Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 май 2018, 13:37 ч.

Домашно приготвяне на каша?

  • 3 107
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 238
Здравейте!
Прави ми впечатление, че повечето майки ползват тези т.н. готови каши при захранване. Вероятно това е причината да има доста малко информация за вараинта сами да ги приготвяме. Една от основните ми причини е, защото е добре първо да се накисват, а едва ли производителят на готовите ги кисне. А това е важна част от процеса.
Въпросът ми: например за ориза - какъв ориз точно, колко време се кисне, защо всъщност трябва да се смели на брашно, а не така директно да се свари и пасира?

# 1
  • София
  • Мнения: 1 894
https://www.google.bg/amp/s/vkuhniata.wordpress.com/2015/03/01/h … aby-porridge/amp/
Като свариш ориз и го пасираш става пюре. Първо се пече, мели и тогава се добавя към вода/мляко. За по-лесно си купи брашно от ориз/елда и т.н. от био магазин и си свърши останалото вкъщи.

# 2
  • Мнения: 146
Записвам се.. Невежа съм на тема домашно приготвени каши , по простата причина , че в момента въвеждам зеленчуците. Знаещите майчета , бихте ли казали как се приготвят .. Примерно с купено брашно от по полезните .. Blush

# 3
  • Русе, България
  • Мнения: 1 247
Малко стара тема повдигам и със сигурност някъде отговорът на моя въпрос е написан, обаче толкова много четох, че се уморих! И не разбрах: защо трябва да се пекат зърната (оризови, елда и т.н.) преди да бъдат смлени на брашно, от което се вари домашната каша?
Също така, CruellaDeVil правилно е отбелязала, че ако оризът просто се пасира, след като е сварен, ще се получи нещо като пюре, а не гладка каша. Обаче това променя ли хранителните му стойности? Хранителните вещества по-трудно ли ще се усвоят така? Като се пекат тези зърна, или по-точно сушат (нали е на 80 градуса), не се ли променя именно съдържанието на веществата?
Ще ви кажа кое ме притеснява с печенето и меленето на зърната. Нямам време да го правя. В най-добрия случай ще го направя един път с един вид семена, ще ми се стори голяма хамалогията и за следващия просто ще се откажа.
А искам да приготвям вкъщи. Никъде не видях написано - толкова ли е страшно, ако сваря ориз/елда/жито и прочие за нас, да отделя настрани в една купичка, да го пасирам и да го дам на момента? Зная, че е препоръчително преди варенето накисването във вода на различните семена и ядки и го правя дори когато готвя за нас. Това не ми е проблем. Но искам да си улесня живота и да съвместя приготвянето на нашата храна с тази за бебето, а всичко, което чета, води в друга посока.
Не срещнах никъде написано за царевичния и пшеничния грис. Аз много ги харесвам - първия за качамак, а втория - за мляко с грис. Подходящо ли е да сваря от тях и да давам като каша? Наясно съм, че в пшеницата има глутен.

Съжалявам, ако стана дълго писанието ми, но така и не намерих отговори на тези свои въпроси. Смятам да захранвам скоро. Исках да започна със зеленчуци, а кашата да е след тях.

# 4
  • Мнения: 1 778
Аз точно така правех. Накисвам от предната вечер. Варя няколко минути (овесени ядки 5 мин, елда/просо/амарант 15-20) за закуска и пасирам (в 7-ми месец продъвка и спрях да пасирам). При пасирането не става идеално гладко като инстанта каша, ама не виждам и нужда. Не съм фен на привикването на бебетата към течна консистенция при захранването, а те след 6м мога да правят определени дъвкателни движения.

Грис не съм киснала. Страх ме е, че ще стане на бучки. Приготвя се много бързо (за 4-5 минути). Като съм зле с времето правя на дребчо качамак с масло и сиренце за обяд (много обича).

# 5
  • Русе, България
  • Мнения: 1 247
Много благодаря за отговора! Значи е съвсем възможно да готвя кашите така, както съм свикнала да приготвям варивата, просто ще пасирам, докато не започне видимо да придъвква.
Все пак, ако някой може да отговори каква е идеята зад предварителното приготвяне на брашно, ще се радвам да напише.

# 6
  • Мнения: 1 093
Вкусът е различен. Отделно и самата консистенция е различна.
Едно е да свариш ориз и да го пасираш. Друга е да запечеш оризово брашно и да го разтвориш с вода. Айде при ориза не се забелязва толкова, но при пшеницата:
Едно е да си свариш жито, друго е да си направиш качамак.
Когато ползваш брашно, ястието поема повече вода/течност. Когато вариш, е по - малко течността.
Иначе, поне според мен, няма някаква "опасност", че единия начин е подходящ за захранване, другия не.

# 7
  • Мнения: 1 778
Става и по-бързо с брашно. Качамак се вари за 4 минути, а на елдата на зърна и трябват поне 15 (въпреки че откъм занимавка 300 пъти предпочитам да варя зърна, отколкото 4 минути да бъркам като идиот).

Общи условия

Активация на акаунт