Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 май 2018, 01:41 ч.

Множество оплаквания - подходящ лекар?

  • 1 324
  • 33
  •   1
Отговори
  • Мнения: 38
Здравейте,

от месеци имам проблеми с безкрайна умора, постоянно гадене, прилошаване, падане на коса, чупене на нокти, множество възпаления на какво ли не, изнервеност, променливо/лошо настроение и други... За съжаление нямам добър личен лекар и затова моля за съвет към какъв лекар да се насоча и/или какви изследвания да си пусна преди това. От София съм и за щастие мога да си позволя частни прегледи и изследвания (макар и не безкрайно много). Засега знам, че имам ужасно ниски стойности на витамин Д и Б12, също много ниски желязо, калий, магнезий, мед, селен... ниски левкоцити, еритроцити, хемоглобин, хематокрит... Храня се здравословно, движа се, нямам проблеми с теглото и още нямам 30, така че не е нормално да ми липсват толкова много неща и да се чувствам толкова зле. Нямам и психическо натоварване / стрес повече от нормалното. Откъде бихте ми препоръчали да започна? Личният ме прати само на гастроентеролог (часът ми е другата седмица) и не очаквам да ми даде следващо направление/препоръка. Бих се насочила към ендокринолог, но пуснах ТСХ, ФТ3, ФТ4 и са наред. Други идеи май нямам... Витамини и минерали пих до преди няколко дни, сега съм ги спряла за да не ми влияят на изследванията.

Ще съм благодарна за всеки съвет!

# 1
  • Мнения: 2 679
Откъде бихте ми препоръчали да започна?

Бих те насочила именно към щитовидната жлеза. Но ти пишеш, че си пуснала част от показателите - лошо е, че не си изследвала TAT и МАТ, обаче - те също са много важни.

Какви са стойностите ти на TSH, FT4 и FT3? Това, че са в т.нар. "граници", нищо не означава на практика.

# 2
  • Мнения: 2 580
И аз те съветвам да пуснеш отново на щитовидната жлеза, но този път с ТАТ и МАТ. Аз съм с Хашимото и подобни симптоми. При мен всички хормони бяха в норма, но ТАТ около 4-5 пъти над максимално допустимите граници! За съжаление ТАТ и МАТ се назначават само на бременните, тъй като не са по каса. Затова и масово ги пропускат. Доплати си ги, струват трийсет и няколко лева общо.
За останалите проблеми като много ниски нива на показателите от кръвната картина не мога да помогна, но за това и личният лекар би трябвало да има компетенцията поне да насочи към специалист.

# 3
  • Мнения: 7 647
Това звучи като недохранване... Дано да е само това. ... Посъветвай се с диетолог

# 4
  • Мнения: 2 263
Трябва ти хематолог, проблемите са от ниския хемоглобин.

# 5
  • Мнения: 1 217
Здравословно хранене ми звучи съмнително.
Какво правиш за дефиците-Д,Б и т.н
Ако не си доволна от ЛЛ,можеш да го смениш през юни и да имаш нормално взаимодействие с него.
Гастрото също може да ти даде направление за други лекари.

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 523
Здравословно хранене ми звучи съмнително.
Какво правиш за дефиците-Д,Б и т.н


дефицитите може да са от неусвояване, а не от неправилно хранене  Peace

Засега знам, че имам ужасно ниски стойности на витамин Д и Б12, също много ниски желязо, калий, магнезий, мед, селен... ниски левкоцити, еритроцити, хемоглобин, хематокрит...

Откъде бихте ми препоръчали да започна?

ами оттук - попълни си запасите!
взимай вигантол, вит Б12 се усвоява добре на спрей за нос или орални капки, в краен случай инжекции, но следи в каква форма е, добре е да е метилкобалтамин или Hydroxycobalamin.
като си вдигнеш желязото ще ти се качи и хемоглобина. за хемоглобина можеш да пиеш чай от коприва, мента. желязо се вдига с препарати, с храна не става, ако запасите са изчерпани.

това е третата подобна тема. Thinking

# 7
  • Мнения: 11 224
Щом имаш ниски нива на б12 и Д, трябва да започнеш от там. Зависи колко ниски са, но при б12 те съветвам да вземеш спешно мерки, защото могат да станат необратими промени.
Гастрото не е толкова лоша идея, защото атрофичният гастрит може да възпрепятства усвояването. Помоли го да те прати на хематолог.

# 8
  • Мнения: 38
Благодаря ви много!!

Четох няколко теми и си направих списък с изследвания, но въпреки това се оказа полезно да питам и за моя конкретен случай - досега никъде не пишеше за хематолог например.

Стойностите ми на въпросните хормони и витамини:
- TSH 1.960 (0.300-4.200) от януари (13. ден МЦ)
- TSH 1.01 (0.35-3.50) от февруари (3. ден МЦ - вероятно затова е разликата с предното)
- FT3 2.07 (2.00-4.40) от февруари
- FT4 1.22 (0.93-1.70) от февруари
- Vitamin B12 190 (197-866) от април
- Vitamin D (25-OH) 9 (>= 30) от април

Пия витамини Б и Д на таблетки, също желязо и другите липсващи минерали. Витамин Б12 ми биха и инжекция. Подобрение не забелязах досега, но и не е като да пия таблетки от месеци, изследванията ми са от април. Освен това ме интересува каква е причината толкова много неща да липсват, не мисля че е нормално. Желязо пия от години (като го спирам когато стомахът започне да ме боли твърде много) и все съм под/на минималната граница.

За храненето ми... Не спазвам диета и сигурно може да е и по-здравословно (особено ако знам какъв е реалният проблем), но като човек обичащ да готви, нетърпящ полуготова храна и боклуци и необичащ шоколад, не бих търсила причината първо в храненето.

Ще пусна пак хормоните + МАТ и ТАТ. Според прочетеното в другите теми не е зле да пусна и инсулинова резистентност, креатинин, кортизол, anti- tTG. Липсва ли нещо важно в списъка?

С лекарите ситуацията е малко по-сложна... живея в чужбина (на север, тук всички имат липса на витамин Д) и въпреки че смених трима общопрактикуващи за последната година, предвид политиката на тукашната каса няма шансове някой да се заинтересува от мен. Липсва ми xy, изписват ми xy. Имам възпаление, изписват ми нещо против възпалението. Защо имам нещо никой не тръгва да търси, касата няма да му го плати. На частно е безкрайно скъпо. В края на месеца се надявам да съм в София за седмица и там да ходя на прегледи. Затова и търся какви изследвания ще са ми нужни, за да ги направя още на първия ден. Иначе... Ще си запиша часове за ендокринолог и хематолог, също и за български гастроентеролог (тук вероятно ще ми направят само гастроскопия). Ендокринолозите не се ли занимават и с диетология? Или трябва някой друг специалист за това?

# 9
  • Мнения: 2 679
Стойностите ми на въпросните хормони и витамини:
- TSH 1.960 (0.300-4.200) от януари (13. ден МЦ)
- TSH 1.01 (0.35-3.50) от февруари (3. ден МЦ - вероятно затова е разликата с предното)
- FT3 2.07 (2.00-4.40) от февруари
- FT4 1.22 (0.93-1.70) от февруари

FT3 е много ниско, трябва да е поне към средата на референтните граници. Но пък нямам обяснение защо стойността му е такава. Thinking TSH, учудващо, е OK.

# 10
  • София
  • Мнения: 1 130
За храненето ми... Не спазвам диета и сигурно може да е и по-здравословно (особено ако знам какъв е реалният проблем), но като човек обичащ да готви, нетърпящ полуготова храна и боклуци и необичащ шоколад, не бих търсила причината първо в храненето.
Дай примерно меню с какво се храниш и какво не ядеш.

# 11
  • Мнения: 38
Благодаря, надявам се ендокринологът да знае за стойността... Остава само да си намеря и лекар имащ час за началото на юни. :/

Иначе много обичам картофи и ориз, мляко и сирене, плодове и зеленчуци, яйца, домашен хляб (какъвто обаче заради възпалени ръце от месеци съм правила само веднъж). Месо по-рядко ям и основно пилешко (или някаква шунка)... което не е много добре за желязото. Рибата стандартно я забравям, но днес съм на обяд от сьомга с картофи. Сладко като ям е обикновено плод или кекс/сладки. В момента е сезонът на пресните картофи, аспержи и ягоди, та често ям картофи с аспержи и пия млечни шейкове с ягоди и банан. Общо-взето съвсем стандартно меню... като изключим че не съм фен на спагетите и че тук няма готови баници/закуски, а аз се хващам да правя такива веднъж в годината. Не обичам да пържа, основно варени, задушени и печени неща ям... Сол и олио почти не ползвам, но пък доста (сушени) зелени подправки. Може би не е зле да си пусна изследване за йод... но пък сол има дори в доматеното пюре, а изследването на йод е доста скъпо. Навън или на гости ям каквото има, но дори в стола на работа рядко ходя (веднъж на седмица-две) защото изборът е между месо с картофи и зеленчуци и нещо вегетарианско със сметана, а на мен и двете са ми тежки за всекидневна храна. Ям обикновено по два пъти на ден,  понякога три... и пия твърде малко вода/чай, но последните седмици се старая да е по 1.5л на ден и почти винаги успявам, даже понякога е повече.

# 12
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 523
Витамин Б12 ми биха и инжекция. Подобрение не забелязах досега, но и не е като да пия таблетки от месеци, изследванията ми са от април. Освен това ме интересува каква е причината толкова много неща да липсват, не мисля че е нормално. Желязо пия от години (като го спирам когато стомахът започне да ме боли твърде много) и все съм под/на минималната граница.


Б12 се качва бързо с инжекции. на мен ми сложиха 7 общо и след контролен преглед бях в горната половина на реф. стойности.
вит.Д взимай в по-големи дози, много ти е нисък!

аз също като теб бях постоянно с нисък феритин (при мен хемоглобинът си беше ок) и също съм питала защо, все намираха уж някакво обяснение. накрая се оказа, че съм отключила цьолиакия (глутенова нетолерантност), оттам червата не се справят с усвояването на витамините, минералите и хран. в-ва.
нямах никакви оплаквания откъм корем - нито разтройство, нито запек, нито болки. нищо.
бях супер уморена, задържах много вода, бях замаяна, минимално физическо усилие (да пусна прахосмукачка) направо ме катурваше в леглото. падането на косата и чупенето на ноктите не ги броях за проблеми, на фона на тази постоянно уморяемост и спане.

накрая след толкова изследвания и ходене по лекари, сама намерих причината. Rolling Eyes

# 13
  • Мнения: 2 580
Възможно ли е да си с анемия? Изследвала ли си се за това? Какви килограми си и как ти е менструацията - имаш ли обилни кръвотечения и кръвоизливи?

# 14
  • Мнения: 38
При мен гаденето и умората нямат някаква (забележима) връзка с яденето... Умората е така или иначе постоянно, а ми е зле основно като не съм яла, понякога обаче и след като съм яла. Хляб се е случвало да не ям по няколко дни и също не съм забелязала подобрение. Преди седмица-две ми беше зле след една топка сладолед следобед, затова преди няколко дни пробвах с три... нямаше ми нищо, та явно не е било от това... и мляко пия редовно и не пречи... Но изследването за глутен ще го пусна непременно, може просто да не съм внимавала достатъчно с храните.

На мен само една инжекция ми сложиха (не знам с каква доза витамин) и няма кой да сложи друга, а сама не смея. Затова си взех таблетки... Витамин Д ми е по 20000ИЕ на ден поне за 2-3 седмици, после вероятно през ден. В момента обаче съм спряла всичко, за да не би да ми влияе на изследванията. Което май не е много добра идея, трябва да се разровя кое наистина влияе и кое не.

Каква анемия и как се изследва? При 170см съм 55-60кг... дрехите ми повечето са 36ти номер, което е съвсем ок. Кръв губя доста, хемоглобинът ми също много се променя през месеца, но пък цикълът ми е по-скоро на 5 седмици отколкото на 4, освен това нищо не се е променило в последните 10 години в това отношение. За кръвоизливи не знам, не е като да съм имала някакви кървящи рани или друга видима загуба на кръв.

Последна редакция: ср, 16 май 2018, 15:02 от Antiohia

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт