Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 май 2018, 23:05 ч.

След открадната ЛК, още по-голям филм

 • 6 018
 • 56
 •   1
Отговори
 • Мнения: 686
Момичета, здравейте,
първо да благодаря за отговорите по предишната тема, които ми бяха много полезни. Извадих си бърза ЛК, подготвих всички документи и днес с бодра крачка отидох в ДГ-то.

Обаче, при мен нещата явно не могат да се получават лесно и историята, вместо да се разплете, се закучи. Дълго ще е, благодаря, ако някой го прочете и се отзове.

Оказа се, че при актуализирането на профила с второ ми дете, не съм актуализирала местоработата на таткото и името на квартала. Аз знам защо не съм го направила - едно, защото месторабоптата вече не носи точки (за първото ни дете носеше 0.1 точка) и второ за квартала, защото мислех, че е важен районът, а не конкретния квартал. Така и пише в наредбата, правилата и указанията. Да, ама не.

Днес отивам и ме посреща посрещач, който ми преглежда документите, преди прием. Отпечатал си е заявление за прием през системата, в което е отбелязана старата месторабота на таткото и квартал, който не съответства на район (явно съм променила района, без да изпиша квартала). Ние сме класирани в район Триадица, живеем в район Триадица (аз с децата), аз имам постоянен и настоящ адрес в район Триадица, с таткото не сме женени, не живеем на един адрес, неговият настоящ адрес е в район Илинден, ж.к. Света Троица, а в заявлението пише "единият от родителите да представи лична карта за постоянен адрес в ж.к. Захарна фабрика, район Триадица" - пълен нонсенс Simple Smile

Връчвам личните карти на двамата родители - да, вие сте родители.
 О, ама тук пише Захарна фабрика, а в личните карти няма Захарна фабрика? Е, как да има, като сме класирани в Триадица? Аааа, не, трябва ми Захарна фабрика! - Е, защо? - Защото тук пише (в завлението ж.к. Захарна фабрика!  - Ама ние не живеем там, аз децат съм в Триадица, кандидатстваме в Триадица, вие сте в тук и т.н. Не, не може.

Дайте да видя служебите бележки. - давам ги - е, местоработата е друга, не съотвества! - е, не е ли важно, че работи, а не, че не съответства? - не, тук в заявлението пише една фирма, а вие ми представяте друга. Не може така.

В крайна сметка се разбрахме в понеделник да се видя с директорката, Фактически аз знам, че съм права. Формално, според изискванията на Наредбата, Приложенията и и Правилата - също. Но, ако директорката реагира по същия начин какво да правя? Да ходя в Инспектората, в Общината, да заведа дело?

Мислех да си отпечатя Наредбата, Правила и изискванията на ДГ-то и да приложа документите към тях, и, ако директорката реагира по същия начин да изискам входящ номер и официален отказ и после да действам.

Ама какви са тези глупости, просто невероятно. Къде го чукаш, къде се пука.
Не е ли  най-важно къде живеем с децата?
Не е ли най-важно, че и двамата сме осигурени, независимо при кой работодател?
Направо съм изумена.

Благодаря отново, ако се отзовете и на всички отзовали се.
Изивнявам се, че ви губя от времето с частния си случай.

Последна редакция: сб, 19 май 2018, 10:03 от mimimost

# 1
 • Мнения: 133
Извинявам се, но фактически не сте права, защото данните, които декларирате не са верни. И ако директорката приеме документите Ви е за наказание.

Последна редакция: сб, 19 май 2018, 00:58 от lachezarna

# 2
 • Мнения: 3 576
Класирането се прави от общината, а не от инспектората. ДГ са към общините, отдел "Образование". Обърни се при нужда към тях.
Разминаването в данните променя ли по някакъв начин точките за класиране, дават ли някакво предимство старите данни?

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 5 323
Формално не са верни, но това не води до никаква промяна в точките или в каквото и да било, нито до съмнение, че може да има и друго нещо невярно.
Хората тип чиновник обаче често не правят разлика между съществени неща и такива без всякакво значение в подобни случаи.
Допускам, че и директорката ще разсъждава така: "неверни данни, мен трябва да ме накажат, ако ги приема", или пък да се опасява, че тези над нея ще разсъждават така, щото разправии никой не иска.
Та не знам какъв съвет да дам, освен разправии до последно.

# 4
 • Мнения: 3 576
Магдена, така е. Но все пак кварталът може да има значение. При нас в квартала има три градини, двете с филиали. Всяка градина има район. Ако избера като първо желание градината по район получавам една точка допълнително. В този смисъл е възможно и в София да има значение дали са в кв. Захарна фабрика (в случая ) или в друг квартал в район Триадица. Но за това къде работи родителят към момента на записване няма значение. Важното е към момента на кандидатстване/ класиране да е на работа, за да вземат точки за работещ родител. Адресът на местоработата изглежда вече не е фактор.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 1 535
Не, в София кварталът не е от значение. Дава се точка за местоживеене в административния район на градината, в която е прието детето. НО от голямо значение е фактът, че информацията въведена в системата се разминава с представените документи. Имаше два месеца преди класирането за актуализиране на профилите, именно затова - информацията преди класиране трябва да съответства на документите след класирането.
В този случай, директорката е в правото си да откаже записване. Може и да е някоя по-разбрана, но тук става въпрос не за едно, а за две несъответствия. Хайде за едно, ще влезне в положение, но за две...

# 6
 • Мнения: 686
Благодаря на включилите се.

Да, момичета, аз знам, че грешката е в мен и в това, че регистрирах детето още през март и от тогава досега не съм гледала профила. Истината е, че нямах никаква надежда при 300 кандидата и 13 места и попълних само фактическите обстоятелства, без формалните такива. Никъде в Наредбата не пише за квартал, конкретен работодател или един и същ работодател - пише за район и за трудово правоотношение. Очевидно, че грешката е сторена, за това разсъждавам от тук насетне.

Другото, което е, че сега влизайки в системата, аз си актуализирах квартала и местоработата и заявлението ми се генерира по правилен начин, така че тя директорката може да е ок така, щом системата го позволява. Не знам, в понеделник ще видим.

Разбирам, че и тя се притеснява, но ако не можем да се разберем, ще трябва да си взема входящ номер и официален отказ, нали?
Че после да не стане, че не ми е отказала, а аз никога не съм се явявала за подаване на документи?
Или да пиша във формата за обратна връзка?
Как мислите?

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 1 535
Другото, което е, че сега влизайки в системата, аз си актуализирах квартала и местоработата и заявлението ми се генерира по правилен начин, така че тя директорката може да е ок така, щом системата го позволява. Не знам, в понеделник ще видим.
Вие сте актуализирали профила, но тази актуализация ще важи за следващото класиране на 25-ти май.
Няма да се отрази на сегашното Ви кандидатстване, защото на база на това, което сте въвели преди заключването на системата на 10-ти май, директорката вече има списъка на съответните документите.

Вариантите са два - или Вие пишете Молба (или там каквото се води) за да се откажете от мястото или директорката Ви отказва записване. И в двата случая, това място после се прехвърля в графата "Свободни места" в ИСОДЗ. Няма вариант нещата да останат така, все едно изобщо не сте се явила пред директорката, тя нищо не печели от това (ако отбележи, че не сте се явили за записване, мястото пак трябва да бъде обявено за свободно в системата).

ПП:От формата за обратна връзка с нищо няма да могат да Ви помогнат.

Последна редакция: сб, 19 май 2018, 10:44 от brin de muguet

# 8
 • Мнения: 686
ПП:От формата за обратна връзка с нищо няма да могат да Ви помогнат.

Защо мислиш така?

# 9
 • Мнения: 790
Прегледах набързо Наредбата - в сила от 19 март 2018. https://kg.sofia.bg/isodz/normdocs
Чл.15 доста детайлно определя записването.
 ал(2) - Данни в Заявлението - няма правила за отказ от приемане на заявление. Попълваш, подаваш, приемат!
ал.(5) - Кой и какво проверява - проверяват се  декларираните критерии .  Щом не живеете с таткото, възможно е да не си знаела за сменената му месторабота до момента на класиране на детето. Wink
Нямат право да откажат да приемат Заявлението за записване. Преглеждането от посрещач има ролята да се поправят допуснати грешки при попълване.
Могат да откажат записване, но не и приемане на документа.
В Наредбата не виждам обжалване на този отказ, трябва да се види в разните закони. Питай в СО.

Критериите са изброени в чл. 18 .
Там е посочен административен район, а не квартал.
Посочено е и по 1 точка за всеки работещ родител. Все пак трябва да прецените - получили ли сте 1 точка за работещ татко или сте самотен родител (не ми се рови да търся има ли и такива правила).  Няма го като критерий, но смисълът на работещ родител/липса на родител е, че няма родител, имащ възможност да се грижи за детето, затова и социалните критерии 8-10 дават по 3 точки, а двама работещи родители - общо 2 точки.

Разбира се, добре е да няма разминаване в данните, но различната месторабота и кварталът не променят декларираните към момента на класиране критерии.

Не съм гледала правила и указания, може да дадеш линк да ги видим.

# 10
 • Мнения: 686
Диорела, благодаря ти.

Ето линк за правилата - https://kg.sofia.bg/isodz/normdocs (първият е наредбата, вторият са правилата)
Ето линк от ръководството на сайта - https://kg.sofia.bg/isodz/manual;jsessionid=0B6FF8A5CFE1CDB35316362055005525

Така мисля и аз. Декларираните критерии ми отговарят - таткото да е осигурен по трудово правоотношение и всичките ми видове адреси да са в района на градината.

Чисто юридически за мен няма драма, дори си спретнах една таблица срещу всеки деклариран критерий какво подавам, за да се види ясно, че отговарям. Въпросът е, че чиновниците с хилядите им инструкции и указания, а и страхове за работното им място, често не могат да погледнат отстрани. Като нищо ще помислят, че искам нещо да ги ощетя.

Да, ще подам документите, но те трябва ли да ми издадат входящ номер и този отказ писмен ли трябва да е? Никъде не пише. Как да удостоверя подаването и отказа, който искам да обжалвам? Ако ми откажат входящ номер и писмен отказ?

И ти ли мислиш, че няма смисъл да пиша във формата им за обратна връзка?

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 1 535
ПП:От формата за обратна връзка с нищо няма да могат да Ви помогнат.

Защо мислиш така?
Пишете им и ще видите какво ще Ви отговорят. Най-вероятно отговорът ще е цитат от наредбата или от правилата, но нищо практично, което да Ви помогне.
Пробвайте, нищо не губите.

# 12
 • Мнения: 686
Е, той самият въпрос ще е цитат от Наредбата и Правилата, така че, ако го потвърдят, би било чудесно Simple Smile

Благодаря ти, ще им пиша сигурно.

# 13
 • Мнения: 790
Ръководството е преписало Наредбата, а Правилата са за ясли, а не за ДГ.
Аз бих задала въпрос във формата за ОВ, с питане дали квартала е задължителен елемент от критерия  за адм. адрес и дали това , че си посочила предишна месторабота на таткото поради незнание, с когото нямате брак и не живеете заедно е нарушение на критерият за работа. Посочи, че си разбрала. когато сте си се свързала с него, заради личната карта и документи за Заявлението.
Питай и за възможности и ред за обжалване на евентуален отказ.
Помоли за бърз отговор - преди срока за подаване на Заявлението.
Снимай и записвай цялата комуникация, искай вх. № на подадените док-ти и преди да ги подадеш, прави копия.

Преди време ДГ имаха възможност и за собствени критерии, има ли такива?

# 14
 • Мнения: 686
Диорела,
благодаря ти, че така се ангажираш и ти благодаря за съветите, така ще направя вероятно за подаването - входящи номера, копия, доказателства, че съм подала и ще искам писмен отказ.

Драмата е за ясла, грешката е моя, ако съм писала ДГ, за това и посочих Правилата от втория линк. Но аз отговарям и на тях, и на Наредбата. Единствено виждам проблем в техническата грешка, че съм поправила района, но не съм изписала квартала. Разбирам, че издребняват, но чак отказ за записване ми се струва прекалено. При положение, че ние реално отговаряме на всички изисквания, не знам.

Ще пиша във формата, да видя и те какво ще се изкажат. И може с техния отговор да ида да подам заявление, защото директорката би трябвало да се съобрази с него. То да видя първо отговорът какъв ще е, де. Да не ме пуснат по пързалката.

Не, сега ДГ-тата нямат собствени критерии. Всичко се определя централно.

Общи условия

Активация на акаунт