Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 март 2018, 02:33 ч.

Презаписване на дете ,върнало се от Англия

 • 3 025
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 24
Здравейте,нова съм във форума и имам нужда от помощ.Живеем с дъщеря ми в Англия от 5 год ,и мислим да се връщаме в България,но съм страшно обезпокоена за презаписването и в бг училище,тя е на 14 год.и догодина трябва да бъде 9 клас в България.Моля ви който е минал по този път да даде някакво инфо,че много работи чета за апостили,легализации,преравнителни изпити,чак ми настръхва косата.Благодаря предварително.

# 1
 • В Страната на Чудесата
 • Мнения: 1 471
Детето посещавало ли е бг училище през тези 5 години? Ако да, то ще бъде освободено от полагането на приравнителни изпити. Ако не, вижте дали няма начин да я запишете в някое такова, поне до края на тази учебна година и да получи някакъв сертификат оттам. Защото, ако се наложи да държи приравнителни изпити за гимназиален клас, ви чака доста стресиращо лято, за съжаление. Легализацията е бял кахър. От МОН ще Ви обяснят най-добре какви са изискваните от тях документи, а и на сайта им е подробно описано, доколкото помня.

# 2
 • Мнения: 24
Благодаря ви за отговора,ами не е посещавало и това ме плаши.

# 3
 • Мнения: 8 854
Благодаря ви за отговора,ами не е посещавало и това ме плаши.

Детето ти на 14 години, 5 години не е посещавало никакво училище, или българско такова?! Дори да не е било БГ, за повечето предмети не се държи приравнителен, защото са признати в ЕС. Ако изобщо не е посещавало никакво училище, имаш проблем.

# 4
 • Мнения: 24
Е не естествено че учи в Англия,тук няма как това да се случи,просто ме притеснява цялата галимация,и всички тези изпити .

# 5
 • Мнения: 8 854
Е щом си е ходило на училище - ще ти издадат сертификат и характеристика, какво е учило, с него попитай в МОН, мисля, че стандартните предмети се припокриват, дори някои специални, проблем ще бъде българския, но може да си извадиш и такъв сертификат, не от училище, а от частна школа - за ниво на български език.

# 6
 • Мнения: 1 890
Кой е последният завършен клас в България на дъщеря ви?

Отговорът на всичките ви въпроси дава Наредба № 2 от 14.04.2003 г. за признаване на завършени етапи на училищно обучение или степени на образование и професионална квалификация по документи, издадени от училища на чужди държави.
Условията за продължаване на образованието в българско училище са в раздел III.

# 7
 • Мнения: 3 483
Имате ли училище с изучаване на английски (английска гимназия) в населеното място в България? Ако е така, ще е най-добре там да учи. За съжаление, ако не е учила няколко години български, математика, природни науки ще и е доста трудно в българско училище, стандартите са други, както и изпитната система. В Англия науките се учат по-бейсик.
Документите ще ги извадите с времето.
Може да я запишете на онлайн курсове по български, докато сте в Англия, "По жицата" е добро.           

# 8
 • Мнения: 24
Последният завършен клас на дъщеря ми е 4 клас в България и след като дойде в Англия според тяхните системи тя започна директно 6 клас ,защото тука ги определят според годините,та мисълта ми е сега тук учебната година свършва на 20/07 и от там насетне ще се връщаме и те първа ще бягам до МОН за легализации а доколкото разбрах се чака с месеци,как ще я запиша в този случаи,и ако трябва изпити да държи,много ми е объркано,и да имаме езикова гимназия ,където и аз бих предпочела да учи,но няма ли изпити след 8 клас за да се приеме там.Благодаря ви за отговорите

# 9
 • Мнения: 3 483
Дадох това предложение за езиковата, защото аз завърших такава в България и имахме  съученик българин, който никога не беше учил български, родителите му бяха българи и вкъщи са говорили български. Той говореше развален български с немски акцент и директно от Германия започна 8-и клас в нашето училище, тогава без изпити. Ние трудно го разбирахме какво говори, чудили сме се на немски или български говори. Родителите говориха с директора на училището. Харесайте училище и се свържете с тях, проучете. Това е естествено отдавна, сега може би е по-различно, но имаше предимство, че е с перфектен немски. Знам, че ходеше на уроци по български и се опитваше да навакса. Отне му година да влезе в час, но го освободиха от някои предмети.
Мисля, че някой и друг урок по български няма да и навреди, не са скъпи тези, които посочих.

# 10
 • Nice
 • Мнения: 947
Направете легализациите , но се ориентирайте къде искате да учи и директно говорете с директора на училището. Има случаи в които си затварят очите за предмети и тн.

И аз учих в езикова гимназия и имаше 2-3 деца които дойдоха в училището след 8ми клас от различни държави, включително и едно дете което си беше с родители чужденци и много зле говореше български (учило с речник преди да дойдат).
Всичко се уреждаше с директорите и един изпит по език, за да видят нивото на детето.
Така, че идеята с езикова гимназия не е лоша.

# 11
 • Мнения: 24
Много ви благодаря,това ми дава надежда.Мисля така да направя.

# 12
 • Мнения: 1 890
Последният завършен клас на дъщеря ми е 4 клас в България и след като дойде в Англия според тяхните системи тя започна директно 6 клас ,защото тука ги определят според годините,та мисълта ми е сега тук учебната година свършва на 20/07 и от там насетне ще се връщаме и те първа ще бягам до МОН за легализации а доколкото разбрах се чака с месеци...
Преводът и легализацията с експресна поръчка стават до седмица, важното е преди това да набавите необходимите документи.  
Ако на дъщеря ви ѝ признаят завършен осми клас, ще държи приравнителен изпит само по български език и литература за последния успешно завършен клас. Но ако детето има оценка, която при приравняване към шестобалната система е по-ниска от среден 3,00, а е допуснато до следващ клас, то ще полага приравнителен изпит и по този предмет.
Комисията по приравняването заседава "най-малко един път месечно", но трябва да се произнесе до два месеца от подаването на документите.
В училище, било то и езикова гимназия, ще я приемат само при условие, че ѝ признаят съответния клас, но и ако има свободни места.
Пак ви препоръчвам да прочетете наредбата.

# 13
 • Мнения: 3 483
Свържете се с възможно повече места, вкл\чително с училища. Това не отнема толкова време (да се обадите или да пишете имейли), но колкото повече отговори получите ще се ориентирате кое ви устройва и кое не.
За езиковите гимназии е престижно да имат нейтив спийкър с произношение (особено английски), дори и да ви откажат не ви пречи да питате.  Peace
Моите деца не са учили в българско училище (year 6 и Sunglasses и ако се наложи (да не дава Господ) да се връщаме и нас това ни чака, но аз бих ги записала на интензивен курс по български.

# 14
 • Мнения: 24
Също така искам да попитам ,някой който е минал през това дали в МОН признават по принцип английската образователна система,тук няма оценки,и въобще всичко е различно,и тук в края на годината дават само репорти и незнам това как се приема в Бг.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт