Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • софия
  • Мнения: 118
Здравейте,
Тъй като не съм голям специалист в готвенето на патладжан ми трябват малко идеи за гозба с него. Общо взето единственият вариант, по който съм го приготвяла досега, е пържен и после го заливам с кисело мляко.
Може би  поради тази причина у нас патладжана не се обича особено, а ми се иска да приуча домашните да го хапват. Моля ви дайте ми идеи и рецепти   Praynig

# 1
  • Мнения: 1 131
Мусака с патладжан - виж няколко рецепти в нета, има доста. В общи линии се ползва патладжана вместо картофи.

# 2
  • Мнения: 252
Аз лично правя "ПЪЛНЕН". Както  се приготвят пълнени тиквички-патладжана го режа на две продълговати части,издълбавам вътрешността,но не на цяло.Тази вътрешна част я запържвам със кайма,добавям ориз.Подправки-сол,а чубрика,черен пипер и червен пипер добавям,ако каймата няма никакви подправки.Отгоре слагам  шайби домати-2 или 3 ,колкото са нужни,за да се покрие.Нареждам в тава или плике,добавям вода-до половината на патладжана(а не до горе-защото ще "плувне" Grinning) и пека.

# 3
  • Мнения: 1 826
Аз го приготвям основно  по два начина - пълнен с кайма и с доматен сос. И в двата случая го печа на фурна като ветрило . В единия вариант приготвям кайма като за мусака и след това я слагам между резените на патладжана и пека във фурната. В другия вариант първо го запичам и отделно приготвям доматен сос , с който го заливам .  Възможно е и да се комбинират двете рецепти . Може и в реден вариант като мусака. Срещала съм рецепти и за пълнен патлаждан със сирене, но не съм го приготвяла.
Правя и разядка с него- печа го на фурна, както е цял патладжана. След това го оставям да изстине и му взимам вътрешността и я прибавям към майонеза. Разбърквам добре и подправям с малко чесън, сол и магданоз.

# 4
  • Мнения: 393
И аз вчера си направих мусака с патладжан,само че сложих и картофи.Има много рецепти в интернет.Най-общо казано режеш картофите на филийки и патладжаните също.Запържваш ги , след това правиш и плънката с каймата и започваш да редиш - картофи,плънка,патладжан,плънка и така докато свършат продуктите.Аз лично завършвам на картоф,но може и на патладжан.Запичаш,после правиш заливка,слагаш я да се запече и тя и готово..Става адски вкусно! Simple Smile

# 5
  • софия
  • Мнения: 118
Благодаря ви,момичета, честно казано не се бях сещала за нито един от тези варианти. Още днес ще  пробвам рецептата за мусаката с тиквички, а после и вариантите за пълнен патладжан. Звучат много апетитно  chef На мен досега ми беше хрумвало да го приготвям само пържен...

# 6
  • Мнения: 9 052
нарязан на тънки шайби и ги деля на половина, в дълбок съд посолен за да се оцеди от водата, горчи . после нареждам в намазнена тава в редички посолявам ,поливам с олио и слагам да се пекат. През това време приготвям доматен сос с босилек, зехтин и чесън . Може и магданоз вместо босилек. когато е готов патладжана слагам в соса, бъркам  .готово

# 7
  • софия
  • Мнения: 118
нарязан на тънки шайби и ги деля на половина, в дълбок съд посолен за да се оцеди от водата, горчи . после нареждам в намазнена тава в редички посолявам ,поливам с олио и слагам да се пекат. През това време приготвям доматен сос с босилек, зехтин и чесън . Може и магданоз вместо босилек. когато е готов патладжана слагам в соса, бъркам  .готово
А със соса само ги заливаш като се опекат,така ли? Тоест не се пече и със соса?

# 8
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 1 539
имамбаялдъ разбира се

# 9
  • Мнения: 9 052

А със соса само ги заливаш като се опекат,така ли? Тоест не се пече и със соса?

не, докато са топли и докато соса е топъл. Можеш да добавиш малко черен пипер. Соса на вкус, ти си знаеш, но аз много го обичам запържен с чесън и магданоз .

# 10
  • Мнения: 118
Преди 2 дни правих мусака, но комбинирах патладжан с тиквички. Запекох нарязани на шайби патладжани и тиквички, леко поръсени с олио. Запържих ориз, кайма, лук, морков, домати, подправки. Залях с гореща вода тази смес и залях зеленчуците с нея. След като изпекох, залях с яйца с кисело мляко. Беше божествено вкусна.

# 11
  • Варна
  • Мнения: 2 662
Курдан кебаби - малко е пипкаво и времеемко, но е много вкусно.

Режем патладжана на тънки филии посоляваме и оставяме да се отцеди. Омесваме кайма като за кюфтета с лук магданоз, черен пипер, червен пипер и пожелание чубрица или мащерка или кой както си я приготвя. Патладжана може да се бланшира в гореща подсолена вода за да омекне или леко да  се запече на тиган или да се грилова. Поставят се две филийки патладжан на кръст и върху тях малко кюфте (предварително запечатано на тиган, да не е голямо, трябва да се покрие от патладжана) краищата на патладжана се захлупват върху кюфтето и се бодва с клечка за зъби, отгоре резен домат или половинка чери, парче чушка. В тавичка се слага доматено пюре с малко лук и олио, нареждат се върху него вързопчетата и се пече при 180 градуса двадесетина минути. Може да се гарнира с топка ориз, картофено пюре.







# 12
  • Мнения: 547

Моите предложения:



Пай със спагети и патладжан
http://yoli-www.blogspot.bg/2009/09/blog-post_06.html
Рулца от грилован патладжан с млечен пастет
https://hranatazadushata.blogspot.bg/2011/04/blog-post_12.html
Галет с патладжан. стъпка по стъпка
http://www.bg-mamma.com/?topic=351414.210
Принцеси с патладжан
http://kulinarenelixir.blogspot.bg/2011/10/blog-post_24.html

Патладжан ветрило със сирене и майонеза
Ястие с патладжани, кайма и млечно-чеснов сос
https://www.google.bg/search?q=Ястие+с+патладжани,+кайма+и+млечно-чеснов+сос&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm
Ислим кебап/с агнешко месо/
http://berina-berina.blogspot.bg/2010/11/blog-post_28.html

                       
Скрит текст:
Салата от маринова патладжан
Много лесно се приготвя.
Нарязваш патладжана на кубчета, оставяш го в подсолена вода за няколко часа.
После отцеждаш тъмната вода, прехвърляш го в буркан, добавяш малко ябълков оцет и зехтин, и няколко скилидки чесън. Повече сол не е нужна, тъй като патладжанът си е поел достатъчно сол още при накисването. 
Трябва да поседи няколко часа в хладилника и е готов за консумация.
Получава се много свежа, бърза и вкусна салатка

Скрит текст:
Салата от патладжани


Продукти:
Олио  за намазване


За заливката:
1ч.ч. вода, 4с.л.олио, оцет и сол на вкус, 1 глава чесън, 1зелена люта чушка, ½ връзка магданоз и копър.

Приготвяне:
Нарежете патладжаните по дължина на филийки, посолете и ги оставете да престоят 20 минути. Изплакнете ги с вода и ги подсушете.  Наредете ги в тава , покрита с хартия за печене. С домакинска четка ги намажете с олио само от горната страна. Изпечете патладжаните в силна фурна, докато омекнат и силно се зачервят.


В тенджера кипнете водата, олиото и меда. Прибавете според вашия вкус сол и оцет. На ситно нарежете зелената чушка и зелените подправки. Заедно с чесъна ги прибавете към врящата марината. Разбъркайте и залейте патладжаните с врящата марината.Оставете патладжаните да изстинат, а след това ги дооохладете добре в хладилника. Най- вкусни са на следващия ден.



Печени патладжани с фета
https://piknik13.wordpress.com/2009/08/13/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0% … 0%B5%D1%82%D0%B0/

Много вкусен е патладжанът на Катето Евро.

# 13
  • Мнения: 9 052
също пържен патладжан на филии , соленичък , посипан с магданоз и чесън на ситно и отгоре нарязани тънки шайби овче сиренце
Или
печен като за кьополу, нарязан на ситно и разбъркан с майонеза. отгоре черни маслини , чесън, магданоз .

# 14
  • Варна
  • Мнения: 2 662
също пържен патладжан на филии , соленичък , посипан с магданоз и чесън на ситно и отгоре нарязани тънки шайби овче сиренце
Или
печен като за кьополу, нарязан на ситно и разбъркан с майонеза. отгоре черни маслини , чесън, магданоз .

+ орехи мммм

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт