Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 март 2018, 09:51 ч.

Великобритания - Тема 74 Пролетна - Лятно Морска

 • 52 352
 • 737
 •   1
Отговори
 • Манчестър
 • Мнения: 1 541Полезни връзки

Българско посолство, Лондон: http://www.bulgarianembassy-london.org/

Местни нужди: http://www.upmystreet.com/

Страница за българи във Великобритания: http://www.bghelp.co.uk/

Български магазин (храна): www.bulgarianfood.co.uk

Къде в Англия е добре за живот и какви са наемите там?

Най-лесна представа ще добиете, ако разгледате сайтове за обяви за жилища под наем - например, www.rightmove.co.uk и www.zoopla.co.uk Въведете желания град, задайте нещата, които ви интересуват (например, къща или апартамент, брой спални, да има двор или не и т.н.), и ще видите резултати с цени. Разгледайте вътре в обявите, за да видите какви примерни изисквания имат повечето агенции за недвижими имоти (изисквания за документи, такси за разглеждане на кандидатура, депозит и т.н.)


Други саитове: www.gumtree.com

В какъв ред трябва да направим нещата най-добре?


Повечето хора процедират в следния ред:
(предполага се, че живеете някъде поне временно)
1) NINo
2) банкова сметка
3) постоянна квартира, ако е нужна
4) личен лекар
5) училище за децата
6) битови сметки и т.н.


Дойдохме в Англия, откъде и кога да кандидатстваме за НИН (NINo - National Insurance number)?


На телефон 0345 600 0643, от понеделник до петък от 8 до 18ч. можете да запазите час за интервю. Интервютата се провеждат в бюрата по труда - JobCentre+

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

По време на телефонното обаждане ще ви питат за дата за раждане, адрес, на който пребивавате в момента, кога сте влезли в страната и т.н., след което ви дават уникален номер. На посочения адрес ви изпращат потвърждение за деня и мястото на интервюто. За него се носят всички налични документи за идентификация - паспорт, лична карта. От януари 2014 не искат доказателства, че в момента активно търсите работа или работите.
Не е необходимо да имате НИН, за да работите, въпреки че има работодатели, които искат работниците им да имат НИН. Сайтът на gov.uk за НИН.


Как да си направя банкова сметка?

Повечето банки вадят трудно сметка, ако клиентът няма "доказателство за адрес". Такова доказателство е битова сметка на негово име, сметка за council tax, шофьорска книжка. За да има постоянен адрес, повечето агенции за недвижими имоти искат клиентът да има банкова сметка. Може да е малко като Параграф 22. Все пак, някои банки приемат само паспорт и лична карта като идентификация, достатъчна за издаване на банкова сметка. Друг вариант е, ако живеете при близък, да проверите има ли как да прехвърли някоя сметка и на ваше име за целите на откриване на банкова сметка.

Квартирата - location, location, location!

Оглеждайте внимателно. Проучете кварталите. Бързо търсене в Гугъл "кои са добри квартали в ХХХ" дават представа. В повечето случаи добър квартал значи, че в близост има добро училище - ако сте с деца, проучвайте внимателно. Инфраструктура, магазини, съседни улици и квартали също трябва да влязат в сметките.
Повечето агенции за недвижими имоти искат клиентите им да могат да докажат доход - в някои случаи това е месечен доход 2х наема, или 3х наема. Искат също така препоръка - най-често от настоящ работодател. Препоръката я взимат сами, след като им предоставите адрес и име за контакт. Повечето агенции искат поне един наем депозит плюс един наем предплата.
След наемане на жилище най-често е ваше задължение да плащате council tax, както и битовите сметки. Много агенции не приемат наематели, които получават помощ за наема (housing benefit).

Справка за нива на престъпност - https://www.police.uk/


Как да се запиша при личен лекар?


Потърсете близки до вас лекарски практики от този сайт.

http://www.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch/4

По пощенския ви код ще покаже най-близките до вас практики, рейтинг, дали приема нови пациенти. Повечето лекарски практики искат 2 доказателства за идентификация - паспорт и битова сметка, например.

Къде да запиша децата, има ли безплатни градини, как се записва за училище, в кой клас ще е детето ми?

Деца под 3 години могат да посещават детска градина (nursery) срещу заплащане. Навършилите 3 години получават право на 15 безплатни часа седмично, останалите се доплащат. Някои градини приемат деца, посещаващи ги само за 15-те часа, евентуално с доплащане на още няколко часа седмично; други предпочитат децата да ги посещават за повече часове седмично. За социално слаби семейства в някои случаи 15-те часа седмично могат да се отпуснат още след 2-та година на детето; проверете в местния council.
На 4 години децата могат да започнат да посещават училище - т.нар. reception, еквивалент на подготвителна група. Кандидатства се онлайн или чрез местния съвет (council).

Сайтът на gov.uk за кандидатстване в начално училище и гимназия -

https://www.gov.uk/schools-admissions/applying

Всяко училище има рапорт от Ofsted, Office for Standards in Education, Children's Services and Skills. На сайта им можете да проверите оценката, която избраното от вас училище е получило при проверките, както и да прочетете подробния рапорт, който Офстед изготвя за него.
Децата си вървят с набора, т.е. няма значение кой клас е било в България - тук ще бъде в годината, в която попада неговият набор. В Англия училището започва от 5 години, тоест дете на 8 ще бъде в четвърти клас, а не във втори, както е в България. Наборите се гледат от-до месец септември за дадена година. Например, дете, родено през август 2009, през септември 2014 ще бъде в първи клас, докато роденото през септември ще е в подготвителна група.
От 5-7 години са в начално училище (infant school), 8-11 са в основно (junior school), 11-16 са в гимназия; много училища са смесени - от 5 до 11 години, например. До 18 годишна възраст младежите имат право на безплатно обучение - след завършване на гимназия на 16, някои избират да продължат в гимназията sixth form, други предпочитат да посещават колеж.


Ofsted Reports - http://www.ofsted.gov.uk/

School Performance - http://www.education.gov.uk/schools/performance/


Помощни материали за училище

http://nrich.maths.org/ - препоръчано за Y7


Какви помощи ми се полагат?


Първите три месеца - никакви. След първите три месеца можете да кандидатствате за различни помощи и надбавки, но на какво имате право, зависи изцяло от ситуацията ви и няма единствен верен отговор. Много хора се класират за детски надбавки (child benefit), но от 2014 получаването им за новодошли е затруднено и се изискват разнообразни документи, с които да докажете твърденията си в декларацията за подаване. Можете да разберете повече, ако ползвате някой онлайн калкулатор или посетите Citizen Advice Bureau във вашия град. Не се изкушавайте да подадете неверни данни, глобите и наказанията може да не си струват риска.

Бенефит калкулатор - https://www.gov.uk/benefits-calculators


Детски имунизационен календар: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_ … 07_accessible.pdf


Важна тема:

Как протича бременността във Великобритания (към NHS)

Полезна страница (майчинство, права): http://www.worksmart.org.uk/rights/viewsubsection.php?sun=52

1. Aко сте бременна, или планирате бременност, продължете (или започнете веднага) да пиете фолиева киселина
2. След положителен тест за бременност, направете час с GP
3. Лекарят ще ви сметне приблизителна дата за раждане, и ще ви даде направление за близка болница (по район), където ще ви следят бременността
4. До седмица/10 дни, ще получите писмо от болницата, с дата за първи видеозон. Този първи преглед е около 10-12 седмица, казва се "dating scan" и ще ви определят по-презицен термин
5. По същото време ще ви назначат кръвни тестове, изследвания, среща с акушерките, с лекар и други, в зависимост от това как протича бременността (тест за синдром на Даун, и други)6. За бременност без усложнения, очаквайте преглед всеки месец, и още един видеозон (подробен анатомичен преглед, в 20 седмица), и по-чести прегледи към края на бременността (и изследвания в зависимост от какво имате нужда)
7. Възможно е да се смени първоначалната болница (при местене или други причини)
8. Ако имате частна застраховка, обърнете се към тях за да разберете какво точно се покрива.

Регистриране на дете,родено във Великобритания

От болницата ще ви дадат информация къде да запишете детето.

1.Първото, което трябва да направите е да издадете анг. акт за раждане, акта се издава във два варианта, кратък и дълъг. Краткия не се заплаща, а дългия се заплаща и могат да ти издадат колкото копия искаш. На вас ще ви трябва дългия вариант за пред посолствато, защото в него има вписани и родителите.

2.След като, се сдобиеш с дългия акт трябва да му се постави апостил (официален печат, който удостоверява достоверността на документа) имай в предвид, че няма да ти приемат анг. акт в посолството, ако няма тази заверка.

 Ето тук има информация: https://www.gov.uk/get-document-legalised как става заверката, може по пощата, може и на място.

3. С поставения вече апостил на анг. акт отивате в посолството и вадите пасаван на бебето, който важи за 1г. и струва 60 паунда, с пасавана се прибирате в БГ и вадите ЕГН.

- ЕГН за да се извади ще ви трябва пак анг. акт за раждане с поставен апостил и преведен от заклет преводач. Процедурата ми отне около 2сед. Ако искате да извадите международен паспорт на бебето докато сте си в БГ по - добре прати на някой пълномощно и акта за раждане за да си върви процедурата и като се приберете с вече издаденото ЕГН извадете паспорт.

Справочник на подправките:


Basil - Босилек
Cinnamon - Канела
Celery - Целина
Clove - Карамфил
Cumin - Кимион
Dill - Копър
Ginger - Джинджифил
Mint - Джоджен
Rosemary - Розмарин
Turmeric - Куркума
Thyme - Мащерка
Allspice - Бахар
Sage - Салвия
Bay leaf - Dафинов лист
Anise(star anise) - Aнасон
Semolina - Грис
 

to be continiued.


до мамите в Англия
Бъдещи и настоящи мамчета във UK
Бъдещи и настоящи мамчета в UK
Little Britain - тема ента
Little Britain - тема 5
Пижо и Пенда на гости в Кралството-тема 6
Тема 6
Козунаци и яйца се правят на Англйска земя-тема 7
Англйска тема-8
Родители в UK - 9
Родители във]Великобритания, 10-та тема
ВеликоБритания, 11-та празнична
Великобритания - тема 13, нe-фаталнa
Великобритания - тема 14, пролетна
Великобритания - тема 15, почти юбилейна
Великобритания - тема 16-та, сладка и лятна
Великобритания - тема 17-та, мигновена, но лятна
Великобритания - дъждовна, но празнична, тема 18-та
Великобритания - тема 19-та, последна тийнейджърска (пак празнична)
Великобритания - тема 20-та - Коледна и Нвогодишна!
Великобритания - Cнежна тема 21!
Великобритания - тема 22, пролетна
Великобритания - тема 23, Великденска
Великобритания - тема 24
Великобритания - тема 25
Великобритания - тема 26
Великобритания - тема 27
Великобритания - тема 28
Великобритания - тема 29
Великобритания - тема 30
Великобритания - тема 31 Лятна и Приятна
Великобритания - тема 32 Есенно-Коледна
Великобритания - тема 33 Пролетно-Великденска
Великобритания - тема 34 Великденска
Великобритания - тема 35 Лятно-Морска
Великобритания - тема 36 И замириса на море
Великобритания - тема 37 Есенен листопад
Великобритания - тема 38 Есенно-Зимна Приказка
Великобритания - тема 39 Зимна Коледна Приказка
Великобритания - тема 40 Зимно-Пролетна
Великобритания - тема 41 Зелено-Пролетна
Великобритания - тема 42 Лятна И замириса на море
Великобритания - тема 43 Лятно - Есенна
Великобритания - тема 44 Зимно - Коледна
Великобритания - тема 45 Коледно - Новогодишна
Великобритания - тема 46 Пролетно - Лятна
Великобритания - тема 47 И замириса на море
Великобритания - тема 48 Есенно Зимна
Великобритания - тема 49 Коледно-Новогодишна
Великобритания - тема 50 Пролетна
Великобритания - тема 51 Зелено Лятна
Великобритания - тема 53 Още е лято
Великобритания - тема 54 Есенно - Зимна
Великобритания - тема 55 Есенно - Коледна
Великобритания - тема 56 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 57 Пролетно Великденска
Великобритания - тема 58 Пролетно Зелена
Великобритания - тема 59 Лятно Морска
Великобритания - тема 60 Юбилейно Есенна
Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна
Великобритания - тема 62 Зимно Великденска
Великобритания - тема 63 Истинско Великденска
Великобритания - Тема 64 Лятна, По Лятна, Много Лятна
Великобритания - Тема 65 Много Лятна Най-Лятна Много Морска
Великобритания - Тема 66 Много Есенно Зимно Коледна
Великобритания - Тема 67 Коледно Снежна Зимна
Великобритания - Тема 68 Зимно Пролетно Зелена
Великобритания - Тема 69 Великденска Зелено Пролетна
Великобритания - Тема 70 Юбилейна
Великобритания - Тема 71 Есенно - Предколедна
Великобритания - Тема 72 Късно Есенна към Коледна
Великобритания - тема 73 Зимно Пролетна

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 10:04 от Ave

# 1
 • UK
 • Мнения: 3 791
Добро утро, благодаря за новата тема. Нас един чревен вирус ни е втресъл вече втора седмица, само си го предаваме един на друг вкъщи, ужасна история.

# 2
 • UK
 • Мнения: 399
Благодаря на Ave за новата тема!

И при нас напоследък все здравословни проблеми - при мен и децата - и колкото повече се сблъсквам с тукашната здравна система - и държавната, и частната - толкова повече си хабя нервите. Не с медицинските лица, а с административните. Цяла сага мога вече да напиша.

Времето и то поне да беше слънчево за добро настроение, а то вали като из ведро при нас.🌧

# 3
 • Варна/UK
 • Мнения: 1 008
dejie, съчуствам ви. Бързо да се оправяте!
 Нямам търпнение за тези 4 почивни дни, че се чувствам ужасно изморена. Даже си пуснах и два дена отпуска за 13 и 14 Април, че да се опитам да помързелувам. То детето ще е ваканция, ама моя е голям вече и не ме ангажира постоянно. Дано имаме късмет за малко слънце през почивните дни, че нямам търпение да седна отвън и да си пия виното.

# 4
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 8 162
Аве благодаря за темата Flowers Bouquet

И ние в кюпа със здравословните проблеми - детето от няколко дни прави алергични обриви, които после изчезват и не знаем от какво е. Тя е алергична на млечни продукти, но такива не даваме нито в къщи, нито в градината.
Днес сме на лекар и ще искам направление за алерголог пък дано дадат.

# 5
 • Мнения: 1 137
Благодаря за новата тема!

dejie, бързо да минава и да имате спокойни и ведри почивни дни!

Сън в лятна нощ, заинтригува ме. Непременно ще го сложа в листа с бъдещи дестинации.

Илейн, не сте ли регистрирани в клиника по алергология? Ние вече с години сме там и дори да има други проблеми, често към тях ни препращат да не би да има връзка някаква с алергиите.
И на мен ми е правил такива уж безпричинни реакции. В последствие установих, че са от материали с които творят, особено брокатените или ако прекали с белтъчните или високохистаминовите храни. От хранителни добавки вкл. витамини също ми е реагирал. Успех и дано не изкочи някоя нова алергия!

Тук времето е хубаво и много приятно  Само вчера сутринта преваля малко. Но аз съм вързана за стола в офиса и го изпускам. За сметка на това като съм свободна почивните дни - вали. Та не тая големи надежди за идните 4 дни 😂

# 6
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 8 162
Памперс до сега не ни бяха препращали, сега вече се надявам да стане. Тъкмо започна малко по малко да израства проблема с млечните, сега ново 5. о в случая не знам на какво се дължи и какво да променя. Внимавам с храната много, но има още много възможни алергени.
На такава възраст дали ще и направят тест за алергии?

# 7
 • Мнения: 1 137
Задължително ще тестват. Дали обаче кръвен, кожен или и двата теста ще направят и какви алергени ще включва-това е строго индивидуално. Тестват се и малки бебета, защото реално имунният отговор към храните (каквото е алергията) се заражда още след 20 г.с. при бременността, т.е. има какво да се засече. Кога обаче ще избие и дали ще се придобият после нови алергии зависи от много фактори.
На нас ни дадоха направление с избор от 3 клиники. Търсих отзиви в нета и така си избрах, защото както навсякъде има немалко некадърни и безотговорни лекари. Силно стискам палци скоро да ви дадат час и мистерията да се разгадае!
Беше ми писала, че даваш хомеопатия. Дали няма лактоза в нея? Може и от там да идва проблема.
Има местна група за деца с АБКМ. Искаш ли да ти пусна препратка и съответно да попиташ за вашия район подробности? Отделно пускат всичко ново безмлечно на пазара и друга полезна информация.

# 8
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 8 162
Няма лактоза в нея и гранулите ми свършиха и не сме взимали нови, защото от месеци е нямала проблеми. Така или иначе избягваме такива храни. Ще видя какво ще ни кажат днес, защото в случая проблема не е с лактозна непоносимост, дори петната са други и избиват по различен начин.

Благодаря Памперс  Hug

# 9
 • Мнения: 563
Запис и от мен.

За здравните в България- нищо не съм правила откакто сме тук, нито съм подавала нещо, нито съм плащала за последните 5 години. А и да ме търсят пак трудно ще ме намерят, имейла който ползвах тогава не е валиден вече.
Аз пък работя в понеделник, поне е с 2 часа по-малко. Мъжа работи петък и събота, само в неделя сме си всички вкъщи, та ще заведем дребното някъде. За времето, май ще е кофти, доскоро говореха дори за сняг, та сега да видим.

# 10
 • София
 • Мнения: 816
Сняг ли ще вали? Аз мислех зимните якета да ги оставя в София. Май ще трбва да погледна прогнозата.

Ave, благодаря за темата.

# 11
 • Мнения: 859
Благодаря за темата, Ave !
 Пак ли студ се задава? Аз вече съм на вълна лятно пазаруване,може би защото букнахме лятната почивка,в Анталия ще ходим август.
 Някой пазарувал ли е от Wish? Постоянно ми излиза тяхна реклама във фейса и си свалих приложението им. Обаче,гледам има едни и същи стоки на различни цени,което ми се струва подозрително.

# 12
 • UK
 • Мнения: 5 837
Ave Благодаря за новата тема😍
Стига студ искам слънце и пролет 😎

# 13
 • Мнения: 722
Wish са като Aliexpress, всичко е от Китай. Не бих рискувала с големи суми, не знам какво и дали ще пристигне. Ако е за нещо дребно, тогава може Simple Smile

# 14
 • Мнения: 1 137
Сняг ли ще вали? Аз мислех зимните якета да ги оставя в София. Май ще трбва да погледна прогнозата.

Вземи си ги. Тук се затопля април-май, но като започнат да се изместват на север студените въздушни маси, края на май-началото на юни става отново студено с градуси около 10, а ако духне и вятър.....
Ние дойдохме май. Вече беше топло, всички по къс ръкав и се подведох да дойда само с едно тънко яке и няколко тънки блузи. И като паднаха температурите края на месеца......навсякъде по магазините само летни колекции-намръзнах се яко.

Общи условия

Активация на акаунт