Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 105
 • някъде
 • Мнения: 4 446
И аз съм от децата расли бедно. Дете на разведени родители съм, имам брат и освен това майка ми изплащаше апартамент. Джобни нямах до техникума, а там джобни ми бяха стипендията. Исках да се обличам като останалите, затова се научих да шия и плета и в 9ти клас гардероба ми беше доста сносен, моя изработка. Обличах се модерно и екстравагантно, правех впечатление. Завърших с отличен успех 8ми клас и понеже нямаше пари за уроци, потрудих се повече и бях приета където желаех. После си набавях пари от бригадите. Полагаше ми се най-високата стипендия.
Изброявам това, за да апострофирам останалите, които са се чувствали нещастни от това, че са расли в бедно семейство. Мен това ме научи на много полезни неща и никога не е било комплекс за мен. Човек се чувства толкова щастлив, колкото сам пожелае. Ако си поставяме недостижимо високо летвата, винаги ще сме нещастни от положението си.
Живота ме научи, че е огромно щастието да гледаш здраво дете, дори и бедно, защото имам болно дете. Бих дала всичко, което имам за да я видя нормална и здрава. Можем да оценим дребните радости,когато бъдем лишени от тях.
Не материалното прави човека богат, а разбирането му за живота.
Да се говори , че с 1000 лв доход е трудно да се гледа 1 дете е абсолютна лиготия. Нашия доход често е и по-малък, но нямам от какво толкова да се оплача. Курсове? Уроци? Ами ако детето няма таланти? Ако няма време или желание за това? Глупаво е да се правят такива планове. Ако всички мислеха с такава перспектива , пишещите в този форум щяха да са поне наполовина по-малко.

smile3501 smile3501 smile3501
Е, аз пък съм от децата расли в охолство- и какво от това, да не мислите че живота ми е бил прекрасен, особено от тинейджърските ми години, та досега! Бащта ми беше международен шофьор и си позволявахме абсолютно всичко- ходех с дънки, с  хубави маратонки, с джинсови гащеризончета още от мъничко детенце, всеки път ми се носеха по няколко големи плика с бнбони, шоколади, дъвки, картони с шоколадови яйца и какво ли още не... да обаче виждах баща си за по 1-2 дни. Когато пък пораснах той започна да прекалява с алкохола и постоянно беше тормоз вкъщи- не ни е биел, но майка ми се побъркваше като го видеше пиян, скандалите бяха всекидневие...аз се тормозех...карахме се... и така малко по малко се отчуждих от него...сега мога да кажа че не го имам на 100% като баща- просто ми писна от постоянния трмоз...
Затова бих искала децата ми да живеят скромно, но в  разбирателство и любов...
Не си мислете, че всичко на този свят е пари... има много по-важни неща...
А ти гост1 дано скоро си промениш мнението за някой неща и наистина отгледате едно-две или колкото искате здрави дечица- те са по-важни от това дали ще изкарваш 500-1000-1500 лв или колкото и да е... парите никога почти не стигат, но важна е любовта и разбирателството в семейството...
Сега чакаме първото си детенце и бих искала да го направя живот и здраве стойностен човек, а не някакъв лигльо който се интересува само от материалните неща в живота...

# 106
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Дохода беше последното нещо,което гледахме ,когато взехме решение да имаме дете.Първо беше дали можеме да съжителстаме,после дали можеме да поемеме отговорност за друго същество и накрая парите.Пари се правят!
Peace

# 107
 • Пловдив
 • Мнения: 2 903
1,никой не може да те накара да се чувстваш виновна или нещастна,ако ти вътрешно не си решила да е така.....Нека не навлизаме в излишни полемики-само ,ще ти кажа ,че според постинга ти аз съм от живелите направо в мизерия деца...но нито за момент/откакто съм започнала да се оправям сама в живота / не съм си их помисляла да прехвърлям вината на родителите си...те са направили най-доброто според тях и мога само да съм и благодарна...Аз вече също съм родител и знам ,че най-доброто което мога да дам на детето си е любов и сигурност,че имъ хора които го обичат и на които може да разчита.На това се гради самочуствието ,не на парцалки и обувки-щото на малкия ми син му дреме дали носи маркови маратонки или сандалки от 10лв/ и определено предпочита вторите/Зъ мен е по-важно да ме усеща като приятел,да му е хубаво вкъщи/не заради обзавеждането или екстрите в апартамента/,а заради атмосферата.
В момента очаквам второто си дете,въпреки,че и като доход сме далеч зад вас,но не сме се замисляли и за това...по-скоро мислихме,че когато станем на възраст е добре да има някой на коготе детето да се опре в труден моминт-така както ние го правим със нашите  сестри.Няма да те лъжа ,че парите ни стигат,но и не живеем в мизерия...просто се надяваме,че ще успеем да преодолеем и това и в бъдеще няма да си прави сметки за елементарни неща...
И още нещо-ако продължаваш така-със мисълта за поскъпването на тока, какво ви остава в момента и колко ви са разходите и след 20 години ще си на същото положение...щото разходи винаги ще имаш,и то не малки...но дали тогава ще можеш да имаш дете...а и дали вече ще има смисъл...???

# 108
Гост 1 аз те разбирам.Но не бъркаи пестеливост и стиснатост. Ако няма на кои да разчиташ и като знаеш обстановката не може да живееш ден за ден.Затова в един момент не е трябвало да работиш и учиш. мисля че в БГ сме далече от някакво осигуряване за в бъдещето а и обстановката щом те принуждава да купуваш обувки от 50 лева,което още веднъж доказва колко сме и голи и големи...Това за проблемната бременност е от голямо значение, не знам защо не искаш да обърнеш внимание-има хора без причина не могат да имат деца години наред. За парите си права-без тях не може,но като гледам не сте и с 500  лева на месец-детето иска своето и ще се лишавате повече отколкото могеш да си представиш сега без да го имаш. И аз съм жъзпитана и отгледана по начина които описваш и не съжалявам че не съм имала дънки и когато всички носеха маратонки аз носех гуменетки-не ме направи егоист или по малко се изградих като личност. И аз нямах пари като студентка да ходя наляво надясно и какво-това не ме е ощетило... И така и ние си првихме сметки и все не бяхме готови и пържото забременяване беше на 32 планирано. Колко сме били подготвени няма смисъл да споменавам защото за някой ще е свръх лиготия, но не бяхме достатъчно подготвени за нещата които могат да се случат и направих аборт далеч след 12 г.с. поради заболяване което бебето имаше и откриха 18г.с.  и с годините е по трудно като цяло възстановяването и други неща за които още идеа нямаш. И ние така мислихме и сега като го изпитахме почнахме да гледаме от различен ъгъл. А относно родителите-когато се почустваш че имаш семеиство и деца ще оцениш още повече какво са направили твоите родители! Аз лично съм им благодарна много! Късмет!

# 109
 • София
 • Мнения: 3 748
Някакъв.  Wink Просто да имат доход. Останалото се постига в движение...

# 110
 • София
 • Мнения: 5 259
Гост 1,

като си описваш детството и юношеството, разбирам защо си толкова фиксирана върху парите.
мисля, че си имала едно средностатистическо като доходи семейство, но по някакви причини (родителски мироглед, психиране и др. под.) на теб непрекъснато и ежедневно ти е било втълпявано, че сте бедни и нямате пари. като ти прочетох историята на бедното детство и я сравних с моята, не видях съществена разлика - само дето на мен никой не ми е внушавал постоянно, че няма пари и сме бедни. може би затова съм си раснала естествено с това, което съм имала.

# 111
 • Русе
 • Мнения: 5 578
Никога не ми е минавала мисълта да се чувствам зле от това, че на детето ми санадалките са за 14 лв. а не за 34 примерно.  Rolling Eyes Или за 134лв.
А може би трябва?

# 112
 • Мнения: 315
Аз пък купих на Дели сандалки за 3лв. от тези които като върви и писукат.Много е щастлива и се радва.Нямам възможнаст да и купувам сандалети за 50лв. нито пък по-скъпи дрешки, но пък да ви кажа една позната с възможност да купува скъпи работи на бебока си го облича като циганче.А то е толкова сладко бебе. Може да е е по евтино но дъщеря ми от нищо не е лишена.
Ако имах възможност и аз бих купувала скъпи дрешки и обувки за Дели.
Но времето си минава и може да имаш само една възможнаст за дете, пък ако нямаш дете за какво живееш.
Ох малко объркано стана.Дано ме разбереш

# 113
 • София
 • Мнения: 272
Съжалявам, че ще бъда остра, но който купува сандали от 3 лева вреди на здравето на детето си! Първо са изкуствени и второ сега им се оформя крачето и походката. Който дава на 4-6 месечно бебе пюрета Ганчев също вреди на здравето на детето си, както и ако слага ДТК ваксина по здравна каса и много други примери. Трябва да имаш някакъв що- годе нормален доход или да разчиташ на помощ от близки или да имаш стопанство. Самата държава е определила, че ако имаш доход под 200 лв на човек от семейството ти се полагат детски добавки и смятам че това е абсолютния санитарен минимум за доход за дете. 400-500 лв ако няма никакви други алтернативни доходи /имам в предвид и в натура като ябълки от градината и др/ са крайно недостатъчни.

# 114
 • Самоков
 • Мнения: 1 818
И какво предлагаш? Ти можеш ли да гарантираш, че доходът ти винаги ще бъде над допустимия минимум? Аз не гарантирам. Ще направя всичко възможно, но не всичко зависи от мен. И ако си родя децата, когато финансовото ми положение е ОК, и в последствие състоянието се влоши, какво да правя? На всички ни е по-лесно с повече пари, но...

# 115
 • Русе
 • Мнения: 5 578
Аз пък купих на Дели сандалки за 3лв. от тези които като върви и писукат.

Аа, ние имаме и гуменки за вкъщи за 3.50 лв.  Laughing

# 116
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Съжалявам, че ще бъда остра, но който купува сандали от 3 лева вреди на здравето на детето си!... Който дава на 4-6 месечно бебе пюрета Ганчев също вреди на здравето на детето си, както и ако слага ДТК ваксина по здравна каса и много други примери.

Хайде да не преувеличаваме!

# 117
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
Съжалявам, че ще бъда остра, но който купува сандали от 3 лева вреди на здравето на детето си! Първо са изкуствени и второ сега им се оформя крачето и походката.
Глупости! Ние да не би само ортопедични обувки да сме носили?! А майките и бабите ни?... Ако искаме да не вредим на децата си би трябвало изобщо да не им купуваме обувки- това е истината! Човек е създаден да ходи бос... Скъпите обувки носят добра печалба (при подобаваща реклама- като това, колко са полезни) и се произвеждат с тази цел, а не защото някой го е грижа за походката или формата на крачетата на децата ни.

Самата държава е определила, че ако имаш доход под 200 лв на човек от семейството ти се полагат детски добавки и смятам че това е абсолютния санитарен минимум за доход за дете.
И понеже 200 лв. са малко, ти дават още 18 лв. с което си оправяш положението Hug Тя държавата го е измислила! Crazy

И ако си родя децата, когато финансовото ми положение е ОК, и в последствие състоянието се влоши, какво да правя?
Как какво- връщаш ги hahaha

# 118
 • някъде
 • Мнения: 4 446
Който дава на 4-6 месечно бебе пюрета Ганчев също вреди на здравето на детето си
Защо? newsm78

# 119
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
Който дава на 4-6 месечно бебе пюрета Ганчев също вреди на здравето на детето си
Защо? newsm78
Щото не са достатъчно скъпи... И кашите Слънчо не забравяйте- много са евтини! Naughty
Сори, не се стърпях.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт