Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 апр. 2018, 10:38 ч.

Търся стара рецепта за БОЗА

  • 1 582
  • 19
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 601
Търся рецепта от социализма за боза.
Не от брашно, не от бяло, ръжено, лимецово и др.
От зърно се е правела бозата.
Накисвало се е зърното за 12 ч., после се е смилало. Предполагам, че след размиване с вода се е прецеждало, ако е от ръж, ечемик, пшеница... Може би от просо им е било най-лесно, защото няма люспи.
Смесвали са в различните сезони и региони каквато реколта имат.
Дотук информацията я имам от потомък на радомирски майстор.
На практика такава боза е от покълващи зърна - жива и евтина храна... ето това е с което закусвах всяка ваканция на село. Това е полезната боза - витамини, ензими, полезни бактерии и т.н.

Иска ми се да издирим тази българска технология и да я разпространяваме. И как мечтая някой ентусиаст да отвори сладкарничка с чешмичка с боза Simple Smile))

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 442
рецепта нямам, но знам, че се слага и просо. просото има люспи, но продават и белено просо.
аз веднъж правих с брашно, но стана гадна, т.е. не стана като тази, която продаваха.

ще чакам с нетърпение рецепта.

# 2
  • Мнения: 37
Моята рецепта не е стара, но наскоро направих невероятно сполучлива по една ориентировъчна рецепта видяна във Фейсбук, която даже не запазих. Ако жената си я познае, да знае, че има благодаря от мен. Аз направих така: 250 гр. просо накиснах за 20-30 мин в студена вода и после сварих. Просото набъбва, така че сложих доста вода. После сварих до омекване (аз под налягане в инстант пота за 10 мин). Пасирах с пасатора, разредих с вода до желаната гъстота, сложих захар (кафява при мен), прецедих и налях в бутилка. Оставих бутилката на стайна температура с леко отворена капачка. След 2 дни беше вече кисела и сложих в хладилника. Студена беше чудесна. Това е. Споделете резултат ако направите. Излезе около 3л. общо. За който живее в чужбина, това е много лесен и невероятно сполучлив начин.

# 3
  • София
  • Мнения: 2 601
Как да не е стара, това е в основата на всички рецепти. Никой не може да си я познае Simple Smile
Потвърждавам, тази рецепта е чудесна, с минимум усилия и цена,  максимум резултат!
Само не си уточнила изрично, че това е и закваската Simple Smile
Аз използвах готова закваска.

Цялото ми семейство е единодушно - домашната боза от просо е по-вкусна от бозата на Хармоника от ръж Simple Smile

Преди 7-8 години се запознах с 90-годишен човек, лежал в Белене доста години. След като излязъл не му разрешавали да заема отговорни длъжности, наложило се да си смени професията. Станал ударник - технолог на сирене и кашкавал, печелел е соц.съревнованията в страната Simple Smile
Той ми разказваше с часове и аз записвах всичко. Купих 10 кг био мляко и изпълних уж всички указания. Стана провал, допуснах цели 3 грешки.

С бозата не е трудно, но търся подобен човек Simple Smile

# 4
  • Мнения: 37
Благодаря, ЗаСлон!
Мисълта ми беше, че не от някоя книга от време оно, а от преди месец от Фейсбук, та няма претенции за достоверност. Само за отличен резултат.
Как така това е закваската и какво е готова закваска? По магазините ли се продава? Предполагам това се има предвид. Аз както съм го описала, така го направих и нищо повече не съм слагала. В чужбина няма откъде да се вземат закваски (поне където съм аз).
За бозата на Хармоника съм чувала, но не съм опитвала, та не мога да дам сравнение.

# 5
  • София
  • Мнения: 2 601
Закваска се слага от предшестващата доза, било кисело мляко, хляб с квас, боза. За гарантиране на резултата и за ускоряване на процеса.
Поздравления за твоя резултата! А за да се направи закваската трябва повече дундуркане.
В коя държава /район си?

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 442
ще пробвам с вареното просо.
и аз четах, че така се прави закваска.

доколкото разбрах, боза се прави в различните региони с различни зърна (където каквото расте). имало даже и с царевица... newsm78

# 7
  • Мнения: 37
В Канада (Торонто). Аз си имам у дома квас, който сама си отгледах и си живее, но не съм знаела да слагам от него в бозата. Но и няма нужда според мен. Само ще се усложни процесът. Аз като направих разтвора (свареното и пасирано просо, вода и захар на вкус и цялото това нещо прецедено), то си вкисна на стайна температура за 2-3 дни.

Асялейн, моля те сподели резултат ако правиш. (Да не е било мойто само късмета на начинаещия?)

# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 442
днес сварих просото и го сложих з закваска. имах много малко и стана една чаена чаша само.
т.е. само за закваска точно.

ако тези дни се вкисне и ще ида да купя още просо  Mr. Green

# 9
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 442
втори ден е на перваза и няма все още кисела жилка... newsm78
не е студено, около 18-20С е, сутрин и слънце грее....
ще чакам още.

цветът е доста блед.
на "истинската" боза цветът от пшеницата ли идва? newsm78

аз безглутенова ще я правя, закваската засега е само просо, чудя се какво да сложа още, ако закваската стане и започна с производството?  Mr. Green
царевица не ми се слага...освен ориз? newsm78

# 10
  • София
  • Мнения: 2 601
Коварно е правенето на боза в къщи, толкова лесно, вкусно, икономично, децата ангажирани, цедят, следят, опитват... Обаче ще изпием сто кила!
Ася, всеки момент ще стане, препоръчвам ти да я разделиш в 2 съда, единият на по-хладно!

# 11
  • Мнения: 37
При мен беше 22 градуса. Вкисна много бързо, но може би защото моята смес имаше и захар вътре, което може да е ускорило ферментацията. Както казах, аз оставих да вкисва цялата течност 3л. Всеки ден разклащах (от любопитство и нетърпение, не че се изисква по рецепта). Моята също беше бледа, но понеже ползвах кафява захар, та имаше леко кафеникав цвят.

# 12
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 442
и моята е със захар...
много е малко, за да я разделям. утре ще видя на какво е станало и ще сваря още просо.

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 442
днес пак тествах закваската - няма и идея да става кисела.

вчера сварих просо, сложих му и малко захар.
днес го минах в smoothie maker-а и стана супер консистенция, не се налагаше да го прецеждам.

сега имам:
 1/2л. шише с малко от закваската
 1/2л. без закваска (смятам да го оставя на стайна Т до утре)
 1 л. закваска, стевия и ванилия - смятам това шише да го сложа в хладилника.
само с просо няма точно вкуса на боза, липсва пшеничния аромат. newsm78

# 14
  • София
  • Мнения: 2 601
Ася, и при мен не стана закваската, изхвърлих я
А бозата, която заквасих със стара партида, стана и се омете
И аз сега кътам от старата закваска 20 мл Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт