Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 май 2018, 19:16 ч.

Продажба на жилище?

 • 4 710
 • 31
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте,
До този момент повечето пишат тук за закупуване на имот. Аз искам да продавам.
За какво трябва да внимавам? С един или с няколко брокера?
Кои са добрите оценителски фирми на пазара?
Моля, посъветвайте ме.

# 1
 • Мнения: 4 698
Къде е жилището ти

# 2
 • Мнения: 4
Намира се в кв. Кръстова вада, купено е на зелено преди няколко години. Ново, почти не е живяно в него. Имах пари и инвестирах така в няколко имота. Сега съм намислим нов бизнес и искам да продам това.

# 3
 • Мнения: 4 698
Аз продадох един апартамент през декември с няколко брокера. Първо исках да работя само с една жена, която е доста разтропана и ме ориентира за цената, която аз вече знаех. Просто ми потвърди. В крайна сметка тя почна да води хора, МО те не даваха исканите пари, и аз трябваше да отстъпя доста. Вместо това се обадих на още два три човека, и те доведоха други огледи. Продажбата за исканата сума, с 1000 евро коментар, се случи с клиент, който ми го доведе четвърти брокер. Единствен оглед от този брокер, и човекът купи. Капарира два часа след огледа. Така че да ти кажа- брокерите явно имат различно обкръжение клиенти, и аз бих избрала да работя с повече от един

# 4
 • Мнения: 294
Здравейте,
До този момент повечето пишат тук за закупуване на имот. Аз искам да продавам.
За какво трябва да внимавам? С един или с няколко брокера?
Кои са добрите оценителски фирми на пазара?
Моля, посъветвайте ме.
Ако знаеш как брокерчетата продават имоти,никога няма да ги наемеш.Ако искаш пробваи като се престориш на купувач и разпитай няколко за детайли около имота и за огледи.Ще се изумиш колко голям % изобщо няма да си вдигнат телефона,а моя опит сочи че едно 90% от тях не знаят даже и основни  детайлите по продавания от тях  имот.

Така че ,няма абсолютно никаква нужда от тези пиявици ,може и сам да си го продадеш.Пускаш обяви в основните имотни сайтове и това е.По този начин ще спестиш 2-3-4% от цената на имота,с което ще станеш още по атрактивен на пазара.
Накрая наемаш един адвокат за 200лв да е с теб при прехвърлянето, и си готов.

п.п. Поздравления за търговския ти нюх.Купил си точно когато трябва и продаваш пак точно когато трябва.

# 5
 • Мнения: 4 698
Аз не получих много обаждания Пт частни лица. А няколкото човека, които се обадиха, почваха с пазарене. Брокерите за мен винаги са си заслужавали комисионната!

# 6
 • Мнения: 294
Брокерите за мен винаги са си заслужавали комисионната!
Половината са директно за затвора ! Няма никакви регулации от държавата в сектора, и се наема куцо и сакато за брокер.Без ценз,без елементарни познания в материята,ниско интелигентни ,с отвратително отношение към клиента.
Напълно излишно звено.Кърлежи.Цялата ни държава е такава.Поредните прекупвачи ,слагащи си 3-4% и продаващи нататък. А и са в картел,като имат и голяма вина,заедно със големите строителни фирми+банките, за надуването на този доста сериозен балон.
Пукне ли се балона,90% от тях ще фалират до седмици.

# 7
 • Мнения: 263
Здравей!

Ако ще продаваш с агенции за недвижими имоти, не подписвай договори, с които им предоставяш ексклузивни права.

Успех!

# 8
 • София
 • Мнения: 149
Продадох имота си сама. В момента има силно търсене и ако цената ви е пазарна, смятам че бързо ще продадете. Оценката от лицензиран оценител не е равна на пазарната цена. По-ниска е. По-скоро се ориентирайте от цените на имотите в имотните сайтове, които се предлагат в същия район. Дейстайте по усет. Мога да ви уверя, че е вероятно да бъде купен от два типа купувачи - такъв, който усети, че това е неговият имот, или такъв който е притиснат от времето. Задължително трябва в обявата да сложите хубави снимки на всички помещения, сградата и входа, за да се вижда реалното състояние. Задължително направете подробно описание на имота. Нямате интерес да криете дефекти, или недостатъци, защото това само ще загуби вашето и на евентуалните купувачи време. Ако бързате със сделката, винаги преди заявен оглед питайте дали ще купуват с кредит или кеш. Аз не бързах, но с моите купувачи много се проточи във времето. Говоря за над 3 месеца. Задължително напишете в обявата, че не работите с агенции, защото иначе ще ви запалят телефона. В началото имах над 30 обаждания на ден - само от брокери. Имайте предвид, че крадат и снимките ви и пускат паралелни обяви. Така че и това трябва да се следи. Опитът ми е съвсем скорошен. Продадох и купих имот. Така, че съм била и от двете страни и мога да ви уверя, че през това време опитах и с брокери, вариант с един, после с няколко.. Ползвах и такива от две големи агенции..И мога да направя един единствен извод - не си струват парите. За да не става много дълъг поста ми, няма да споделям подробности, но наистина се нагледах и наслушах на доста неща. Съветът ми е, ако вие нямате време се занимавате, ангажирайте ваш близък на който разчитате и след това му платете на него, не на брокер.

# 9
 • Мнения: 394
Аз не получих много обаждания Пт частни лица. А няколкото човека, които се обадиха, почваха с пазарене. Брокерите за мен винаги са си заслужавали комисионната!
Ти не пречи да приемаш обаждания и от брокери, които представляват клиентите си. Просто нека те си им платят. За какво да им плащаш и ти - за да ти свалят от цената ли? Те това би трябвало да правят - нали са наети от отсрещната страна?

Ако нямаш време да ходиш да отваряш за огледи, да обикаляш да вадиш документи, да приемаш обаждания, да правиш пазарлъци (да водиш преговори, де) - тогава ОК, плащаш си 2-3% и някой ти върши тази работа.
Но ако имаш време, желание, и едни елементарни умения и грамотност - спокойно можеш да си свършиш сам тази работа и да си ги спестиш.

Иначе сайтовете за имоти са си едни и същи - имот.бг, имоти.нет, хомес.бг - брокерите, които евентуално наемеш къде другаде ще ти рекламират имота? Е, ще почнат да ти обясняват, че ще го вкарат в някаква велика тяхна "база данни", която най-вероятно е техен саморъчно правен сайт и никой не посещава. Това е - пак там ще ти го рекламират, където и сам можеш да си пуснеш обява. Ако искаш безплатна, ако искаш "топ" или "вип" срещу няколко лева.

Продавал съм няколко пъти имоти за последните 10 години и съм се оправил и без брокер.

# 10
 • Мнения: 568
Здравейте,
До този момент повечето пишат тук за закупуване на имот. Аз искам да продавам.
За какво трябва да внимавам? С един или с няколко брокера?
Кои са добрите оценителски фирми на пазара?
Моля, посъветвайте ме.
Според мен няма да е лошо, ако дадеш повече подробности за имота като квадратура, местоположение, изложение. Също така не е лошо да видим и снимки на кооперацията, изгледа и стаите. Така ще получиш добри съвети за структуриране на обявата.

# 11
 • Мнения: 4 698
Аз поисках Х цена, те си казват на клиента Х плюс три процента, и всичко е точно. Аз нямах никакво време, трябваше едновременно да продам и купя. Частните лица ми даваха 100 000, и то с пазарлъци. Чрез брокер продадох за 15 000 повече, като отстъпих само 1000 евро.
И да, действително си имат списък с клиенти, които не търсят онлайн, и не бяха виждали моята обява. А не като да са прости - купи го една нотариуска

# 12
 • Мнения: 4
Благодаря за изключително ценните мнения и съвети.
Нямам много впечатления от брокерите. И ако имам, със сигурност не са добри. Убеден съм, че има няколко със завидни качества, но... аз не съм попадал на тях.
Опитах се да работя с една много препоръчвана брокерка преди половин година, за да ми намери помещение за бизнеса ми. Нищо не се получи, защото тя имаше за цел да ме разхожда по обекти, за да изглежда, че работи, а не да намери това, което искам от нея. На края просто престанахме да се търсим.

# 13
 • Мнения: 649
И аз продавах без брокер. Като плюс беше това, че и в двата случая клиентите минаваха през банка - банков кредит. Така че от една страна аз проверявах всичко, но от друга - банката. По-бавно, но по-сигурно според мен.
Отварях вси очите за технически грешки в документите главно, за съответствие на документите - такива неща.
Направете си капаро с договор, в който да фиксирате някакъв срок все пак за тази сделка. Нали може и да не стане в крайна сметка, ако не отпусне банката кредита по някаква причина, а ти губиш време, което пък е пари.

# 14
 • Мнения: 5 555
Продадох имота си сама. В момента има силно търсене и ако цената ви е пазарна, смятам че бързо ще продадете. Оценката от лицензиран оценител не е равна на пазарната цена. По-ниска е. По-скоро се ориентирайте от цените на имотите в имотните сайтове, които се предлагат в същия район. Дейстайте по усет. Мога да ви уверя, че е вероятно да бъде купен от два типа купувачи - такъв, който усети, че това е неговият имот, или такъв който е притиснат от времето. Задължително трябва в обявата да сложите хубави снимки на всички помещения, сградата и входа, за да се вижда реалното състояние. Задължително направете подробно описание на имота. Нямате интерес да криете дефекти, или недостатъци, защото това само ще загуби вашето и на евентуалните купувачи време. Ако бързате със сделката, винаги преди заявен оглед питайте дали ще купуват с кредит или кеш. Аз не бързах, но с моите купувачи много се проточи във времето. Говоря за над 3 месеца. Задължително напишете в обявата, че не работите с агенции, защото иначе ще ви запалят телефона. В началото имах над 30 обаждания на ден - само от брокери. Имайте предвид, че крадат и снимките ви и пускат паралелни обяви. Така че и това трябва да се следи. Опитът ми е съвсем скорошен. Продадох и купих имот. Така, че съм била и от двете страни и мога да ви уверя, че през това време опитах и с брокери, вариант с един, после с няколко.. Ползвах и такива от две големи агенции..И мога да направя един единствен извод - не си струват парите. За да не става много дълъг поста ми, няма да споделям подробности, но наистина се нагледах и наслушах на доста неща. Съветът ми е, ако вие нямате време се занимавате, ангажирайте ваш близък на който разчитате и след това му платете на него, не на брокер.

Много ценен пост, но след продажбата, при покупката с брокер или без? Защото с брокер възможностите за повече предложения са неизмеримо по-големи?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт