Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 34
Здравейте,имам бебка на 8мес.,но все още не може да стъпя на крачета,и да се предвижва с проходилка тип паяк,не може и да лази,а иначе седи сама и се обръща.Дали е нормално,или трябва да я заведа на доктор?

# 1
 • София
 • Мнения: 11 019
Ако имате притеснения, нищо не пречи да се консултирате с педиатъра. Иначе децата са различни, някои прохождат по-рано, други - не. Около годинката принципно става това. Моят син проходи на 1,6 г., ама ела го виж сега - не се спира....хахааххаа.

Все пак направете консултация за ваше успокоение.  Peace

# 2
 • Ако ви трябвам, да знаете, че съм на същото място, където бях и когато не ви трябвах.....
 • Мнения: 8 759
Държи ли се на краката си когато я сложите?Не да ходи,а да стои.Ако е така нямате място за притеснение.Ще проходи когато е готова.Всичко е много индивидуално.Моето не пълзеше например.Проходи на 10 месеца.

# 3
 • Мнения: 37 553
Нормално е да не може да стъпва на тази възраст.

# 4
 • Мнения: 3 729
А изправя ли се на кошарката и да стои на крачета като се държи за решетката?

Може да правиш следните упражнения:
1 хващаш детето под мишници здраво и го държиш изправено, после го допираш до пода или друга повърхност докато я усети и вдигаш нагоре, стремиш се детето да се изтласка само нагоре.
2 слагаш детето да лежи по гръб на твърда повърхност (шкаф, маса, повивалник) и с ръка притискаш едното краче леко към тялото да се сгъне, а детето трябва да оттласне ръката обратно, после правиш същото с другото краче, а може и двете заедно да ги буташ или пък да ги редуваш все едно кара колело.
Идеята на тези упражнения е да имитират ходене и детето да се подготви. Иначе детето е малко за прохождане.
Ако много се притесняваш по-добре се консултирай с детски ортопед. Няма смисъл да седиш и да го мислиш.
За пълзенето - не всяко дете пропълзява. Моите от три, две първо проходиха и после пропълзяха. Във всеки случай за пълзенето е много полезно бебето да престоява дълго време на пода легнало. В един момент като се обръща наляво и надясно първо ще започне да се влачи по корем, а после и ще пропълзи.

Още нещо - разкарай проходилката. Тя е вредна за детето. Създава му грешна представа за това как точно се движи човек. Постели едно одеяло на пода, сложи много играчки и остави детето само да се стреми да ги достигне. Така то започва да усеща тялото си и да координира по-добре крайниците.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 5 327
Не знам какво имаш предвид под стъпване - бебетата от рано имат опора на краката, докато ги държиш, но ако говориш за самостоятелен стоеж - нормално е, разбира се, да не може още. Моята дъщеря на 8 месеца тепърва започваше да сяда сама и да седи без опора и още не можеше да лази. Мисля, че и синът ми не лазеше на тази възраст.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 421
На 8 месеца е нормално детето да не се задържа самостоятелно на крачета. А за момиченце не е добре дълго да седи в проходилка на тази възраст. Поне така ме съветваха навремето ортопедите за дъщерите ми. Казваха, че не е добре детето да се учи да ходи, докато само не започне да прави опити. Най-добре да се остави да проходи самостоятелно.
Всичките ми деца проходиха самостоятелно между 1 г. и 1 г. и 4 месеца. Зависи от това колко подвижно е бебето, от теглото му, дали е мързеливо и др.

# 7
 • Мнения: 34
Благодаря за отговорите!Нямах предвид да ходи сама,просто не стой на крачета,не се изтласква като я държа,а свива крачетата да сяда,и на кошарата не може да се изправя

# 8
 • София
 • Мнения: 92
Според мен, е добре да направите консултация с детски невролог. Най-малкото да сте спокойна, или да не губите ценно време, ако има нещо.
Успех!
Благодаря за отговорите!Нямах предвид да ходи сама,просто не стой на крачета,не се изтласква като я държа,а свива крачетата да сяда,и на кошарата не може да се изправя

# 9
 • Мнения: 5 018
Знам за какво става дума, на 8 месеца и дъщеря ми беше доста неохотнс в това отношение но към 9-10 месец започна да се набира на кошарата и на мебелите, а на 13 месец проходи. Консултация като за начало с педиатъра и най-вероятно ще ви успокои.

# 10
 • Мнения: 381
Всяко дете е различно и индивидуално! Съвет от мен, направете консулт с педиатъра И ортопед, тук ще чуете всевъзможни чудеса. Някои ще Ви успокояват, а други ще Ви стресират.

# 11
 • Мнения: 22
За да разбуля съмненията ще кажа следното:

Всяко дете е различно. Има такива, които първо се научават да пълзят и после прохождат, но има и такива, които направо прохождат. Проходилката на този етап не е много препоръчителна и по-вероятно е да свикне да се влачи с чужда помощ и затова да отказва да стъпва.
В такива случаи просто карай мъничето да се изправя само като се набира с ръце, сложи и стабилни пантофи с твърда подметка и и покажи как да се държи на ръба на кошарата. Веднъж като свикне, гледай какъв напредък ще има.

# 12
 • Мнения: 804
Дъщеря ми е на 1 г. и 3 месеца, все още не ходи
Сяда самостоятелно от 6-месечна възраст, тогава и беше началото на лазенето. Придвижва се с проходилка, но все още не е правила повече от 2 стъпки сама. Не се притеснявай. Децата са различни.

# 13
 • Мнения: 1 069
В яслата на където водя дъщеря си , са група от 9 бебета:
Бебе 1: Родено 16/12/16- ходи за пръстче
Бебе 2: родена 08/01/17- ходи за пръстче
Бебе 3: родено 05/02/17- ходи само
Бебе 4: родена 11/03/17- ходи за пръстче
Бебе 5: родено 28/03/17- едва стъпва, не ходи и не се задържа права сама
Бебе 6: родено  04/17- не ходи, стои изправено стабилно
Бебе 7: родено 05/17- не стъпва, не ходи. Лази много бързо Wink
Бебе 8: родено 05/17 - стои изправено, но не ходи
Бебе 9: родено края на 05/17- не ходи и не стъпва.

Всички деца са в отлично здраве и с правилно развитие за възрастта.

Не се притеснявай, ще видиш, колко бързо се променя всичко при бебетата Wink

# 14
 • Мнения: 177
Не мисля, че 8 месеца е изобщо някакъв притеснителен срок за не-стъпване на крачета. Не я карайте, като си и дойде момента сама ще си намери как да си застане.
Моят дебелак седна самостоятелно на 5 месеца, но започна да се обръща от гръб по корем на 8,и то много рядко. Директно си мина на изправяне до седнало положение с коремна преса (на 8 мес. и половина) и пропълзя няколко дни след това.
Има си такива периоди на скокове в разтежа, за нула време се случват хиляда неща Hug
Наслаждавайте се на моментите Blush

Общи условия

Активация на акаунт