Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 3
Здравейте,
Поради съответни лични причини, не се интересуваме от граждански брак. Бихме искали само църковен. Дали някой има опит в коя църква в София биха се съгласили? Доколкото четох, с последните изменения в Семейния и Наказателния кодекс, няма законова пречка да се направи само венчавка в църквата, но там си го дават по инерция и искат свидетелство за граждански брак.

Благодаря за отделеното време.

# 1
  • Beyond the stars
  • Мнения: 4 066
В СК все още пише, че
Чл. 4. (1) Само гражданският брак, сключен във формата, предписана от този кодекс, поражда последиците, които законите свързват с брака.
(2) Религиозният обред няма правно действие.

Заради това, че няма юридическа стойност, Църквата се доверява на държавата, че двойката са необвързани в друг брак и т.н. други неща, които църквата не проверява. Не знам какво общо има НК, сключването на църковен без граждански не е престъпление, просто няма юридическа стойност. Вероятно има църкви, които биха се съгласили, но официалната позиция мисля, че още си е граждански преди църковния брак.

# 2
  • Мнения: 3
Няма изричен текст, който да го забранява, значи е позволено. Наказателната отговорност е била за свещениците, които извършват такива венчавки, но вече е отменено.

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 8 493
Да, само че от морална и религиозна гледна точка църквата не толерира съжителството и каквито и да било отношения без брак. А докато няма законов такъв, хората реално и юридически са нежежнени. Така че не вярвам църквата да се съгласи да ви ожени, т.е. да даде съгласието си за съжителство на неженени хора. Звъннете в управата на църквата и питайте, но аз не вярвам някой да се навие.

# 4
  • Beyond the stars
  • Мнения: 4 066
Няма изричен текст, който да го забранява, значи е позволено. Наказателната отговорност е била за свещениците, които извършват такива венчавки, но вече е отменено.

То може и да няма, ама не са много свещениците, които биха го направили.  Peace

# 5
  • Мнения: 981
Аз имам позната, която имаше само църковен брак с мъжа си. Впоследствие се раздели с него, сега живее с друг, не знам дали е направила нещо за прекратяване на църковния брак, но явно може да се сключи такъв без граждански.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт