Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 май 2018, 19:05 ч.

Бивша свекърва/настояща баба

 • 4 156
 • 18
 •   1
Отговори
 • Мнения: 18
Здравейте:)

Напоследък ме терзае един въпрос, даже от доста време.
Разведена съм, имам дете и съответно бивша свекърва, ама тя си е настояща баба, нали:)))

 Бащата го няма и по много време, месеци, години.

Бабата обаче, моята бивша свекърва е сравнително близо. 
С нея нямаме явен конфликт.
Вярвам, че обича внучето си.

Въпрос ми - до колко е редно, хубаво и ценно да подкрепям повече връзката им. Със сигурност не преча на връзката им, когато баща му си го вземе го води там, ако е в града и е удобно, без да правя сложни схеми - организирам да се видим. Но това е много рядко.

Скоро се чухме, искаше да дойде да ни погостува и да види детето.
Но не е много удобно за нас. Отказах и. Тя се обиди мисля. Т.е. не ми отговори и от тогава не се е обаждала.

Дали аз да организирам среща, да пиша, да звъня?
Или да оставя нещата така? И ако звънне пак и е удобно тогава
За мен ще е излишно в натоварения график да включвам и това, ако трябва да съм напълно честна. Но като майка и жена ми става тъжно и виновно, че не си вижда внучето. Уважавам връзката баба-внуче, смятам я за ценна, но те нямат изградена такава на тоя етап. В такъв случай не мога да преценя до колко тъгува и и тежи и липсва, ако има баби - да казват:)
Да уточня по форумски стандарти детето никой не е гледал никога, нито някой е предлагал, нито аз съм искала.

Сложно ми е. Какво мислите вие?

# 1
 • София
 • Мнения: 12 626
А внучето може ли да ѝ гостува?

По принцип съм "за" запазването на тези отношения. За самите деца е добре.
Освен това, по принцип вкъщи не бих приела и не бих поканила.

# 2
 • Мнения: 5 715
Уместно е било в момента на отказ да предложиш друго време.Явно жената не се натрапва  и е станало неудобно ,а  за общуването - печели най-вече детето.Баба съм и  свекърва и виждам децата как се лепят за менвече ,че станаха на три.До  сега  някак се запознавахме всеки път ,рядко ги виждам.Но   общуването ни дава много.Можеш да предложиш удобно за теб време сега, ако тя няма проблем  ще се видят.Ако има се уговорете за удобно и на двете страни.

# 3
 • Мнения: 18
Нито внучето иска да гостува, нито бабата предлага.

Тогава казах, да не се притеснява, нямам за цел да не я допускам, ще измислим друго удобно време и т.н. Но тя не ми отговори нищо и от тогава нищо, та предполагам се е обидила.

Въпроса ми е - аз самата да инициирам ли срещи, да се опитвам ли - или когато/ако стане?

# 4
 • София
 • Мнения: 1 882
Моето мнение е: Обади й се. Обясни й, че не ти е удобна схемата, предложена от нея, но с удоволствие ще се видите по друго време. За детето е добре да има нормални взаимоотношения с баба си.

# 5
 • София
 • Мнения: 12 626
Бабата се е фръцнала като малко дете.
Бих направила компромис, обаче. Може да изчакаш известно време, не много, да ѝ се обадиш и да ѝ предложиш то да ѝ отиде на гости, когато на нея ѝ е удобно, но за малко, за да се види как ще потръгнат нещата. Ако приеме. Или да предложиш да го заведе някъде.

# 6
 • Мнения: 18
Това не става. Внучето Не иска да ходи на гости при нея.
До уточнявам, тя е наблизо, но в друг град.
Но и детето изобщо не иска да ходи на гости ни за малко ни за много и съвсем не мисля да го карам на сила, това поне ми е ясно:)
Тя също не иска, защото е сравнително малко дете и на нея и е доста трудно да го гледа, ако не са седнали на затворено някъде - да не трябва да тича, кляка, ходи по повече, носи нещо и т.н. На тоя етап, това няма как, като поотрасне още някоя година би могло, ако всички страни искат.

Затова ми е сложно, за да стане - аз трябва да си организирам свободно време, което да е свободно и за нея, на взаимно удобно място, няколко часа - тя седи и си го гледа как играе, понякога си говорят малко.
Или на гости вкъщи, но това още по-сложно
Но въпреки сложността бих могла, да тръгна по-рано от работа, да взема почивен ден или подобно.
Споря със себе си доколко си заслужава да си усложнявам живота

Ще се обадя, да видим, ще се разберем ли

# 7
 • Мнения: 5 715
Така погледнато ,едно обаждане в удобно на теб време и ако приеме-приеме ,като не - си трай  и ти.Когато и ако пожелаят общуване нататък.Щом и  детето не иска ,явно не се познават добре.Или не си допадат.

# 8
 • София
 • Мнения: 12 626
Хм, ясно, значи наистина не става така.

Според мен си реагирала съвсем нормално. Освен пак да ѝ предложиш да се видите в удобно и за двете време... Ако тогава пак реши да се цупи, нека да се цупи, животът продължава.

# 9
 • Мнения: 4 574
Аз бих се обадила на бабата и бих предложила да се видят с внучето. Аз не съм от най-отдадените майки и постоянно търся помощ. Ако знам, че някой ми обича детето, съм готова на всичко само и само да го погледа. Ходя на работа и наистина имам нужда от помощ. Знам обаче, че другите жени си имат помощ и нямат нужда от свекърви. Така, че си зависи от теб.

# 10
 • Мнения: 105
Аз поддържам отношения с бабата на детето ми. Имахме много остри моменти покрай раздялата със сина й, но след година нещата са си добре. Обаждам й се основно аз, за да се чуят с малката, защото е в друг град. Ако чакам тя да звънне, няма да стане. Дразнех се в началото, после поех инициативата.
Бившият ми не вижда детето често, не ми помага за нищо, съответно ако искам да ида някъде дори за уикенд, трябва или да закарам детето на моята майка (също в друг град) или на бившата свекърва. Съответно ги питам коя би могла да ми помогне.
Не ми е отказвала досега бабата, пуска си отпуска и се намества в моите пътувания.
Смятам, че това е нормалното, всички имаме отговорности към детето, ако ще и някой път да става с малко побутване Simple Smile

# 11
 • София
 • Мнения: 12 626
Аз поддържам отношения с бабата на детето ми. Имахме много остри моменти покрай раздялата със сина й, но след година нещата са си добре. Обаждам й се основно аз, за да се чуят с малката, защото е в друг град. Ако чакам тя да звънне, няма да стане. Дразнех се в началото, после поех инициативата.
Бившият ми не вижда детето често, не ми помага за нищо, съответно ако искам да ида някъде дори за уикенд, трябва или да закарам детето на моята майка (също в друг град) или на бившата свекърва. Съответно ги питам коя би могла да ми помогне.
Не ми е отказвала досега бабата, пуска си отпуска и се намества в моите пътувания.
Смятам, че това е нормалното, всички имаме отговорности към детето, ако ще и някой път да става с малко побутване Simple Smile
Родителите имат отговорност към детето. Те са взели решение да го имат, бабите и дядовците не са.

# 12
 • Мнения: 101
Доколкото схванах, от една страна не искаш да имаш угризения, че баба и внуче не се виждат,  от друга страна пък са ти излишни разправии да организираш евентуална среща, от трета страна никой не драпа за срещи Simple Smile

Предполагам детето е още в бебешка възраст ( до 3 годинки), не пита за баба,  бабата пък не може физически да удържи  активно дете и затова не се бута.

След като нямаш обективна причина да прекъсваш връзка ( бабата не е злонамерена), опитай се да   я потърсиш пак, сигурно ще се зарадва.

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 14 680

Обади й се. Предложи й друго време / място. Обясни, че много би искала да се виждат възможно често с внучето, но просто твоята програма не го позволява. Дали пък не би й било удобно да й го водиш и да ги оставяш сами за по няколко часа - хем ти да си свършиш нещо, хем те да се позабавляват без ти да си им на главата, пък после може да пийнете по кафе (набързо).
Всяко внуче има право на баба - на която да се оплаче от мама и тати,когато е нужно.
И всяка баба има право на внуче, което да разглези, да разлигави, да гушне и утеши и да му каже, че мама (и тати, когато е наоколо) правят така, понеже наистина го обичат и искат да... (нещо си - според зависи от оплакването, да е здраво, да има хубави зъби, да се учи добре - абе, поводи за оплакване от родители бол).
Това си е незаменим отдушник... за всички.
Освен това, тя също ще се почувства... знам ли, нужна, ако си склонна да я помолиш за помощ, дори и да не е абсолютно необходима - един вид, имаш варианти, но така би било най-хубаво за детето - няма да скучае, примерно.

# 14
 • Мнения: 3 149
Обади й се и й предложи ден и място за среща. След това обсъдете как, кога и къде би искала и й е удобно да вижда детето. Ако няма желание за чести срещи, да ти каже, че поне да знаеш как да си правиш плановете. Ако има желание, направете заедно план, така че и двете страни да са удовлетворени.
Според мен, ако бабата наистина обича внучето и има желание да поддържа контакти с него, не е редно да бъде отрязана. Детето може сега да е малко, но след време ще му е приятно да си има близка баба.

Общи условия

Активация на акаунт