Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 38
Здравейте мили, мами!!! Моля от сърце за вашата помощ, защото вече не знам какво да правя, чувствам се безпомощна!!! Детето ми е на 13дни и още от болницата не ще да яде достатъчно храна. Първите дни докато ми дойде кърмата там го захранваха с АМ, след като ми дойде кърмата - яде от нея, но се цедя,защото нямам зърна. Проблемът е там,че той яде много по малко милилитри отколкото трябва и не качва достатъчно. Роди се 3590, изписаха ни от болницата 3330, а след 4 дни вкъщи беше - 3250. Педиатърката ми каза,че не яде достатъчно и трябва да гледам на хранене да изяжда поне 90мл, но той се отказва още на 60мл. Понеже заспива докато яде, каза ,че не го храня както трябва да го будя, да го щипя по бузките - е да ама не. Той пак не иска да хапне повече,а случайно ако изяде повече или повръща или почва да плюва ако го насилвам. Водих го при нея да ми покажела как - и тя не успя да му даде повече. Меря го всеки ден, вече е 13ти ден той е 3380, а вчера беше 3410, отслабва,а аз не знам какво да направя - не мога да го накарам да яде повече. Днес педиатърката ми каза да го дохранвам с АМ, но той пак си изяжда същите милилитри и не знам дали въобще е нужно да му давам АМ след като имам достатъчно кърма за да нахраня още две бебета. Моля ви ако някой е имал подобен проблем нека сподели опит,много съм притеснена вече. Sad

# 1
 • Мнения: 272
Защо не се свържеш с консултант по кърмене? Опитала ли си по-често да предлагаш?
Детето на една позната беше подобен случай. Почти насила я хранеха като беше бебе(не е препоръка, естествено). Стана на 4 месеца, започна кухня и сега е бомбичка.

# 2
 • Мнения: 663
Докато четях поста ти осъзнах колко си притеснена и неисках да го отмина ей така. Това с изцеждането го преживях и аз, защото моята бебка/сега вече почти 8-годишна госпожица/ не искаше да сучи от мен, но пък разликата е че тя беше лакомо бебе. На колко часа го храниш? Спи ли спокойно или често се буди? Мисълта ми е дали заспива гладен и после се събужда огладнял или всеки път яде по толкова? Според мен ще е голяма грешка да дохранваш с АМ както ти е казала педиатърката, след като имаш толкова кърма. Аз не бих го направила, затова и се изцеждах почти 8 месеца и друго освен кърма не съм давала. Захраних на 5 и половина месеца.

# 3
 • Мнения: 38
Докато четях поста ти осъзнах колко си притеснена и неисках да го отмина ей така. Това с изцеждането го преживях и аз, защото моята бебка/сега вече почти 8-годишна госпожица/ не искаше да сучи от мен, но пък разликата е че тя беше лакомо бебе. На колко часа го храниш? Спи ли спокойно или често се буди? Мисълта ми е дали заспива гладен и после се събужда огладнял или всеки път яде по толкова? Според мен ще е голяма грешка да дохранваш с АМ както ти е казала педиатърката, след като имаш толкова кърма. Аз не бих го направила, затова и се изцеждах почти 8 месеца и друго освен кърма не съм давала. Захраних на 5 и половина месеца.
Храня го на около 3ч. Той се събужда сам. Заспива докато хапва през повечето пъти. Иначе се буди гладен, но си спи 3ч,а през нощта дори по 4-5.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 3 358
Тя не кърми, какво ще помогне консултантът newsm78 На колко часа го храниш, колко хранения се събират на денонощие.. Опитай по-често по малко и докато е унесен в сън.  Не мисля, че насила ще стане. Педиатърката не знае какво да прави затова импровизира с АМ. Давай му кърма. Детето се е родило достатъчно голямо , има резерва за отслабване. Единственото, което трябва да те притеснява е дали няма някакъв здравословен проблем. Много малък период е минал, за да сравняваш мерките до грамчета. Освен това трябва да сравняваш теглото от първото измерване вкъщи, а не от болницата, защото кантарите са различни. Друго, което се сещам е, като се цедиш, не му давай изцеденото през първите минути. Аз също съм се цедила и съм виждала, че в началото е по-водниста кърмата.  Поне да яде по-хранителната кърма, след като хапва малко количество. Мисля, че още не е дошъл моментът да се притесняваш толкова много. Малко е бебето. Изчакай още седмица и виж как вървят нещата.  

# 5
 • Мнения: 663
Аз също мисля да изчакаш още няколко дни. Бебчето е едва на 13 дни, много е мъничко. Кърмата наистина в началото на цеденето е по-водниста/това вече ми беше избягало от паметта/ Давай му по-хранителната кърма, както беше писало предишното момиче.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 13 881
Ами тя кърмата служи и за утоляване на жаждата, затова първата е по-водниста.
s122 ,
пробвай да го слагаш да суче все пак, какво значи "нямам зърна"? Случва се по принцип анатомично да са плоски или вдлъбнати, но цеденето не оправя ли нещата?

# 7
 • Велико Търново
 • Мнения: 583
Здравей, моят опит е следният : дъщеря ми я изписаха 2880.  Не искаше да суче първоначално, та аз се изцеждах и й давах от шише. Обаче Педи не ми беше казала колко да й давам , та аз постепенно си качвах количеството. По спомен първия месец чак накрая почнах да й давам 100 мл. Таа на втората седмица беше качила само 80 гр и Педи каза и отряза да съм давала АМ и да я будя на три часа, а тя си поспиваше
 повече. Аз обаче се бях заинатила, че ще продължим с кърменето. Взех АМ, от което дадох точно три пъти и то от умора, за да не се изцеждам. Почнах да я будя на три часа, за което съжалявам честно казано. След 20 дни детето почна да си качва повече храмове и засука. 6 месеца си я кърмех и не е близвала АМ. За мен ако детето ти яде, пълни памперса редовно (и пишка, и ака), количеството, което хапва ми е достатъчно. Не всички бебета увеличават теглото си бързо. Всичко е индивидуално. Ако все пак почне да смъква и смяташ ( усещаш) че има здравословна причина, търси второ мнение.

# 8
 • Мнения: 96
Здравей,
разбирам притеснението ти. Имай впредвид, че всички бебчета смкват тегло след раждането няколко дни, после идва ред на жълтницата и там са поспаливи и не можеш да ги събудиш да ядат. Потърси второ мнение от педиатър и следи как са памперсите. В подкрепа за кърмене има консултанти, които безвъзмездно ще се отзоват и ще дойдат на място безплатно да те консултират. Пробва ли с изкуствени зърна?  Моето бебче до 20 ден хапваше по 30 мл АМ и малко от мен, което си беше малко като кърма, но щом имаш достатъчно се цеди и му давай, остатакът можеш да замразяваш. Пиши какво се случва.

# 9
 • Мнения: 1 120
И аз бих отишла за второ мнение. Всяко дете е различно не можеш да го накараш да яде, колкото ти искаш- еднисапо-лакоми, други не толкова. Синът ми ядешеше по 120мл, а малката ми дъщеря ми по 50/60 мл и то до 3 месец. Важното е да си има напишкани памперси и наакани. Успокой се и дай на бебето това от което има нужда...

# 10
 • Мнения: 38
Благодаря ви, малко се поуспокоих. Говорих с друга педиатърка,която ми препоръчаха, ще се видим след два дни. Благодаря ви,още един път, бях се шашнала...

# 11
 • Мнения: 1 792
Ех като почнат с "трябва да изяжда по един колко си". Все едно всички възрастни ядем еднакво количество храна.

Ето го моя опит:

Синът ми беше с дълга жълтеница и първата седмица свали 150гр от теглото при изписването (и той се будеше на 3 часа). Неонатоложката настоя да го храня със шише, за да сме сигурни, че поема достатъчно, за да изхвърли билирубина. Според нея трябвало да изяжда по 80 гр (на 11 дни при прегледа). Добре де, ама той повече от 60 гр не изпиваше. За да компенсирам, просто го хранех през 2,5 часа, за да му се съберат поне 9 на ден. Така качи 300гр за една седмица. Билирубина спадна и минахме само на кърмене от гърда. Расте си перфектно вече почти 7 месеца.

Съветите ми са:
1. Тая дълга пауза от 4-5 часа нощем не е добър вариант в случая. Събуждай го поне веднъж. Кърмата не товари стомаха и няма нужда той да си почива.

2. Увеличи броят хранения. За бебета на кърма е хубаво да са 10-12. 8 е минимумът и е недостатъчен в случая.

3. Намери лекар, който да измери билирубина на бебето. Ако педиатърката я мързи, неонатолозите в родилното могат да го направят (имате право на 2 контролни прегледа при тях).

4. Викни консултант, за да ти помогне да кърмиш от гърда. Това с "нямането на зърна" го разправят акушерки, които или бъкел не разбират от кърмене, или ги мързи да гледат (обикновено и двете). Докато дойде консултант (виж сайтовете на НАПК и Ла Лече Лига) може да пробваш да кърмиш със силиконови зърна (продават ги в повечето големи аптеки).

# 12
 • Мнения: 3 404
Моята госпожица едва изяждаше по 40-50 мл до края на първия месец - роди се 3100, свали 150гр в болницата, първите 2 седмици вкъщи не качваше, та затова й мерихме колко изяжда (изцеждане и хранене или мерене непосредствено преди и след кърмене), все по толкова беше... Уморяваше се бързо, заспиваше... будеше се след 2,5-3,5 часа. Педиатърката ми обясни, че стават сълниви и от липса на енергия (недохранване), не само като са сити... . С педиатърката решихме за проба 3-4 дни да й предлагам да яде на 2 часа макс... оказа се, че и на 2 часа пак си изяжда по 40-50мл (11-12 хранения дневно). До края на първия месец беше качила 200 грама спрямо изписването, като първите 2 седмици вкъщи беше задържала теглото... Бебето позаякна, започна да си се буди след 2,5ч гладна и да яде по-интензивно... (10 хранения през целия втори месец). На 3 часа мина чак на 2 месеца, а нощно хранене започна да проспива на около 3м. Качваше по не повече от 600гр месечно (до 4м възраст), така си и вървеше - ръста на горна граница, тегло на долна на нормите. И на 5 хранения беше до 2 годишна, просто изяждаше по една шушка на хранене.
Вече 8 годишна яде в малки количества Wink

Съветите на maldini88 са много адекватни. Само към последния имам резерви... има деца които сучат вяло и като сложиш "зърната от аптеката" те не успяват да направят вакум и се уморяват преди да са изпили и няколко глътки... Имах пример с добре (силно) сучещо бебе, което от шише с най-малка дупка изяждаше по 60-80мл, от гърда (с плоски зърна) не повече от 30тина... и не качваше, но пусти инат от гърда та от гърда... Та чак до болница стигнаха, свали 150 грама от раждането до края на първия месец. И кърмата намаля драстично, защото не доизцеждаше останалите неизсукани 50-80 мл .

Последна редакция: вт, 24 апр 2018, 11:17 от peneva_a

Общи условия

Активация на акаунт