Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 март 2018, 11:24 ч.

Вегетарианска тема 10 - какво ще готвим днес

  • 42 616
  • 668
  •   1
Отговори
# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 907
За да втаса каквото и да било трябва да е на топло, а не в хладилника.


не е точно така.
температурата също влияе на вида на ферментацията: дали ще се размножат маяните дрожди или млечно-киселите бактерии. Peace

# 31
  • Германия
  • Мнения: 760
Моята майка и козунаците слага да втасват в хладилника. Joy Замесва вечер, сутрин оформя, втасват още веднъж на топло и пече. Винаги ѝ се получават. Peace

Тестото за пица и ние го замесваме поне от предния ден.

С вашето кимчи се засилих и аз да правя днес, но нито ряпа/алабаш, нито зелен лук/праз имам. Ще трябва да почака явно още малко. Рибен сос и скариди няма да слагам. Mr. Green То и оригиналното суши трябвало да ферментира 1000 години... Гледах веднъж едно готварско предаване по темата. Малцина го ядели в оригинал в днешно време. Whistling

Пак любимата ни къри-леща със сладки картофи и спанак, "палачинки" от нахут, гуакамоле, днес за вечеря пак царевичните мъфини на BiankaD, но сложих и маслини, и риган. Правих и два вида овесени бисквити, все полезни такива. Laughing

# 32
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 4 471
За да втаса каквото и да било трябва да е на топло, а не в хладилника.


не е точно така.
температурата също влияе на вида на ферментацията: дали ще се размножат маяните дрожди или млечно-киселите бактерии. Peace
Аз имах в предвид зеленчуци и плодове. Ако Т в хладилника нормално е 4-8С макс, как ще втаса, ще се развие киселинната бактерия на зелето или например кисела туршия? Ще поеме солта и другите подправки, но как ще се развие киселинната бактерия?  newsm78

По принцип както кис зеле, така и кимчито трябва да втасат и да се развие киселинната бактерия. Не съм правила кимчи, но кис зеле и туршия съм правила. И ако се случи, че захладнее и не е втасала, вкуса не е баш на кисело както трябва да е.

# 33
  • Мнения: 312
   БианкаHug Hug Hug. А как се чувства ТМ след такава драстична промяна - отказване на въглехидратите? Любопитна съм, защото аз не мога  Embarassed без пустото сладко и тестяно.
 

За мен беше много изненадваща тази стъпка, дори месото намали и пости . Чувства се добре , ядем много зеленчуци - сурови, супи, печени. На мен не ми е трудно без хляб. Има седмици, в които изобщо не ми се прияжда. Рядко ми се иска хляб и гледам да е с квас, без месене или нещо пълнозърнесто от лимец, спелта. Много експериментирам с безглутенови брашна. Много отдавна не правя традиционните закуски(от детството ми- питки, мекици, топчета, пържени филии, баници) В редки случаи, на гости или някакъв повод хапвам и забелязвам, че ги ям с ясното съзнание, че освен вкусово удоволствие не ми носят абсолютно нищо, карат ме да се чувствам зле дълго време- тежко ми е...
Закуските ни(на мен и дъщеря ми, а и синът ми, като е у дома) са смутита, купа с пллодове, сокове-обичаме ги, вкусни са ни и носят свежест. Чувствам се леко, енергична, огладнявам евентуално към 13-14 часа.
Сладкиши и аз обичам- но да не са много сладки. Понякога само лъжица тахан и мед ми е достатъчно или чаша златно мляко. Скоро правих един много вкусен шоколадов, безглутенов , веган кекс и без никакви угризения си хапнах 2-3 парченца с чая Simple Smile дори ММ хапна едно зарче от него. Заради него приготвям разни неща със стевиа- най.често шоколад, а и най-бързо става. Лятото сладоледи, защото той и плодове не яде.

# 34
  • Мнения: 312
Моята майка и козунаците слага да втасват в хладилника. Joy Замесва вечер, сутрин оформя, втасват още веднъж на топло и пече. Винаги ѝ се получават. Peace

Тестото за пица и ние го замесваме поне от предния ден.

С вашето кимчи се засилих и аз да правя днес, но нито ряпа/алабаш, нито зелен лук/праз имам. Ще трябва да почака явно още малко. Рибен сос и скариди няма да слагам. Mr. Green То и оригиналното суши трябвало да ферментира 1000 години... Гледах веднъж едно готварско предаване по темата. Малцина го ядели в оригинал в днешно време. Whistling

Пак любимата ни къри-леща със сладки картофи и спанак, "палачинки" от нахут, гуакамоле, днес за вечеря пак царевичните мъфини на BiankaD, но сложих и маслини, и риган. Правих и два вида овесени бисквити, все полезни такива. Laughing

Аз досега се навивах да правя кимчи, но като ви чета по-горе , с тези миризми май ще отложа Simple Smile Ние си правим кисело зеле-традиционно с ферментация..ММ го приготвя и го прави страхотно, с всичките претакания. Приготвяме около 100 кг. Но е в мазата. Единствено като готвя се носят миризми и ако не асоциирам веднага с вкуса на ястието ще ми е противно.

Синьо , радвам се, че ти харесват царевичните мъфини Simple Smile Heart


Днес сутринта си правих смути с ананас, куркума, мандарини, лимон, мака и МСМ
Обядвах с няколко ябълки-просто не ми се ядеше нищо друго.
За вечеря правих една супа, която отдавна не бях правила - градинарска с някои замразени зеленчуци и пресни-каквито имам.
Златно мляко
За утре накиснах боб и ще направя плакия.

# 35
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 907
Аз имах в предвид зеленчуци и плодове. Ако Т в хладилника нормално е 4-8С макс, как ще втаса, ще се развие киселинната бактерия на зелето или например кисела туршия?

дали туршия или тесто, процесът е един и същ.
при Т над 20С се размножават по-усилено млечно киселите бактерии. при по-ниски Т се размножават дрождите.

аз кимчи оставям 24 часа на стайна Т и после в хладилника. вкусът му се променя във времето.
кефирът ми от доста време е само в хладилника, защото не успявам да го изям, когато стои на стайна Т, много бързо става. в хладилника му отнема повече време.  Peace също има разлика във вкуса и консистенцията.

планирала съм за тези дни: капоната, farinata di ceci, супа от кладница. да видим... Whistling

# 36
  • София
  • Мнения: 1 489
с кимчито и аз така процедирам: докато се газира вън от хладилника и като се появят балончетата - вътре.

днес ще се дояжда супата от снощи, но може би ще правя и елда със зеленчуци - чушка и спанак

# 37
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 3 434
Ами киселото зеле втасва на студено. На топло се кашва. А и трушиите се правят през зимата.

# 38
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 4 036
Тук си правя туршията за 4-5-6 дни, зависи от моментната температура навън.  При нас е много сухо през по-голяма част от годината и Т са високи. На 25-26 градуса спокойно си държа тенджерката със нарязани зеленчуци на терасата, но не под директна светлина и става. Сега нощите са студени (10) градуса и няма проблеми. После прехвърлям в буркан и дуржа в хладилника. Стига за месес. Правя по два- три пъти през студените месеци. Само веднъж чушките ми омекнаха.

# 39
  • Мнения: 312
Честит празник мили момичета! Бъдете здрави, обичани и дарявайте щедро усмивки!



Рецептата за този Суров шоколадов десерт  с орехи и елда

# 40
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 907
направих си хляб с елда.
грах на яхния и пюре от картоф и пащърнак.

# 41
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 4 471
тези сурови хапки с елда и орехи изглеждат чудесни!!! Благодаря, че ги сподели!  bouquet И на патерица, честит празник дами, дано ви е бил весел.

За днес и утре тофу със зеленчуци, соев сос и чесън, и още се чудя между кафяв ориз или пълнозърнести макарони или спагети.  newsm78

# 42
  • Мнения: 312
Накиснала съм червен ориз, ще видя какво ще приготвя с него. И си набрах кошничка с разни треволяци.

# 43
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 4 471
От всичките видове ориз червеният най много ни харесва на вкус-напомня ми малко на жито като го дъвча.

# 44
  • Германия
  • Мнения: 760
Раклет (гъби, картофи, сирена, патладжани с мисо), боб с много зеленчуци, popovers, паниран камембер, омлет с гъби и мечи лук, крем-супа от мечи лук, пържени картофи.

Чевен ориз бях опитвала преди години и знам, че не ми беше харесал, но ще взема пак да пробвам.

Последна редакция: пн, 12 мар 2018, 09:58 от Синьо

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт