Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 фев. 2018, 13:12 ч.

Ню билдинг пропърти - мнения?

  • 688
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 101
Здравейте,
В момента сме в процес на купуване на жилище в София и се спряхме на един нов комплекс в жк Малинова долина - Студентски град 4. Изпълнител е Ню билдинг Пропърти. Дали някой от вас е купувал жилище от тях? Надеждни ли са, изпълняват ли проекта си навреме и дали получават акт 16 построените от тях жилища? Ще се радвам, ако можете да споделите мнения за тази фирма. Благодаря ви!

# 1
  • София
  • Мнения: 30
Здравейте,
В момента сме в процес на купуване на жилище в София и се спряхме на един нов комплекс в жк Малинова долина - Студентски град 4. Изпълнител е Ню билдинг Пропърти. Дали някой от вас е купувал жилище от тях? Надеждни ли са, изпълняват ли проекта си навреме и дали получават акт 16 построените от тях жилища? Ще се радвам, ако можете да споделите мнения за тази фирма. Благодаря ви!

Здравейте,

Ние миналата година гледахме техни апартаменти точно в Малинова долина. Но ги "гледахме" в интернет. Когато потърсих контакт за тях, се свързах с една дама, която ми каза, че може да отида в офиса им, който бил в Ст. град. Грабнах се аз и отидох в някаква невзрачна постройка сред студентските общежития, която не е никак лесна за намиране.
Та, като почнах да говоря с въпросната госпожа, се почна: ма то тука едни 1000 Е да го изтеглим от продажба, 2000 Е, ако е с 2 спални, и то първоначално обявената цена била, ако е платено в брой, могло да се плати само на няколко вноски, трябвало иначе да си платя ДДС-то, щото тя не искала да го плаща. Вади някакви чертежи да ми доказва "достойнствата" на въпросния затворен комплекс, сякаш аз онзи ден архитектура съм завършила и само с архитектурни планове всеки ден боравя, че да разбера! Или може би разчиташе именно на това.
Изобщо, отношение "Вие к'во искате за тия пари" един вид. Щото явно 750 Е за квадрат са си мижави пари за нея.
Да не говорим, че тогава (април) каза, че ще са готови до септември с акт 16, сега гледам, че пише "Започва изграждането през март 2017", ама последната промяна на сайта е от 13.02.2018 г. ! https://newbuilding.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=22&id=a1169750 … amp;f4=&f11=2

От друга страна прочетох следното  във форума на Инвестор БГ
"НЕ КУПУВАЙТЕ АПАРТАМЕНТИ ОТ Ню Билдинг Пропърти ЕООД / New Building Property НЕ ЗАВЪРШВАТ СГРАДИТЕ В СРОК ОТ ЗАПОЧНАТИ 4 СГРАДИ В СОФИЯ НИТО ЕДНА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЗАВЪРШЕНА. ЩЕ СИ ДАДЕТЕ ПАРИТЕ НАПРАЗНО. САМО МАНИПУЛИРАТ ХОРАТА ПЪРВАТА СГРАДА, КОЯТО ЗАПОЧНАХА В СТУДЕНТСКИ ГРАД ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ ГОДИНИ И ПОЛОВИНА НЕ МОГАТ ДА ЗАВЪРШАТ, А СГРАДАТА Е НИЩО И НИКАКВА. ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ СА ВЗЕЛИ ПАРИТЕ И НА ДРУГИ ТРИ СГРАДИ И НИТО ЕДНА ОТ ТРИТЕ НЕ ВЪРВИ. СТРОЯТ ДО МОМЕНТА, ДО КОГАТО ПРОДАДАТ АПАРТАМЕНТИТЕ И ПОСЛЕ ЗАПОЧВАТ НОВ ПРОЕКТ И ПОСЛЕ СПИРАТ ДА СТРОЯТ. БАЛОНА СЕ СПУКА ПРИ ТЯХ. ПРЕДПАЗВАЙТЕ СЕ НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ ТЕЗИ!" https://forum.investor.bg/forum/%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D … D0%BB%D0%B8/page2

[Аз лично се разграничавам от този коментар, тъй като сама не мога да потвърдя това, което господина твърди, но предвид в коя страна живеем, ми се вижда поне правдоподобно. Още повече, че наши приятели за малко да изгорят в подобна схема на "а днес - а утре акт 16" и накрая продадоха апартамента, за който имаха предварителен договор, на трето лице. След месеци перипетии им върнаха първоначалната вноска, все пак.]

Та, обратно на темата - иначе ми даде контакт на някаква нейна дружка, дето работела в банка, дето да съдействала за кредит с "хубава" лихва! Отидох и при въпросната препоръчана дружка, "хубавата" лихва се оказа над 6 %, нали!

В крайна сметка, загубих си половин ден в това упражнение, без изобщо уважаемата дори да благоволи да ми предложи поне да ме заведе дори да го видя този апартамент с иначе така неясна цена!

Честно казано, моето лично усещане бе, че е поредната схемаджийка, дето се прави на бизнесменка с чужди пари. Дори и да не е така (а аз не твърдя, че е така въобще, въпреки коментара по-горе), самото отношение ми бе напълно достатъчно да ме откаже. Не стига, че е в Малинова долина и няма почти никакъв читав транспорт до там, не стига че нито парно, нито газ до там, ами и неясна цена и отношение като че сякаш кафето ѝ сервирам, няма пари да ѝ давам!

Изобщо, българинът (и в частност - тя) има много и много да учи за това как се прави бизнес и какво стои зад термина "customer satisfaction". Но понеже голяма част от т.нар. бизнесмени по нашите геогр. ширини черпят бизнес практиките си от мутробарока през 90-те, нямат и желание да разгадават що е то customer satisfaction и има ли то почва у нас.

В заключение ще кажа, че не трябва да бързате и да се хвърляте на първия възможен вариант. От собствен опит Ви казвам, че да си намерите хубав апартамент на добри пари отнема време и добър брокер. Безплатен обяд няма. А и имайте предвид, че това, дето Ви се вижда евтино на пръв поглед, най-вероятно е схема. Точно затова и ние не се доверихме на "новото строителство" - то в много случаи си остава незавършено. Просто проучвайте предварително и от повече източници с кого си имате работа, защото мошениците в тая тъпа София са на всяка крачка и не са един и двама изгорелите. Споменах по-горе за моите приятели и техните перипетии.
Успех Simple Smile

# 2
  • Мнения: 205
Нито един техен блок няма Акт 16. Не знам защо хората се връзват да купуват апартаменти от тях.

Вие как сте си харесали апартамента? Виждали ли сте на живо къде се намира строежа? Насред нищото са, без път, без магазини, без абсолютно нищо. Най-близката автобусна спирка е на поне 15 минути пеша.

# 3
  • Мнения: 968
Изобщо не им се връзвайте на тези. Това е някаква схема, а мястото,на което се строи наистина е насред нищото, а и отгоре на всичкото там скоро улици няма да има.

# 4
  • Мнения: 1
Здравейте. Във връзка с Ню билдинг пропърти ЕООД ще споделя досегашния ми опит. Тъй като започнах търсене на жилище в последните 6 месеца и работих с конкретна фирма за откриването на такъв - 123 properties (много коретни, усмихнати млади хора). Идеята ми беше да открия моето жилище в близост до околовръстното и то конкретно периметър между Дървеница, Дианабад, Студентски град, Витоша.

Та след множество обикаляне /защото реших, че ще обикалям с колата, за да си харесам сграда Grinning / попаднах на 2-3 инвеститора като харесах техни конкретни обекти. Едните бяха Idea building, а другите New building property.

За жалост при Idea building бяха разпродадени всички апартаменти от въпросния обект и с моите хора от 123 properties разучихме как стоят нещата при New building property. Те, от гледна точка на фирмата - коректна ли е, завършват ли си проектите, как строят и т. н., аз, от моя страна /защото съм била от друга страна на барикадата - работех при ЧСИ и знаех какво значи да затънеш здраво и да завлечеш хората/ проучвах финансовото състояние на фирмата, дали имат изпълнителни дела, плащат ли си кредитите, ако има такива, продават ли си имотите, на каква земя се строят имотите - собственост на фирмата, на свързана фирма, общинска земя, имало ли е наследници - кои са, какви са, всичките ли са... изобщо едно голямо ровене.

В крайна сметка аз не открих проблеми. Проекта в Малинова долина е чист - собствеността на земята е на тяхна свързана фирма с учредено право на строеж на Ню билдинг пропърти.

123 properties пък от своя страна ми казаха, че всичко с фирмата е наред. Конкретно се насочихме към Малинова долина, защото жилището, което в последствие купихме, е със собствено участие и дофинансиране чрез кредит. На този вариант бяха съгласни от Ню билдинг пропърти само в сграда 3 в техния така наречен Проект 4.

Аз конкретно съм много доволна от отношението. Казаха ми всичко, което исках да знам - цената на квадрат /септември 2017 г./ на проект 4 беше 650 EUR.

Естествено, че ще ви покажат чертежите на сградата - какво очаквате? Искате на зелено, това е положението. Аз лично разговарях с Десислава, управителката, като тя ни даде възможност за изплащане чрез схема. Както е посочено по-горе - стоп капарото е различно според броя на спални на жилището.

В последствие сключихме и предварителен договор. Аз исках доста корекции по него, като заедно с това го прегледаха и юристите на 123 properties. Десислава, управителката, беше съгласна с всички промени, които нанесохме по договора.

Ние имахме и някаква отстъпка - не си спомням за процента, но беше някъде 2-3 % заради това, че заплатихме 50% от жилището при подписване на предварителния договор.

В момента строежа е на етап - излята плоча на сграда 3 от проект 4. Движат се добре - кота било на сграда 1 и 2 и завършена зидария на сграда 1 и започната такава на сграда 2. Аз ходя редовно на място да следя строежа, отделно във фейсбук страницата им постоянно качват клипчета с дрон, снимки и всякаква информация как се движат проектите. В сайта им пък има разпределенията на етажите /скици/ + как ще изглеждат завършените проекти.

Влизах в проект 3, който се намира до офиса им и Десислава, управителката, ми показа как ще изглеждат апартаментите. И като изпълнение и като разположение. Стъклопакетите са 5-камерни, имат допълнително изолация на пода - някакъв тип гумена подложка, стените се завършват на фина шпакловка. Във всичките им проекти има прокарана канализация, овергаз /тръби във всяка стая/ като от собствениците си зависи дали ще си прекарат газ. В нашия проект прекарваха вода, ток, газ преди да започнат самия строеж. Разрешението за строеж е заедно със столична община, тъй като липсва път до обекта. Така че и този въпрос е решен. Общо взето там, където се намират проект 2 и проект 4 - Малинова долина, самите проекти са ситуирани в съседство, текат строителни дейности и на други строители. Тепърва се развива самият квартал и НЕ е удобен за хора, които се движат с градски транспорт. За момента квартала е удобен само за хора с коли.

До колкото съм запозната имат акт 16 на проект 1. Проект 2 и проект 3 са почти завършени. На нас ни казаха, че догодина до септември проект 4 трябва да е завършен. Имайте предвид, че все пак това е строителство НЕ на панелки.

Последна редакция: ср, 09 май 2018, 12:37 от Sylvia Marinova 591277

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт