Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 март 2018, 07:44 ч.

Познавате ли този закон? Спазвате ли го?

 • 9 030
 • 122
 •   1
Отговори
# 45
 • София
 • Мнения: 1 382
По-нагоре писах защо според мен закона не се следи и спазва строго - защото се въведе на ангро, прибързано, и мнозинството не е убедено в нуждата от него. Една цифрова ефирна телевизия въвеждаха горе-долу по това време, за нея имаше огромна, чак досадна кампания. А за този закон - почти нищо, извън обичайните зъбения пушачи/непушачи.
Но има само един начин за промяна - сигнали до откат, за да се види, че има обществен натиск за изпълнението му. (Е, или пък няма интерес, ако се окаже че все пак няма достатъчно хора, които да подават сигнали.) За мен темата не е наболяла чак като за революция, но ако известно време си личи по нещо, че обществото има нужда от промяна, то тя ще се случи. Колкото и да е досадно, трябва да се подават достатъчно сигнали, да се пита за резултати, дори и да се знае че е напразно.

# 46
 • Макондо
 • Мнения: 10 062
За мен резултатите от закона са налице. Вярно е че не навсякъде се спазват и че в провинцията е кошмар, но като помня какъв димилник беше цялата държава. Хора, аз съм работила с пушач в една стая и той ми кадеше целодневно на главата! Ми аз се прибирах като пепелник вкъщи и това беше всеки боже ден. А да ми запали сега някой в стаята без да ме пита. В одимено заведение не влизам. Направих изключение тази нова година, бях на гости в провинцията и излязохме вечерта на бар. Одими ми се главата, повече не бих правила компромис. Всичко от компанията бяхме непушачи и накрая заключихме, че не си струва...

# 47
 • Мнения: 1 657
Не пуша.

Децата ми редовно се случва да вдигат фасове от земята от заградена детска площадка, така че явно има доста хора, които пушат вътре. За сведение това се случва в центъра на София, защото прочетох мнение, че се случва едва ли не само в провинцията.

Единственото нещо, за което съм се разправяла в парка е куче, което излиза от реката и се изтръсква до количката и върху децата (близнаци, бебета под годинка). Случи ме се два пъти, като втория път собственикът беше доста груб, каза ми, че едва ли не аз съм нямала работа там (на главна алея) и че като не ми харесва като съм видела куче, да съм заобикаляла.

# 48
 • Мнения: 17 102
Като резултати от действието на закона мога да споделя, че доста мои познати наистина отказаха тутунопушенето и заявиха, че ако не беше въведената забрана, нямаше да го направят. В редица места пък законът се спазва. Сега в много заведения мога да седна през деня и да не се вмирисвам на тоалетна. Ако на сигналите за забрана се реагира редовно бързо и ефективно - ефектът щеше да е още по-голям. Нарушения има редовно в малките нощни часове по барове и дискотеки. Проверяващите органи са наясно, но не предприемат мерки. Често пъти е въпрос на лични познанства със собствениците на заведения и най-вероятно и нещо повече, измеримо в парични единици.

# 49
 • Мнения: 7 770
Мен все пак ме интересува личната мотивация...
Трябва ли да те наказва държавата, за да спазваш нещо, което е за доброто на твоето дете ?
И тук не говорим за маргинализирани групи, става въпрос за образовани хора...

Хвърляш си боклука на земята, люпиш семки до пясъчника, пушиш на детската площадка или в колата, докато возиш детето си за училище... толкова ли е ниско нивото на осъзнатост при повечето хора ?

Не си събираш акото на кучето, а ревеш, че е мръсно...

# 50
 • Мнения: 37 171
А според мен съвсем малко ги спазват. Визирам барове и дискотеки. В ресторанти и сладкарници се спазва, но те си правят такива с прозрачни заграждения отвън, зимата са отоплени и си се пуши свободно на тези маси.

Щом се пуши редовно пред дадено училище, направо се обаждай на телефона за Здравния инспекторат. Те са длъжни да направят проверка, пък сега какъв ще е резултата - божа работа...
Не знам редовно ли е, като мина покрай училища ми прави впечатление.
Иначе аз лично съм против този закон, затова няма да се обадя. Ще се обадя, ако пушат вътре, в двора или в помещенията. Извън оградата не намирам за нужно.

Мен все пак ме интересува личната мотивация...
Трябва ли да те наказва държавата, за да спазваш нещо, което е за доброто на твоето дете ?
И тук не говорим за маргинализирани групи, става въпрос за образовани хора...

Хвърляш си боклука на земята, люпиш семки до пясъчника, пушиш на детската площадка или в колата, докато возиш детето си за училище... толкова ли е ниско нивото на осъзнатост при повечето хора ?

Не си събираш акото на кучето, а ревеш, че е мръсно...
Въпрос на възпитание. Не само тук е така. Но навън се чисти всеки ден, затова е чисто.
Във Франция бях ей така Open Mouth като видях буквално килим от цигари в едно градче. На следващия ден всичко беше излизано, после пак цигари и т.н.
Тези хора не смятат, че правят нещо лошо за детето си, затова глобите са единственото, което може да ги мотивира, но тук няма скоро да тръгнат по улиците да глобяват.
Освен това мърсотията около нас не е от хвърлени неща, те са много малка част. Всичко идва от кофите за боклук, клошарите ровят и вадят, вятърът го разнася и всичко се окичва с хартийки и пликчета. Специално съм наблюдавала един ден след като изчистихме целия район около блока с дъщеря ми.
Решението е почистващи екипи всеки ден, не веднъж на празник. А те всъщност така или иначе се водят на работа, просто леко замитат улиците, след бордюра - не пипват. След 1 мин. вятърът е свалил онова от тротоара пак на улицата, ама какво им пука, нали си взимат заплатата.

# 51
 • София
 • Мнения: 1 382
Има ли смисъл от тридесет и осмата тема   в която се вайкаме колко сме лоши, недоразвити, неморални и бля-бля-бля. Има си начин, по който се преодоляват тези разлики в манталитета да го наречем, поради липса на по-добра дума, и този начин е наборът от закони, които регламентират обществените правила.
Иначе на "въй" и "леле" е много емоционално, но не и ползотворно. Който не е дорасъл сам да се сети къде се хвърля боклука, баш мнението на възмУтена бг-мама няма да го събуди.

Във Виена съм го виждала това. В 8 вечерта, което си е буквално полунощ за техния режим, централните улици бяха свинщина. Ама яка, тук и на стадион след дерби не е толкова страшно. На сутринта - облизани.

# 52
 • Макондо
 • Мнения: 10 062
Не е решението в законите, а в съблюдаване на спазването им. Иначе закони бол..

# 53
 • Мнения: 2 198
На самосъзнание не бива да се очаква някой да спазва някакви закони. За целта има нещо, наречено глоба и някой, назначен да ходи, следи и глобява.
С абсолютно същата тежест мога да задам въпрос-а спирате ли си водата, докато си търкате зъбите, или я оставяте да тече? Да, за това глоби няма, има сметка след това, но водата ни е евтина и никой не се замисля. А да видим да стане скъпо удоволствие да си изстудяваш биричката и динята на течаща вода, да видим. Същото е и със закона-->и събираемостта на глобите.

# 54
 • Мнения: 10 339
Детската площадка до нас  редовно се превръща в пиянска такава през нощта.  Естествено, пушат. 

# 55
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 9 770
Темата е видяна 271 пъти, отговорили са 4- ма...
Ако пусна такава и за закона за движение по пътищата, резултата ще бъде подобен...

Чудя се, как е възможно изобщо да имаш някакви претенции към тази държава, след като елементарни закони отказваш да спазваш...

Нали законите са това- правила за по- добър живот заедно...

И ако отказвате да спазвате такива, които почти нищо не изискват от вас, освен елементарното да мръднеш 20 метра в страни или да караш с разрешената скорост... да не правиш далавери, защото това си е кражба... или да си дупчиш билет в рейса, какво очакваш от държавата и ЗАЩО?

Логика и тон... Защо реши, че след като няма много отговори, значи законът не се спазва? И как така се опитваш да държиш сметка на хората дали отговарят в дадена тема или не? Това Е свободен избор.

Видях темата още в началото. Реших, че няма смисъл да отговарям, защото не пуша от много отдавна, а според мен въпросите са насочени към пушачите.
Тя авторката пуснала тема да се кара на пушачите, ама погна и неотговарящите в ценната й тема. Типично в неин стил е.
За протокола - не пуша, не пия навън, събирам си акитата на кучето и моля маминките да правят същото с акитата на златните си отрочета, а да не ги оставят до дърветата, защото кучето ми ходи и ги яде. Нищо, че го няма в закона.

# 56
 • Мнения: 2 198
Има го. Мисля беше залегнало някъде, че е забранено изхождането на обществени места. Демек мъж, пикаещ насред площада и дете, акащо на поляната следва да бъдат рестриктирани. Но не съм сигурна в това, което пиша. За несъбиране на кучешките също си има глоби, но и за това не глобяват.

# 57
 • Мнения: 10 339
А, глобяват. Ама кучкарите половин час ти обясняват, че помиярите акат навсякъде, а те горките са репресирани.

# 58
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 9 770
А, глобяват. Ама кучкарите половин час ти обясняват, че помиярите акат навсякъде, а те горките са репресирани.
Глупости. А и помиярите не акат навсякъде.

# 59
 • Мнения: 2 198
Ти да не си от налагащите глоби, или стоиш и им слушаш разговорите и обясненията?
Никой не може да ака насред града. Ни дете, ни куче, ни мъж, ни жена. За кучето, ако е улично, има други предписания, ако е домашно, си има глоби и кой какво разправя и се обяснява и за репресии говори не е обект на темата. Ако човек ака насред града, вече не го наричам човек, а животно, само дето си няма собственик, за да му събере, или да се обясни в репресии.

ПП. улично куче много рядко ще се изака насред тротоара. Това си е специалитет на домашните гражданчета с козинка, та стопаните се ослушват доста често. Но явно е така и с човешките изходни материали. Казано простичко, ако една майка има дете и куче, ако изаква детето си насред нищото, няма да събере и на кучето.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт