Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 март 2018, 11:24 ч.

Вегетарианска тема 10 - какво ще готвим днес

  • 55 254
  • 861
  •   2
Отговори
# 15
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 4 502
баница с праз, яйца и извара (много праз и по много малко от другите).

# 16
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 4 141
    Бианка, веднага отворих линка за щрудела, прекрасно изглежда. Но за съжаление ще си остана само с преглъщането, няма как да го приготвя, защото моето детенце има алергия към орехи. Но веднага пратих линка на майка да го пробва. Благодаря!  Hug
   За закуска едни нездравословни мекици от готово тесто, така и не се научих да меся.  Sad За обяд готвих мусака, но за вечеря една вкусно получила се измишльотина от задушени моркови, лук, чушки с добавка от консерва черен боб и кафяв ориз. Млечна салата, домати и авокадо натюр. А малчо си хрупна и една пръчка селъри с две червени бейби чушлета. Опитахме и новата ми туршия, станала е чудна. Много вървяха и плодовете днес - ягоди, боровинки, грозде (червено и черно), круши.
    Утре сутринта съм приготвила да пека едни купени от магазина пълнени био питчици със спанак, кейл и рикота - за обяда на детето в училище. Ще му сложа и шепа чери доматки и две-три бейби краставички.

# 17
  • Мнения: 328
   Бианка, веднага отворих линка за щрудела, прекрасно изглежда. Но за съжаление ще си остана само с преглъщането, няма как да го приготвя, защото моето детенце има алергия към орехи. Но веднага пратих линка на майка да го пробва. Благодаря!  Hug
   За закуска едни нездравословни мекици от готово тесто, така и не се научих да меся.  Sad За обяд готвих мусака, но за вечеря една вкусно получила се измишльотина от задушени моркови, лук, чушки с добавка от консерва черен боб и кафяв ориз. Млечна салата, домати и авокадо натюр. А малчо си хрупна и една пръчка селъри с две червени бейби чушлета. Опитахме и новата ми туршия, станала е чудна. Много вървяха и плодовете днес - ягоди, боровинки, грозде (червено и черно), круши.
    Утре сутринта съм приготвила да пека едни купени от магазина пълнени био питчици със спанак, кейл и рикота - за обяда на детето в училище. Ще му сложа и шепа чери доматки и две-три бейби краставички.
Ир, орехите не са задължителни, като се замисля повече съм го правила без. Любим е на децата, още от много малки. С годините намалих и захарта. Целия ти коментар ме върна в годините... Когато правех тестени закуски, децата бяха малки. ММ носеше тесто, когато не съм забъркала аз, пържех разни неща.. Огромни количества. От няколко години той реши, че няма да яде въглехидрати или поне ще ги избягва доколкото може. И сега дори хляб не  купуваме... Ако приготвя нещо с брашно той не яде. Зеленчуци хапваме много. Ние с децата и плодове. Винаги сме го правили и се радвам, че където и да се намират не могат без тях. Хубаво е, че детенцето ти обича свежи храни и че ти съдействаш за развитието на вкуса му към тях. Heart

# 18
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 4 141
   Бианка,  Hug Hug Hug. А как се чувства ТМ след такава драстична промяна - отказване на въглехидратите? Любопитна съм, защото аз не мога  Embarassed без пустото сладко и тестяно.
  Ася, разгледах туй-онуй и попаднах на тази интересна статия, има инфо като това, което ми даде. Благодаря ти, още утре отивам за гъби, ама не в гората  Crazy.

https://www.mushroomcouncil.com/vitamin-d/

   Днес за закуска имах две филии от един разкошен френски хляб Бриош и намазах със сладко масло и желе от нар едната, а другата - със солено масло и панагюрска шарена сол. Поделихме си ги с детенце, той хапна и едно сварено яйце с шарена сол. Изстисках пресен портокалов сок. За обяд правих сьомга с терияки сос и картофено пюре с рикота. Чери домати и чушки натюр. За вечеря пека чушки за салата; ще направя и една зелена с авокадо. За основно - поширани яйца върху плочка овче сирене, заляти с препържено масло и пушен червен пипер.

   Къде изчезнаха всички пишещи тук?  newsm78

Последна редакция: вт, 06 мар 2018, 05:25 от ir74

# 19
  • София
  • Мнения: 1 659
Понякога е така - изчезваме, появяваме се, също като вдъхновението Simple Smile. Аз сега сякаш по-често пиша в темата за постите Simple Smile.

Снощи правих суши, което стана адски гадно. Толкова гадно не съм го правила никога! Реших да направя ориза по рецептата на опаковката, а не тази, която ползвам години наред и той се превари и скашка. Освен това нямах светла захар и тъмната го боядиса в бежаво. Едните нори бяха с не особено добро качество и стана още по-грозно. Изяде се, де. Момчетата май не забелязаха колко е зле Simple Smile

Кимчито май и то не ферментира супер добре, защото седмица след като го направих зеленчуците са вече меки. Мъжът ми го изяде почти, така че и там няма хвърляне на материал.

Тези дни правих също много салати с кълнове и дресинг от мисо. За закуска събота и неделя момчетата имаха мъфини с рожков.

Днес ще правя крем супа от спанак като кремообразността ще я постигна с паста от белени и смлени бадеми (почти на масло ги докарах като заготовка). Ядат ми се бобени кюфтета, но най-вероятно ще ги оставя за събота и неделя, когато имам повече време.

# 20
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 11 060
днес правих оранжева леща с кокос (прясно смлян). добре стана.
само леща не ме засища, кокосът поне е мазен и ме държи по-дълго сита.

за довечера нямам идеи.

Харпа, колко меко е станало кимчито?  Thinking
моите настъргани зеленчуци също стават меки, не са хрупкави. омекването според мен е нормално.

Ирка, ние също сме намалили много въглехидратите.
аз не ям глутен и отпадна всичко тестяно. мъжът ми също рядко вече яде хляб и паста.
не е заслабнал де... hahaha

# 21
  • София
  • Мнения: 1 659
Ася, колко да е меко кимчито - по-меки са зеленчуците от друг път. Не са лигави или обезцветени, но не са толкова хрупкави. Този път сложих червена ряпа и вместо захар мед, може би и малко повече лют пипер, който блокира другите вкусове, та ми е трудно да преценя. Всичко останало беше същото, а саламурата преди да я прибера в хладилника имаше балончета.
Това като го изядем се чудя дали да правя ново. Възпира ме миризмата. А кухнята ми е всъщност бокс в коридора и за добре дошли не се усещат френски парфюми Simple Smile. Може би все пак ще сложа, защото мъжът ми има да яде нещо през деня (по-често работи вкъщи), а аз пък пия от саламурата сутрин с цел обогатяване с добри бактерии.

# 22
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 11 060
Възпира ме миризмата.

моето също става меко, мисля,че е нормално. киселото зеле също става по-меко от прясното.

колкото до миризмата, мисля че оригиналното кимчи е далеч по-голям миризливец, защото слагат и рибен сос. в готовата подправка има стрити сушени скариди и те не ухаят на френски парфюм като ферментират  Joy

знам, че корейците си има отделен хладилник за кимчита и ферментирали храни  hahaha

# 23
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 4 502
Влизала съм не един път в домове на корейци които правеха кимчи нон стоп разбира се. Не може да си представите каква е воня! Но те го държаха дни наред извън хладилник и имаха само един хладилник. Митизмата на вкиснало се кисело зеле нищо не е в сравнение с вонята която като, че се напластяваше с оравенето на кимчи. Даже след пребоядисване на стените и смяна молета си миришеше.

# 24
  • София
  • Мнения: 1 659
Представям си каква е миризмата - особено пък рибения сос и скаридите. Ферментиралият чесън е също много бодряшка миризмица Simple Smile
Навремето корейците са си държали кимчито дълбоко в мазетата заровено, на студено. Било най-хубаво да ферментира в безвъздушна среда година, две или три.
Приятел персиец пък ми разказва как тяхната туршия (да, думата турши е от тях) се правила на тавана, защото било проветриво и не слизала миризмата надолу към къщата.
При нас такива условия няма. Смръдлива работа е, но пък е полезно и вкусно Simple Smile

# 25
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 11 060

Приятел персиец пък ми разказва как тяхната туршия

яла съм в персийски ресторант туршия и много ми хареса.
беше много ароматна, доста сладка, но зеленчуците бяха доста хрупкави. имаше и нещо оцветено в розово  newsm78

също имат един уникален сос от орехи и сок от нар.
понеже не мога да се спра да го ям и после два дена съм преяла и не ям нормално.... Crazy

# 26
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 3 499
А,ето значи,ако се наканя пак да правя кимчи(ще трябва да мине бая време). Ще го оставя в хладилника да си втасва на рахат.
Пък когато втаса, тогава ще го ям.
Днес правих страхотно вкусни палачинки с елда,ечемик и киноа. Засищат много. Проблемът ми е,че трябва да имам време,за да си ги приготвя. Освен в неделя.
Цветно зеле с черен ориз и ечемик.
Почти бях забравила,че правих и хрупкав чипс от моркови.

Последна редакция: вт, 06 мар 2018, 18:27 от danilu

# 27
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 4 141
   Радвам се да чета повече тук.  Hug

За закуска правих мини палачинки с плодово пюре и полях с мед; мляко с какао.
За обяд - кесадии с мексикански микс от сирена, дом. сос и босилеково песто + чери домати, сурови чушки, кисели краставички.
За вечря постното е кейл с лук, моркови, селъри и малко дом. сос заедно с просо, амарант и киноа. Малко постно стана, някак "умито  Cry" изглежда, дано малкият хапне. За ММ има манджа с месо. Ще направя и шопска салата.

# 28
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 4 502
За да втаса каквото и да било трябва да е на топло, а не в хладилника.

Хумус със сушени мариновани домати, хляб с маслини, салата и млечна баница (пак направих, че предната бързо се изяде) която се прави много бързо и пак бързо се пече; сокове от цитруси; нарязана ябълка поръсена с канела, орехи и малко кис. мляко.

# 29
  • София
  • Мнения: 1 659
За втасванено не е точно така. Много теста ферментират бавно и на студено, топличкото е накрая, когато трябва да се оформи тестото. Дори и това за пица е с такава ферментация Wink

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт