Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
Леле момичета, вие сте направо  newsm10... абе страхотни сте, имате неизчерпаем запас от информация!
Благодаря, че ви има smile3503 smile3525!
Това за което аз се сещам и мога да добавя е smile3506 newsm12:
Ако зрелият боб е от различни реколти и при варене едни зърна вече се преваряват, други още тропат - от вечерта бобът се накисва във вода с чаена лъжичка сол. На сутрина, или когато ще се готви хубаво се измива и може вече да се готви - варенето става равномерно;
Ако не искаме лещата да се развари, варенето и става, като я сложим в студена вода/бульон и тогава я слагаме на котлона да я готвим;
За да стане баницата от готови кори сочна, пухкава и вкусна в сместа от яйца и сирене прибавяме почти една кофичка кисело мляко+чаена лъжичка сода и 2-3 с.л. брашно, а при навиването или налагането не притискаме и не навиваме стегнато корите (рохко), така баницата няма да е глетава ...;
За да се свари по-бързо дивечовото месо, както и това от патица, пуйка, телешко - по-сухите меса, във водата в която ще върим прибавяме и 1 к.ч. ракия (ако количеството е по-голямо може и 2 к.ч.), така месото хем се сварява по-бързо, хем е по-сочно;
За да стане по-сочна картофената салата и за да не (изсъхват картофите), при овкусяването добавяме и 2-3 с. л. вряла вода - така дори на другия ден картофите са сочни;
За да не залепва рибата при печене на скара, задължително първо се поставя за печене от към страната с кожата, а за да станат по-сочни всякакви месца на скара, при печенето непрекъснато се обръщат ту от едната ту от другата страна, без да се чака да се изпече първо от едната и после от другата;
За да се разпука хубаво кекса, от горе му, когато вече е изсипано тестото във формата, в средната окръжност се поставят тънки лентичики масълце или пък тънка струйка олио;
Когато готвим много зеленчуци картофи и домати, доматите задължително слагаме на края, когато картофът вече е готов, защото киселината, която съдържат пресича картофите и те стават сухи, сипкави, песъчливи;
За да измием по-лесно замърсените гъби ги накисваме в дълбок съд с вода и слагаме 1-3 с.л. брашно, разбъркваме ги хубаво, оставяме за няколко минутки и след това изплакваме, а гъбките са чисти, та чисти;
За сега се сещам това, ако ми хрумне още нещо ще добавя smile3503!

# 16
Отдавна не бях попадала на толкова богата и интересна информация,с толкова разнообразни идеи- от приготвянето,през съхраняването и значението на отделните продуки!
Бих искала да ви предложа няколко свои рецепти:
Пълнени чушки по ловджийски
500гр кайма(за предпочитане смляна в магазина от подбрано месо-телешко и свинско)
1ч.ч.ориз     1глава кромид лук          1праз лук(само бялата част)         1/2 бурканче нарязани гъби печурки(мариновани)
1средно голям морков   2домата
Каймата се задушава в тиган без олио,като се раздробява през цялото време с дървена лопатка,докато стане на малки парченца.След това се налива малко олио и се прибавят ситно нарязаните ориз, моркови и гъби.Като поомекнат зеленчуците,оризът промени цвета си и се избистри,се добавят двата вида лук,които задушаваме2-3мин.Накрая прибавяме и ситно накълцаните домати.
Задушаваме за 3-4мин. ,добавяме пресен магданоз към плънката и пълним чушките.Подреждаме в подходяща тава,с достатъчно количество вода,затваряме с фолио и печем.Приятен апетит!
       

# 17
 ЗДРАВЕЙТЕ!
Ето ме отново- този път ще ви предложа Бебешко пюре" Зеленчукова фантазия"
Моето Юначе е на 8 1/2мес. и много го харесва,надявам се да стане любимо и на вашите малки Слънчица.
2-3картофа, 2моркова, 2-3розички броколи, 1печена пиперка, малко праз-лук, стръкче целина, 1доматче, 1/2обелена ябълка. Всичко това се сварява под капак,за да "избягат" по-малко витамини и се добавя 1/2 ч.л. чисто масло.Пюрира се и се разпределя на порции в бурканчета от пюре.Може да се съхранява в хладилник 2-3 дни.
АМ-АМ-АМ...Вкусно е,нали?!
                                                                            Мамма Ивви

