Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 19 ноем. 2004, 12:57 ч.

най-вкусния кекс на света

  • 9 811
  • 6
  •   1
Отговори
  • на ОколовръсТното в ПАЛАТка
  • Мнения: 4 176
Ето ви една рецепта за какс, която аз съм измислила и само него ядем ние и след това всички пробвали.
изключително лесен.

продукти:
5 яйца
1ч. захар
2 непълни ч.брашно
1 кафена ч.хладка вода
1/2 кафена ч.олио
1 бакпулвер
1 ванилия

полдове: 1 банан- на колелца, парченца портокалови кори, които аз приготвям , слагам в буркан в хладилника и после ползвам цяла зима, плодовете вишна останали от вишновката, орехи, може и стафиди накиснати за няколко часа в алкохол по избор

Приготовление:

1. рабъркват се яицата поотделно белтъци от желтъци
Първо белтъците с 1 щипка СОЛ, за да се рабият на гъста пяна.

2.смесват се белтъци и желтъци и към тях се + брашното+бакппулвера+ванилията+олиото+водата+портокало-вите корички+вишните+стафидите.
Трябва да действате по-бързичко, за да сложите във фурната възможно най-бързо.

3.изсипвате в намазаната с олио и брашно тава.

4.поръсвате малко брашно отгоре ( за да не потънат плодовете които остава да наредите ) . редите нарязания банан и вишни.

Трябва да имате предварително намазана тава и поръсена с брашно. ВАЖНО Е ДА ЗАПОМНИТЕ че тавата трябва да е по-голяма защото кекса се надува доста а и плодовете увеличават обема.

Загрявате фурната предварително на 220С. Когато сложите кекса , фурната се намалява на 180С за около 10 мин. и после намалявате на около 150-160 и печете докато придобие златист цвят. Времето за печене е около 40 мин.

Изваждате и поръсвате с пудра захар.

Забележка:
Ако нямате някой плод - не е фатално.
Правила съм го и без никакъв плод.

Ето как правя портокаловите корички аз:

измивам с ВЕРО и ГЪБАТА за съдове 4-5 портокала.
Обелвам ги и ги режа на МНОГО малки квадратченца.
Слагам ги на котлона в тенджера с 1ч.ч. захар и 1/2 к.ч. вода. и оставям да ври , като бъркам периодично, докато водата изври.
Изсипвам ги още топли в буркан,като натискам с лъжица,за да са плъно наредени  поръсвам обилно със захар и заливам с ром/уиски или ракия толкова че да се покрият добре.
Оставям буркана в хладиилника и ползвам при нужда (по 4-5л)

Успех.

Правила съм тази смес и във формички за мафини и става супер.

Последна редакция: пт, 20 яну 2006, 21:52 от Mamica

# 1
  • Мнения: 4 321
Аз изпробвах рецептата в събота  Simple Smile
Кекса наистина е страхотен  Simple Smile
И понеже половинката не обича много сухите кексове, аз реших да го сиропирам - и пак стана готин  Simple Smile

Благодаря за рецептата Mamica  Simple Smile

# 2
Радвам се.
Въпреки че той изобщо не е "сух" имам предвид на трохи както повечето кексове.
 chef  newsm10

# 3
  • Мнения: 4 321
Цитат на: Anonymous
Радвам се.
Въпреки че той изобщо не е "сух" имам предвид на трохи както повечето кексове.
 chef  newsm10


Не е разбира се,
Дори на мен повече ми хареса без да е сиропиран, ама какво да ги прави МЪЖЕ .....  Wink

# 4
  • Мнения: 4 321
Пробвах нещо на този кекс  Wink

Глазурирах го със разтопен шоколад с масло. Разбира се използвах хубав млечен шоколад и стана върха. Свеки попита от кой магазин съм го купила  Wink
Последният път за малко да не ми стигне формата за кекса - почти излезе от вън  Wink

p.s. и това е кекс с дупка  Wink

# 5
  • Варна
  • Мнения: 6 848
Мамица, а защо го наричаш кАкс, а не кЕкс?  Rolling Eyes

# 6
  • Мнения: 4 321
Цитат на: Kissa
Мамица, а защо го наричаш кАкс, а не кЕкс?  Rolling Eyes


ейййййй, това току що го забелязах  Confused Ако не беше го написала, нямаше и да видя  Wink

Аз си мисля, че е кЕкс  Wink



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт