Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 апр. 2018, 10:30 ч.

И как те "пусна" сама на почивка?

 • 23 249
 • 418
 •   1
Отговори
 • Мнения: 211
Темата ми е за размисъл и  е породена от коментари и въпроси, които бяха отправени от мои познати и приятелки жени на възраст между 30+ и 40+ и ме накараха да се замисля дали все още българската жена чака да бъде "пусната" за да отиде на почивка или друго занимание. Забелязах подобни коментари и тук в форума по други теми, че след като една жена си има мъж/приятел трябва да е плътно до него.

И ако тук не познавам лично никой, то моя кръг е от образовани и уж широко скроени жени , а някои от тях просто ме учудиха с въпросите си когато обявих, че отивам за няколко дни сама на почивка.
Въпросите варираха от: "И как те пусна?", "Да няма някой там?"  ( съпроводено с повдигане на вежди) до "Сама? Е, как така сама?".

Та, мили дами, "пускат" ли ви, питате ли и дали независимостта на модерната българка стига до там да отиде сама до мола, а иначе продължаваме по ориенталски? Rolling Eyes

# 1
 • София
 • Мнения: 12 933
Не питам, а съобщавам – не съм дете, нито съм под запрещение. Ходила съм с моя компания, без мъжа ми, вечер също излизам с приятели, без мъжа ми. Абсолютно същото се отнася и за него. Абсурдно е да се "пускаме", големи хора сме.

# 2
 • София
 • Мнения: 3 835
Не се възприемам за крепостен селянин, та да искам разрешение да ходя някъде. Не съм привърженик на идеята, че трябва да се движим навсякъде и винаги заедно, редно е хората да имат и някакво лично пространство. Всекиму според потребностите.

# 3
 • Мнения: 1 637
Питали са ме, отговарям, че имам мъж, а не собственик.
Не ме учудват вече такива въпроси.

# 4
 • град-държава
 • Мнения: 5 115
Не, не ме пускат. Свободна съм да взимам всякакви решения за това какво, с кого и къде искам. Не са ми и задавали  близки/познати подобни въпроси. Покрай мен това е в реда на нещата и хората дори обвързани са свободни на лични желания, решения и действия.

# 5
 • Русе
 • Мнения: 764
Аз пък винаги съм ходила на почивка с мъжа ми, просто така ми е най-приятно. Винаги си нагаждаме отпуските така, че да се съобразим един с друг и с ваканциите на децата. Иначе и аз, и той сме ходили сами в командировки, той ходи сам на село, вечер също излизаме сами понякога, но на мене винаги ми е приятно, когато мъжът ми е край мене.

# 6
 • Мнения: 554
Е, то сигурно не трябва да пита за разрешително, обаче би било добре да информира съпруга/партнера си. И не един ден предварително, а най-малкото месяц (ако въпрос за седмица-две почивка). Щото пък трябва да съобразява, да реши какво правят с деца и тн.# 7
 • София
 • Мнения: 3 835
Естествено, че родителят не просто си вдига шапката от днес за утре. Темата е за режима - разрешителен или уведомителен.

# 8
 • София
 • Мнения: 12 933
Естествено, че родителят не просто си вдига шапката от днес за утре. Темата е за режима - разрешителен или уведомителен.
Точно.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 410
На мен винаги ми е най-приятно да сме двамата заедно, защото така сме свикнали. Но се случва той да има ангажименти, което не означава да ме спре аз да изляза или да отида някъде. Ходила съм сама, сама с всички деца и сама с някои от децата. Така се е случвало. Не съм искала позволение. Налагало ми се е и на мен да не мога да пътувам или да няма как да отида с него, затова той също е ходил сам или с различни конфигурации от децата. Рядко е било, но достатъчно време сме заедно. Познаваме се от деца, заедно сме у дома, заедно сме в работата и т.н. Понякога се случва и поотделно да имаме интереси, занимания, срещи. Въпреки това, заедно се чувстваме по-добре и се опитваме да се напаснем.

# 10
 • Мнения: 1 782
Аз държа само да бъда уведомена, както и аз уведомявам, за да измислим логистиката, тъй като имаме дете и дом. любимци.

За нас двамата е важно всеки да си има отделен живот. Това е странно за някои наши познати и роднини, но ние се чувстваме добре така. Когато сме без детето си организираме нещо само за нас двамата или излизане с обща компания.
Според мен ще си омръзнем и ще си опротивеем ако сме постоянно заедно, просто не сме този тип "лепкави" партньори.
Уточнявам, че не искам никого да обидя , използвайки думата "лепкави".

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 10 761
Ще предоставя малко по-различен поглед върху нещата. Peace
Имайте предвид, че хората невинаги мислят това, което казват, или с други думи – обикновено рядко имат желание да се обясняват на досадни приятели и познати, затова си измислят някакъв скалъпен мини-сценарий.
Аз, например, много често използвам фразата: "Мъжът ми не ме пуска.", за да туширам нежеланите покани на определени персони, било то за събития или за лични срещи. Laughing Защото така пресичаш от раз всякакви опити за искане на обяснение (защо, аджеба, отказваш) и повторно настояване за среща. Просто повечето хора явно тази фраза бая ги респектира. Mr. Green
Така че имайте предвид, че наистина в повечето случаи глаголът "пуска" е със съвсем образно значение и не бива да му се отделя толкова внимание. Можем да заключим, че той донякъде индикира каква е динамиката в самата любовна двойка – предпочитат да излизат заедно, отколкото да прекарват време навън самостоятелно.

Колкото до казуса "Море без любимия / любимата" – никога не би ми минала подобна идея през главата. Мъжът до мен ми е най-близкият човек и навсякъде си изкарвам най-добре именно с него. С приятелки просто ще ми е далеч по-скучно. Освен това, от чисто практична / финансова гледна точка, ми е много странно и нелогично семейството да почива поотделно. Thinking

Свободното време, така или иначе, е толкова ограничен ресурс за всички нас в днешно време, че не виждам смисъл да не го прекарвам с най-близкия си човек, когато обстоятелствата го позволяват, разбира се. Peace

# 12
 • Мнения: 1 782
Добре де, но не е ли унизително сам да се унижаваш използвайки израза "Той не ме пусна" ? Разбирам тинейджър да се оправдае пред приятели, че родителите му не го пускат , но зряла жена...

Разбирам и че трябва да се измисли някакво куртоазно оправдание, за да се скрие истината , че не ти се излиза с приятелите този петък. Толкова ли няма други фалшиви  оправдания?

На мен като не ми се излиза с дадена приятелка се оправдавам, че няма кой да гледа детето, защото не искам да я обидя с нещо от сорта "Ох, абе тая събота хич не ми е до теб, иначе си ми много симпатична" , което си е самата истина.

# 13
 • Мнения: 554
Разбирам и че трябва да се измисли някакво куртоазно оправдание, за да се скрие истината , че не ти се излиза с приятелите този петък. Толкова ли няма други фалшиви  оправдания?
Защо трябва да измисля фалшиви? Аз последните години направо казвам какво мисля. Някои не харесват Grinning

# 14
 • Мнения: 9 417
Това е просто израз - "как те пуснаха" и обикновено означава, как се е съгласил/а без да мрънка. А за самостоятелното ходене на почивки съм абсолютно против. То на почивка, ако не ти се ходи с тоя човек, какво търсите изобщо под един покрив.

Общи условия

Активация на акаунт