# 18
  • Мнения: 12 151
Аз имам два въпроса,но не исках да отварям нова тема.Как да избегна вглетяването на кекс?Имало е случаи да го нарежа докато е още топъл и да не ми се вглети,но напоследък става все обратното:(И за питката нещо-като я мажа с жълтък и коричката отгоре става много твърда,има ли начин да е по-мекичка?Благодаря Embarassed

Кексът е най-добре да се реже след като поизстине. А за твърдата коричка на питката - след изваждане от фурната я напръскваш със студена вода и завиваш с кърпа. Ако е тъничка, отгоре слагаш по-дебела. Като постои малко така, коричката вече е много мекичка. Grinning

# 19
  • Мнения: 330
Мерси  bouquet

# 20
Някой знае ли как се сушат домати и какъв сорт трябва да са?

# 21
  • Мнения: 12 151
Някой знае ли как се сушат домати и какъв сорт трябва да са?

Ето тези: Принсип боргесе
Този италиански сорт широко се използва за сушене. Доматчетата се разрязват на две и се сушат на слънце, когато е необходимо отново се хидратират във вода или мазнина (зехтин, олио). Растението е детерминантно, но понеже достига до 1 м. се нуждае от прикрепване. Плодовете са много добре изравнени по форма и размер, не се напукват и не страдат от върхово гниене. Добивът е висок. Вкусът е добър.
 

Прочетох го ТУК, но не съм чувала в домашни условия някой да е сушил домати. И на мен ще ми е интересно да науча. newsm78

# 22
  • Мнения: 6
Здравейте! Много интересни неща открих във форума! Фен съм на природосъобразната кухня и много си падам по подправките! купувам си ги от различни магазини, включително китайски и арабски. Ако тъсите някаква подправка - питайте ме! Може и да знам къде в БГ може да се купи!

# 23
  • Мнения: 12 151
Здравейте! Много интересни неща открих във форума! Фен съм на природосъобразната кухня и много си падам по подправките! купувам си ги от различни магазини, включително китайски и арабски. Ако тъсите някаква подправка - питайте ме! Може и да знам къде в БГ може да се купи!

Някакви китайски пудри, които се слагат в ястията в китайските ресторанти - ако знаш какво е това и къде го има. Благодаря ти за желанието да помогнеш.  bouquet

# 24
  • Мнения: 6
Китайска смес пет подправки (five spice powder)

Тази много ароматна и с интензивен вкус смес съчетава звездовиден анасон с канела, тип “касия”, карамфил, резене и сечуански пипер. Въпреки че не е много люта, желателно е да се използва внимателно.

Това ли имаш предвид?

Продават я в София, големия китайски магазин, на ъгъла на "Пиротска" и "Самуил"

# 25
  • Мнения: 6
http://www.rigana.net/?id=109&lang=bulgarian

тук има инфо къде могат да се купят екзотитични подправки в София.

P.S. Благодаря за милото посрещане!

# 26
  • Мнения: 12 151
Честно и аз не знам какво точно представлява, само съм чувала, че така я наричат - пудра, и затова зададох въпрос, с надеждата, че някой ще знае какво е това. Благодаря за отговора, възможно е да е точно това.  bouquet

# 27
  • Мнения: 6
може да му викат "пудра" от "powder".

# 28
Аз имам два въпроса,но не исках да отварям нова тема.Как да избегна вглетяването на кекс?Имало е случаи да го нарежа докато е още топъл и да не ми се вглети,но напоследък става все обратното:(И за питката нещо-като я мажа с жълтък и коричката отгоре става много твърда,има ли начин да е по-мекичка?Благодаря Embarassed
Пробвай да намажеш с кисело мляко. Ефекта е същия като жълтъка, но не е твърда коричката. Peace

# 29
  • У дома
  • Мнения: 1 736
Аз съм прехласната от темата smile3501 smile3501 супер сте!!!

Японски ориз - 1 чаша ориз се залива с 1 чаша вода. Кисне 20 мин, покрива се и се вари на слабо 10 мин, изчаква се 5 мин преди да се сервира.

Става ронлив, чуден. Аз добавям варено месо, много зеленчуци, подправки и правя много вкусен китайски пържен ориз.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт