зачервено гърло, от което и кашлица. Все по-рядко се разболява така. На 6 е.

# 10
 • Мнения: 312
Здравейте! Детето ми е на 3г и 6м. Имаме проблем с третата сливица и правим чести инфекции - високи температури и червено гърло. Той има и сърдечен порок. Сливицата не е много голяма, но гнои. Кардиолозите не дават да се вади. Ако някой е имал проблем с гнойна сливица нека сподели. Иначе закрепяме нещата с АБ, хомеопатия, имуностимулатори.

# 11
 • Мнения: 599
Пробвали ли сте мазане на сливицата с Гранофурин (Гранулин)? При нас винаги е помагало. По съвет на педиатър сме го ползвали.

# 12
 • Мнения: 312
Благодаря- мислех и за това. Май ще пробвам

# 13
 • София
 • Мнения: 1 676
Включвам се и аз, защото и дъщеря ми се оказа с огромна трета сливица.
Уж е нормално да е по-голяма при малките деца, но при нея била гигантска. 90% от заболяванията й са "класически" - задна хрема - червено гърло...... И се усъмних в един момент.
Бяхме при Кюлев, в Токуда, който видя и леко възпаление на евстахиевата тръба, което излекувахме с капки. Каза, че за него трябва да си помислим за операция.
Но мен ме притеснява, ще отидем и при Улевинов за второ мнение. И може би, ако каже и той, ще оперираме, макар че ме притеснява рецидив.
Дъщеря ми е на 2г10мес.

# 14
 • Мнения: 1 269
Не Ви препоръчвам Улевинов. По-добре Райнов или Рангачев от ИСУЛ.

# 15
 • Мнения: 4
Искам да попитам кога горе долу и как разбрахте за третата сливица? Защото имаме сериозни съмнения за синът ни, но лекарите казват че било рано да се каже със сигурност.

# 16
 • NE
 • Мнения: 10 860
Следя темата.
Накратко. От октомври имаме потвърдена сектетираща трета сливица. Детето е на 4 г. и дотук се разболява лесно и често, а в ДГ е за 2 дни болен и лечението е винаги бавно, тоест поне 3 седмици е вкъщи. Ангините са много чести, вече и сополите. Имаме проблем с проговарянето. Почистихме ушите и УНГ ни предложи да махнем третата сливица.

# 17
 • Мнения: 1 269
Таня, около 2 г детето започна да спи с отворена уста и да хърка нощем. Нослето сякаш беше  постоянно запушено , а не успявах да издърпам секрет. Заведохме я на преглед и се оказа уголемена трета сливица.

# 18
 • Мнения: 741
Здравейте!
И аз да се включа в темата.Детето ми е на близо 4г и тази година започна да посещава ДГ.До този момент не е боледувала сериозно.Но след тръгването на градина вече имаме зад гърба си 2 ларингита и честа задна хрема.След последното боледуване остана едно хъркане през нощта.След консултация с УНГ се установи трета сливица, но била разлята,не запушва евстахиевата тръба и не е за операция.Изписаха ни нещо да пием 20 дни и щяла да се свие.Понеже лекувам детето си с хомеопатия вече 2години и за този случай се доверих на хомеопата ни.След 2 седмици от хомеопатичното лечение спря и хрема и хъркане.Но сега след 4 дни ходене на градина хремата е на лице.Не знам какво да предприема?Да я спра от градина изцяло или да продължавам да си я водя за 3-4 дни и после 2-3 седмици в къщи.Иначе няма отити,ангини или други сериозни оплаквания.
Чувствам се в задънена улици и не знам на къде да хвана.

# 19
 • Мнения: 107
Не Ви препоръчвам Улевинов. По-добре Райнов или Рангачев от ИСУЛ.
Подкрепям напълно по-горното мнение.
Изръшкала съм де що има УНГ в София. Кюлев също е адекватен, но трудно достъпен като Рангачев, особено в това полугодие. Освен дъщеря ми, която има три огромни атрофирали кюфтета, вместо сливици, аз самата съм посещавала немалко специалисти.
Цялата одисея, която описвате ми е безкрайно позната и мислех, че край никога няма да има. 3-4 дена в градината, после поне месец вкъщи. Ако децата ви не правят тенденциозно по-сериозни проблеми, не бързайте да се филмирате. Израстват го. Просто им трябва време и повече въздух. 

# 20
 • Мнения: 77
Махнахме 3-та сливица на дъщеря ми, тя е на 6 г. и едновременно с това и сложиха вентилационни макарички. Диагнозата е остър серозен отит на третото ухо. Обясниха ми, че възпалената трета сливица запушва евстахиевите тръби и трупа секрет в средното ухо. Детето не чуваше добре и това ме накара да взема решението.
Операцията направихме в клиниката УНГ на Университетска болница в Плевен, доц. Вълков я оперира.
Прекалено много се бях притеснявала преди това, мина леко и нетравмиращо за детето.

# 21
 • Мнения: 599
Ние серозния отит го преборихме с лекарства, без макарички или вадене на сливици. Слухът се възстанови и сливиците се запазиха. Май всеки лекар има различно мнение какво се прави при една ситуация. За боледуването в детските градини и ясли, да, ужасно е в началото. Доскоро съвсем здравото дете става от болно по-болно. Обаче наистина с времето се израства (разбира се всяка болест се лекува и е една безкрайна въртежка в продължение на няколко години). Много е неприятно обаче безкрайното боледуване. Но няма как. Сега ми предстои същото с третото ми дете.

# 22
 • Мнения: 1 269
И ние се справихме с лекарства. Слухът се възстанови. За себе си съм решила, че нямам нерви да е 2 дни на ДГ и после болна, та си е вкъщи. Ще е така, докато израсте проблема.
Познати лекари ме успокояват, че децата боледуват често и имат проблем с третата сливица до 6-7 годишна възраст. Надявам се да е така!
П.п. Пускам я само до обяд за тържества. Ако е ок, късна пролет ще я пускам по 2 дни в седмицата /пак до обяд/ за разнообразие, защото много й харесва в детската Simple Smile

# 23
 • Мнения: 741
И ние се справихме с лекарства. Слухът се възстанови. За себе си съм решила, че нямам нерви да е 2 дни на ДГ и после болна, та си е вкъщи. Ще е така, докато израсте проблема.
Познати лекари ме успокояват, че децата боледуват често и имат проблем с третата сливица до 6-7 годишна възраст. Надявам се да е така!
П.п. Пускам я само до обяд за тържества. Ако е ок, късна пролет ще я пускам по 2 дни в седмицата /пак до обяд/ за разнообразие, защото много й харесва в детската Simple Smile
И при нас е същата ситуация и сериозно се замислям да я пускам на градина само когато съм на работа и няма кой да я гледа.Просто ми писва постоянно да влачим сополи.Наистина се надявам да го израсне.

# 24
 • Мнения: 1 773
Записвам се да следя, а като имам време ще се върна да прочета и старите теми.
Дъщеря ми е на 6 г. От известно време имам съмнение, че не чува добре, заведох я на УНГ, установиха силно увеличена 3-та сливица, отит, намален слух. Изписаха ни медикаменти и ни предложиха премахване на сливицата и слагане на макарички. Сливицата мен не ме плаши, защото моята е вадена, навремето тия операции ги правеха без упойка. Мен повече ме е страх от пробиването на ушите и упойката.
След лечението с лекарства ушите се оправиха, сливицата се сви, отложиха операцията, но при първия грип, пак почна да не чува, пак я заведох и й насрочиха операция. Тя се разболя, отложихме я, после пак я насрочиха и точно вечерта преди операцията, тя пак се разболя и пак я отложихме.
И през цялото това време ту ще слагат макарички, ту няма да слагат, ту на двете , ту на едното и т.н.  и аз вече се чудя дали детето ми има нужда въобще от тази операция.
Посъветвах се с личната й лекарка, тя предложи да й изпише хомеопатия и да изчакаме до лятото и да я заведем на друго място за второ мнение, да се тества пак слуха и тогава да решим дали да я махаме.
В момента чува добре, поне на мен вече не ми прави впечатление нещо да не ме чува като говоря или пък да не чува телевизора, когато е намален.
Ще прегледам темите, за друг специалист. Мислех за ИСУЛ. Там сме я водили веднъж на 3 години, тъй като тя проговори доста късно, тогава нямах грам съмнение, че не чува, но лекарите настояха да я заведем, тестваха й слуха, установиха, че чува нормално. От тогава до сега не бяхме посещавали УНГ.

# 25
 • Мнения: 77
Аз ходих за второ мнение при д-р Френгов в Транспортна болница, компетентен и внимателен е, но и той ми потвърди нуждата от операция.

# 26
 • Мнения: 312
Някой водил ли е детето си във ВМА? Интересува ме специално проф. Венцислав Цветков?

# 27
 • Мнения: 741
А да попитам тези,които са минали през това,какво правите и предприемате когато детето е с поредната хрема и хъркането се появява отново?Преди 1 седмица бяхме на УНГ.Освен физиологичен разтвор и сребърна вода друго не се сещам да правя?То сега всъщност хъркането предполагам е от хремата,но някак си в мен остава чувството,че не взимам достатъчни мерки.

# 28
 • Мнения: 1 269
Д-р Райнов казва, че при моето дете "всичко тръгва от единия сопол". И появи ли се, трябва да взема мерки, защото ще се развие я в ангина, я в отит и т.н.
Сутрин и вечер аспирирам + физ.р-р. Просто гледам да няма сопол. Тръгне ли, спирам детските центрове, тренировки и туширам с витамин Ц, осцилококцинум, по-често аспириране и т.н.

# 29
 • NE
 • Мнения: 10 860
Къде във Варна може да се извади трета сливица с лазер и пълна упойка? Св. Марина или Майчин дом? Става дума за 4 г. детенце.

# 30
 • Мнения: 66
В Света Марина във Варна. Другата седмица имаме запазена дата, но още съм в дилема дали стандартна интервенция или с коблатор. Спряла съм се на д-р Илиев.

# 31
 • NE
 • Мнения: 10 860
Много благодаря. Също имаме предложение за Св. Марина и мисля, че най-разумно е там.

# 32
 • Мнения: 10
Здравейте, моля, кажете ми отзиви за доктор Ботева и как мога да запиша час при нея. Благодаря!

# 33
 • София
 • Мнения: 1 676
Не Ви препоръчвам Улевинов. По-добре Райнов или Рангачев от ИСУЛ.
Ще я заведем, мерси.
Чух, че Улевинов се пенсионирал....

Ттябва тепърва да ходим на второ мнение, но отлагам, ли, отлагам... Притеснява ме само да не се окаже без симптоми с нещо на ухото Sad Аз самата имам проблеми с ушите и откачам на тази тема.

Taniq83 - моята дъщеря редовно беше със задна хрема и ларингит, това й беше единственото по тип разболяване. И се усъмних, заведохме я на УНГ.

# 34
 • Мнения: 70
Здравейте, Мами!  Моето детенце миналият месец стана на 1 годинка. От преди една седмица започна да кашля, като през деня кашлицата е по-слаба, но като легне да спи и особено вечер започва да се дави и да повръща от кашлицата..Много е странно,  защото няма сополи, температура, има си апетит...Звучи все едно се дави със слюнки... Водихме я при двама лекари и казват, че гърдите са й чисти..., можело от зъбите да е.., тя е на годинка, а още има само две зъбчето отдолу.. Изписаха ни два сиропа и разни мазила.., Камилия, лекарства за 70 лв, които тя плюе и не иска да приема, все пак успяваме да й дадем макар и по-малко, но даването не минава.., не знам какво да правя вече..На някой случвало ли му се е подобно нещо?

# 35
 • София
 • Мнения: 1 019
Момичета, отчаяна съм. Детето ми е с постоянни проблеми от 3-та сливица. Миналата година загубихме цяла година в надежда да я махне сливицата една споменавана често тук лекарка. Отлагаше заради стафилокок и всеки път се пускаха изследвания, но той не изчезва, дъщеря ми е явно носител. Сега ходихме при един друг, каза да я водим първо на алерголог..но тя от месец и половина не оздравява, за да я заведем. Пие антибиотик, точно се оправи и айде пак се почва със сополите , а доколкото ми обясниха от Александровска по телефона, за тия тестове и сопол не трябва да има.
Моля ви, дайте ми име на лекар, който ще махне сливицата на детето без да ни мотае да ходим по 100 пъти на прегледи да се следим, омръзна ми от това следене и накрая нищо.

# 36
 • Мнения: 363
nimfi4ka, при професора ходихте ли на преглед?

# 37
 • София
 • Мнения: 1 019
nimfi4ka, при професора ходихте ли на преглед?

Кой професор? Simple Smile


Редактирам се, порових из стари мнения и видях при кой професор сте ходили. Не, не сме били при него до сега, ще помисля по въпроса..

Само искам да се допълня, че за около 4-5 месеца детето ми спря да боледува като с магическа пръчка и аз бях решила, че е израстнала проблема със сливицата. Сега от 2 месеца се започна пак омагьосания кръг.. Sad

Последна редакция: чт, 08 мар 2018, 00:15 от nimfi4ka

# 38
 • Мнения: 1 773
Момичета, отчаяна съм. Детето ми е с постоянни проблеми от 3-та сливица. Миналата година загубихме цяла година в надежда да я махне сливицата една споменавана често тук лекарка. Отлагаше заради стафилокок и всеки път се пускаха изследвания, но той не изчезва, дъщеря ми е явно носител. Сега ходихме при един друг, каза да я водим първо на алерголог..но тя от месец и половина не оздравява, за да я заведем. Пие антибиотик, точно се оправи и айде пак се почва със сополите , а доколкото ми обясниха от Александровска по телефона, за тия тестове и сопол не трябва да има.
Моля ви, дайте ми име на лекар, който ще махне сливицата на детето без да ни мотае да ходим по 100 пъти на прегледи да се следим, омръзна ми от това следене и накрая нищо.
В Токуда веднага ще ви я махнат, плащаш си и я махат, обаче мен точно това бързане да я махнат и а да пробиваме ушите, а да не ги пробиваме, ме усъмни, дали трябва да я махаме наистина тази сливица или просто искат да си запълнят квотите за тоя месец, честно казано въобще не останах с добри впечатления от там и повече няма да водя дъщеря си.
Сега сме на хомеопатия, като мине лятната почивка ще я заведа пак на преглед и тест на слуха някъде другаде, може би в Исул /още не съм намерила време да изчета старите теми/ и искам да знам в крайна сметка за махане ли е тази сливица или не и не мога да разбера при липса на отит защо искат да пробиват ушите  ooooh!

Paulitooo87 тази тема е за трета сливица, струва ми се, че въпроса ти не е за тук. Пробвай да питаш в общата тема за въпроси и отговори за бебета и деца. Твърде вероятно е да имате задна хрема, възможно е да е от зъбите, лекарствата ги давай разтворени в шишето с любимата напитка, там каквото пиете мляко, сок, чай  Peace

# 39
 • Мнения: 363
nimfi4ka, при професора ходихте ли на преглед?

Кой професор? Simple Smile

Редактирам се, порових из стари мнения и видях при кой професор сте ходили. Не, не сме били при него до сега, ще помисля по въпроса..
Hands Plus1 Бяхме си разменяли информация на лични, затова реших, че може би сте били на преглед при проф. Румен Бенчев.

# 40
 • Мнения: 77
Д-р Френгов в Транспортна болница

# 41
 • Мнения: 1 773
Може ли някой, който е водил детето си да му дърпат ушите да ми пише на лично повече информация за процедурата. Благодаря  bouquet

# 42
 • Мнения: 23 538
Процедурата е буквално дърпане на уши - помачкване на мекичката част долу до напипване на необходимата точка, леко подръпване докато се чуе "пук" и това е. Въпросът е, ако прекъснат или "счупят" нещо друго и как това ще се отрази на детето.

# 43
 • Мнения: 58
Здравейте!. Набързо да попитам, нямам време да изчета 7 теми назад.
От Плевен съм. Трябва ми доктор УНГ за дете, за трета сливица. Днес го заведох на такъв, каза че е голяма, има всички симптоми, описани на 1-ва стр, но искам и второ мнение и после да я махаме.
Моля  за мнение, съвети и препоръки за УНГ в Плевен. Благодаря ви предварително.

# 44
 • Мнения: 77
  Д-р Георги Георгиев, много съм доволна. Можете да се консултирате и с доц. Вълков.

# 45
 • Мнения: 2 789
Д-р Ненов в авис медика.
Опитва ни всички мерки за лечение првди да потвърди необходимост от премахване. До колкото знам, е потомствен УНГ.
Държа се добре с детето и го предразположи за прегледа, а след това сравнително подробно ни обясни теоритичната част.

# 46
 • Мнения: 58
Вчера го заведох при д-р Ненов баща, в Болницата, той естествено ми препоръча сина си в Авис.
А къде е д-р Георгиев?

И колко се плаща за операцията? Ако я направят в Авис Медика, или във 2-ра база(Вълков май е там)? Имам направление за хоспитализация.

# 47
 • Мнения: 20
Дъщеря ми беше оперирана преди два месеца при доктор Ненов в "Авис медика". За операцията платихме 200 лв,.ние също бяхме с направление.Операцията преминава леко,детето се възстанови бързо,престана да хърка през нощта.

# 48
 • Мнения: 107
Здравейте, ЛЛ има съмнения, че синът ми е с уголемена трета сливица и иска да ходим на УНГ. Може ли някой да сподели как се установява дали е уголемена - с някаква специална апаратура ли и къде е най-добре да отидем? Извинете ме за въпросите,  но нямам време да прочета всички предни теми.
Детето е на 3 години.

# 49
 • NE
 • Мнения: 10 860
На моя син се видя от едно отваряне на устата. Според един доктор във Варна само с напиване се усещала.

# 50
 • София
 • Мнения: 1 676
Ще водим най-сетне малката на второ мнение, че вече не знам. Тая задна хрема....
Кюлев е за операция, все още,

Чудим се при кой:
д-р Ненов, д-р Щерева, д-р Френгов, д-р Ранагчев, д-р Кънчева?

# 51
 • Мнения: 107
Ще водим най-сетне малката на второ мнение, че вече не знам. Тая задна хрема....
Кюлев е за операция, все още,

Чудим се при кой:
д-р Ненов, д-р Щерева, д-р Френгов, д-р Ранагчев, д-р Кънчева?

Аз водих малкия миналата седмица при Кънчева в ИСУЛ, направи ми добро впечатление. Но нямам и голяма база за сравнение. След лечението ще мога да кажа дали има резултат.
Ако решите да ходите при нея отидете по-рано - към 8, защото се случи така, че чакахме няколко часа, а имаше само 2-3 човека преди нас. И също така тя каза, че до края на месец май ще е само сутрин.

# 52
 • София
 • Мнения: 1 676
Тя какво лечение ви предложи?
Може би ще отидем при Рангачев, чакам за час.
А при Кънчева не се запазва, така ли?

# 53
 • Мнения: 107
Предписа капки и противоалергичен сироп. Останах с впечатление, че не избързва да изписва антибиотици.
Не, не се запазва - отиваш и си изчакваш реда.

# 54
 • Мнения: 1 773
Искам да попитам, дали някой има опит с проблеми с трета сливица и уши, но детето е ходило на плуване. Може ли да се предпази с тапи и с какви?

# 55
 • Мнения: 77
  След операция на трета сливица и поставяне на вентилационни макарички мия косата на дъщеря ми с тампони от памук и вазелин в ушите. Питахме доктора за морето и той каза непременно тапи за уши като трябва да знаем коя тапа е за дясното и коя за лявото ухо, не спонена вид и марка. /list]

# 56
 • Мнения: 1 269
Докато не тръгна на детска градина,  дъщеря ми не е боледувала.
Само похъркваше от време на време през нощта.
Посещава ДГ 2 седмици септември миналата година и се разболя - бактериална ангина + загуба на слуха.
Оттогава посещаваме и д-р Райнов в ИСУЛ. С капки възвърна слуха си. Спрях я от ДГ по препоръка на д-ра. Не е боледувала през времето, в което не ходи на ДГ.
Пуснах я за 1 ден в края на април и историята се повтори - вирус "градински сопол", огромна трета сливица, ангина, запушени евстахиеви тръби и липса на слух!
Детето е самотно и нещастно,  че всичките му другарчета посещават ДГ, само тя по цял ден е с мама! Аз пък се питам "докога ще е така"? Всеки път ли, когато я пусна в ДГ, ще лепва вирус и ще прави усложнения? Аз някога трябва и работа да започна, тя училище...
Замислям се за операция на 3-тата сливица, колкото и да бях против.
МОЛЯ, споделете мнение как да постъпя - да чакам да израсте проблема или да оперират детето?
Майки на оперирани деца, моля споделете - спряха ли да боледуват/правят усложнения децата ви след премахването на 3-тата сливица?
Майки на дечица, имали търпението да изчакат детето да надрасне проблема, кога забелязахте подобрение в състоянието им? Кога спряха вечните боледувания и усложнения? Как се справяхте през това време /детето не е ходило на ДГ; процедури; имуностимуланти.../?

# 57
 • Мнения: 312
И аз се боря с това. Но започнах коластра, омега3 и имунотрофина. Днес УНГ, каза че сме на прав път

# 58
 • Мнения: 1 269
Елена, на колко години е детенцето Ви? Ходи ли на ДГ? Боледува ли и от какво? Колко често? Откога давате "Имунотрофина" и забелязвате ли ефект? Наскоро научих за този сироп и мисля да го пробваме.
Моето дете, ако не посещава ДГ, не боледува и така сливицата е "свита", но от едно посещение и загубва слух! И ако сега мога да я държа вкъщи, то в 1-ви клас това няма как да се случи Sad

# 59
 • Мнения: 312
Елена, на колко години е детенцето Ви? Ходи ли на ДГ? Боледува ли и от какво? Колко често? Откога давате "Имунотрофина" и забелязвате ли ефект? Наскоро научих за този сироп и мисля да го пробваме.
Моето дете, ако не посещава ДГ, не боледува и така сливицата е "свита", но от едно посещение и загубва слух! И ако сега мога да я държа вкъщи, то в 1-ви клас това няма как да се случи Sad


Детето е на 4 почти. Освен сливицата има и тежък сърдечен порок, който се лекува оперативно. Тръгнахме на градина сега в края на април. При нас основни проблеми са задната секреция и високо црп. Сливицата ни е втора степен. Нямам големи проблеми от градината за сега, но там са само 24 деца.
При нас проблема беше да се диагностицира. Имунотрофината ни се отразява добре. Давах също и лимфомиозот и тонзилотрен 3*1 таблетка, пак беше доста добре. Истината е, че трябва да се работи върху повишаване на имунитета. Много хора комбинират коладтра на аквасорс със есенциални мастни киселини. На мен ми идват скъпи и поръчах омега3 течна формула и суперколастра на нау фудс от ай хърб. Омегата я давам от няколко дни. Може също да си намерите и добър хомеопат. Но истината е, че теябва да се намери подходящата имуностимулация за вашето дете. За имунотрофината съм с две ръце, защото тя съдържа витамини от група Б, а те са много полезни за детския организъм. Може да ви звучи смешно, но замисляли ли сте се, че нещата могат да се дължат и на емоционална гледна точка? Аз работя и в тази насока с детето.

# 60
 • Мнения: 107
Някъде към 5-6 нещата започват да се регулират. Така ми бяха казвали патилите майки, така стана и вкъщи. Минахме нееднократно през всички видове ангини, ларингити с алергични екстри, отити, запушени тръби и загуба на слуха, и прочие. Сополът беше непреборим. Виждам сега колежки с дечица на по 2-3 години, през същия адов цикъл минават.
Имунотрофина-та е добра химия, но не прекалявайте, съдържа йод все пак.
Емоционалното състояние съвсем не е за подценяване. Свидетел съм как детенце на позната вдига висока температура от притеснение.
Преценете добре залога, вие най - добре познавате вашите дечица и проблемите им. Ако те се свеждат до вечния заден сопол и кашлица - това минава. Разбира се, до тогава, схемата е сложна за всички. Ако обаче слухът стане сериозно и тенденциозно застрашен или гнойните ангини са през седмица, редом с антибиотиците, тогава следва да се мисли за по-радикални действия. Не бих взела такова решение  само след еднократен случай обаче.

# 61
 • Мнения: 1 269
Елена, Молец - благодаря ви за отделеното време! Написаното от вас е ценно за мен!
Елена, желая ти детенцето ти да е живо и здраво; дано се "разминава" само със задната хрема! Все нещо ги мъчи горките...аман!
Колко време дава Имунотрофина?
Относно имунитета - за 3 г и половина детето ми не е боледувало! И зиме, и лете е гола и боса! Лятото се къпе в ледена вода до посиняване, играе в кал, локви, все сме навън! Посещаваме и детски центрове, спортува и никога не е "лепвала" нещо! Но влезе ли в ДГ, знам че ще си тръгне с вирус!
Не знам какво е това чудо!
При нея имам чуеството, че проблемът не е слаба имунна система, а чисто и просто сливицата нараства страшно много под секрецията на носа /заради лепнатия вирус/, оттам спира оттичането на секрети, сгъстяват се и следва запушване на евстахиевите тръби.
Това ме кара да мисля, че имам три варианта:
1. Спирам я от ДГ, за да не боледува и да не расте сливицата и чакаме да израсте състоянието;
2. Тъпчем я постоянно с лекарства и капки за нос;
3. Махаме сливицата.
Все още не знам какво да правим!
Относно "емоционалната страна" на въпроса - може ли някакви насоки за размисъл? Детето е много ведро, общително, любознателно, диво, иска да ходи на ДГ.
Молец, детето ти ходило ли е на детска градина и колко често правеше ангини, ларингити и т.н.?
Мен ме притеснява и не мога да си обясня как след 2 ходения в ДГ и детето ми загубва слух, иначе няма такива проблеми! Това означава ли, че колкото и пъти да я пускам в ДГ, толкова пъти ще прави усложнения?!
Дано наистина след 5-6 г да започнат да се разреждат тези боледувания и усложнения, защото имам доста познати, чиито 8-9 годишни деца все още имат проблеми с 3-тата сливица!
За съжаление при моето дете не е само "заден сопол и кашлица", а от хванат сопол, веднага прави - ангина, отит...
Губи слух за 2-ри път. Първият път беше преди 6 м. Но това сигурно е така, защото не я пусках на ДГ след първата загуба на слуха. Най-вероятно, ако я пускам редов о, "всяка седмица ще е с ангина, отит, загуба на слуха". И се чудя дали това ще продължава вечно или все пак ще се свие тази гадна сливица в един момент ?!

# 62
 • Мнения: 327
Моят син става на 4 другия месец и той е с проблемна трета сливица...От 2 годишен тръгна на ясла,е кошмар-два,три дена и е готов за домашно лечение.Не е губил слух до сега ,но определено слабото място са сливиците.Започва се с червено гърло,следват уши,задна хрема...Тази зима изпи 4 опаковки Имунотрофина и нещата бяха по-добре,(да чукам на дърво),но след това трябва почивка от сиропа и ето на,веднага се подуха сливиците Rage от 20 дни пие Кетотифен и смуче Ринитал,в понеделник сме на консултация УНГ пак...Моят съвет е да опитате този сироп,но той действа с натрупване и трябва да изпие няколко опаковки детенцето и междувременно нека си посещава градина,предполагам ще забележите ефект и може да няма усложнения тогава....Само,че не знам дали сега е подходящ сиропа,нас ни посъветваха Август да го започнем,за да може да е подготвен за зимния период...

# 63
 • Мнения: 363
При нас не помогнаха нито Имунотрофина, нито Лимфомиозот (6-месечен прием), нито Тонзилотрен и Цинабсин, нито месец пръскане на Фликсоназе. Посещенията при хомеопат също бяха без успех, както и 20-дневните престои в Сандански.

Два пъти мина операция на третата сливица. Първия път във ВМА, беше на 2 и половина, но за жалост рецидивира. Дали заради некадърни лекари или заради това, че беше малък, или заради двете- не знам.
Вторият път - преди 1 година при проф. Бенчев и нещата са осезаемо по-добре. За този период само веднъж направи пневмония и спукано тъпанче, но това е нищо в сравнение с преди.

Много сме доволни след операцията (втората). Промени се живота на детето в положителна насока. Спря оглушителното хъркане; диша със затворена уста и прибран език; промени се формата на лицето; няма сенки под очите; не гъгне докато говори; има обоняние, енергичен е; главата му не е мокра от пот докато спи; сънната апнея изчезна; слухът се възстанови; хремите сега не преминават в жълто-зелени желета и след това в кашлица и бронхити/пневмонии.

Ако детето се беше повлияло от лечение и ако имах възможност да си е вкъщи, не бих предприела операция.


# 64
 • Мнения: 312
КаИна, нз в кой град си, но аз тук в Пловдив съм ходила при 4ма УНГ. Доволна съм от двамата. Имунотрофината я давам вече 2 пъти за по 20 дни и правя 10 дни почивка. Давам по 10мл еднократно. Вчера лекарката ми каза, че мога да я давам 6 месеца по този начин. Детето ми има и тиреодит и според джипи не е проблем йода в него. Хубавото е, че освен витамини тя съдържа и бета глюкани, които са имуностимулатор.
За задната хрема: Лично аз си купих инхалатор. още преди две години и сега правя сутрин, обед и вечер инхалации с физиологичен разтвор. Купувам си банка от малките и я сменям всяка седмица, като гледам да я държа затворена( с дозите ми излиза скъпичко). Това го правя вече около 3 месеца и доста добре се повлиява детето. Имаше периоди на повръщане на секрети през ден. Сега повече от 15 дни не е повръщал. Когато е на градина ги правя сутрин и вечер. Даже усещам,че като се закашля отхрачва. А какви неща вади като духа не е истина, а уж носа е празен. Има и комплекти за почистване на синусите, но не съм ползвала вчера един татко каза, че били много добри, но нз. В носа гледам да слагам само  физиологичен разтвор. Сега ни изписаха еуфобриум заради задната секрецияи за 3 месеца та ще видим. Това е моя опит в борбата дано съм полезна.

Пухелин, дано вече нямате проблеми с този кошмар.
Билиив, пожелавам ви да се справите с проблема в най- скоро време.
 А сега да ви кажа и за още нещо. Прочетох в една група за бонбони ликория с нишадър  за гърло, та като се разболее малчо му давам по един-два на ден. но първо му дадох да посмуче много малко от бонбона, за да го видя дали няма  алергия.

# 65
 • Мнения: 1 269
Белийв, мисля да опитам лятото - лимонада с мед /домашна/, клеева тинктура, чай от джинджифил, август - Имунотрофина и след това сироп от бъз, пък плахо ще пробваме пак с градината. Детето много страда, че не я пускам.
Пухелин, и аз ще я водя сега в Сандански, ама не очаквам някакъв ефект...
За рецидива, лекари са ми казвали, че се получава, ако първият път операцията не е извършена добре. Колко е вярно - не знам!
Защо не би оперирала детето, нали самата ти виждаш, че е по-добре, не се мъчи и не боледува?
И ако сега мога да я държа вкъщи, то в 1-ви клас няма как... какво правим тогава? Пак ще опрем до операция, ако прави такива усложнения, но ще е по-голяма и сигурно ще го преживее по-тежко Sad
Елена, ние имаме инхалатор, всички го хвалят, аз до ден днешен не виждам някакъв ефект от него!
Какви са тези комплекти за почистване на синусите?
Щерката вече 6 м е на някакви капки за носа! Ще й съсипем лигавицата!

# 66
 • Мнения: 327
Благодаря,пожелавам ви успех с предприетите мерки,дано има резултат!!!Не искам никой в нищо да убеждавам,само да споделя-самата аз бях с трета сливица,постоянно боледувах от ангини,все ме мажеха с грануфорин едно време и беше кошмар с постоянни болки в ушите,сега имам и много леко намален слух...Та чакаха да ми се свие сливицата и да претърпи обратен растеж,е не стана и на доста осъзната възраст ми извадиха сливицата!Няма да споделя за първобитните методи преди 15 години и какви ужасяващи спомени имам,но нещата се подобриха...Сега съм решила,посъветва ли ни лекарят-вадим я,дори и имайки вероятност да рецидивира...Ще знам,че съм опитала,а ако пак израсне,ще я мислим!

# 67
 • Мнения: 312
Белийв, мисля да опитам лятото - лимонада с мед /домашна/, клеева тинктура, чай от джинджифил, август - Имунотрофина и след това сироп от бъз, пък плахо ще пробваме пак с градината. Детето много страда, че не я пускам.
Пухелин, и аз ще я водя сега в Сандански, ама не очаквам някакъв ефект...
За рецидива, лекари са ми казвали, че се получава, ако първият път операцията не е извършена добре. Колко е вярно - не знам!
Защо не би оперирала детето, нали самата ти виждаш, че е по-добре, не се мъчи и не боледува?
И ако сега мога да я държа вкъщи, то в 1-ви клас няма как... какво правим тогава? Пак ще опрем до операция, ако прави такива усложнения, но ще е по-голяма и сигурно ще го преживее по-тежко Sad
Елена, ние имаме инхалатор, всички го хвалят, аз до ден днешен не виждам някакъв ефект от него!
Какви са тези комплекти за почистване на синусите?
Щерката вече 6 м е на някакви капки за носа! Ще й съсипем лигавицата!

И аз мислех до скоро, че операцията ще оправи проблема, но понеже кардиолозите не ни разрешиха впрегнах силите си в друга посока и нещата тръгнаха. Комплектите са два единия е:https://www.youtube.com/watch?v=2-KjckUntBk
Другият е назопюр.
За инхалатора се иска постоянство. Нещата не  стават бързо. Иначе лимонада, джинджифила и тинктурата може да си ги давате постоянно.
Има много майки доволни от сиропа на д-р Марио имунокидс. Много добре повлиявал третата сливица.
Аз също правя лимонада на малкия- един лимон, изцеден, мед и минерална вода. Успех с борбата.

# 68
 • Мнения: 327
 А това с лимонадата е специално за сливици ли или за засилване на имунитета?И как го давате?

# 69
 • Мнения: 312
А това с лимонадата е специално за сливици ли или за засилване на имунитета?И как го давате?


Лично аз го давам като източник на витамини. Но първо съм видяла, че малкия не е алергичен към мед. Според мен е 100 пъти по- добро от купешки сок. ОБикновено го правя в един половин литров буркан и детето го изпива в рамките на няколко часа. Действа и за имунитета

# 70
 • Мнения: 327
А това с лимонадата е специално за сливици ли или за засилване на имунитета?И как го давате?


Лично аз го давам като източник на витамини. Но първо съм видяла, че малкия не е алергичен към мед. Според мен е 100 пъти по- добро от купешки сок. ОБикновено го правя в един половин литров буркан и детето го изпива в рамките на няколко часа. Действа и за имунитета
Ясно,ще пробвам и аз,да видим дали ще се хареса.

# 71
 • Мнения: 327
Забравих да кажа,че мин година направих и сироп от бъз,който също давах,беше преди за започнем имунотрофината...Вероятно и той е допринесъл за подобрението!

# 72
 • Мнения: 312
Всичко помага малко или много

# 73
 • София
 • Мнения: 1 676
Емоционалното състояние съвсем не е за подценяване. Свидетел съм как детенце на позната вдига висока температура от притеснение


Това между другото не бива да се оставя на заден план, да.
Третата сливица при децата, според психосоматичната медицина, показва, че детето се чувства не на мястото си в семейството. Има някакви неща, които го безпокоят.
А за градинския сопол ще ви кажа едно - хремата е очистваща, когато се намираме във враждебна социална среда и не намираме своето място в социума.

Така аз много лесно си обяснявам и защо децата в ДГ са с толкова сринат имунитет - те са подложени на непрекъснато напрежение.

# 74
 • Мнения: 1 269
За лимонадата - за подсилване на имунитета е, не специално за трета сливица.
Д-р Райнов казва, че щом след лечение сливицата се свива, няма нужда от операция. Да я спра от ДГ и да чакаме да го израсте. А дотогава - поддържаща терапия. Само че никой не ти казва дали като детето тръгне на у-ще, нещата няма да са същите - боледуване, загуба на слух и т.н.! И отново да опрем до операция...
Нямам познати с този проблем и не знам дали наистина 3-тата сливица спира да прави проблеми след 6-7-8-мата година на детето или това не е сигирно!?
РоЗи, поне на пръв поглед детето се чувства добре както вкъщи, така и в ДГ.

# 75
 • Мнения: 312
КаИна, не се протеснявай. Послушай лекарите. Ако трябва иди на 2-3 мнения. Но сега е момента да закрепне организма.

# 76
 • Мнения: 1 269
Били сме при Улевинов, Попов /ВМА/, Миткова и Райнов - ИСУЛ. Решихме, че трябва да спрем да се лутаме от лекар на лекар и да се доверим на един,  който да следи детето.
Засега оставаме при Райнов. Просто не съм сигурна как да постъпя! Всички знаете какво е!

# 77
 • Мнения: 312
Били сме при Улевинов, Попов /ВМА/, Миткова и Райнов - ИСУЛ. Решихме, че трябва да спрем да се лутаме от лекар на лекар и да се доверим на един,  който да следи детето.
Засега оставаме при Райнов. Просто не съм сигурна как да постъпя! Всички знаете какво е!


О, да! Трудно е. Лично аз доста изчетох, продължавам да чета и да наблюдавам детето си. Истината е, че има много препарати, но трябва да намерим най- подходящите за нашите деца, защото един е доволен от едно, а друг не е и така.

# 78
 • Мнения: 1 269
А колко хора ме стряскат, че не се израствало състоянието и ангини, отити и сие продължавали и след 7-мата година на детето!
Докторът твърди друго... не знам къде е истината!

# 79
 • Мнения: 312
Цитат на: КаИна link=topic=10
18632.msg36717287#msg36717287 date=1526128848
А колко хора ме стряскат, че не се израствало състоянието и ангини, отити и сие продължавали и след 7-мата година на детето!
Докторът твърди друго... не знам къде е истината!


Не се притеснявай. На първо място мисли положително. Лично аз понякога практикувам " мама терапия". Като напишеш в гугъл ще ти излезе. Моето не е правило, нито отити, нито ангини. Само това високо црп. И аз понякога се отчайвам, но не преставам да се боря и да търся.

# 80
 • Мнения: 327
Вчера бяхме на консултация,изписаха ни Риноджермина спрей и един български сироп,имуностимулант...Явно за момента сливицата ще я лекуваме...

# 81
 • Мнения: 312
Вчера бяхме на консултация,изписаха ни Риноджермина спрей и един български сироп,имуностимулант...Явно за момента сливицата ще я лекуваме...

Кой е сиропа?

# 82
 • Мнения: 2 789
Риногермина го изваждайте от хладилника десетина минути преди прилагане, иначе усещането е неприятно и рискувате детето да го откаже, както стана при нас докато се усетя.
Според унг лекаря, който ни го изписа, трябва да се прилага по една седмица в три последователни месеца. При нас не се получи. Януари направихме първия курс, после последва ново разболяване, антибиотици, с които е безсмислено да се слага риногермин и така на няколко пъти, докато оздравее малкия и пак на ново... Скоро ще пробвам да подновя профилактиката с втория курс риногермин, та да видим...

# 83
 • Мнения: 327
ADLiquid Kids е сиропът,а спреят сме го ползвали вече,и да,вадя го,че и аз също си помислих,най-много да го откажа иначе...Уф,дано има резултат при вас,само да вметна,че фармацевтката вчера ми каза,че има промоция 3+1 с талонче,което дава лекарят,както беше с Имунотрофина....Че добра му е цената иначе ,ама само да действа,ще се взима....

# 84
 • Мнения: 25
Включвам се и аз тук. Четох, четох и ..... почти прегрях. Rage
Сина ми е на почти 4 г. със съмнение за трета сливица. Другите две бяха огромни до преди 3 седмици. Пи АБ и сега поне едната е спаднала. Дясната е по-голяма от самото начало. Стигна такава големина, че избутваше ''езичето'' настрани.

Ходихме на детски УНГ при Миткова в ИСУЛ. Но имаше и хрема и не пожела да гледа сливиците. За 10 дни пи АБ, антиалергичен сироп, виброцил за носа. Вторичен преглед така и не се осъществи. Чакахме си реда, когато тя реши да си тръгне и остави над 10 деца (някои чакащи по 3 часа) без да прегледа. Сестрата трябваше да обяснява и да поема негативите. Препрати ни към УНГ за възрастни или на спешен. Flushed  Не исках и да чувам за ИСУЛ повече.....

Препоръчаха ми Рангачев. Някой, ако има координати как да го намеря, че не успях. Може и на лични. Благодаря.

# 85
 • Мнения: 64
Ето тук преглежда без направление http://medicinabg.com/mc/index.php?sid=specialty&ex=13

# 86
 • Мнения: 107
Или си записваш час в Панталеймон, където приема на частно. Не става от днес за утре обаче. Често се чака по месец и кусур. Или отиваш в ИСУЛ-клиниката по УНГ, ден вторник, да чакаш с навалицата. Няма гаранция, че ще се вредиш обаче. Зависи от броя на операциите, на чакащите после и т.н. Обади се в ИСУЛ предварително, за да не улучиш някоя отпуска.

# 87
 • Мнения: 1 269
Тези дни се занимавах само с четене на темите! Луда станах! Направих си нещо като лична статистика!
Около 80% от пишещите в един момент  се решават на операция,  другите са постоянно с аспиратори в ръка, машинки, балони, капки, антибиотоци, хомеопатия и т.н !
Около 95% от тези, решили се на оперяция, споделят после, че децата дишат нормално, ядат, спят и говорят нормално! Около 80% от опериралите споделят, че децата им са спрели да боледуват или макар и да боледуват, не правят усложнения!
Имаше единични случаи, които споделят , че години са чакали децата да израстат проблема и са си докарали друго проблеми - артрит, сърце, бъбреци.
Има и единици, които са успели да изчакат децата им да го израстат.
Както и единици, оперирали децата си на по 12-15 г, защото така и не е отшумял проблемът.
Не знам, момичета! Аз май вече нямам сили и нерви да гледам как се мъчи детето, да треперя при всеки сопол и да ми се реве при всяка загуба на слух! На 28-ми сме при Райнов и ще обсъдим операцията. Мислите ли, че е удачно такава  да се извърши евентуално началото на юни или е по-добре да чакаме септември?
Бихте ли ми препоръчали лекар в София за операция на сливицата?
П.п. Края на месеца опитваме последно нещо - т.нар. "дърпане на уши" при л.Тодорка от Шумен!

# 88
 • Мнения: 127
Здравейте,
Почти прочетох всички теми и затова и ние се включваме в темата - на 29.05 ще оперират малчо /на 3години и половина/ - ще му махат 3тата сливица в Хил Клиник, проф. Румен Бенчев.
Историята е следната: Тръгна на ясла на 2 годинки и боледуваше всяка седмица - винаги проблемът беше от гърлото - подути сливици и т.н. В детската градина боледува по-рядко, но пак проблемът е почти винаги с надута и възпалена 3-та сливица. Решихме по препоръка на педиатъра да отидем да се консултираме с УНГ. Така отидехме при проф. Бенчев, в частния му кабинет - изключително любезен, внимателен и подробен лекар. Изпрати ни проф. Попова в ИСУЛ да изследваме слуха. Отидохме, там се оказа всичко ОК. Въпреки това, според него сливицата постоянно се възпалява и му причинява дискомфорт и според думите му - вече започва да деформира горната челюст. След консултацията започнах да се вглеждам още повече в малкия и забелязах, че стои основно с отворена уста и като спи - също. Иначе не е правил отитити и гнойни ангини. Та в крайна сметка се решихме на операцията и ми е дно свито и притеснено. Sad

# 89
 • Мнения: 363
Мислите ли, че е удачно такава  да се извърши евентуално началото на юни или е по-добре да чакаме септември?
Бихте ли ми препоръчали лекар в София за операция на сливицата?

Много пъти съм споделяла тук и сигурно вече е досадно, но след една неуспешна операция във ВМА, направихме втората при Проф. Бенчев в Хил Клиник.
Изключителен човек и лекар, и сме изключително доволни от резултата, отношението и всичко.

Първата операция беше юни месец, втората при професора беше началото на месец май. Явно не е задължително да се правят есента.

# 90
 • Мнения: 327
И аз съм мн объркана по отношение не това да се вади ли,да не се ли вади...Все повече хора пишат,че прибягват да операция и "мъките" свършват...Бях решила твърдо,че преди няколко дни като отидем и лекарят казва нужна е операция аз вече съм взела решението да я махнем,той пък реши да я лекуваме,ами хубаво ще я лекуваме ама заслужава ли си това чакане,при все че ще се пият торба лекарства,ще се мъчи детето и накрая я се свие,я не?

# 91
 • Мнения: 312
Всеки родител си познава детето най- добре и знае кое е най- добро за него, но най- лесното е да се отреже. Лично аз за себе си не бих се решила толкова лесно, но подчертавам детето ми има друг по- сериозен проблем, с и УНГ каза, че сме овладели нещата

# 92
 • Мнения: 1 269
От началото на април детето ми отново е с намален слух и налепи. Уж се изчистиха, но от вчера пак виждам 3 малки петънца на едната сливица. Иначе двете небни сливици се прибраха и ясно по гърлото се забелязва жилав секрет.
Във вторник ще й пусна гърлен и носен секрет, както и на брат й /от 4 м е със сополи, а от няколко дни и много хърка/.
На 28-ми сме при Райнов. Записах куп въпроси, на които ще търся отговор. Ще искам и рентгенова снимка на сливицата.
Колебаех се за още едно мнение - Попов или Рангачев?
В тази връзка, някой може ли да ми сподели как да запиша час за Рангачев, каква е цената на прегледа, ако се извършва в частния му кабинет?
Юни месец дали е удачно да се  прави операция на 3-та сливица?
Тези, които ползват "балони" за дрениране на ушите, бихте ли споделили какви са и откъде ги купувате?
Мога ли да запиша детето на плуване с оглед проблемите й с ушите?

# 93
 • Мнения: 107
0700 17 012 е номерът на МЦ "Св. Панталеймон". Звъниш и си записваш час. Не съм сигурна за цената на прегледа, може би около 40 лв.
Назалните балони изчезнаха от аптечната мрежа. Отоглоуб не се намира от много време. Отовент открих в Базар-а преди месец, провери там.

# 94
 • Мнения: 107
0700 17 012 е номерът на МЦ "Св. Панталеймон". Звъниш и си записваш час. Не съм сигурна за цената на прегледа, може би около 40 лв.
Назалните балони изчезнаха от аптечната мрежа. Отоглоуб не се намира от много време. Отовент открих в Базар-а преди месец, провери там.


Самокорегирам се - не е било Базар, а ОЛХ. Има още налични.

# 95
 • Мнения: 1 269
Молец, много благодаря за информацията!

# 96
 • София
 • Мнения: 860
Отовент като напишеш в нета, излиза сайта им, поръчах от там. При нас имаше ефект, но се надуват само, когато е здраво детето. Да не вкараш бактерии навътре, така ни обясниха.

# 97
 • Мнения: 1 269
Момичета, звънях на 100 000 телефони в ИСУЛ и св.Панталеймон и не успях да се свържа с Рангачев!
УМОЛЯВАМ, ако някой му има мобилния, да ми го даде! Не съм телефонен терорист и няма да тормозя д-ра! Искам той да оперира детето ми.

# 98
 • Мнения: 4
Здравейте.От миналата година дъщеря ми ходи на градина.От тогава всяка седмица е със сополи,кашлица,имала и запушени тръби на ухото.Първо започва с хъркане после след 2-3 дни тръгнат и сополи.Д-р Кирова в Света Анна ни посъветва да извадим третата сливица,но за момент докато зимата си стоя у дома се бяхме отказали.Пролетта я пуснах ме на градина и пак на ново.Сега я лекува Д-р Темелакиев,който идва от София в малкия ни град.И той каза че поне още 2-3 години ще сме така.Не става всяка седмица капки и сиропи.

# 99
 • София
 • Мнения: 356
Здравейте момичета,
искам да споделя и за моето ходене по мъките с тези сливици. Синът ми е на 8г и от 3 години прави всеки месец гнойни ангини. За тези 3 години е изпил всички възможни имуностимулиращи, защото докторите бяха на мнение, че имунитета е нисък. Миналата година в ИСУЛ извадихме 3тата сливица при д-р Миткова. Всичко мина чудесно. За 3 дни детето забрави за операция и за всичко. Но ефект нямаше никакъв. Дори се влоши, защото тази зима започна да прави и постояни отити, перфорира му се тъпанчето, ангини...
 Четох за лазерна операция в СофияМед, избрах д-р Иван Йорданов. Насрочи дата за операцията на небните сливици в началото на април и тогава започнаха големите ни мъки. Изписа ни на другия ден с 37,5 температура. 3 дена сина ми имаше 37,5 - 38 температура. В болницата ми казваха, че всичко е наред. На 4тия ден започна да вдига 39 градуса. Доктор Йорданов пак твърдеше, че всичко е наред. През цялото това време мъкна детето до болницата, а то едва гледа. На 6тия ден вдигна 40 градуса, отпусна се, спря да поема течности, не можеше нито да ходи, нито да седи. Вече ревяща отивам при доктора и му казвам, че детето не е добре и не е нормално 6 дена да го мъкна с 40 градуса! А той разплут на креслото, с най-безразличен поглед ми казва: "Ти май ми се караш!"
 Както и да е приеха го с 300 зора. 4 дена стоя на системи, антибиотик, оводняване, парацетамол. Не можеше нито да говори, нито да ходи, едва си преглъщаше слюнката. За това време му погледнаха 2 пъти гърлото и викнаха веднъж педиатър. Ако решеше доктора да ни навести ставаше с гръм и трясък и почваше да ми се кара защо го храня с крем супа, той вече трябвало да яде пържоли и мусака. За първи път виждал такова дете, ако до утре не се оправел, щял да се откаже да го лекува! Аз само му вредя като го глезя...Аз не можех да разбера какво ми говори детето, то не можеше да си отвори устата, а тоя човек ми се караше да го храня с пържоли. Защо като мога да го храня с пържоли от болничното меню ми даваха някаква пасирана каша? Дежурните лекари не ми обръщаха никакво внимание. Може би такава е практиката. Който го е оперирал, той си го следи.
  След като ни изписаха сина ми не можеше да говори хубаво още 3 седмици. Сякаш му се беше схванал езика. Разбира се през главата ми мина най-лошото. 3 седмици ходихме на консултация при друг лекар, за да го следи. Слава Богу всичко е наред сега. "Щадящата лазерна" операция не е нанесла поражения. Уж сливиците са обрани добре, но все още съм на тръни при всяко кихване на сина ми.
 Само да вмъкна, че тест за алергии не се прави в СофияМед. Доктор Йорданов на въпроса ми за тест каза: "Че той има ли алергия към нещо?"
 И така момичета...Избирайте си доктора като му имате пълно доверие, а не като кухата ми глава, подлъгана по някакви си щадящи лазерни операции и лъскави болници. Не винаги като платиш една камара пари, получаваш нужното внимание. Аз съм наясно, че такива инфекции могат да се получат навсякъде, но това отношение...тази наглост, арогантност и безочие...не съм срещала в никой друг лекар.
 Дано от тук нататък всичко да е наред и всички тези мъки да не са били напразни.

# 100
 • Мнения: 1 269
Гуанчи, преминали сте през отвратително неща! Дано вече всичко е зад гърба ви и детето ти да се възстанови бързо!
Когато извадиха 3-тата сливица на сина ти, защо не са извадили и другите две? Те "болни" ли са били или проблемите с тях са се появили на по-късен етап?
Много плашещо ми звучи, че след операция на 3-тата сливица, при уж здрави небни сливици, отитите и ангините продължават и в крайна сметка се стига до операция и на другите две сливици!

# 101
 • NE
 • Мнения: 10 860
Защо не е изписан АБ след операцията? Задължително се прави.
На моят син по лазерен метод му нахнаха сливицата. Ако беше с висока Т, въобще нямаше да се моля и щях да търся второ, трето мнение. За радост при нашата операция всичко мина чудесно и въпреки, че малко след изписването се разболя, доктора който го оперира до последно търсише връзка с нас за да е сигурен, че не е от операциията и дори го водихме допълнително за да види как е оперираното място.

# 102
 • София
 • Мнения: 356
Гуанчи, преминали сте през отвратително неща! Дано вече всичко е зад гърба ви и детето ти да се възстанови бързо!
Когато извадиха 3-тата сливица на сина ти, защо не са извадили и другите две? Те "болни" ли са били или проблемите с тях са се появили на по-късен етап?
Много плашещо ми звучи, че след операция на 3-тата сливица, при уж здрави небни сливици, отитите и ангините продължават и в крайна сметка се стига до операция и на другите две сливици!

 Ами сливиците му не бяха уголемени. Нито третата, когато я махнаха, нито небните. От време на време имаше стрептококи, после изчезваха. Вземала съм му секрет, когато е с гнойна ангина- няма бактерии, няма нищо, а докато не почне антибиотик, температурата не спада. 3 години всеки месец беше с 40 градуса по 5 дена и все като отидем на УНГ се почва: лимфомиозот, имунотрофина, бронховаксон, фенистил, витамини, коластри....Омръзна ми! Вземат му кръв...всичко в нормите, а той постоянно болен.
 Иначе за 2ро мнение след операцията...При свестните доктори не можеш да си запишеш час от днес за утре. Бяхме записала при професор Цветков във Военно-медицинска с 300 зора, но докато ни дойде часа сина ми много се влоши и тогава ни приеха за втори път в СофияМед. Бях се запътила към Исул и Пирогов, но педиатърката вика никой няма да се ангажира с дете оперирано преди 5 дена от друг лекар. Един месец след операцията лекуващ лекар му е лекарят, който го е оперирал. Той знае какво е правил и мазал в гърлото. И действително щеше да е така. Щяхме само да разкарваме детето с висока температура, а положението беше много тежко. Антибиотик не зная защо не му изписаха веднага. Заради некомпетентност най-вероятно. Изписаха му на 5тия ден, но тогава беше вече мноооого късно.
  Когато оперирахме 3тата сливица, доктор Миткова ми даде телефон и каза при всякакви въпроси да и звъня. Телефон на доктор УНГ в СофияМед няма как да вземеш. Трябва да се свържеш с регистратурата и от там евентуално да те свържат с някой дежурен. Просто няма никакво отношение лекар-пациент. Там си торба с пари и толкова. Но както и да. Това ми е голяяяяяма обица на ухото, че човек не трябва да се подлъгва по реклами.
 

# 103
 • Мнения: 1 269
Минахме прегледа вчера.
Последното боледуване на детето от началото на месеца не е било нито ангина, нито мононуклеоза /такива съмнения имаха 2-ма лекари/, а някакъв вирус. Просто нея винаги я "удря" в гърлото и ушите.
Ушите не са толкова зле, има течност, но не е много като миналия път.
Говорихме за операция. Според доктора след такава детето няма да прави усложнения от вирусите /ангини и загуба на слуха/; ще започне да спи със затворена уста и ще спре да хърка, но нямало да спре да лепва вируси, защото е "алергична" /това не е доказано все още, но понеже е светла, от вратата това казват/, а алергичните деца до към 6-тата година не произвеждали някакво "защитно в-во" в носа в достатъчно количества, за да устоят на вируса.
Братчето кашляше 4 м. Водихме го 2 пъти в ИСУЛ и при двама педиатри. След като никакви капки и сиропи не му помогнаха, се оказа, че кашлицата е от рефлукс. Но всички прегледали го, вече бяха заключили, че е "алергична кашлица", защото е светъл!
Иначе изписа поддържащо лечение на каката и операцията ще е евентуално през септември месец, защото вече приключват с плановите операции, заради лятото.

# 104
 • Мнения: 9
Здравейте,дъщеря ми е на 2г и 10 месеца. преди 2 седмици бяхме на преглед при Конов в ИСУЛ,за 3 сливица,която според 2 УНГ в провинцията е за махане. Симптомите са ясни + че от декември месец насам започна и често да и пресипва гласа. Д-р. Конов,каза че сливицата не е за махане... и се съсредоточи върху ларинкса, със съмнение за полипи... назначи инхалации с пулмикорт и капки нео вижън за носа. След прегледа лепна вирусна ангина и започна АБ,като така и не се разбра гласът от какво се повлия- АБ или инхалациите. Честно казано,ме хвърли в ступор съмнението за полипите,тъй като останалите УНГ обяснявах пресипналостта със стичащия се секрет и спането с отворена уста.
Много моля,друго дечица с трета сливица имали ли са такъв симптом,следващият ни преглед ще е след 2 седмици,а съм много притеснена. В петък сме и при Мустаков,защото унг иска становище и от алерголог

# 105
 • Мнения: 2 789
При последното боледуване, моето хлапе направи ларингит. Оправи се след антибиотик.

# 106
 • Мнения: 1 269
Калина, моето дете е с пресипнал глас от време на време, но и аз не мога да разбера дали причината е 3-тата сливица или вируси.

# 107
 • Мнения: 127
Здравейте,
Нашата операция мина на 29.05, успешно, сливицата била много голяма, при излизането от упойката имаше малко буйстване, но после бързо заспа. Пуснаха и да си ходим на същия ден. Но малкият въобще не иска да пие вода и да яде поне йогурт или кисело мляко. Стана много отпуснат, явно няма никакви сили. Днес сутринта поне глътна няколко пъти водичка, но лежи само и гледа в точка... Направо ми се е свило сърцето. Ще звъня да питам дали е нормално Sad При вас, които сте минали операция, как протече възстановителният период?

# 108
 • Мнения: 15 098
Бонболини,при нас на същия ден след операцията беше много гладно детето и след няколко часа след нея й позволиха да хапне данонино.
Но при всяко дете е различен възстановителният период.
За ваше успокоение може да се обадите на лекаря извършил операцията и да попитате  Hug

# 109
 • Мнения: 1 269
Бонболини, само 3-та сливица ли вадиха?
Ако е така, би трябвало вече да пие и хапва. Консултирай се с лекаря, който го е оперирал и не забравяй, че все пак всичко е индивидуално!
Да се оправя бързо детенцето и проблемите да са зад гърба ви!
П.п. Къде правихте операцията?

# 110
 • Мнения: 127
КаИна, само 3-тата вадиха, сега хапна малко плодово млекце и смукна шоколад /казаха, че може/, но просто толкова отпуснат и безжизнен не съм го виждала, винаги е усмихнат и постоянно прави нещо и се движи.
Операцията я прави проф.Бенчев, в Хил Клиник. Като цяло, много внимателен, обяснява всичко подробно, целият персонал бяха страхотни.

# 111
 • NE
 • Мнения: 10 860
Моето момче беше към 24 часа след упойката така. Деня на операцията изкара гушнат в баща си. На другият ден живна. Мисля, че е нормално. Предлагайте вода, храната при нас беше задължително пасирана. Доктора дори бисквитена каша на Слънчо не разреши. Нея я правих и после пасирах.

# 112
 • Калифорния, САЩ
 • Мнения: 4 197
   След ваденето на сливицата на моето дете миналата година ( беше на 5 и извадихме само трета сливица) веднага му дадоха от болницата вдна огромна замразена торбичка с плодов сок - да смуче и яде. След прибирането вкъщи един час!!! след операцията изяде още една. Половин час след това яде голямо парче домашен мек кекс. Апетит не е губил, но имахме проблеми с ужасно главоболие на петия ден след операцията.

# 113
 • Мнения: 327
Успех,дано по-бързо се възстанови малчо! Да се включа и аз за пресипналия глас-на моменти е така,по-дрезгав,но го усещам,че има стичащи се секрети и след като се изкашля се оправя!

# 114
 • Мнения: 155
Мами, моля препоръчайте лекар за махане на третата сливица във Варна? И ако може накратко същия ден ли ви изписват или лежите в болница? Детенцето ми е на 3 г. 4 м. Благодаря на всички,които ми помогнат със съвет  Hug

# 115
 • NE
 • Мнения: 10 860
Ние махнахме в Св. Марина, Варна при доктор Керимов. В отделението работи и д-р Илиев. Операцията беше с Coblator system II и на другият ден нямаше и помен от операцията. Това е най-щадящия и ефективен вариант за малко дете. Отношението на д-р Керимов беше невероятно.
Лежи се ден преди операцията като се правят консултации с педиатър и анестезиолог. Вечерта не се дава да се яде и пие вода след 22 часа. Операцията обикновено е на сутринта и е около час. Остава се под наблюдение същият ден и на визитацията на другия ден се изписва. Позволява се и таткото да бъде с детето.

# 116
 • Мнения: 155
Позволява се и таткото да бъде с детето.
Т.е. и двамата родители са с детето, така ли?

# 117
 • Мнения: 155
Има ли някой телефон на д-р Мутафова?

# 118
 • Мнения: 327
А някой водил ли е детето на солна стая?Колко пъти трябва да я посети,за да има ефект?И изобщо има ли ефект?Благодаря!

# 119
 • NE
 • Мнения: 10 860
Позволява се и таткото да бъде с детето.
Т.е. и двамата родители са с детето, така ли?
В нашият случай, сина ми беше с баща си защото аз още кърмя брат му и беше трудно да го отделя за 2 дни. Стаите в УНГ отделението са малки и може би един родител би бил достатъчно.
Една позната ми писа, че при тяхната операция е имало детенце с двама родителя.

# 120
 • Мнения: 1 773
За преглед при УНГ в Исул трябва ли да записвам час на посочения в началото на темата телефон или направо водя детето пред кабинета?
Може ли да ми препоръчате лекар там и евентуално ако знаете приемните часове. Благодаря предварително.

# 121
 • Мнения: 127
Здравейте,
Все не ми оставаше врема да напиша как мина операцията на малкия в Hill Clinic на 29.05.
Искам да споделя, за да се знае как мина и при нас.
Така, на 29.05 в 8ч бяхме в клиниката, регистрирахме се и след 10-ина минути дойде една сестра да ни настани. Въведе ни в огромна и чиста стая /даже с вид на хотел/, дадоха пижама, с която да преоблечем малкия и зачакахме. След малко дойде друга сестра и проф. Бенчев да вземат изследванията и да подпишем необходимите документи за операцията. Казаха, че има друго дете преди нас. Този момент беше по-неприятен, с чакането, защото  момчето ни искаше да пие вода и да хапне нещо, а не може. Към 10ч. дойдоха анестезиологът, сложиха му инджекция, от която ревна, но след 5 мин. се унесе и го взеха, а аз слязох да чакам пред операционната. След  около 30-40мин. ме викнаха да вляза в Реанимация, че започнал да се събужда. Влязох, беше доста страшна картинка - кръв от нослето, абокат на ръката, подут и ревящ с дрезгав глас. Гушнах го и той след около 15мин. заспа. Тук е моментът да спомена, че му бяхме взели нова играчка, която после баща му донесе в Реанимацията /добре е да има нещо любимо свое, което да гушне и да го успокоява/. Поспа около час и половина и се качихме в стаята. Преляха му витамини, калций и още 2 банки физиологичен разтвор, от които пика много /добре, че му взехме големи памперси, въпреки че вече не ги ползва/. Дойде и още едно семейство, чието детенце тъкмо пък сваляха в операционната. Изтекоха всички банки, докторът дойде още 2 пъти, анестезиологът - също и решихме, че ще ни пуснат вкъщи към 14-15ч. Позволиха да пие по малко вода и да хапва йогурт и пасирана хладна храна. Възстановителният период беше при нас около два дни - не искаше да яде почти нищо, не искаше вода, казваше, че го боли гърлото и се жалваше постоянно. Около 6-тия ден си пътувахме за село да постоим при баба и там вече живна - почна да хапва повече и да пие вода. Обаче около седмица устата му миришеше ужасно -доста се бях притеснила, но докторът каза, че е нормално. И наистина след това всичко си беше наред, започна вече да спи със затворена уста и сенките под очите му избледняха. С боледуването ще видим какво ще бъде положението Simple Smile
Тази седмица бяхме на преглед, и професорът каза, че всичко в гърлото е зарастнало перфектно Simple Smile
Пожелавам на всички, на които им предстои операция, да мине безпроблемно и бързо да забравят тези емоции Simple Smile

# 122
 • Мнения: 327
Благодарим за споделеното,дано спре с честото боледуване детенцето,успех!!!

# 123
 • Мнения: 1 269
Анбибиан, ние ходим при д-р Райнов в ИСУЛ. Записването на часове е он-лайн.
Препоръчвам  го!
Бонболини, моля те, отчитай се как ще е детето с боледуването през есента и зимата!
Радвам се, че операцията е зад гърба ви!
Ние точно се навихме, отидохме при д-р Рангачев, но той каза, че времето вече е прекалено топло и наесен пак да се видим /беше краят на май/.
Така и така не оперираха детето ми, водихме я да й дърпат ушите /не ме линчувайте, реших да опитам/!
След процедурата спи по-леко и не е с постоянно отворена уста, но проблемът не изчезна напълно, та септември пак ще говорим с Рангачев за операция.

# 124
 • Калифорния, САЩ
 • Мнения: 4 197
   Да кажа само, че при нас Ужасната миризма от устата продължи около три седмици. И това минава, важно е дечицата да са добре. 🤗🤗🤗

# 125
 • София
 • Мнения: 1 128
Здравейте, влизам да споделя и аз опит, защото за 4 години борба с трета сливица и серозен отит, сме минали през много лекари, изследвания, лечения и накрая операция.
Дъщеря ми беше на около годинка, когато за пръв път чухме, че има уголемена трета сливица. В различни периоди сме били при различни лекари, тъй като нито едно лечение не помогна. Нейната трета сливица не беше възпалена, боледуваше рядко, особено като се има предвид, че ходи на градина и за това повечето лекари препоръчваха да не се оперира. Проблемът беше, че дори и невъзпалена, сливицата беше огромна, най-висока степен оголемена. Това й пречеше на говора, нощем спираше да диша, получи серозен отит, имаше и намаляване на слуха, макар и не голямо. А в последствие се оказа че й е пречела и на общуването с други деца. Това беше най-изненадващия ефект от махането й - след операцията, всички учители казаха, че това е различно дете - усмихнато, общително, игриво, докато преди това е била затворена и саможива. Всички бяха изумени как може само за няколко дни някой да се промени толкова много. Всъщност, тази промяна може би отчасти се дължи на макаричките, които поставиха на тъпънчетата. Може би непрекъснатото заглъхване на ушите и намаляването на слуха са й пречили на общуването с други деца.
Но подред:
Започнахме с ИСУЛ. Първо отидохме при д-р Иванка Кънчева. Тя бръкна с пръсти да опипа сливицата, без ръкавици, без стерилни инстументи, нищо вътре изкървя, слава Богу за кратко. След няколко дни направи някакво възпаление, което според педиатърката вероятно се дължи на това разкървавяване с ръце. Естествено вече не стъпихме при д-р Кънчева.
Започнахме да ходим при д-р Рангачев. Може би повече от година се опитваше да повлияе нарастването на третата сливица с капки за нос, но не се получи. Накрая се отказа и каза, че просто трябва да я израсте, тъй като не боледува често и сливицата не прави проблеми.
Тъй като детето говореше трудно - на нос и не всичко се разбираше, продължихме със следващия лекар - д-р Петров от МВР болница. Той пръв заговори за нуждата от операция, но излезе в много продължителен болничен и трябваше да се насочим към друг лекар.
Отидохме при д-р Френгов в Транспортна болница. Който е бил при него знае, че няма по-педантичен човек. Записва всичко методично, води стриктна документация, обяснява много подробно, подчертава важните моменти. И при следващия преглед само с едно бързо преглеждане на листовете, всичко му става ясно. Веднъж направихме грешката да пропуснем преглед и да не го посетим 2-3 месеца. Като се появихме отново, отбеляза с червено, че сме пропуснали и после месеци наред ни натякваше, че не изпълняваме препоръките му. Ама той така натяква, че ти иде да избягаш с писъци от кабинета Simple Smile Не че не беше прав човека.
Д-р Френгов е един от малкото лекари, който разполагат с апаратура. Тъй като тъпънчетата не бяха добре, за нас беше важно да следим състоянието. При него на всеки преглед правихме аудиограма и измерване на налягането с т.н. бяла слушалка. Нито един от другите лекари, при които сме ходили не правеха толкова обстойни прегледи. Д-р Френгов също доста време се опитваше да повлияе медикаментозно нарастването. Не се получи. Когато хлътването на тъпънчетата стана много сериозно, намаляването на слуха стана постоянно и спирането на дишането нощем зачести, преминахме към операция и слагане на макарички за 6 месеца.
Както всеки преглед, така и операцията при д-р Френгов е обяснена и разчетена до минута. Бях наясно с всяка процедура, кога какво ще прави, след колко време ще я докарат обратно при мен. Това вдъхва много спокойствие, наистина оценявам високо неговата организираност.

Инцидентно сме посещавали и други лекари:
Д-р Улевинов - прегледа беше вял, сякаш не му бяхме интересни, приключи много бързо. Знам, че е страхотен специалист, но между нас нямаше химия и просто не се получи Simple Smile
Проф. Павлов в Първа градска - при него отидохме 1-2 години след операцията, заради друг проблем с ухото и след гореща препоръка. Каза, че ще хоспитализира детето, за да направи изследвания и аз се съгласих. Изследването изисквало упойка, вътре щели да преценят месна или обща. След което се оказа, че я готвят за операция!!! Ей така, от днес за утре, без да ме предупредят! Разбрах, защото ме накараха да платя за избор на екип за отстраняване на сливиците й. Отказах, избягах. Детето се оправи без операция. Слава Богу, вече 5 години няма проблем нито с ушите, нито със сливиците, които искаха да й махнат. И от ангини не боледува.
За малко да пропусна д-р Липева от Токуда - при нея не мина добре. Дъщеря ми е изключително дисциплинирана и кротка и никога не създава никакви проблеми при прегледи. Не се върти, не реве от страх, не пречи с ръце - седи като възрастен човек. Но д-р Липева намери за какво да подвиква на дъщеря ми. Беше нетърпелива и неприятна, а и нямаше никакъв диагностичен ефект от нейния преглед. Не е подходяща за прегледи на деца.

Та в заключение - за нас точния лекар се оказа д-р Френгов.

Последна редакция: сб, 30 юни 2018, 13:49 от Мaрги

# 126
 • София
 • Мнения: 356
Аз съм водила сина ми при д-р Френгов. Наистина преглежда обстойно, дава насоки, прави нужните изследвания...но при сина ми неговото лечение не подейства. За жалост ни каза, че от 2015 не оперира сливици, иначе бих му се доверила напълно.
Аз писах преди месец за кошмара, който изживяхме в София мед при д-р Йорданов, който извади сливиците на сина ми...но искам да ви се похваля сега...от април не е боледувал Simple Smile))) Явно сливиците са си били някакво огнище на зараза. Сега яде сладолед, пие газирано, ходи на басеин, на море...До сега не беше пропускал месец без гнойна ангина, при цялото треперене и пазене. Разболяваше се ей така без нищо, без значение сезон, топло, студено, без да е общувал с никой болен

# 127
 • Мнения: 8
Здравейте! На дъщеря ми й извадиха третата сливица март тази година във Варна- д-р Войчева! Хъркането така и не престана. Отскоро се започна пак със сополите. Ходихме на друг УНГ- д-р Папуров, който каза, че третата сливица пак е започнала да израства (аз имам съмнения, че не е била извадена, както трябва). Според него от мен зависело дали ще израсте пак или не... Трябвало да я закаля, но като цяло нищо смислено не каза. Въпросът ми е къде да я заведа във Варна, за да ни обърнат наистина внимание. Ходили сме при Щерева, Гавраилов, Чамурлийски и двамата доктори, споменати по-горе. Направо съм отчаяна... Sad

# 128
 • NE
 • Мнения: 10 860
Света Марина при доц. Сапунджиев, д-р Илиев или д-р Керимов. При Керимов извадихме сливицата. Страхотен като отношение и много подробно обяснява. Направихме операцията с коблатор. Едно от най-добрите решения, които сме взимали. Папуров е добър, но прекалено много се е взел насериозно и е ужасно груб.

# 129
 • filibeto-maina:)
 • Мнения: 100
Здравейте, искам да попитам някой ходил ли е тази година при проф. Зоя Горанова за дърпане на уши?
Моля ако може да д даде нови координати, че тези които намирам в задните теми не са актуални.
Благодаря предвариелно!

# 130
 • Мнения: 327
Здравейте,търся второ мнение от лекар УНГ,моля да ми препоръчате някой от изброените градове: Стара Загора,Пловдив.... Благодаря предварително!

# 131
 • Пловдив
 • Мнения: 576
За Пловдив съм водила детето при Д-р Златка Поповска ДКЦ Понеделник пазар.До преди да затворят УНГО в Първа градска работеше в отделението и имам добри лични впечатления.Третата сливица я извади Д-р Атанас Гюлев в УМБАЛ Пълмед.Всичко мина успешно.

# 132
 • Мнения: 327
Благодаря за мненията,в крайна сметка отидохме при д-р Маринов в Ст Загора,мн ми го похвалиха...Прегледа го и каза да правим снимка,та да види какво е положението,за да прецени дали ще се вади или не...Изписа антихистамини и капки за нос Унидекса...Някой прилагал такова лечение има ли?

# 133
 • NE
 • Мнения: 10 860