Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 120
 • София
 • Мнения: 272
Аз бях сигурна, че ще нападате, както и Нансен и другите преди това. Конкретно на въпросите- никога не сме носили изкуствени обувки нито аз, нито родителите ни, нито бабите ни, защото те бяха изключение, а не правило преди години. За пюретата- ами не знам как давате пюрета със захар и нишесте на 4-6 месечни бебета, просто не ми го побира главата. А за ваксината- пълно е в друг форум какви реакции има от нея. Смело мога да твърдя, че ще имам поне минимален доход, за да храня детето рационално. Аз не казвам, че детските добавки са достатъчни, а че държавата е определила минимума. Реакциите спрямо тази тема потвърждават за пореден път, че "Битието определя съзнанието"

# 121
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
Реакциите спрямо тази тема потвърждават за пореден път, че "Битието определя съзнанието"
А какво предлагаш- да спрем да раждаме, защото повечето не можем да осигурим вносни пюрета и маркови обувки и дрешки ли?

# 122
 • Мнения: 4 806
по въпроса - ако има желание, доходът е без кой знае какво значение. В този смисъл отговорът ми е - минимален.
Не прочетох темата (нямам сега време), но виждам минимални някакви откъси - не бива да се парадира нито с имане, нито с нямане.

И по време на война са се раздали деца. Даже при блокадата в Ленинград са се раждали. Вярно, много са умирали. Но определено инстинктът за живот не се измерва в парични единици.

# 123
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Не че искам да се заяждам, но аз съм виждала обувки от изкуствени материали и по 80-90 лв. Те опасни или безопасни са за здравето на моето дете? Кажи, да знам как да пазарувам отсега нататък.

Не знам на колко години си, но аз откакто се помня обувки от изкуствена кожа е имало и винаги ще има. За ваксините няма да коментирам, то няма смисъл. Колкото до храненето там всичко е толкова субективно и така да не е въпрос само на пари, че повече не може.

Иначе съм съгласна, че дете с въздух не се гледа, но като прочета така безумно крайно изказване и леееко се дразня.

# 124
 • София
 • Мнения: 3 416
Реакциите спрямо тази тема потвърждават за пореден път, че "Битието определя съзнанието"
А какво предлагаш- да спрем да раждаме, защото повечето не можем да осигурим вносни пюрета и маркови обувки и дрешки ли?

Сигурно така си ги представя нещата - нямаш ли много пари - не раждаш. Само тези с достатъчно средства са привилигеровани да имат деца, другите кучета ги яли.Или чакаш да станеш на 50 год. да посъбереш, но...тогава пък не става забременяването...
Нееее, ще родим сега като имаме 400-500 лева за дете, но после като се окаже, че нямаме доходи ще го върнем (щото иначе ще му застрашим здравето ако няма обувки по 50 лева и не яде само много скъпа храна).

# 125
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 656
Ама винаги съм се чудела на хора, които парадират  със своята рационалност и качественост ( не са това точните думи, ама ми кипна лайното  oops) при отглеждането на децата си. Абе гледайте си ги, както искате, слагам си го много надълбоко  Whistling Обувки за 3 лв, пюрета Ганчев, каши Слънчо- плюйте на родното производство, не е достатъчно скъпо за моето дете  ooooh! Рационалност му е майката... А пък щерка ми, която откакто се е родила я помъкнах по секънд хенд магазините да я обличам, милата направо е за оплакване. И с новите й сандалки за десетина лева, едва стъпва от изкривено здраве...
Аман ве!

А по темата мога да кажа, че ако трябваше да мисля за доходите си, никога нямаше да имаме дете с нашите мизерни 200- 300 кинта месечно. Но пък не се знае, може утре да сме много по- добре и да успявам да купувам обувки за 50 еврота на детето си  Money. Нищо, че ще ги обуе два пъти  Mr. Green
Фактът, че си задаваш въпроса дали ще се оправим с тези доходи и с едно дете, за мен е показателен, че още не сте узрели за дете  Peace

# 126
 • София
 • Мнения: 272
Сравнението с Ленинград не е удачно, защото въпросът на авторката на темата е за планиране на дете, а не за отглеждане в екстремални условия. Човек поставен на тясно се старае винаги да намери изход. Когато нямаш пари за готови пюрета ще си ги правиш сам. Честно казано и за мен е обирджийство цената на Хип. На Слъчно кашите са със сухо мляко! Просто не стават за малки бебета. И никъде не съм споменала маркови дрехи и да, смятам че трябва да имаш минимум средства поне и добри перспективи пред себе си, за да имаш дете. А тези, които казват, чи трима четирима карат с 200-300 лева не е вярно. Сигурна съм, че им помагат близки или имат натурално стопанство, което също е доход.

# 127
 • Пловдив
 • Мнения: 872
Съжалявам, че ще бъда остра, но който купува сандали от 3 лева вреди на здравето на детето си! Първо са изкуствени и второ сега им се оформя крачето и походката. Който дава на 4-6 месечно бебе пюрета Ганчев също вреди на здравето на детето си, както и ако слага ДТК ваксина по здравна каса и много други примери. Трябва да имаш някакъв що- годе нормален доход или да разчиташ на помощ от близки или да имаш стопанство. Самата държава е определила, че ако имаш доход под 200 лв на човек от семейството ти се полагат детски добавки и смятам че това е абсолютния санитарен минимум за доход за дете. 400-500 лв ако няма никакви други алтернативни доходи /имам в предвид и в натура като ябълки от градината и др/ са крайно недостатъчни.
smile3532
Ей, много се смях на това изказване!
Особено за ваксината.


За протокола - доходът ни не е нисък, но дори да беше сигурно пак щяхме да си направим бебче. За да се реша на второ, обаче, бих разчитала на доста по-сигурни и високи доходи. И това е така, не защото държа детето ми да носи скъпи, дрехи и обувки или да яде винаги най-скъпите пюрета. Причината е, че има много по-важно обстоятелство, което изисква парички -  проблеми от здравословен характер/дано не се случва на никого/.

# 128
 • София
 • Мнения: 6 980
Смятам, че такива теми трябва да се забранят във форума  Mr. GreenТе винаги изкарват най-лошите страни на обитателите му.

Момичета, не бива да забравяте, че тук всички сме различни, с различно възпитание, различен живот, различни разбирания. Защо искате да се надговорите? Не го разбирам това... няма универсални правила, няма правила на живот. Все пак би следвало поне това да сте проумели вече  ooooh!

Извинявам се ако звуча назидателно, но направо не мога да повярвам до какви крайни изказвания стигате.

Имам приятелка - самотна майка - гледа си двете деца с доход около 10-тина пъти по-нисък от този, с който аз се опитвам да 'свържа двата края' отглеждайки едно дете - ама наистина понякога едва ги свързвам, а нея не съм я чула веднъж да се оплаче, че й е трудно.

Дали ще се купуват обувки от 5, 50 или 500 лева е нещо, което всеки сам решава, нито скъпите ще ни направят по-стойностни хора, нито евтините - та не виждам смисъл да се парадира и в двете посоки - гледайте малко отвъд тези неща.   bouquet

# 129
 • Мнения: 4 806
Сравнението с Ленинград не е удачно, защото въпросът на авторката на темата е за планиране на дете, а не за отглеждане в екстремални условия. Човек поставен на тясно се старае винаги да намери изход. Когато нямаш пари за готови пюрета ще си ги правиш сам. Честно казано и за мен е обирджийство цената на Хип. На Слъчно кашите са със сухо мляко! Просто не стават за малки бебета. И никъде не съм споменала маркови дрехи и да, смятам че трябва да имаш минимум средства поне и добри перспективи пред себе си, за да имаш дете. А тези, които казват, чи трима четирима карат с 200-300 лева не е вярно. Сигурна съм, че им помагат близки или имат натурално стопанство, което също е доход.

Аз направих уточнение, че не съм чела всичко. Казаното от мен не е коментар по нечие мнение.
Само по откъсите мога да съдя незадълбочено, за какво иде рече в темата. Което означава, че е насочено към нещо, казано от теб.
Естествено, че изобщо не става дума за гледане в ексремални условия.
Става дума за това, че при наличие на някакъв доход, дете може да се отгледа.
Съвсем не е задължително да се купува всичко най-скъпо. Не е задължително това да е най-качественото.

# 130
 • Резерват "Северозапад"
 • Мнения: 2 168
Не искам да се включвам в спора, но определено смятам, че изказванията на marqarithen са крайни - не смятам, че като съм хранила детето си само с пюрета на Ганчев или съм го обувала с обувки за 10-30 лв. съм го ощетила или обременила по някакъв начин Rolling Eyes.
По темата - в момента гледаме малчо с доход около 600 лв. - не стигат, но се стремим към повече...Важното за нас е, че в семейството ни има любов и разбирателство Heart Eyes!!!
А факта, че имам дете непрекъснато ме тласка търся нови и нови начини да изкарвам повече пари....

# 131
Само две неща ще кажа:

1. На един не му достига за ХЛЯБ, на друг - за САМОЛЕТ.

2. Забележете, че по-бедните имат повече деца! Вземете за пример цели континети.

 Peace Peace Peace

# 132
 • Самоков
 • Мнения: 1 818
Иса, съгласна съм с теб, аз също искам да се запазва добрият тон, независимо от крайните ни мнения. Въпросът е в това, че според мен до голяма степен не зависи от нас какви ще ни бъдат доходите и че те се променят, независимо от желанията ни, възможностите ни, дарбите ни. Днес може да съм цар, утре може да съм каруцар. Ние в момента имаме много добър доход, но сме живели и с много по-малък и никога не го забравям, всеки ден си припомням откъде съм тръгнала и че може пак да се върна там, колкото и да не ми се иска. Не желая да падам под екзистенциалния минимум, но нямам застраховка, че това няма да ми се случи. В такъв случай изглежда, че е най-правилно да не раждам деца, защото не знам утре какво ще се случи, не знам дори дали утре ще бъда жива -  животът ни поднася какво ли не. Да, с повече пари е много по-добре, високият стандарт е хубаво нещо, но дали животът ще ни предложи тази възможност, е съвсем друго нещо. Разбирате ли ме? Посланието ми е към всички - и тези, които твърдят че парите нямат значение, и към тези, които твърдят, че има: няма никакви гаранции, ние предполагаме, но животът разполага; трябва да взимаме решенията си сега, в това настояще, а какво ще ни донесе бъдещето - добро или лошо - предстои да разберем. В животът няма опция "Undo". Всички ние искаме добри и сигурни доходи, но... такива вече няма, не и в тази система, наречена "пазарна икономика". А трябва да живеем и да имаме деца, и да полагаме усилия за да им дадем най-доброто.

# 133
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 6 977
Щеше да е добре авторката на темата да беше уточнила към кой социален слой се причислява или какъв социален статус гони, за да знаем съвет ли да даваме или да си мълчим. Естествено, че ако искаш да демонстрираш благополучие , а едно дете ще попречи, няма защо да си разваляш рахата.

Така препоръчваните ортопедични обувки са повече част от рекламата, дългото им носене също уврежда ходилото.

Когато нямаш пари за готови пюрета ще си ги правиш сам.

Със сигурност ще са по-здравословни от ХИП. ПРавенето на домашни пюрета да не разваля имиджа? Rolling Eyes

Дори и ако се гони висок стандарт, не виждам как креватче втора ръка с малко козметичен ремонт ще го смъкне. Разликата е никаква. Малко употребявана количка, която иначе струва около 1000лв може да се вземе и за 300. Ето ти пак висок стандарт. В къщи никой няма да види, че детето е с боди от 2лв, а не от 10лв. Памперси Молфикс на мен ми вършат същата работа като Памперс, разлика няма. А са по-евтини. Е, за разходка може да се носят и Памперс в чантата. Гледала съм бебе с шише Авент, а също и с Камера - не намерих разлика, с изключение на това, че Авент са по-грозни. Може още много да се изброява.

На много места в темата се каза, че дете само с любов не се гледа. Напротив, докато е малко на детето любовта му е най-необходима. Останалото то просто не го осъзнава.

# 134
 • sofia
 • Мнения: 5 979
Гледала съм бебе с шише Авент, а също и с Камера - не намерих разлика, с изключение на това, че Авент са по-грозни. Може още много да се изброява.
Пластмасата е незнам каква си на авентските Wink
Моето дете ползва моя талашитен креват (боядисан в синьо, червено и жълто) и сега го е нарисувал и с маркер. Ползвах стара (от 1987) бебешка количка. Износи повечето дрехи от племениците ми. Готови пюрета ядеше само, когато мен ме мързеше да му направя.


...както казах преди големите разходи идват после, като поотраснат, а след 10-15 години няма как да знаеш къде ще си и как ще се завърти живота.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт