Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 716
Здравейте, миналата седмица загубихме майка ми.
Тъй като синът ми е 7-ми клас и вчера и утре му предстоят матури, а в петък много важен изпит, преценихме да кажем на децата в петък след изпита.
Дъщеря ми е на 11, а синът ми съвсем скоро ще стане на 14.
Не съм много сигурна как най-безболезнено да представя нещата и как да ги пощадя максимално.
Те бяха много близки с баба си и много я обичаха.
Притеснявам се от реакцията им, особено тази на синът ми, тъй като той е много емоционален и ще го приеме много тежко.
Преди време почина негов бризък приятел и беше страшно - изпадаше в истерии, плачеще постоянно, много се затвори в себе си и се промени.
Не знам и дали да ги водя на гробищата или в къщата на баба им - да не им навее спомени и да ги разстрои допълнително...
Ще съм благодарна на всякакви съвети.

# 1
  • София
  • Мнения: 509
Здравейте,
Няма начин да няма негативни емоции, защото това е смърт на обичан човек, а не повод за радост.
Същевременно е добре да дадете възможност и двете деца да изразят емоциите си. Много по-лошо е негативните емоции да се капсулират вътре в тях, да се нагнетят и да избухнат в най-неподходящия момент. Ако бях на мястото на децата ви, бих се разгневила и на решението, да отложите съобщаването на вестта за смъртта. Защото ще си помисля, че ме подценявате и освен това, че сте ми отнели правото на решение относно прощаването и отдаването на последна почит на мъртвото тяло. Да не говорим, че в такива моменти човек си търси на кого "да си го изкара" и обикновено напрежението се отвежда от нещастния "вестоносец".
Според мен е добре да оставите избора за това дали да отидат в къщата на починалата или на гроба и на самите деца, като преди това ги насърчите да изразят чувствата си относно станалото.
Желая ви кураж.
Даниела Тахирова - психотерапевт

Общи условия

Активация на акаунт