Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 374
Не, не за смешните митове на майките и бабите ни от рода на "кърмата ти е нехранителна" и "задължително кърмене под час". Обратното. Съвременните митове за кърменето като панацея, като алфата и омегата на майчинството, като супер-силата на супер-мама. Имало ли е случай да установите, че някои твърдения на консултантите по кърмене са маалко преувеличени, леко украсени и не дотам вярни? Че са повече пропаганда на кърменето, отколкото факти, почиващи на сериозни изследвания?
Не ме разбирайте погрешно. Имам две деца, които кърмих до една годинка точно благодарение на няколко консултанта и съм дълбоко признателна за това. Но при второто ми дете установих, че не всичко, което се разпространява като информация за кърменето, е вярно.  Струва ми се, че една тема, която е откровена не само за предимствата, но и за ограниченията на кърменето, ще бъде полезна на всички.
А сега конкретно за моя опит.
Кърменето на поискване се препоръчва след навършване на 1-месечна възраст, при добро наддаване на детето. Т.е. ако детето суче продължително, пуска доволно гърдата, спи спокойно след това и напълва доволно количество памперси, майката може спокойно да си го храни "на поискване"  - т.е. да предлага гърда тогава, когато усети първи признаци на глад. Моето спокойно, усмихнато, доволно и дълбоко спящо бебе обори това твърдение още на третия си месец, когато въпреки всички признаци на "нахранено" бебче, кантарът удари удивителните 200 гр. за един месец.
Друг мит, който бебчето ми обори, бе твърдението на един консултант, че кърменето пази не само от вирус, от който е болна майката, но и от вирусите на другите хора. Защо? Защото щом майката не се е разболяла от него, значи го е преболедувала в миналото. Значи, има имунитет. Значи, и бебето има имунитет към него. Логично, хм? Но невярно.
Мога още да допълвам, но много бих искала да науча за опита и на други майки. Как беше при вас? Всичко ли беше, както ви го описваха консултантите, или отрихте своите си истини? Ще се радвам да споделите!

Последна редакция: пн, 19 фев 2018, 09:21 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 8 854
Не съм ползвала никакви консултанти. И не бих. Звучат ми дразнещо и фанатично. Следвах съветите на лекарите - докато мине жълтеницата, пък най-добре до месец - по час. После може и на поискване.
Не - кърменето не е панацея и трябва да се внимава за вируси и всичко останало, точно както при смесеното хранене или напълно заместеното кърмене от АМ.
Спрях, защото се наложи да взимам лекарства. Но и да не бях - мисля, че годинка е напълно достатъчно, като през това време обезателно трябва да е захранено бебето - тоест да не е САМО на кърма.

# 2
 • Мнения: 4 992
Аз консултанти не съм ползвала, но това, което съм чела и съм приложила на практика си се е оказало точно така.
Това за вирусите на други хора не го разбрах. Другото, напротив, спящо бебе не винаги значи нахранено бебе. Гледат се много неща, които са надлежно описани. Например, брой памперси, миризма, ако не се дава вода и т.н. Един човек не може да ги каже в 10 мин разговор. Плюс това, винаги има частен случай. Според мен, отговорната майка чете възможно най-много, достоверни източници и филтрира.
Опитът ми е от три мои деца и няколко, на приятелки, които са искали съвет.

# 3
 • Мнения: 5 646
Не разбрах какво каза. Консултантите също са хора и освен различна квалификация, имат и различни способности и личностни характеристики. Както има лекари, които ще те подведат и няма да назначат най-адекватното лечение (и обратното) или майстори, които ще ти залепят плочките накриво - е, точно така е и с консултантите. Това не значи, че не съществуват редица научно обосновани и известни факти в областта на кърменето.
Друг е въпросът кой доколко ги познава, как ги интерпретира, какво казва на майката и какво тя чува.

# 4
 • София
 • Мнения: 291
Не мисля, че трябва да обръщаме темата в посока консултантите, според мен не е това идеята (те наистина помагат много).
И според мен в момента темата за кърменето има леки фанатични украски при някои майки и други съпричастни.  
И да, кърменето е изключително важно и полезно, но не е панацея за всички бебешки неразположения.
А в темите за бебетата съм срещала такива обвинения към майките, които не кърмят или го правят под режим, че отдавна спрях да ги чета. Не че не кърмих детето си до годинка и малко, просто обясненията за кърмата като чудо на чудесата и приготвянето на закуска за по-големите с кърма, та даже и за кафе на възрастните, ми идват в повече.

# 5
 • Мнения: 5 646
То така е с всяка тема в бг-мама, която вълнува много хора. Независимо дали е за обезкосмяването, гей-филмите или почивките на ол инклузив, фанатизмът и крайностите са ти в кърпа вързани.

От кафе с кърма възрастните най-много да се подрискат Simple Smile

П.П. Иначе аз съм кърмила 3 г. и съм консултант от 8, та имам известни наблюдения по темата Simple Smile

# 6
 • Мнения: 126
Не съм кърмила, беше ми много гадно и болезнено. Много ме изнервяха хората първият им въпрос беше - кърмиш ли? О се почваха лекции... Да чукна на дърво детето ми е на 4 г. вече , антибиотик е пила само веднъж. Здрава и жилава, за разлика от деца кърмени до годинка , че и повече... Според мен не е от значение

# 7
 • Мнения: 374
Здравейте, благодаря ви за включванията!
Наистина темата не е за или против консултантите. Идеята е обмяна на личен опит за това, кои твърдения за кърменето са се оказали преувеличени, украсени или невярни. Вярвам, че ще е полезна и ще внесе баланс в очакванията на майките, които сега започват. Защото лекциите относно кърменето често са едностранчиви, според мен.
Ето например, както писахте по-горе, за спящото бебе. Често съм чувала, че щом бебето спи спокойно след кърмене, значи е нахранено. Оказва се, че когато е малко нахранено, също може да спи дълго и спокойно, в следствие на понижената кръвна захар. Ако съм го знаела, съм щяла по-рано да се усъмня, че кърмата не му достига. И не е като да не съм се интересувала и да съм разчитала на 10 минута консултации (наистина моля да оставим свободните интерпретации относно нечий опит).

# 8
 • Мнения: 2 737
Аз не смятам, че темата е уместна в контекста на взаимопомощ, защото общовалидни правила няма. Нещо, което е помогнало за моето бебе, може да не е помогнало за вашето...
В този смисъл, негативният опит не означава, че дадено твърдение е мит.
Без лоши чувства!

# 9
 • София
 • Мнения: 2 370
Аз нямам деца,съответно и не кърмя...нали,логично.
Но ще спомена две приятелки.
Първата води здравословен начин на живот,не пие,не пуши,нормални кг е.
Втората си пийва,пуши доста и тя е нормални кг,но често е на доста ограничаващи диети.
И едната и другата имат дечица горе долу на една възраст.
Първата не успя да кърми,нямаше никаква кърма.Втората кърми до към 3 месец.
Дечицата(има 2) на момиче номер едно са нон стоп болни,няма вирус ,който да не ги в хванал.От 7 месечни почнаха антибиотици ,едното лежа в болница за 2 седмици.От 365 дни,те 150 поне са подсмърчащи и болнави.Давани са им всички възможни имуностимулатори,за които можете да се сетите.Цяла торба имат с такива и полза няма.Ходенето на детска е мисията невъзможна.
Майка номер 2 има едно детенце на 2 годинки и половина.За това време не е изпило едно хапче,едно сиропче.Не се е разболявала нито за ден.
Това ме навежда на мисълта,че може би има значение кърменето.А може и да е само съвпадение,но,съмнява ме Simple Smile

# 10
 • Мнения: 23 703
С кърмачески стаж общо около 4 години с три деца, мога да кажа, че някои неща са мит и кърменето се "продава" прекалено уверено.

1. Консултантите прекаляват малко с кърмене на всяка цена. Сори, ама да накараш родилка да се цеди на всеки час 24/7...май е забранено от Женевската конвенция като нехуманно.

2. Разделянето с бебето за 6 часа е най-малкият фактор и не трябва да вкарва майката в дива паника.

3. Прокактинът е най-отвратния хормон на света. Не, кърменето не релаксира. На третия път вече ме беше превърнало в огнедишащ дракон. Самият рефлекс и потичане на млякото вече ми бяха толкова омръзнали, че не се умилявах като с първото дете, а изпитвах някаква странна смес от меланхолия и гибелен гняв. Просветна ми, като затворих фабриката за последно. Не ме кефеше по 8 пъти на ден да се превръщам в мутант, хибрид на Хамлет и Ахил.

4. Консултантите по кърмене имат безпардонно и режещо поведение в социалните медии към всеки, който се осмели да направи минимална критика. Кърменето е велико, за него се говори само позитивно и тъй нататък, партийна линия.

5. Няколко години след обучението, мога да кажа, че доста от предлаганите "факти" са подкрепени с доста тънки научни изследвания, има голяма доза пропаганда и удобно пропускане на факта, че хората не се правят по калъп и малките камъчета обръщат голямата кола. Тоест няма такова нещо "създадена си за кърмене". Понякога не става, или става с толкова усилия, че тая енергия може да се насочи към по-приятни неща. Кърменето може да изцеди радостта от новото бебе.

6. Някои бебета са толкова лоши кърмачета, че е по-добре да ги "уволниш" и да им дадеш шишето, щото просто не стават. Малка уста плюс лека юзда на езика = пълен ад. Ни пози, ни възглавници, все е криво.

# 11
 • Русе, България
 • Мнения: 1 243
Моят опит с кърменето е 1 година и 9 месеца. За този период имах възможност да се включа в местната Ла Лече Лига група, участвах в много сбирки и споделях опита си с други майки. Мисля, че това ми повлия положително, най-малкото да не се чувствам като единствената кукудрела, решила да кърми по-дълго детето си. Отделно, още когато бебето ми беше на 3 месеца, получих адекватна помощ от консултант на НАПК, без която трудностите, които в онзи момент имахме, вероятно щяха да се задълбочат и кой знае в каква посока биха се развили събитията.

Не мисля, че има "митове" за кърменето, промотирани като чистата истина от някого. Ето, казват, че кърмените бебета боледували значително по-малко; в периода на кърмене и моето не боледуваше, но с тръгването на детска градина, аз по неволя се изучих като помощник-фармацевт, ако ме разбирате. Но мога ли да кажа "те ми казваха, че ако кърмя, ще е здраво, пък то все болно"! Има толкова други фактори, които влияят.
От друга страна, синът ми беше едва 7-месечен, когато се разболя от варицела. Изкара я само на кърма, за щастие без висока температура и други видими неразположения. Ами, аз вътрешно си вярвам, че кърменето му помогна, пък нека е мит.

Живот и здраве, след два месеца съм отново в начален старт, ще видим как ще се развиват нещата.

Ако мога да се обърна към авторката, мога ли да попитам къде е препоръчано кърменето на поискване да се случва след навършване на 1 месец? Моят опит и източници на информация говорят за кърмене на поискване от самото начало, още повече във връзка с бързото изчистване на физиологичната жълтеница, за което Salsisha пише.

# 12
 • Мнения: 23 703
Проблемът е, че в началото бебето може да проспива дълги периоди и не трябва да чакаш да си поиска, а да го събудиш и стимулираш да яде.

Третото ми дете на 1г. 1 мес. започна да хапе и я "уволних". Да не съм луда да търся консултант за решаване на нещо, което всъщност не е проблем, защото след година кърмата вече честно казано не е необходима.

# 13
 • Мнения: 1 199
Това, че щом майката не се разболяла, значи и детето няма е пълна глупост и никога не съм го чувала дори, камо ли да е мит...

Кърменето е безспорно най-доброто, което може да се даде на едно дете. Точка. Просто няма по-добро нещо, измислено от човека. Въпрос на личен избор е дали ще го дадеш на своето дете или не...

Всички митове и легенди няма нужда да се създават, защото сама по себе си кърмата няма конкуренция. Все едно да сравняваш кое е по-добро - супа от домашна кокошка или бульон от пакетче 🙄 Ами и двете ще те нахранят, но няма спор, кое е по-добро, нали?

Аз обаче не вярвам, че кърменето е пряко свързано с имунитета. Има кърмени деца, които боледуват и такива които са на АМ, но са здрави...

# 14
 • Мнения: 23 703
А най-големият мит е, че има едно такова неделимо и монолитно нещо като "кърмене". Не е вярно - има хиляди случаи, все уникални. В някои ситуацията се доближава до платоническия идеал "кърмене". В другия случай е толкова измъчена работа, че по-добре без него. Сори, ама за мен пет грама кърма с много вина, цедене и какво ли не нямат особена полза, а даже може и да вредят на връзката и приятното гледане на дете. Като не става - не става.

И реално измисленото от човека като адаптирани млека може да е доста по-добро от някои случаи на кърмене. Ако консултантът си затвори очите и продължи да убеждава, че дори в тези случаи кърмата е по-доброто, сори, ама това е вече пропаганда и промит мозък. Трябва да се гледа и реалността, не само какво пише в пейпърите. И аз мога да чета пейпъри, че и да виждам кое и как е барнато, за да изглеждат резултатите по-впечатляващи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт